19 majakkaa
– tähän mennessä

Majakat otsikkokuva

Lauantaisen majakkaretkemme jälkeen yritin kasata listaa niin Suomen majakoista kuin majakoista, joilla olemme vierailleet – tai ainakin nähneet ne lähietäisyydeltä.

Majakkajulista
Suomen majakat (kuva Suomen Majakkaseuran sivuilta)

Lista kaikista Suomen majakoista osoittautui vaikeaksi: tarjolla on vähän erilaisia listoja, joillakin on mukana myös nyttemmin sammuneita majakoita, siis pookeiksi, tunnusmajakoiksi tai päivämajakoiksi muuttuneita entisiä majakoita, ja joiltakin listoilta tuntuisi puuttuvan ihan käytössäkin olevia majakoita. Ehkä niitä on jotain 53 – 63.
Aika monet näistä ovat ulkomerellä olevia pohjamajakoita, eli sellaisia, joiden kohdalla ei ole maata lainkaan, ei edes pientä luotoa, eli ne voi vain nähdä mereltä.

Majakkalistamme

”Meidän majakkamme”, suunnilleen idästä lännen kautta pohjoiseen:

 1. Söderskärin majakka
 2. Harmajan majakka
 3. Helsingin majakka
 4. Suomenlinnan kirkko
 5. Porkkalan majakka
 6. Rönnskär
 7. Jussarön majakka
 8. Gustavsvärn
 9. Längdenin majakka
 10. Russarön majakka
 11. Bengtskärin majakka
 12. Gustaf Dalén
 13. Utön majakka
 14. Märket
 15. Isokarin majakka
 16. Sälgrundin majakka
 17. Valassaarten majakka
 18. Tankarin majakka
 19. Marjaniemen majakka

Edellisen täydellisemmän majakkayhteenvedon tein näköjään kolme vuotta sitten.

Suomenlinna Suomen majakat
Suomenlinnan kirkko/majakka

Jutussa on kerrottu lyhyesti retkistämme Harmajalle, Helsingin majakalle, Suomenlinnaan, Russaröhön, Bengtskäriin, Gustaf Dalénille, Utöseen ja Isokarille.

Monen monta kesäretkeä

Retkistämme Söderskärin majakalle, Gustavsvärnille ja Russaröhön olen jo kirjoittanut omatkin jutut. Russarökin vaati kaksi yritystä siinä missä viime viikonloppuna lopulta toteutunut Läntisen Suomenlahden kierros.

Märket Suomen majakat
Tiesitkö muuten, että Märketillä on pisin pätkä Suomen ja Ruotsin välistä maarajaa?

Märketillä kävimme kesällä 2011 – meillä oli onni matkassa, sillä kuten majakkaretkillä yleensäkin, Märketille pääsy on suotuisien tuulien varassa ja sinä ainoana meille mahdollisena iltana retki onnistui!

Viime kesänä kävimme neljällä majakalla,eli Sälgrundissa, Valassaarilla, Tankarissa ja Marjaniemessä.

Utön majakan linssistö Suomen majakat
Utön majakan linssistö

Vierailimme myös taas kerran Utössä. Luotsien järjestämällä retkellä pääsimme ensimmäistä kertaa näkemään myös Utön majakan linssistön.

Ja nyt siis viimeksi kiersimme Läntisen Suomenlahden majakoita eli Rönnskärin, Jussarön, Sundharunin ja Längdenin.

Längden toukokuu 2018 Suomen majakat
Längdenin majakka keväällä 2018

Läntisen Suomenlahden majakoita

Uusia suunnitelmia

Tulevan kesän alustavissa suunnitelmissamme on tehdä majakkaretki Rauman ja Porin suunnalle: yöpyä Kylmäpihlajan majakassa, tehdä päiväretki Säpin majakalle ja käväistä myös Kallolla.

Pihlajasaaren edustan Lokkiluodon näkisi varmaan Pihlajasaaressa käymällä ja ehkä sinnekin voisi ehtiä jo tänä kesänä.

Bataattiranskalaiset Svedjehamnin satamassa
Mitä parhaat bataattiranskalaiset Svedjehamnin satamassa kesällä 2017

Merenkurkusta, Svedjehamnin satamasta, josta lähdimme viime kesänä Valassaarten majakalle, voisi myös tehdä kesäretken Norrskärin ja Utgrynnanin majakalle.
Ulkokallaan järjestetään retkiä Kalajoelta ja Kokkolan majakan pääsisi katsomaan ilmeisesti ihan autollakin, jos päätyisimme tekemään toisen retken tuolle suunnalle.

Lisää majakkaretkivinkkejä?

Satutko tietämään vielä muita Suomen majakoita, joille voisi päästä vierailemaan – tai jotka muutenkin kuin omalla veneellä voisi merellä käydä katsomassa?

Join the Conversation

13 Comments

 1. says: Stacy

  Mitä ilmeisimmin Orrengrund tipahtaa viivan alle, kun majakoiden majakkuutta määritellään. Vaikea on myös määritellä, mistä majakasta voi sanoa käyneensä, jos ei ole ollut kivenheiton päässä vaan esimerkiksi veneessä. Itsellä ovat Suomenlinnan kirkko, Rönnskär, Gustavsvärn, Bengtskär ja Marjaniemi olleet kosketusetäisyydellä.

  1. says: Pirkko

   Juu Orrengrund on pooki, mutta siis tuossa yllä pohdin mahdollisuutta käydä Utgrynnanin majakalla. Ja näinhän näissä bongauksissa usein on, että mikä sitten lasketaan – meille kelpaa merellä ja pienillä luodoilla olevien majakoiden osalta näkeminen, jos rantautuminen ei helposti onnistu.

 2. Majakat on vähän sellainen juttu, että niitä on tullut nähtyä paljonkin, mutta erityisesti ne eivät ole kiinnostaneet, eli en niitä erikseen bongaile. Jos kohdalle sattuu, niin toki käväisen.

  Nyt Islannissa kuluttelin aikaa ja ajoin katsomaan Grotta nimistä majakkaa, jota kuvattiin ”maagiseksi”. No olisihan se kenties sitä voinut olla, mutta vettä tuli niin kaatamalla, että koko majakkaa oli hankala erottaa maisemasta. Joten se siitä : D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Meillä matkoillakin nuo majakat ovat astetta vakavampi juttu, eli sanotaanko, jos autolla ollaan liikkeellä, niin kyllä 50 km kierroksen voi jonkun hyvän majakan takia tehdäkin – 100 km on ehkä liikaa.
   Läntisessä Euroopassa, Islanti mukaanlukien, on viime viikkoina tainnut olla vähän kehnot kelit, toisin kun täällä koti-Suomessa :-)

 3. Majakat on kyllä jotenkin ihania. Mekin ollaan kierretty niitä paljon täällä Kaliforniassa.

  Nyt jäin miettimään, että mitä tarkoitat Kokkolan majakalla? Itse kokkolalaisena miellän, että Tankar on Kokkolan majakka, ja sinnehän mennään veneellä. Sitten Kokkolassa on Harbodan (virallisesti Harrbåda) vanha majakka joka on ollut iät ja ajat poissa käytöstä, mutta ulkopuolelta sitä toki voi käydä ihmettelemässä. Sinne pääsee autolla, mutta muita autoiltavia majakoita en Kokkolasta tiedä. Meillä on kanssa suunnitelmissa tänä kesänä käydä Tankarissa koska mieheni ei ole siellä käynyt. Yritin laskea monesko kerta se itselleni olisi, mutta en millään muista. Ihana paikka joka tapauksessa.

  Suosittelen Ulkokallaa! Olin ennen töissä Kalajoella matkailun markkinoinnissa, joten Kalajoki ja Hiekkasärkät tuli hyvin tutuiksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Kokkola onkin näköjään, kun asiaa uudelleen tarkastelin, pohjamajakka, eli ei sinne todellakaan autolla pääse! Ulkokallaan ilmeisesti kuitenkin tehdään retkiäkin.

 4. says: Sandra

  Mielenkiintoista! Oliko näistä majakoista jokin, joka on jäänyt erityisesti mieleen? Itselläni olisi haaveena yöpyä majakassa, mutta suunnitelma on toistaiseksi jäänyt muhimisasteelle :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Märket on ollut näistä ehkä vaikuttavin – se on niin ulkomerellä ja vielä tuo, että luoto on jaettu Suomen ja Ruotsin kesken tekee siitä erityisen mielenkiintoisen.

 5. Juuri tänään katselin tuota Kylmäpihlajan majakkaa ja haluaisin tänä kesänä tai syksyn aikana käydä tutustumassa alueeseen ja hotelliin. Vaikuttaa viehättävältä paikalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Kylmäpihlajakin lienee melko suosittu, eli kannattaa olla varausten kanssa ajoissa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.