Minimalisti joulumarkkinoilla

Joulumarkkinoilla Lohjalla

Olen jo useamman vuoden ollut kiinnostunut minimalismista.
Toki ”sorrun” edelleen ajoittain ostamaan uusia vaatteita, vaikken niitä erityisesti ehkä tarvitsisikaan ja joitakin mattoja ja huonekalujakin olemme kuluneen vuoden mittaan kotonamme päivittäneet uudempiin. Mutta erityisesti sellaisia tavararyhmiä kuten vaikka astiat, koriste-esineet ja liinavaatteet olen viime vuosina lähinnä karsinut.

Sunnuntaina lähdimme kuitenkin Lohjalle kiertelemään Menneen ajan joulumarkkinoille. Tapahtuma oli Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy:n bloggaajille järjestämä ja ajatus muutaman kolleegan tapaamisesta ja joulutunnelmasta tuntui sen verran houkuttelevalta, että lähdimme mukaan.

Joulumarkkinat Lohja Joulumarkkinat Lohja

Menneen ajan joulumarkkinat

Joulumarkkinat järjestettiin Lohjalla 23. kerran ja nimensä mukaisesti ne on säilytetty menneen ajan henkisenä niin myytävien tuotteiden kuin myyjien asujen ja kojujen suhteen. Täällä ei ole tarjolla tietosanakirjoja eikä edes metrilakuja.

Sen sijaan on tarjolla ruokaa: saaristoleipää, joululeivonnaisia, silliä, sinappia, hunajaa ja makeisia – ja monenlaista syötävää markkinoilla nautittavaksi.

Joulumarkkinat Lohja
Runebergin torttuja vähän etuajassa :-)

Joulumarkkinat Lohja Joulumarkkinat Lohja

Joulukoristeita on tarjolla havupalloista himmeleihin ja tonttuihin ja kaikkea siltä väliltä. Joskus aikaisemmin tapasin itsekin tehdä jonkin verran käsitöitä, ehkä viimeisimpänä joitakin huovutustöitä, joten ihan mielelläni katselen taitavasti huovutettuja huiveja tai pieniä koriste-eläimiä, vaikken niille ihan hetimmiten käyttöä omassa taloudessamme keksikään. Villasukat on tietysti yksi hittituotteista – ja itse asiassa kerran olen käynyt joulumarkkinoilla ihan vaan ostaakseni parin villasukkia!

Joulumarkkinat Lohja
Keppihevosia oli tarjolla ainakin joka viidennellä kojulla

Joulumarkkinat LohjaJoulumarkkinat Lohja

Joulumarkkinat Lohja
Näitä inside stylen pyyhkeitä olisin ostanut, jos olisi yhtään ollut tarvetta!

Ajatuksenamme olikin lähinnä kierrellä alueella aistimassa joulun tunnelmaa, mutta niin vaan siinä kävi, että yhtä jos toista lähti mukaan kotiinkin.

Pakkaus ratkaisee!

Saaristoleivän osalta tuli taas todistettua esillepanon merkitys: päädyimme ostamaan ehkä markkinoiden kalleimman leivän kauniin pakkauksen takia. Toki myös myyjän tarinalla siitä, miten leipä on edellisenä yönä leivottu ja reilut maistiaispalat auttoivat asiaa.

Joulumarkkinat Lohja

Seuraava repsahdus tapahtui kurpitsapikkelsin kohdalla: pikkelsi oli jo ostoslistallamme ja olen harmitellut kaupan pieniä purkkikokoja sen osalta, joten kun vastaan tuli reilun kokoisia kurpitsapikkelssipurkkeja, niin niitä lähti mukaan kaksikin.

Joulumarkkinat Lohja

Nuoria tuemme mielellämme

Joulumarkkinat LohjaJoulukuussa Suomessa on kylmä, joten välillä piti käydä lämmittelemässä Laurentius-salin aulassa. Ja seuraava repsahdus: koululaisten myyntipöydältä löytyi sopivan pieni piparkakkukuusi. Aikaisemmin hankimme joskus piparkakkutaloja myyjäisistä, mutta muutaman kerran testattuamme olemme tulleet siihen tulokseen, että piparkakkukuuset ovat loppiaisen jälkeen parempaa syötävää kuin piparkakkutalot.

 

Tonttuovi toki tarvitaan

Puu-Anttilasta tarttui mukaan tonttuovi, jollaista en vielä vuosi sitten tiennyt ”tarvitsevani”, mutta tämän joulun alla ne tuntuvat tulevan vastaan milloin miltäkin suunnalta, joten ajatus moisen hankkimisesta oli jo hetken itänyt mielessäni. Minimalismiin taipuvaisuudestani huolimatta muutama joulukoriste (ja -kukka) kuuluvat jouluun. Joten nyt meilläkin on sitten tonttuovi!

Joulumarkkinat Lohja Joulumarkkinat Lohja

Joulumarkkinat Lohja
Tämä kappale päätyi kotiimme

Markkinoiden parhaat kojut

Tässä vaiheessa pidimme markkinoiden kiertelemisessä taas pienen tauon ja pysähdyimme kuuntelemaan mitkä kojut palkittiin parhaiden kojujen palkinnoilla.
Toisen palkinnoista sai Halikosta Lohjalle tulleen Jukka Ahtiaisen koju ja toisen Urjalan asema. Ja palkinnot jakoi tietysti, Lohjalla kun ollaan, Omenatyttö!

Joulumarkkinat Lohja

Joulumarkkinat LohjaAhtiaisen palkinto, ainakin, meni ihan oikeaan osoitteeseen.
Koju oli melkein ensimmäinen, jolle markkinoilla kunnolla pysähdyin: katsomaan lintuaiheisia pieniä tauluja, joista osassa linnut oli toteutettu huovuttamalla.
Erityisesti talitiaiset koivunrungolla houkuttivat, mutta parinkin harkintakerran jälkeen totesin, ettei työ sittenkään taitaisi oikein kotiutua kaupunkikotiimme.

Joulumarkkinat Lohja

Urjalan aseman olin aikaisemmin ohittanut vain yhtenä monesta kojuista, mutta nyt piti palata katsomaan sitä tarkemmin – ja viipyä hetken kissojen joulupallojen äärellä. Jos ostaisimme ystäville ja sukulaisille joululahjoja, niin muutamakin kissan omistaja tulee mieleen, jolle voisi tällaisen hankkia, mutta lahjat suuntaan tai toiseen ovat perheessämme äärimmäisen harvinaisia poikkeuksia, joten emme nyt sitten hankkineet näitäkään.

Joulumarkkinat LohjaJoulumarkkinat Lohja

Omena kokoelmaani

Ihan kaikkia huovutustöitä en sittenkään pystynyt ohittamaan. Ne harvat koriste-esineet, joita viime vuosi(kymmeninä) olen kotiin ostanut, ovat olleet aiheeltaan lintuja, omenia tai auringonkukkia. Tällä kertaa pieni omenakokoelmani täydentyi pienellä punaisella huovutettulla omenalla – oli sen verran onnistunut toteutus, ettei tätä vaan voinut ohittaa!

Joulumarkkinat Lohja

Cafe Laurista Puurolaan

Aloitimme päivän nauttimalla pienen aamupalan Cafe Laurissa, johon tutustuimme ensimmäisen kerran jo kesällä. Tälläkään kertaa kahvila ei pettänyt: tarjottavat maistuivat ja palvelu oli ystävällistä.

Lohja joulumarkkinat Lohja joulumarkkinat

Ostoskierroksen jälkeen nautimme vielä joulupuuron Kaffelan markkinoille toteuttamassa Puurolassa. Riisipuuro onkin mitä mainioin lounas joulumarkkinoilla, Suomessa ainakin!
Kaffelasta saimme vielä eväät kotimatkallekin, lohjalaisia omenoita ja herkulliset joulupiparit, joista (onneksi) toinen hiukan hajosi jo kotimatkalla, mikä tarjosi hyvän syyn syödä sen hetimmiten. Tuo toinen saa odottaa loppiaiseen …

Joulumarkkinat Lohja

Osa seurueestamme jatkoi vielä joulumarkkinoilta Tytyrin kaivokseen, mutta minä olin käynyt siellä jo aikaisemmin ja Lasse poti edelleen pientä flunssaa, joten lähdimme kotiin lounaan jälkeen – todeten kotiin päästyämme, että yllättävän lähellähän tuo Lohja oli, kotiimme Etelä-Espoossa ajoimme alle tunnissa!

Menneen ajan joulumarkkinoille et enää tämän joulun alla ehdi – ne olivat auki vain yhden viikonlopun verran (9-10.12.) – mutta ehkä sitten ensi vuonna?

Lohja joulumarkkinat

Yhteistyössä Visit South Coast Finland – aamupala ja puurolounas.
40 euron ostokset maksoimme ihan itse :-)

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: tuulanneli

  Vanhan ajan markkinoilla on aina tunnelmaa ja niissä yleensä sortuu ostamaan kaikkea kivaa. Olen itse kanssa yrittänyt karsia viime vuosien aikana kaiken turhan pois.

  Tuo saaristolaisleipä oli vamasti hyvää. Olen monessa blogissa katsellut noita söpöjä tonttuovia mutta en ole omaani vielä ehtinyt ostamaan. Kiva idea!

  Lämmintä joulumieltä sinulle Pirkko <3

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuula! Saaristoleipä on jo (melkein) syöty – ja hyvää oli! Hyvää Joulua Sinullekin!

 2. says: Marjo

  Kiitos Pirkko ja Lasse mukavasta seurasta Lohjan joulumarkkinoilla.

  Kuten jo sinulle Instassa vinkkasin niin myös Marjon matkaan lähti tonttuovi, postilaatikko ja tikkaat joten kiitos vinkkauksesta. Harmittaa etten ehtinyt pidempää kiertää Puu-Anttilan tiloissa.

  Urjalan aseman oli itse valinnut jo kauneimmaksi joulukojuksi ennen virallista valintaa. Äärimmäisen tyylikäs somistus ja iloiset myyjät. Jukka Ahtiaisen linnut olivat myös ihan huikeita. Arvokas kädentaitoa ja sitä näitä markkinoilta löytyi paljon.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Minulle nuo Ahtiaisen linnut olivat tiukka paikka, sillä tapaan niitä kelpuuttaa kotiimme jonkin verran siinä missä vaikka kissoilla tai elefanteilla ei olisi mitään mahdollisuuksia :-)

 3. Runebergin tortut käyvät mihin tahansa vuodenaikaan ;)
  Huovitettu omenasi on todella suloinen mutta itse olisin kyllä varmasti sortunut ostamaan talitintit puunrungolla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Joanna! Jätimme nyt tällä kertaa kuitenkin Runebergin tortut helmikuulle ja keskityimme joulupipareihin :-)

 4. says: Minnea

  Voi, miten ihana jouluinen tunnelma näillä markkinoilla! Tuolta olisi kyllä helppoa löytää joululahjat ja jotain itsellekin :)
  Nuo tonttuovet ovat kyllä suloisia!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minnea! Joululahjoja emme tapaa ostaa enää kun lähipiirin lapsetkin ovat kasvaneet aikuiseksi, mutta jotain tällaista pientä kotiin joskus tulee ostettua …

 5. En ole koskaan kuullut näistä Lohjan joulumarkkinoista ja nyt tämä on jo toinen blogi, mistä luen tästä. Selkeästi hyvä keino saada tapahtumalle näkyvyyttä :) Kuulostaa ja näyttää ihanalta! Täytyy ensi vuonna yrittää muistaa tämä.
  Minäkään en juuri mitään koskaan osta, mutta joulukoristusta pitäisi hankkia. Meillä ei ole mitään, kun ollaan aina jossain reissussa joulu. Nyt pienen lapsen kanssa olisi silti mukavaa hieman koristaa kotia joulun aikaan :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Me olimme kyllä lukeneet Lohjankin joulumarkkinoista, vaikka emme sinne olleet aikaisemmin eksyneet. Ainakin tuona päivänä kun me siellä vierailimme tunnelma oli rauhallisempi ja tungosta vähemmän kuin Helsingissä – pidimme!

 6. Tämäpä sopi hyvin joulutunnelman nostattamiseen! Tykkään kierrellä joulumarkkinoilla, mutta en osaa koskaan ostaa mitään paitsi joskus jotain syötävää. Uudelle tavaralle ei oikein ole tarvetta, joten usein lähden tyhjin käsin. Oman kodin järjestyksen ja minimalismin kannalta se on hyvä, mutta myyjien kannalta harmi. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina Marjaana! Tuo on kyllä totta, myös ulkomailla erilaisilla käsityötoreilla, joilla on kiva kierrellä, että sääli myyjien kannalta, kun emme osta mitään. Minusta monet paikat voisivat hyvinkin asettaa alueelle pääsymaksun, vaikka 5 euroa tai dollaria, joka sitten kävisi ostoksiin tai jos ei halua mitään ostaa, niin sitten se toimisi vaan ”valokuvausmaksuna”. Saisivat tapahtuman rakentajatkin jotain tapahtumasta ei-ostajiltakin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.