El Jem ja Kairouan

El Jem feature

Tunisian viikkomme aikana osallistuimme kahdelle Deturin järjestämälle retkelle. Tosin oli kyllä hilkulla, ettemme olisi osallistuneet yhdellekään, sillä Deturilta ei vielä edellisellä viikollakaan saanut pyydettäessäkään tietoa viikon retkiohjelmasta, edes teoriassa. Olisin ymmärtänyt, jos jokin retki jää järjestämättä vähäisen osallistujamäärän takia, mutta en sitä, ettei niistä voinut saada tietoa etukäteen. Harkitsimme jo kansainvälisten retkien tutkimista tai omien retkien järjestämistä kuljettaja/opas + auto -yhdistelmällä.

Tunisiaan saavuttuamme Detur kuitenkin suostui lopultakin kertomaan myös viikon retkiohjelmastaan ja kävimme ensimmäisen aamun infossa varaamassa retket Unescon maailmanperintökohteisiin, eli yhtenä päivänä El Jem ja Kairouan ja toisena päivänä Karthago, Tunisin medina ja lisäksi vielä poikkeaminen Sidi Bou Saidiin. Etukäteen hahmottelemistamme kohteista vain Bardo-museo Tunisissa jäi näillä retkillä näkemättä, joten tyydyimme näihin.

El Jem

El Jem Tunisia

Rooman vallan aikainen El Jemin amfiteatteri sijaitsee pienessä Thysdruksen kylässä, jota ehkei enää olisi olemassakaan ilman sitä. Amfiteatteri on yksi maailman suurimpia – vähän lähteestä ja mittaustavasta (koko vai katsojamäärä) riippuen sitä voisi väittää toiseksi suurimmaksi Rooman Colosseumin jälkeen tai sitten ei. Samassa sarjassa painivat Veronan ja Pulan amfiteatterit Italiassa.

El Jem TunisiaEl Jem TunisiaEl Jem Tunisia

Colosseumiin verrattuna El Jem on mukavan ruuhkaton kohde, jota pääsee laajalti kiertämään niin ylhäällä kuin alhaalla, aina amfiteatterin alla olevia eläinsuojia myöten. 200-luvun alussa rakennettu amfiteatteri ei koskaan valmistunut kokonaan, mutta sitä käytettiin kuitenkin näytöksiin, eli täällä gladiaattorit ovat taistelleen leijonia vastaan kuten muillakin areenoilla: sirkushuveja kansalle, leivän lisäksi.
Thysdruksen, sittemmin El Jemin kylän ja etenkin amfiteatterin historiaan voit halutessasi perehtyä tarkemmin lukemalla Tämä matka -blogin Annan jutun El Jemistä.

Me kiipeilimme innokkaasti amfiteatteria ylös ja alas, jotenkin melkein odottaen, että jossain kohdin joku kieltäisi kiipeämästä ylemmäs tai menemästä johonkin käytävään alhaalla, mutta ei – näillä turistimäärillä ja täällä pitkälti keskellä ei mitään, saat kierrellä juuri niinkuin haluat.

El Jem Tunisia El Jem Tunisia El Jem Tunisia

Ja olihan siinä kiipeämistä – ja olihan se upea!

Mosaiikkimuseo

Poikkesimme myös El Jemin mosaiikkimuseossa, jonne oli koottu Tunisian rikasta mosaiikkiperintöä naputtelemassa lattioita irti muutaman sentin syvyydeltä siten, että laatat oli saatu kuljetettua museoon. Museossa useimmat valtavistakin laatoista oli enimmäkseen ripustettu seinille, sillä lattioina ne tietysti vuosien mittaan kuluisivat pois.

El Jem Tunisia El Jem Tunisia

Meitä riemastuttivat erityisesti museon aulassa vierailijoita tervehtivä Julius Caesar ja myöhemmin parissakin kohtaa mosaiikit, joissa oli kokoelma ihmisten kasvokuvia, ehkä sukupuita tai muuten sukua, mutta päädyimme ajattelemaan, että nämä ovat siis Facebookin ystävälistauksia tuolta ajalta ja totesimme, että Unfriend -operaatio olisikin ollut vähän yhtä näppäimen klikkausta hankalampi operaatio, kun olisi pitänyt naputtaa pala kerrallaan kasvot pois kuvasta!

El Jem Tunisia

No vakavammin otettuna monet mosaiikit olivat kyllä tosi hienoja ja jotenkin pidin myös turisteille myytävistä pienemmistä usein 25 x 25 cm mosaiikkitöistä, etenkin pieniä oliivipuita esittävistä, sillä oliivipuitahan Tunisiassa teiden varrella riittää. Tunisia onkin Espanjan, Italian ja Kreikan jälkeen suurimpia oliiviöljyn tuottajia maailmassa. Mosaiikkityöt ovat vaan hiukan painavia kuljettaa – eikä meillä oikein olisi sopivan vapaata seinäpintaakaan kotona ollut.

El Jem Tunisia

El Jem Tunisia
Ei riittänyt enää lukion latina tämän viisauden tulkitsemiseen …

El Jem Tunisia

Kairouan ja Suuri moskeija

Em Jemistä jatkoimme Kairouanin, islamilaisen maailman 4. pyhimpään kaupunkiin Mekan, Medinan ja Jerusalemin jälkeen. Kahteen ensimmäiseen eivät vääräuskoiset pääsekään ja Jerusalemin vierailustammekin on jo vuosikymmeniä, joten olihan tämä jo paikallaan, vierailu tällaisessa pyhässä kaupungissa.

Kairouanin asema islamissa muodostui näinkin merkittäväksi siksi, että sinne rakennettiin 800-luvulla Suuri Moskeija, joka tuolloin oli Afrikan suurimpia. Nyttemmin se ei enää maailman suurimpien moskeijoiden listalle mahdu, ja Afrikassakin suurin moskeija on nykyisin Casablancan rannalla.

Kairouan TunisiaKairouan Tunisia Kairouan Tunisia

 

Suuressa moskeijan suuret linjat ovat yksinkertaisia eikä sen pihalla kiinnitä huomiota oikein mikään muu kuin yksinäinen aurinkokello. Moskeijan sisällä huomio kiinnittyy väistämättä pylväisiin, jotka näyttävät olevan montaa eri ”mallia”. Pylväät ovatkin peräisin Karthagosta, eli kun roomalaiset lopulta saivat sen tuhottua, niin sinne jäänyttä materiaalia käytettiin rakentamiseen muualla, myös Kairouanissa.

Kairouan Tunisia Kairouan TunisiaKairouan Tunisia

 

Moskeijan ulkopuolella on, vaikka turisteja onkin melko vähän, toivorikkaita mattokauppiaita. Deturin opas varoittaa meitä jo etukäteen ryhtymästä heidän kanssaan juttusille – ilmeisesti edellisellä viikolla joku oli päätynyt pitkään hintaneuvotteluun koko ryhmän sitten odottaessa niiden päättymistä.

Siitä, että moskeijan alueelle pitää pukeutua säädyllisesti, opas sen sijaan ei huomannut varoittaa jo retkeä varatessa, joten ihan kaikilla naisilla ei ole omaa huivia mukana, mutta huiveja, ja tarvittaessa jopa kaapuja, saa moskeijan portilta. Itse moskeijaan vääräuskoisilla ei olekaan asiaa.

Saharan hiekkaruusut ovat kuitenkin mielenkiintoisia.

Kairouan Tunisia

 

Vedenkeruualtaat ja näkemättä jäänyttä Kairouania

Kairouanissa poikkesimme myös katsomassa vanhoja vedenkeruualtaita Aghlabidien ajalta, siis juuri noilta ajoilta kun Suuri Moskeijakin rakennettiin. Vedenkeruujärjestelmä on kuulemma edelleen käytössä, tosin vaan kasteluvetenä.

Kairouan Tunisia

Deturin retkiohjelma lupaili myös pistäytymistä Sidi Sahbin mausoleumiin, mutta sinne ei ainakaan tällä kertaa päädytty – luultavasti ei päädytä muillakaan viikolla, sillä mausoleumiin eivät vääräuskoiset taida päästä.

El Jem Kairouan Tunisia
Deturin 18 hengen retkiryhmää kuljettanut minibussi oli ihan siisti ja toimiva

Retki päättyikin lounaaseen Kairouanissa, oikeastaan turhan aikaisin, sillä aamulla klo 9 Soussesta alkanut retki päättyi jo n. klo 16 Sousseen – tuossa olisi mielestäni hyvin ollut vielä mahdollisuus antaa ihmisille tunti vapaata aikaa Kairouanin medinassa, kuten Karthagon retkellä Tunisin medinassa.

Kairouan Tunisia Kairouan Tunisia

Mutta onneksi Tämä Matka -blogi tutustui Tunisiaan hiukan toisenlaisella ohjelmaa kuin me ja heidän matkassaan pääset käymään myös Kairouanin medinassa!

Join the Conversation

12 Comments

 1. Kiitos linkkauksta.

  Aika erikoista, että Detur ei pystynyt kertomaan noista retkistä aikaisemmin mitään? (Löysin Deturin retkihinnaston oman hotellimme kansiosta päivää ennen pois lähtöä.)

  Nuo retket oli tavallaan ihan maltillisesti hinnoiteltu 45€ ja 42€. Tosin, jos ne ei ollut kunnon kokopäiväretkiä, niin vähän päivän tuhlausta. Klo 0900-1600, ei ole kummoinen retki. Jos nyt kerran pois hotellilta lähtee, niin kiertäisi sitten kunnolla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Vaikkakin Detur järjesti retket Unescon maailmanperintökohteisiin, niin ehkä heillä taitaa vähän olla sitä vikaa, että ihmiset lähtevät lomalle vaan uima-altaan takia eikä niistä retkistä niin ole väliä. Toisaalta se, että tuossa vuodenvaihteen tienoilla oli ilmeisesti vaan pari matkaviikkoa ja opaskin tuli sinne vasta pari viikkoa ennen meitä saattoi vaikuttaa asiaan.

 2. Oispa hienoa päästä kulkemaan myös amfiteatterin keskikentälle ja alas eläinsuojiin! Olen salaa vähän sitä mieltä, ettei Colosseumiin oikeastaan kannattaisi mennä sisään ollenkaan, kun siellä saa peruslipulla liikkua niin rajoitetusti, että ulkopuolelta näkee lähes saman.
  Oliko retki opastettu ja jos oli, osasiko opas kertoa paikoista kiinnostavia juttuja?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Retki oli opastettu, mutta hiukan mielestäni opas aliarvioi ihmisten mahdollista kiinnostusta aiheeseen ja kertoi paikasta hyvin suppeasti, vaikka siitä enemmänkin olisi irronnut.

 3. says: Nicola

  Mielenkiintoinen postaus, jonka parissa hyvin viihtyi. :) Ihana oli nähdä maasta kuvia+teksti, josta muuten en niin hirveästi tiedäkkään mitään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nicola! Tunisiahan on ollut hyvinkin suosittu kohde takavuosina, mutta nyt muutaman vuoden vähän poissa matkailukartalta terroristi-iskujensa takia, mutta taitaa hyvinkin palata taas kartalle, sillä onhan se monipuolinen ja todella edullinen kohde.

 4. says: Heidi

  Mielenkiintoista lukea vähän ”tuntemattomammista” matkakohteista :) Näistä saa hyvin ideaa omiin matkoihin – tulee mietittyä matkakohteita, joihin ei muuten välttämättä eksyisi!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Tunisiaa kannattaa mielestäni hyvinkin taas harkita matkakohteeksi.

 5. says: hanna

  On siellä kyllä ihan erinäköistä kuin täällä, aika eksoottista! Nuo amfiteatterit jaksaa aina kiinnostaa!

  hanna

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hanna! Hiukan eksoottista, mutta ei pahasti – ja kuitenkin niin lähellä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *