Alaskan risteilyn hinta

Alaska kustannukset

Palataan lähivuosien matkasuunnitelmista takaisin Alaskaan ja matkailun realismiin, eli kuluihin. Alaskan risteilymme oli osa kokonaisuutta, johon olimme risteilyn lisäksi sisällyttäneet ennen risteilyä kaksi yötä Anchoragessa ja 3 yötä Vancouverissa, jonne valitsemamme risteily (Seward – Vancouver) päättyi. Vancouverista lensimme vielä Havaijille, mutta teen Havaijin osuudesta oman kustannusyhteenvedon vasta vähän myöhemmin, sillä siinä missä Vancouver on melko luonteva lisä Alaskan risteilyyn, niin Havaiji on kyllä oikeastaan jo oma matkansa, vaikka samoja pitkiä lentoja hyödynsimmekin.

Poroja matkalla Anchoragesta Sewardiin
Poroja matkalla Anchoragesta Sewardiin

Lennot, risteily ja hotellit

lennothotellit
Lennot varasimme huhtikuussa, eli n. 4,5 kuukautta ennen lähtöämme. Menolennot Seattleen ostimme Icelandairilta niin hinnan kuin hyvän lentoaikataulun takia (lähtö Helsingistä lauantai-iltapäivällä, perillä Seattlessa alkuillasta). Paluulennot ostimme Norwegianilta, joka tänä syksynä aloitti lennot myös Seattlesta (tai toivottavasti on aloittanut, tuota paluulentoa emme ole tätä Havaijilla kirjoittaessani vielä lentäneet!).

Välin Vancouver – Honolulu – Seattle -lennon kustannukset sisällytän Havaiji-osuuteen. Vancouver – Seattle -välin voi tarvittaessa matkustaa edullisesti vaikka bussilla kuten matkaystävämme tekivät. Bussimatka taittui kuulemma n. 4 tunnissa.

Vesitasosatama Vancouverissa
Vesitasosatama Vancouverissa

Alaskan risteilymme ostimme Risteilykeskuksen kautta Norwegian Cruise Linelta Norwegian Sun -laivalta. Monet yhtiöt risteilevät Alaskassa, suunnilleen samalla reitillä, pohjoisesta etelään tai etelästä pohjoiseen tai esimerkiksi Seattlesta Seattleen. Me päädyimme tähän pitkälti siksi, että aikataulu sopi meille kaikille ja halusimme käydä myös Anchoragessa. Syyskuun ensimmäisen viikon risteily on jo sesongin viimeisiä ja hiukan edullisempi kuin keskikesän risteilyt – mutta toki sitten myös hiukan viileämpi ja ehkä sateisempikin.
Hyttimme oli ulkohytti rajoitetulla näkymällä – parvekehytti olisi Alaskan syksyssä ollut melko turha investointi.

Norwegian Sun

Niin Anchoragessa kuin Vancouverissa päädyimme kolmen tähden hotelleihin, jotka nekin, erityisesti Vancouverissa, olivat melko kalliita. Vancouverin hotellimme, Best Western Uptown, oli hiukan varsinaisen keskustan ulkopuolella, mutta koska olimme 4 henkeen liikkeellä, niin taksilla liikkuminen oli edullista. Anchoragessa hotelli kuin hotelli taitaa olla kävelyetäisyydellä kaupungin keskustasta.

Hotellimme Anchoragessa

Matkan ensimmäinen pannukakkuaamiainen
Matkan ensimmäinen pannukakkuaamiainen

Retket ja muut nähtävyydet

Alaskan risteily kustannukset
Alaskan risteilyllä ostimme jonkun retken jokaiseen satamaan, sillä itse pienissä kaupungeissa ei juuri tuntia enempää näkemistä/tekemistä olisi ollut. Jälkeenpäin arvioiden Icy Strait Pointin metsäretken, joka vielä osui sadepäivälle, olisi ehkä voinut jättää väliinkin, mutta muut retket olivat kaikki ok, Ketchikanin retki upea!

Anchorageen tutustuimme lyhyellä kiertoajelulla, joka kävi myös kaupungin ulkopuolella mm. vesitasosatamassa, jonne emme ihan vaan kaupunkikävelyllä olisi päätyneet.

Vancouverista matkaystävämme halusivat käydä Whistlerissä asti, mutta meitä ei ihan niin pitkä automatka innostanut, joten jäimme kyydistä Squamishin pienessä kylässä ja nousimme siellä kaapelivaunulla vuorille: loistava vaihtoehto!
Automatkan Whistleriin ”tarjosi” Vancouverissa asuva yhteinen tuttavamme, joten siitä ei tullut kustannuksia.

Sea to Sky Squamishissä
Sea to Sky Squamishissä

Vancouver Island -retken ostimme GetYourGuide -palvelusta, johon minulla sattui vielä olemaan käyttämätön 18% alennuskuponkikin.

Pienlentokoneita, erityisesti vesitasoja, näimme niin paljon niin Alaskassa kuin Vancouverissa, että Vancouverissa lopulta päätimme, että ”pakko” meidänkin on päästä sellaisella lentämään ja niin ostimme sitten viimeiseksi Vancouverin päiväksemme ½ tunnin vesitasokiertoajelun. Helikopterilla olemme lentäneet jo useamman kerran, kuumailmapallollakin kerran, mutta vesitasokokemus puuttui vielä meiltä molemmilta, joten nyt tuli mielestäni ihan oikeassa paikassa koettua sekin.

Taksit ja muut kuljetukset

Alaskan risteily kustannukset

Anchoragesta on reilusti matkaa Sewardiin, josta risteilylaivat lähtevät. Matkan voi taittaa maisemajunalla tai bussilla. Me valitsimme jälkimmäisen, koska maisemajuna lähti aamulla kovin aikaisin ja bussivaihtoehto tarjosi myös mahdollisuuden pysähtyä matkan varrella pienessä eläinpuistossa. Itse reitti on aika sama niin bussilla kuin junallakin. Junavaihtoehto olisi myös ollut hiukan bussia kalliimpi. Bussimatkan ostimme etukäteen netistä ja bussi nouti meidät sovittuun aikaan Anchoragen hotellistamme alkuiltapäivästä. Matka satamaan, eläinpuistopysähdyksineen, kesti n. 4,5 tuntia.

Taksimatkoista muutamat jaoimme kahden pariskunnan kesken, eli ihan noin edullisesti ei esimerkiksi Anchoragesta pääse lentokentältä keskustaan.

Pyöräteline Vancouver Islandilla
Pyöräteline Vancouver Islandilla

Muut kulut

muutyht

Kokonaishinta valitsemallamme hyttiluokalla on luultavasti Alaskan risteilyn toteutuksen yläpäässä: mukana on retkiä jokaisessa satamassa ja vielä vesitasolennot Vancouverissa ja vielä nuo poikkeukselliset viisumikulut – eli edullisemminkin matkan voi toteuttaa, mutta uskoisin, että kulujemme erittely tällä tasolla antaa kuitenkin osviittaa siitä, että mistä kaikista eristä matkan hinta koostuu.

Kuluja USA:n viisumista useimmille Alaskan risteilylle lähteville ei tule, sillä toki Alaskaankin riittää ESTA. Me emme Iranissa käytyämme ole enää toistaiseksi ESTA-kelpoisia ja siksi jouduimme hakemaan viisumit. Toki viisumikulu jakaantuu sitten myös mahdollisille tuleville Yhdysvaltoihin suuntautuville matkoillemme, mutta kun niitä ei vielä ole varattuna, niin sisällytin viisumikulut tämän matkan kuluihin. Viisumimme on voimassa 10 vuotta.

Kanadan ETA:n haimme vanhasta muistista ilmeisesti ihan turhaan, sillä laivayhtiö olisi hoitanut sen puolestamme, sillä ilmeisesti se olisi ollut tarpeen vaan lentäen Kanadaan tuleville. Toisaalta kulukin oli lähes olematon.

Muissa kulkuissa on risteilyviikon nettikulut. Tuo 270 minuutin paketti päivittäin muutaman Facebook- ja Instagram -kuvan lataamiseen ja sähköpostin tarkistamiseen ja julkaisi sillä pari nettijuttuakin, kunhan niin teksti kuin kuvat oli hyvin etukäteen valmisteltuja siten, että nettiaikaa tarvittiin vaan niiden yhdistämiseen ja julkaisemiseen.

Muutaman laivan valokuvaajan ottaman kuvankin ostimme, niiden hinnasta huolimatta (keskihinta siis n. 15 euroa per kuva).

Karhuja Anchorage Karhuja Anchorage

Valuuttakuluihin tapaan laskea erikseen näkyväksi kuluksi sen osan kurssitappiosta, joka syntyy käteisenä ostettavasta valuutasta vs. luottokorttimaksuihin. Yhdysvalloissa ja Kanadassa pärjäisi kyllä vieläkin vähemmällä määrällä käteistä kuin mitä meillä oli mukanamme, mutta etenkin takseja ja pienissä kahviloissa käteismaksaminen on silti kätevämpää ja nopeampaa.

Ruokakuluja emme tapaa matkakuluihin sisällyttää sillä ajatuksella, että söisimme me kotonakin, mutta tällä kertaa tietysti risteilyviikon hinta sisälsi niin ruuat kuin juomat. Risteilyn olisimme itse asiassa mielellämme ostaneet ilman juomapakettia, mutta Risteilykeskus myi sitä Suomessa vain All-inclusive -versiona, joten aloitimme sitten jokaisen ateriamme laivalla prosecco-lasillisilla!

Proseccoa
Malja Alaskalle!

Matkajutut Alaskasta ovat tässä vaiheessa vielä osittain kirjoittamatta, eli Icy Straitin, Juneaun ja Ketchikanin -juttujen lisäksi tulossa on jutut ainakin Skagwaystä ja laivalta näkemistämme jäätiköistä. Samoin jutut Vancouverista ja sen ympäristöstä odottavat vielä kirjoittamista. Eli, jos Alaskan risteily ja Vancouver siihen liitettynä kiinnostaa, niin malta vielä hetki ja palaa lukemaan aiheesta lisää!

Tags from the story
, , , ,
Join the Conversation

16 Comments

 1. Miten hmeessä sitä tosiaan tietää etukäteen, mille retkille kannattaa mennä? Saako niistä jo hyvissä ajoin Suomeen jonkun tiedon, että voi katsella mikä missäkin kiinnostaa, vai pitääkö ne ottaa laivalla, vaan jonkun muutaman rivin esittelyn perusteella? Jos siellä ei pääse kunnolla nettiinkään etsimään muiden kokemuksia näistä reissuista, niin tuntuu vähän hankalalta. Tai ehkäpä minä nyt vaan teen tästä hankalaa : ) Onko siellä joku joka esittelee näitä vaihtoehtoja?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Laivayhtiön sivuille saa tunnukset hyvissä ajoin ennen matkaa ja siellä on retkikuvaukset valokuvineen ja videoineen kaikkineen. Ongelmana on vaan useimmiten se, että vaihtoehtoja on tosi paljon. Laivalla on myös ensimmäisenä päivänä yleensä n. tunnin mittainen esitelmä retkistä ja kohteista kuvineen ja videoineen ja sitten voi tietysti retkitiskin kavereilta vielä kysyä lisää. Parilla kolmella viimeksi käymällä risteilyllämme olemme pyrkineet varaamaan osan retkistä jo ennakkoon, sillä kaikkein suosituimmat voidaan myydä loppuun jopa ennen risteilyn alkua. Mutta varaaminen laivalla heti risteilyn alussa toimii yleensä myös vielä hyvin.

 2. says: Ansku BCN

  Mielenkiintoinen postaus! Meillä on ensi kesän suunnitelmissa Kanada, mutta vielä on auki, että kumpi rannikko. Idässä olisi paljon tuttuja, lännessä ehkä hienommat maisemat. Ehkä molemmatkin pystyisi yhdistämään yhteen lomaan :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Me pidimme kyllä kovasti idästäkin, jossa kävimme vuosi sitten, samoin syyskuussa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Onhan näissä yhteenvedoissa ehkä se hyvä puoli, että luovat vähän realismia verrattuna mainosten Lähde risteilylle, hinta alkaen jotain … Useinhan lopputulos on ihan muuta kuin se mainoksen ensimmäinen hinta ?

 3. Toistaiseksi kaikki risteilyt jäävät minulta väliin juurikin budjetin takia. Minusta risteilyn hinnat ovat tosi kovia, sisälsivät ne sitten mitä tahansa! Vaikka onhan kokemuskin tietysti upea. Myös retkien korkea hinta yllätti… Mutta ehkä minä katselen kaikkea opiskelijabudjetin näkökulmasta. :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Risteilläkin voi toki monella suunnalla ja monella tapaa. Karibia lienee halvinta aluetta, koska se on todella kilpailtua, eli laivoja on paljon. Lisäksi esimerkiksi rantalomailijan ei siellä ole ”pakko” lähteä yhdellekään retkelle. Alaska on ehkä retkien suhteem vähän extreme sikäli että pienissä kylissä ei tosiaan ole juuri mitään. Ja kieltämättä, näissä once in a lifetime -kohteissa emme erityisesti yritä säästää, kun nyt sinne asti on jo lähdetty ?

 4. says: Suunnaton

  Kiva kun avasit budjettia! Hetken nieleskelin tuota risteilyn hintaa, kunnes totesin, että se taitaa olla kahdelle hengelle. Miten monta päivää risteily kestikään?
  Kanadan eta tosiaan tarvitaan vain silloin, kun saapuu Kanadaan lentäen.
  USAn viisumin hinta on näköjään aikamoinen. Olen miettinytkin, että yritän nyt ainakin ennen muutamaa USAn reissua vältellä niitä maita, joissa kävijöiltä USA vaatii viisumin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Suunnaton! Me matkailemme tosiaan pariskuntana ja siksi minusta on luontevaa kirjata kustannuksetkin siten kun ne meillä kahdella toteutuivat. Risteily kesti viikon, Anchoragen ja Vancouverin päivät lisäsimme siihen itse, 2 yötä Anchoragessa ennen risteilyä ja 3 yötä Vancouverissa sen jälkeen.
   USA:n viisumilla on hintansa, mutta toisaalta saimme sen kyllä 10 vuodeksi.

 5. Alaska tosiaan kuuluu niihin kohteisiin, jossa rahaa kuluu kiitettävästi retkiin. Saa siis odottaa hieman aikaa vielä meidän bucket listillä, koska liikutaan yleisimmin perheenä. Hienosti olit budjetin kirjannut meille lukijoille.

  1. Kiitos kommentistasi! Kertolasku on kyllä ihmeellinen asia, eli siinä missä joku juttu voi vielä tuntua ihan kohtuuhintaiselta yhdeltä hengeltä, niin hinnan kertominen vaikka neljällä muuttaa kyllä tilannetta!

 6. Budjettipostauksia on aina kiva lukea. Vancouver on tuttu parin vuoden takaiselta reissulta. Alaska kiinnostaisi myös kovasti, mutta ehkä tutustuisin siihen mielummin muuten kuin risteilemällä.

 7. says: Pirkko

  Kiitos Merja! Meille risteily sopi hyvin, sillä emme ole oikein pitkien automatkojen ystävä ja etäisyydet Alaskassa ovat PITKIÄ. Tälle rannikolle ei autolla oikein pääsekään, mutta toisaalta sitten tietysti on monta paikkaa, johon autolla pääsee, mutta jotka risteilyllä jäävät kokematta.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *