Teloituspaikalta prinssin puheille – päivä Riadissa

Riad feature

Saavuimme 6 miljoonan asukkaan Riadiin illalla, joten näimme ensimmäiseksi laajan kaupungin iltavalaistuksessa. Ehkä hiukan odotustemme vastaisesti korkeita pilvenpiirtäjiä oli vain muutamia, harvakseltaan.
Liikenne soljui, illalla, sujuvasti leveitä moottoriteitä pitkin – täällä ei todellakaan kävellä paikasta toiseen. Liikenteen sujuvuutta tosin hankaloittaa juuri nyt meneillään oleva valtava metron rakennusprojekti joka pakottaa välillä ajamaan monta kilometriä väärään suuntaan ennen kuin on mahdollista kääntyä takaisin päätyäkseen haluamaansa kohteeseen. Toisaalta polttoaine on ainakin halpaa, litran bensiiniä saa noin 20 sentillä.

Riad Saudi-Arabia
Meriharakat Riadin yössä, hotellimme Plaza Inn Olayan edustalla

Seuraavana aamuna kaupunki näyttää erilaiselta, hiekkakivenväriseltä – mutta edelleen rakennustyömaalta.

Teloituspäivä

Suuntaamme ensimmäiseksi Masmakin linnoitukselle, joka toimii nykyisin museona. Linnoitusta lähestyessämme oppaamme innostuu ja toteaa meidän olevan onnekkaita. Lähellä olevien poliisiautojen määrästä hän on päätellyt, että tänään on teloituspäivä ja niitä on kuitenkin melko harvakseltaan.
Itse teloituksia emme länsimaisina pääsisi katsomaan ja – onneksi – päivän teloitukset ovat jo ohi kun saavumme museon läheiselle aukiolle, josta kaupungin englanninkieliset asukkaat käyttävät nimeä Chop Chop Square. Jäljellä on vain vesilätäkkö sen jäljiltä, että teloitettujen veri on huuhdeltu pois aukiolta.

Riad Saudi-Arabia Chop Chop Square Riad Saudi-Arabia Chop Chop Square

Riad Saudi-Arabia Chop Chop Square
Uhrin omaisten tila aukion reunalla. Tästä ikkunasta he voivat halutessaan armahtaa teloitettavan vielä viime minuuteillakin.

Riad Saudi-Arabia Chop Chop SquareRiad Saudi-Arabia Chop Chop Square

Saudi-Arabiassa teloitetaan edelleen vuosittain yli 100 ihmistä. Kevyellä googlettamisella löytyy tieto, että syyksi on useimmiten merkitty murhat tai huumeet. Teloitus tehdään katkaisemalla teloitettavan pää julkisesti tällä aukiolla. Oppaamme kertoo olleensa paikalla kun teloitusvuorossa oli mies, joka oli tappanut kaksi lasta, kun ei ollut saanut heistä pyytämiään lunnasrahoja. Teloitettu oli kuulemma edennyt aukiolla vielä useamman askeleen ilman päätä. Teloitusaukio reunalla on ikkunallinen tila, josta uhrin omaiset voivat seurata teloitusta – ja viimeiseen hetkeen asti päättää halutessaan armahtaa tekijän.

Masmakin linnoitus

Mutta teloituksista normaalimpiin nähtävyyksiin. Masmakin vanhassa linnoituksessa oleva museo on tasokas ja itse linnoitus metrin paksuisine seinineen ja kauniine puuovineen kertoo omaa tarinaansa maan historiasta.

Riad Masmak Palace Riad Masmak Palace Riad Masmak Palace

Riad Masmak Palace
Ryhmämme Masmakin palatsin edustalla

Murabban palatsi

Masmakin jälkeen seuraava kohteemme on Murabban palatsi. Palatsi oli Saudi-Arabian valtioksi yhdistäneen kuningas Abdulazizin käytössä vuosina 1938-1953, eli hänen kuolemaansa asti. Kiertelemme palatsin huoneissa ja laskeudumme, jo hiukan kiireellä katsomaan vanhan kuninkaan autokokoelmaa alakertaan, sillä Saudi-Arabiassa rukousajat sulkevat niin museot, ravintolat kuin kaupatkin ajoittain hetkeksi.

Murabba PalaceMurabba PalaceMurabba Palace

Kansallismuseo

Siirrymme Kansallismuseoon, jossa saamme oppaaksemme museota ilmeisesti aikaisemmin joltain osin johtaneen hiukan vanhemman miehen, joka selvästikin rakastaa sitä. Museo on kieltämättä hieno, mutta käytettävissä olevan ajan puitteissa meidän olisi ehkä sittenkin kannattanut keskittyä johonkin aikakauteen sen sijaan, että käymme melko yksityiskohtaisesti läpi niemimaan koko historian aikojen alusta nykyaikaan. Mutta oikeasti, jos sattuisin olemaan Riadissa sadepäivänä eikä minulla olisi mitään muuta tekemistä, niin voisin kuvitella palaavani museoon. Tosin sadepäivät ovat harvassa, jos niitä vuodessa on tyypillisesti vaan muutama ja paluu Riadiinkin näiltä näkymin ei vieläkään olisi tyypillinen viikonloppumatka.

Alla muutama kuva valtavasta museosta kalliopiirrosten ajasta nykyaikaan ja öljynporaukseen.

Riad National Museum Saudi Arabia Riad National Museum Saudi Arabia Riad National Museum Saudi Arabia Riad National Museum Saudi Arabia

Museon pihalla ryhmäämme lähestyy valkoiseen pukeutunut mies, joka tiedustelee ystävällisesti keitä me olemme ja miksi olemme täällä. Hän työskentelee prinssi Sultan bin Salman bin Abdulazizille, joka vastaa mm. Saudi-Arabiaan suuntautuvasta turismista. Prinssi seurueineen on myös tänään museoalueella ja hetken päästä meitä haastatellut mies palaa ja kertoo, että prinssi haluaa tavata meidät.
Mielenkiintoista – olimmehan juuri vierailleet hänen isoisänsä Abdulazizin palatsissa (Murabba)!

Riad National Museum Saudi Arabia Riad Prince Sultan ibn Salman bin Abdulaziz

Ok … ryhmitymme tilaisuutta varten ryhmäkuvaan ja päädyn keskustelemaan prinssin kanssa hiihtämisestä. Hän tietää, että Suomessa harrastetaan hiihtämistä myös tasamaalla, mutta hän on talvella lähdössä laskettelemaan. Ympärillämme pyörii valokuvaajia ja videokuvaajia, muitakin kuin Lasse, joka myös yrittää saada tapaamisemme ministerin kanssa tallennettua. Ehkä päädyimme iltauutisiinkin.

Riad Prince Sultan ibn Salman bin Abdulaziz

Riad Prince Sultan ibn Salman bin Abdulaziz
Ryhmämme ja prinssi Sultan. Oikeassa reunassa paikallisoppaamme Shaik Faizullah

Etenkin paikallisoppaamme on haltioissaan prinssin tapaamisesta.
Yhteiskuva hänestä ja ministeristä saattaa jossain tilanteessa myöhemmin osoittautua hyvinkin arvokkaaksi liiketoimintojen kannalta.

Lyhyellä videolla vielä tunnelmia tapaamisestamme prinssin kanssa.

Meidän kannaltamme lyhyt tapaaminen kuninkaallisen perheen kanssa menee kategoriaan nähtävyydet, sillä onhan kuningasperhe iso osa Saudi-Arabiaa.

Diriyah

Päivän päätteeksi teemme vielä iltaretken katsomaan Diriyahin raunioita. Itse tähän Unescon maailmanperintökohteeseen emme meneillään olevien kunnostustöiden takia pääse, mutta näemme sen iltavalaistuksessa läheisestä puistosta. Kuten tuhannet puistoon iltaa viettämään tulleet paikallisetkin, joiden takia valokuvaaminen on hiukan haasteellista, sillä paikalla olevat poliisit ovat tarkkoja siitä, ettemme kuvaa yksittäisiä ihmisiä. Virkaintoisimmat kieltävät välillä raunioidenkin kuvaamisen, mutta oppaamme esiteltyä ryhmämme saamme taas luvan kuvata.

Diriyah Unesco World Heritage RiadDiriyah Unesco World Heritage Riad
Diriyah Unesco World Heritage Riad
Diriyah Unesco World Heritage Riad

Vielä illallinen alueella sijaitsevassa libanonilaisessa ravintolassa ja Riad tuntuu jo ihan tutulta!

Lunch in Riad
Lounaan söimme saudiarabialaisen ravintolan perhehuoneessa, lattialla istuen
(Kuva: Kari Mäntysalo)

(Jutun otsikkokuvasta sen verran, että olimme Saudi-Arabiassa ITL World -nimisen yrityksen vieraina, tehtävänimikkeillä Travel Consultant, suomalaisen Tres Hombres -matkatoimiston ”työntekijöinä”.)

Join the Conversation

25 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Vai että teloitetut ottavat askelia päättömänä henkilöinä!?! Hah — tainut opas vetää hieman legandaa. Toki riippuu missä asennossa on – jos on polvillaan niin tuskin siitä enää nousee kävelylle. Jos seisoo niin kaatuhan sitä maahan… Olisihan se ollut ”hienoa” seurata julkista teloitusta. Iranissa kuulemme pääsee katsomaan hirttotapahtumia..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Ei olisi tietysti ensimmäinen kerta kuin matkaopas olisi kertonut ”omiaan”. Toisaalta ihan kevyesti googlaamalla ei aiheesta Saudi-Arabian osalta tuntunut löytyvän kovin paljoa yksityiskohtaista tietoakaan ja ISISin tekemät teloitukset, jotka ovat myös päätyneet videoille, ovat sittenkin vähän eri juttu. Tuosta hienoudesta en kyllä niin tiedä, ehkäpä olisin vaikka siihen mahdollisuus olisi ollutkin, mieluummin käyttänyt senkin ajan kaupungissa johonkin ihan muuhun.

 2. says: Marjo

  Tuntuu jotenkin makabeerilta viedä turistit katsomaan teloituspaikkaa…
  Toisaalta onhan julkisesti giljotiinilla katkottu päitä ja myös hirtetty ihmisiä kansanjoukkojen katsoessa vuosisatojen ajan. Puhumattakaan ristiinnaulitesemisesta.
  Kuitenkin kun ajattelee, että elämme jo 2010-lukua tämä tuntuu oudolta…

  Prinssin tapaaminen oli aika huippu kohokohta reissullenne. Varmasti tuosta museosta saisi enemmän irti jos aikaa oli kiertää rauhassa.

  Harmi, että tuo Unescon maailmanperintökohde oli kunnostuksen alla mutta näyttää upealta iltavalaistuksessakin.

  Tuo ravintola näyttää ihanan ektsoottiselta muttei sovellu ”huonojalkaisille” tai he eivät ehkä pääse ylös tuolta lattialta omin avuin! Varmasti ruoka oli hyvää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Tuossa kulttuurissa taitavat olla jollain tapaa ihan ylpeitä teloituksistaan, eli eivät pyri niitä mitenkään piilottelemaan.

   Nautimme tuolla useammankin aterian lattialta ja kieltämättä ei ihan nuorisosta koostuneella ryhmällä oli osittain asian kanssa haasteita, mutta toisaalta kyllä pieniä jakkaroitakin tai sellaisena toimivia isoja tyynyjäkin tarvittaessa löytyi.

   Ruokaa oli aina sen verran paljon ja sen verran montaa lajia, että jos vaikka kaikki lajikkeet eivät kaikkia miellyttäneet, niin tuskin kukaan jäi tällä matkalla nälkäiseksi.

 3. says: Tuuli

  Mielenkiintoista lukea Saudi-Arabian matkastanne. Mitä tuo prinssin vastuualueella oleva turismin edistäminen käytännössä tarkoittaa? Eikö pelkkä maahan pääseminenkin ole jo aika monen mutkan takana?

  Hurjalta tosiaan kuulostaa saapua teloituspaikalle vain hetki teloitusten toimeenpanon jälkeen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuuli! Tarkennuksena tuohon maahanpääsemisen haasteisiin, että haasteet ovat länsimaisilla turisteilla – muslimeja maassa käy pyhiinvaeltajaviisumeilla tätä nykyä kai luokkaa 10 miljoonaa joka vuosi ja sekin määrä on voimakkaassa kasvussa.

  2. says: Tuuli

   No niinpä tietenkin. Riittäähän noita turisteja tosiaan ilman länsimaalaisiakin?

 4. says: Suunnaton

  Hyi hitsi, onpa kammottava tuo teloitusaukio. Käsittämätöntä, että sellaista tehdään vielä tänäkin päivänä. Ymmärsinkö oikein, että uhrin (esim. teloitettavan tekemän murhan uhrin) omaiset saavat päättää tekijän teloituksesta?
  Prinssin kohtaaminen oli varmasti ikimuistoinen kokemus!

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Tällainen tämä maailma on – eikä Saudi-Arabia ole pahimmasta päästä, Kiina on pahempi. Ja tosiaan, niin ymmärsimme, että uhrin omaisilla on mahdollisuus armahdukseen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marianne! Karuahan tuo on, mutta todellisuutta kuitenkin tuossa maassa, joten onhan siinä oma kiinnostavuutensa nähdä siitä tuon verran – muttei tosiaan yhtään tuota enempää.
   Paikallista televisiota emme sitten niin paljoa onnistuneet seuraamaan, että tietäisimme mihin, jos mihinkään, päädyimme.

 5. Mulle tuli niin paha olo tätä tekstiä lukiessa, että en missään tapauksessa tahtoisi matkustaa tuonne. Jos tietäisin, että jossain lähistöllä teloitetaan ihmisiä, niin en pystyisi nauttimaan reissusta tippaakaan. Vähän leuka loksahti, kun luin kommentin, jossa sanotaan, että olisi ”hienoa” seurata teloitusta. Itse näkisin painajaisia loppuelämäni sellaisesta, pelkästään tämä teksti tekee ihan kuvottavan olon. En muista tästä tekstistä mitään muuta kuin tuon teloituskohdan, koska silmissä vaan sumeni sen jälkeen. Matkustaminen tosiaan avartaa, tässä tapauksessa toisten matkustaminen itselle ihan riittävästi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirka! Monet meidän matkoistamme, ihan erityisesti tämä, on luonteeltaan enemmän ”tutkimusmatka” kuin nautinnolliseksi lomaksi tarkoitettu, ja sellaisella matkalla saattaa tietysti törmätä useinkin vaikeampiin tai epämiellyttäviin asioihin.

   Kuolemanrankaistukset eri maissa

   Saudi-Arabia ei kuitenkaan ole pahimpia maailmassa kuolemanrangaistusten osalta – paljon tavallisempiakin matkakohteita on tuolla listalla maista, joissa tämä on edelleen todellisuutta, etenkin Kiina ja mm. Yhdysvallat.

 6. Oli kyllä jotenkin pysäyttävä tuo kohta teloitusaukiosta, ja se lempinimi Chop chop square – varsin mustaa huumoria. On kuitenkin erittäin kiinnostavaa päästä lukemaan kokemuksia noin suljetusta maasta. Toki siellä kaikki on sitten ilmeisesti hyvin säänneltyä, mitä saatte nähdä ja mitä ette. Se etteivät teloitukset ole länsimaisille avoimia ei ole kyllä mikään menetys tietenkään…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sonja! Samaa mieltä, en todellakaan edes olisi halunnut teloituksia nähdä. Iranissa olisi ollut ”tarjolla” lampaiden teurastusta suunnilleen kadulla, mutta jätin senkin väliin.

 7. Olipas teillä kokemusrikas päivä! Julkiset teloittamiset kuulostavat niin aataminaikuisilta. Vaikea ymmärtää, että jossain päin maailmaa niitä vielä tehdään. Hyvä, ettei turisteja päästetä niitä katsomaan. Minä en ainakaan haluaisi. Prinssin tapaaminen oli upea juttu. Tiedätkö päätyikö tapaaminen paikalliseen tv:seen?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Kuten tuossa Mirkalle juuri vastasin, niin Saudi-Arabia ei kuitenkaan ole mitenkään yksin näiden teloitusten kanssa, mutta taitaa olla niin, että mm. Kiinassa ja Yhdysvalloissa niitä ei kuitenkaan tehdä julkisesti.

 8. Teillä on ollut kerrassaan tapahtumarikas päivä! Ei voi kuin ihmetellä ja kummastella. Huomioni kuitenkin kiinnittyi upean näköisiin Unescon maailmanperintökohteen raunioihin. Upean näköistä, ainakin näin iltavalaistuksessa!

  1. Kiitos Sannahof! Valitettavasti tuota iltanäkymää lähemmäs emme päässeet tuota Unescon maailmanperintökohdetta Riadissa – on kuulemma kunnostettavana vielä toistaiseksi/juuri nyt.

 9. says: Katariina

  Huh huh, karu meno tuolla. En ollut minäkään tajunnut, että jossain tehdään yhä julkisia teloituksia. Mielenkiintoista näitä sinun Saudi-Arabia-postauksia on ollut lukea ja uutta tietoa on niistä itselle paljon tullut. Ihmisoikeuksiin liittyen tuolla riittää vielä työnsarkaa, mutta hyvä se on tietysti itsekin tiedostaa ja ymmärtää, vaikka tosi kauheilta nuo teloitukset kuulostavatkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katariina! Saudi-Arabia on ollut sen verran suljettu maa, että viikon ”tavalliseen” turistimatkaankin mahtuu lähes päivittäin ihmeteltäviä asioita, myös vähemmän shokeeraavissa aiheissa kuten vaikka pukeutuminen ja ravintolassa käyminen, naisena.

 10. says: Simo

  Toi on varmasti ollut mielenkiintoinen reissu kaikkine erikoisuuksineen ja erilaisuuksineen. Tuonne ois mielenkiintosta mennä tässä vaiheessa kun maa on vielä sulkeutunut, sama Kuuban suhteen. Tuolla on prinssejä vaikka muillekin maille jaettavaksi, mutta ei siltikään taida ihan jokapäiväistä olla semmoiseen törmäys? =)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Simo! Saudi-Arabiassa taitaa olla suunnitteilla erityisiä ”vapaa-alueita” rantaturisteille, mutta tämän maan ihan tavallisessa arjessa riittää vielä ihmettelyä. Tulevilla turistialueilla turistin perusasiat taitavat sitten tulla kuntoon: meri, hiekka, aurinko, jopa alkoholi, mutta erilaisuus muihin kohteisiin tuolla suunnalla taitaa sitten jäädä jo puuttumaan.
   Prinssejä on paljon, mutta tapaamamme oli nykyisen kuninkaan poika, vaikkei kruununprinssi, joten aika ainutlaatuinen tapaaminen tosiaan.

 11. says: Veera Bianca

  Vierailette kyllä mielenkiintoisissa kohteissa, harvoin tulee matkablogeissa Saudi-Arabiaa vastaan. Kiitos siis jutusta, avaatte kokemusta todella hyvin! :)

  Aika karu tuo teloitus, tuntuu varmaan aavemaiselta katsella tuota pestyä katua kun tietää mitä siellä on juuri tapahtunut.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veera! Niin kauan kuin turistina maassa vierailevat laskettaneen sadoissa, ei edes tuhansissa – jos pyhiinvaeltajia ei lasketa mukaan – niin blogijutut maasta ovat tosiaan harvassa. Mutta maabongaus vie usein mielenkiintoisiin paikkoihin, kuten nyt vaikka Saudi-Arabiaan!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *