Vancouver – yksi maailman parhaita kaupunkeja?

Vancouver feature Granville Island Giants

Vancouver on jo useiden vuosien ajan sijoittunut ainakin kärkikymmenikköön erilaisten tutkimuslaitosten listatessa maailman parhaita kaupunkeja asua. Helsinkikin tapaa jäädä sille toiseksi.

Vancouver on Brittiläisen Kolumbian suurin kaupunki.
2,5 miljoonalla asukkaallaan suur-Vancouverin alue on Kanadan kolmanneksi suurin Toronton ja Montrealin jälkeen ja koko Pohjois-Amerikan mantereen tiheimmin asuttuja alueita New Yorkin, San Franciscon ja Mexico Cityn jälkeen. Vancouver on myös yksi Kanadan kansainvälisimpiä kaupunkeja, yli puolet sen asukkaista puhuvat äidinkielenään jotain muuta kuin englantia. Katukuvassakin tämä näkyi siten, että aasialaisten osuus tässä Tyynenmeren rannalla sijaitsevassa kaupungissa oli näkyvästi suuri.

Vancouver

Alaskan risteilymme päättyi tähän mainioon kaupunkiin ja muiden matkustajien tavoin jonotimme satamassa taksia päästäksemme hotellillemme.
Jännää muuten, että ainoa dokumentti, joka meiltä pyydettiin, oli tullikaavake, mutta ilmeisesti Norwegian Sun -laivan henkilökunta oli onnistunut vakuuttamaan maahantuloviranomaiset, että kaikilla laivasta poistuvilla on oikeus tulla Kanadaan.

Canada Place Vancouver

Matkaystäviemme kanssa olimme käyneet hiukan keskustelua Vancouverin hotellista sitä varatessamme – hotelliasuminen tässä upeassa kaupungissa ei nimittäin ole ihan halpaa lystiä – ja päätyneet lopulta varaamaan huoneet Best Westernistä Uptownista. Uptown ei ole ihan kävelyetäisyydellä keskustasta, mutta toisaalta meitä oli neljä, joten saatoimme hyvin liikkua taksilla.

Best Western UptownHotellilla saimme aikaisesta aamusta huolimatta heti yhden huoneen ja pääsimme suunnittelemaan ensimmäistä ja lähes ainoaa Vancouverin päiväämme. Vaikka olimmekin kaupungissa kolme päivää, niin olimme jo sopineet yhdeksi päiväksi retken Squamishin ja Whistlerin suuntaan ja yksi pitkä päivä menisi retkeen Vancouver Islandille.

Tiukka tuokio Vancouver-suunnitelmien hiomista kahvikupin ja netin äärellä.
Huoneessa oli kahvikoneet ja laivan kahvi ei oikein ollut pienen ryhmämme kahvikissojen mieleen. Ja viikon risteilyn jälkeen ilmainen, hyvin toimiva nettikin oli ainakin alkuun ihan luksusta!

Stanley Park

Päätimme aloittaa Stanley Parkista ja hyppäsimme taksiin. Puisto osoittautui vielä isommaksi kuin olimme arvioineet ja päädyimme katsastamaan rantaa vain Brocktonin majakalle asti. Majakalta jatkoimme toteemipuistoon ja akvaariolle, lähinnä ajatellen, että sieltä ainakin saisimme taas taksin seuraavaan kohteeseen, eli Granville Islandille. Akvaarion aarteita emme tällä kertaa malttaneet jäädä koluamaan.

Stanley Park Vancouver Vancouverin nähtävyydet Stanley Park Vancouver Stanley Park Vancouver Stanley Park Vancouver Stanley Park Vancouver

Granville Island

Granville Islandin ensimmäinen kohteemme oli Farmer’s Market, jota kiersimme hetken.
Huono idea ennen lounasta! Yksi kerrallaan palasimme tapaamispaikalle, josta lähdimme etsimään lounaspaikkaa päätyen Edible Canada -ravintolaan. Emme olleet sen kummemmin etukäteen selvittäneet ravintolavaihtoehtoja, eli tänne päädyimme ihan sattumalta, mutta ihan hyvä valinta! Vaikka Pepsi Maxia ei jostain syystä saanutkaan, taisi aspartamiini olla pannassa, sillä stevia-makeutettuja virvoitusjuomia oli tarjolla.

Granville Island Vancouver Vancouverin nähtävyydet Granville Island Vancouver Granville Island Vancouver Granville Island Vancouver

Lounaan jälkeen kävelimme sen verran Granville Islandilla, että saimme otettua kuvia saaren jättiläisistä. Jättiläiset on toteuttanut Osgemeos-nimellä kulkevat graffititaiteilijaveljekset ja se on osa vuosien 2014-2016 Vancouver Biennalea.
Graffitimaailmassa tälläinen kolmiulotteinen työ on ilmeisen harvinainen – ja onhan työllä kokoakin.

Granville Island Giants Granville Island Giants

Vancouver Lookout

Aamun suunnittelupalaverissa olimme hetken harkinneet valmista kiertoajelua tai Hop-on-hop-off -lippujen ostamista, mutta päädyimme sitten neljän hengen ryhmällä joustavampaan ratkaisuun, eli taksiin. Näköalatorni Vancouver Lookout oli useammankin valmisretken kohteissa ja muutenkin ajatus kaupungin näkemisestä ylhäältä päin tuntui hyvältä idealta, joten Granvillen jälkeen annoimme seuraavalle taksille osoitteeksi Vancouver Lookout. Muistelin jonkun blogijutun sitä kohteena väheksyneen, mutta me kaikki pidimme siitä kyllä! Risteilylaivalla vielä aamulla heränneinä oli mukava nähdä laivojen lähtevän yksi kerrallaan Canada Placen upeasta terminaalista.

View from Vancouver Lookout
Näkymä Rogers-areenalle Vancouver Lookout -tornista

View from Vancouver Lookout View from Vancouver Lookout

Disney Wonder -alus jatkamassa matkaansa Vancouverin satamasta lyhyessä ”satamavideossa”:

Canada Place

Näköalatornilta jatkoimme matkaa kävellen läheiselle Canada Placelle hiukan vitsaillen, että olisi aamulla kannattanut laittaa matkatavarat hetkeksi säilytykseen ja käydä silloin jo katsomassa tätä rantaa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tai itse asiassa emme olleet liikkeellä riittävän myöhään, näin vielä suhteellisen valoisana alkusyksyn iltana, sillä Olympia-soihtu -veistos olisi varmasti ollut valaistuna edukseen. Mutta näkymät itse terminaalille ja hieno Digital Orca -patsas pitivät kyllä ilta-auringosta.

Canada Place Vancouver Canada Place Vancouver Canada Place Vancouver Canada Place Vancouver

Voiton kaikesta veivät kuitenkin terassilta avautuvat näkymät Vancouver Seaplane Harboriin. Pienkoneita nousi ja laski sellaiseen tahtiin, että nähtävää olisi riittänyt miten pitkään tahansa. Viimeistään tässä kohtaa päätin sittenkin vielä oikeasti selvittää, että saisimmeko ohjelmaamme ja budjettiimme sittenkin sisällytettyä tällä matkalla yhden vesitasolennonkin ja onnistuihan se, lähtöpäivän aamuna!

Sea Plane Harbour Vancouver

Ilta hotellilla

Vielä päivän viides taksimatka ja palasimme hotellille – kadun toisella puolella olevan supermarketin kautta. Viikon risteilyn jälkeen ravintolaillallista enemmän houkutteli toimiva netti, etenkin kun tiesimme seuraavan päivän olevan taas pitkä, olihan vuorossa Squamish, Whistler ja illallinen Vancouverissa asuvan suomalaisen maailmanmatkaajan luona.

Best Western Uptown Vancouver

Päivän viisi taksimatkaa (alkaen laivalta hotellille) maksoivat muuten samaa luokkaa kuin Hop-on-hop-on -bussin liput kahdelta hengeltä ja koska meitä oli neljä, niin taksilla ympäri kaupunkia suhailu oli paitsi hyvä ja joustava vaihtoehto, myös edullinen.

Vielä viimeiset Netflix-ohjelmien lataukset jonoon tabletille yöksi ja ensimmäinen päivä Vancouverissa oli pulkassa.

Muiden mietteitä Vancouverista

Vancouverissakin ovat tietysti käyneet monet muutkin. On kierrelty samoja paikkoja – mutta myös nähty eri puolia kaupungista. Ilmeisesti Vancouver on aika erilainen kaupunki riippuen kaupunginosasta, sillä niin Siveltimellä -blogia kirjoittava Sanna kuin Himomatkaaja kauhistelevat tiettyjä alueita kaupungissa (Chinatownin alue, erityisesti East Hastings Street). Me ohitimme Chinatownin vaan muutamaan kertaan taksilla, joten emme osaa sanoa siitä sen enempää, mutta ehkä majoitus kannattaa etsiä joltain muulta alueelta.

Merjan matkassa pistäytyi Vancouverissa lähes yhtä tiukalla (ja tehokkaalla) aikataululla kuin mekin, mutta paljon hänkin oli ehtinyt lyhyessä ajassa kaupunkia nähdä!

Vancouver Science World
Vancouver Science World (pallomainen rakennus kuvassa) jäi meiltä näkemättä
– ensi kerralla sitten! Kuva Siveltimellä -blogin Vancouver -jutusta.
Tags from the story
,
Join the Conversation

18 Comments

 1. says: Stacy

  Hieman kiinnostaa. Piti kuitenkin tarkistaa, Isla Vistassa väestön tiheys on pienempi kuin Vancouverissa. Kävin siellä siis aivan turhaan. Hölmömpi voisi luulla, että Kanadassa olisi tilaa asua väljemminkin.
  Minä olen lentänyt Vancouverin yli ja tehnyt mieli käydä, mutta eipä ole vielä tullut käytyä. Hyvä syy sille on, että jos kaupunkia verrataan jotenkin Helsinkiin, niin siinä täytyy olla jotain pahasti vialla. Minä tunsin aikoinaan Vancouverista yhden Sandran ja olen usein miettinyt, missä hän mahtaa olla.
  Kanada on hyvä ehdokas Crapsaccharine Worldiksi, eli päällisin puolin kaikki on siloiteltua ja ihanaa ja sitten kun kaivautuu alle, niin paljastuu vähän toisenlainen maailma.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Kanadasta on niin iso osa arktista aluetta, että sen myötä on tietysti ymmärrettävää, että tällekin seudulle, jossa on aika mukava ilmasto kuitenkin, pakkautuu paljon ihmisiä.

 2. Kiitos Pirkko linkityksestä! Vancouver oli mukava kaupunki ja siellä olisi helposti voinut viettää vielä muutaman päivän lisää. Meidän aikataulu oli tiukka, mutta yritimme mahduttaa siihen mahdollisimman paljon nähtävää. Vancouver on sen verran kaukana, ettei lähivuosina ainakaan uutta reissua sinne ole tulossa. Jos joskus tulee, niin valassafarille olisi kiva päästä. Nyt ei säiden herrat olleet meidän puolellamme. Myös vesitasolla lento kiinnostaisi. Eipä tullut edes mieleen, että niillä pääsisi lentelemään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Meidän syyskuun matkaideammehan lähti oikeastaan valmismatkasta tuonne Alaskan risteilylle, mutta hylkäsimme sen sitten hetimmiten, sillä halusimme päiviä, edes muutaman, tuonne Vancouveriin (ja samoin ennen risteilyä Anchorageen). Mutta puolensa ja puolensa, ihan valmiitkin kiertomatkat ovat joskus hyvä vaihtoehto – mekin olemme niitä monia tehneet.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Me olemme viettäneet sattumalta (no kyllä molemmat reissut olivat suunniteltuja) olleet Kanadassa syyskuussa kahtena peräkkäisenä vuonna ja kummallakin kerralla säät ovat suosineet, eli aurinko on paistanut jokseenkin joka päivä.

 3. Ihanan kattava kuvaus Vancouverista. Tuo vesitasolla lentely oli varmasti huikeeta!!
  Kuten jo aiemmin taisin mainita niin Canada kiinnostaa, mutta vielä ei ole tullut sinne matkustettua.
  Makeen kuulonen reissu teillä ollut.
  Kaikkea en ole vielä kerennyt matkasta lukemaan mutta pikku hiljaa!!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mimmu! Kattava ja kattava – näin paljon ehtii yhdessä päivässä :-) – eli kyllä kaupungissa olisi riittänyt useammaksikin päiväksi.

 4. Kiva kuulla, että Vancouver kohteli teitä paremmin kuin meidän perhettä!
  Luultavasti ette liikkuneet niillä seuduilla millä asunnottomia oli, nimittäin niitä ei voinut olla huomaamatta. Eikä myöskään poliisipartioita, jotka alueella liikkuivat.

  1. Kiitos Heidi! Chinatownin ohitimme pariin otteeseen taksilla, mutta ei siinä ehtinyt mitään ikävää nähdä. Kolmessa päivässä kaupunkia sopivasti valikoiden ja osan aikaa paikallisen seurassa näimme siitä tosiaan ehkä vaan parhaat palat.

 5. Meillä on sukulaisia Seattlessa, ja olemme ensi vuodelle suunnitelleet siellä käyntiä. Siinä samalla ajaisimme Kanadan puolelle ainakin Vancouveriin. Olen kuullut kaupungista pelkkää hyvää kaikilta tutuilta täällä jotka ovat siellä käyneet. Kiva päästä itse näkemään.

  1. Kiitos Paula! Seattlesta Vancouveriin ei tosiaan taida olla kuin muutama tunti – matkaystävämme jatkoivat tuon välin bussilla siinä missä me lensimme Havaijille. Seattle sinänsä jäi meiltä vielä kokematta vaikka lentokentällä olimme parikin kertaa – toisella kertaa sitten :-)

 6. Itselleni Toronto on entuudestaan jo tuttu, joten muutkin Kanadan kaupungit kiinnostaa. Vancouver olisi varmasti vierailemisen arvoinen, mutta taitaa ainakin lähivuosina vielä jäädä odotuttamaan itseään, kun suuntaan uudemman kerran Torontoon veljeni luokse. Kanada on hurmannut minut ihan täysin!

  1. Kiitos Sannahof! Meillä on nyt pari melko peräkkäistä Kanadan reissua takana, joten vaikka maassa paljon nähtävää meillekin vieläkin olisi, niin taidamme katsoa välillä maailmaa vähän muuallakin.

 7. says: Katariina

  Seattle ja Vancouver kiinnostaisivat molemmat matkakohteina, joten kiitos tästä katsauksesta Vancouveriin! Tuolla seudulla saisi helposti rakennettua loman, johon sisältyisi sekä luontoa että kaupunkia, joten alue olisi sikäli varmasti kovasti minun mieleeni.

  1. Kiitos Katariina! Erityisesti jos Vancouverista jatkaa Whistlerin suuntaa, niin luontokohteita löytyy kyllä kovasti. Seattlesta en osaa sanoa, kun tutustuin vaan lentokenttään (ja lentokenttähotelliin).

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *