Vancouver Island ja Butchart Gardens

Vancouver Island feature

Yli kolmen viikon matkamme yksityiskohtien suunnittelu jäi Vancouverin osalta viime tippaan: viimeiset suunnitelmat teimme vasta Vancouveriin saapuessamme.

Matkaystävämme olivat kiinnostuneita retkestä Vancouver Islandille, emmekä mekään nyt erityisesti sitä vastaan olleet, joten varasimme päiväretken sinne.
Ehkä vähän hätäisesti, sillä vasta vähän ajan kuluttua aloin oikeasti ymmärtää, että miten pitkä on 13 tunnin pituiseksi arvioitu retki!

Retken ostimme Get Your Guide -palvelusta. Päiväretket saarelle olivat kaikki suunnilleen samaa hintaluokkaa, mutta minulla oli sopivasti käyttämättä  alennuskoodi, jolla tekemällä varauksen Norwegianin partnerisivujen kautta varaamalla saimme tästä 18% alennuksen. Get Your Guide -palvelua käytimme myös Marokossa keväällä pariinkin retkeen, joista toisen toteutus oli loistava, toisenkin kelvollinen.

Vancouver Island kartta
(Jos haluat tarkemmin katsoa saaren karttaa, niin klikkaa kuvasta Google Mapsiin)

Vancouver Island on Pohjois-Amerikan länsirannikon suurin saari, pituutta vajaat 500 kilometriä ja leveyttä 100 kilometriä. Vancouverista sinne pääsee lautalla tai pienkoneella. Lauttamatka suuntaansa kestää tyypillisesti 1,5 tuntia ja kun satamassa pitää olla ajoissa ja lautan purkaminen määränpäässäkin kestää hetken, niin retkestä kuluu kevyesti 5 tuntia pelkkiin ylityksiin. Tarjolla olisi myös ollut retkiä, jossa menomatka saarelle tehdään pienkoneella ja etenkin kun myöhemmin kuitenkin päädyimme maksamaan vesitasolennosta, niin Vancouver Island siten, että olisimme lentäneet sinne ja tulleet takaisin lautalla, olisi ollut hyvä vaihtoehto – ja ainakin pari tuntia lyhyempi.

Pääkohteemme Vancouver Islandilla olivat Butchartin kuuluisa puutarha ja koko Brittiläisen Kolumbian pääkaupunki Victoria.

Butchart Gardens

Oppaamme väittää Vancouver Islandin puutarhaa maailman kolmanneksi jollain mittarilla Shanghain ja Keukenhofin jälkeen. En ihan tuollaista listaa onnistunut netistä löytämään, mutta kerrankos ne, oppaat, juttelevat omiaan.

Muutamalta listalta puutarha kuitenkin löytyy:

 • National Geographicin listalla se on neljäntenä. Shanghaita tai Keukenhofia ei tällä listalla ole.
 • SmashingListsin puutarhalistalla Butchart on kuudentena, Shanghain Yuyuan Garden seitsemäntenä ja Keukenhof toisena.
 • The  Mysterious Worldin listalla se on viidentenä ja Keukenhof ensimmäisenä – Shanghaita ei tällä listalla ole.
 • (linkit kahteen viimeisimpään poistettu niiden lakattua toimimasta)

No, ehkä tämä riittää listoista. Nyt oli kuitenkin vuorossa Butchart. Aikaa 90 minuuttia.

Buchart Gardens Vancouver Island
Butchart Garden Map

Puutarhan mahtavin osio on heti alussa: pienessä laaksossa oleva Sunken Garden, jonne mennään pientä, lähes huomaamatonta polkua pitkin.
Ensimmäinen näkymä puutarhan tähän osaan on kieltämättä vaikuttava.

Butchart Gardens Vancouver Island Butchart Gardens Vancouver Island Butchart Gardens Vancouver Island Butchart Gardens Vancouver Island

Laakson toisessa päässä Ross Fountainin vesisuihkut tanssivat auringossa, tässä lyhyen videon verran:

Toteemipaalut ohitamme melko kevyesti – näitähän olimme nähneet jo Alaskassa ja Vancouverissa, Stanley Parkissa. Ruusutarhankin olisimme halunneet ohittaa matkalla japanilaiseen puutarhaan, sillä näimme niitä äskettäin keväisillä vierailuilla puutarhoissa niin Madridissa kuin Hampurissa, mutta polut on rakennettu siten, ettei se ihan onnistu.
Ei niin, että meillä olisi jotain ruusuja vastaan, mutta 90 minuuttia on aika vähän tähän puutarhaan.

Butchart Gardens Vancouver Island
Butchart Gardens Vancouver Island
Butchart Gardens Vancouver Island
Butchart Gardens Vancouver Island

Japanilaisessa puutarhassa polut risteilevät vesiaiheiden ympärillä ja pienten siltojen lisäksi ”vesiesteet” saattoi ylittää hyppelemällä kiveltä kivelle.

Butchart Gardens Vancouver Island
Butchart Gardens Vancouver Island
Butchart Gardens Vancouver Island
Butchart Gardens Vancouver Island

Italiaiseen puutarhaan päästyämme lähellä olevat jäätelökioskit, ravintolat ja kahvilat alkavat viedä huomiomme, vaikka lounas onkin tarkoitus syödä vasta Victoriassa. Taimia tai edes siemeniäkään ei kannattane ostaa, jos matka jatkuu vielä Yhdysvaltoihin.

Pääkaupunki Victoria

100 000 asukkaan Victoria kuullostaa oudolta valinnalta lähes 5 miljoonan asukkaan Brittiläisen Kolumbian pääkaupungiksi, mutta onhan näitä, pieniä pääkaupunkeja provinsseissa, osavaltioissa tai valtioissa, joissa isompiakin kaupunkeja olisi.

Aurinkoisena päivänä valitsimme lounaspaikaksi rannalle avautuvan terassin ja juhlistimme pääkaupunkia alkudrinkeilläkin.
Jäähileiset Bellinit olisivat kyllä käyneet jälkiruuastakin.

Victoria Vancouver Island Bellini

Victoria Vancouver Island Fish and Chips
Fish and chips auringonpaisteessa

Victoria Vancouver Island Victoria Vancouver Island

Lounaan jälkeen ehdimme hetken vielä kierrellä pääkaupunkiakin ennen paluuta lauttajonoon ja lauttamatkaa takaisin mantereelle. Lautalla saatoimme ihailla auringonlaskua saaristossa, mutta mantereelle tullessamme oli jo pimeää.

Vancouver Island ferry Vancouver Island ferry

Vielä hiukan suhailua busseilla Vancouverissa ja paluu hotellille, meidän tapauksessamme n. klo 21:30. Aamulla olimme hotellilla valmiina bussia odottelemassa 8:45, joten aika tarkka tuo 13 tunnin aika-arvio oli.

Näin jälkikäteen arvioituna retki Vancouver Islandille ei ehkä ollut näin lyhyellä Vancouverin vierailulla paras valinta käyttää kokonainen päivä kolmesta ja puolesta.
Mutta toisaalta, onhan tuo puutarha selvästikin kuuluisa ja me olimme kuitenkin aika lähellä, joten … ja onhan pääkaupunki aina pääkaupunki :-)

P.S. Keukenhofin puutarha (linkki Martan matkassa -blogin juttuun Keukenhofista tämän vuoden keväältä) on vahva ehdokas ToTravel-listallamme ensi keväälle.

Tags from the story
,
Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Susanna

  Hieno puutarha ja näyttää käymisen arvoiselta. Myös Hollannin puutarha näyttäisi käymisen arvoiselta ja on melko lähellä. Veronan keväiset puutarhat ovat aina käymisen arvoisia, myös autoteiden varsille laitetaan tuoksuvia kukkia ja kaupunkiin on kiva saapua keväällä

 2. says: Pirkko

  Kiitos Susanna! Toivottavasti onnistumme ensi kevään matkasuunnitelmiimme sisällyttämään Keukenhofin. Paljon jo maailmaa nähneinä alkaa kohta jo vaikuttaa aukolta yleissivistyksessä tuo, ettemme Keukenhofissa, joka tosiaan on melko lähellä, ole vielä käyneet.

 3. says: Suunnaton

  Tämä oli kiva vinkki! Varovasti haaveilen uudesta matkasta Kanadan Kalliovuorille, ja sen voisi toteuttaa esimerkiksi juuri Vancouverista käsin. Hyvin toteutetut puutarhat ja niiden erilaiset tilat ovat kiinnostavia, joten tämä kohde pitää painaa mieleen..

 4. Kiitos Suunnaton! Jos Vancouverin seudulla on enemmän kuin muutaman päivän, niin suosittelen Vancouver Islandia ehdottomasti. Victoriakin vaikutti oikein mukavalta kaupungilta, joten pitkän päivän sijaan voisi ehkä myös harkita yhtä yötä saarella.

 5. says: Pirkko

  Kiitos Heli! Wisteria-aikaan olemme osuneet mm. Manchesteriin ja Wienissä Belvederen kasvitieteelliseen puutarhaan. Näyttää näitä Top 10 -puutarhalistoja riittävä maailmassa!

 6. Mä olen käynyt myös tuolla, sekä puutarhassa, että Victoriassa joskus 2000-luvun alussa. Me asuttiin Vancouver Islandin puolella ja tehtiin yön, parin retki Vancouveriin. Siinä hienointa oli lento vesitasolla. Vancouver kaupunkina ei sytyttänyt yhtään, idyllisestä Victoriasta tykkäsin. Mutta tosi vähän muistoja koko reissusta jäänyt ylipäätään mieleen.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *