Päivä Kakslauttasessa

Kakslauttanen päivä feature

Lyhyt vierailumme Kakslauttasessa herätti enemmän keskustelua Facebookin eri ryhmissä kuin mikään matkamme koskaan, mutta palaan tähän vasta hiukan myöhemmin.

Käydään ensin paikan päällä. Asuimme pienessä lasi-iglussamme lauantai-iltapäivästä maanantai-aamuun. Näin vietimme lyhyen sunnuntain Kakslauttasessa, Saariselällä.

Pohjoiseen aamuun on helppo herätä kiireettä, sillä kahdeksaltakin on vielä pimeää. Ulos kurkistamalla voi nähdä, että osassa alueen igluja valot on jo sytytetty, niissäkin heräillään talviseen sunnuntaihin.

Kakslauttanen päivä

Perusaamiainen

Aamiainen tarjoillaan Aurora-ravintolassa, jonne matkaa lumisen maiseman halki on muutama sata metriä. Pakkasta on -21 astetta ja Aurora-ravintolan naulakko pullistelee paksuista toppavaatteista. Muistelemme, että näitä, paksuimpia toppatakkejamme, emme olekaan Espoossa pariin talveen tainneet ottaa esille, mutta näissä lämpötiloissa ne ovat tarpeen.

Aamiainen on yllättävän tavanomainen ajatellen paikan aasialaispainotteista asiakaskuntaa. Lappi näkyy lohen muodossa ja suomalaisuus karjalanpiirakoina ja pieninä korvapuusteina. Leipä on valmiiksi siivutettua teollista leipää. Muistan jo kauan sitten Luostolla viettämämme joulun yhteydessä miettineen, että miten vaikeaa olisi tarjota its leivottua leipää tai edes Fazerin pakasteista paistettua tuoretta leipää – mutta ilmeisesti se on vaikeaa.

Kakslauttanen aamiainen Kakslauttanen aamiainen

Me, suomalaiset, pärjäämme kyllä hyvin tällä perusaamiaisellakin. Ne kaikki perinteiset vaihtoehdot ovat kuitenkin tarjolla, myös jogurtin kaveriksi sulatettuja pakastemansikoita.

Keloigluja

Hiihtämisestä emme sittenkään innostu näillä pakkasilla, vaikka pakkasimme mukaan kevyempiäkin ulkoilutamineita kuin untuvatakit, joten jatkamme päivää kiertelemällä Kakslauttasen West Villagen alueella. Kakslauttanen koostuu kahdesta kylästä, East ja West Village, joiden välinen etäisyys on pari kilometriä osittain nelostien laitaa, joten tyydymme West Villageen.

Suuntaamme keloiglukylään, joskin ensin pitää ohittaa pieni kelkkarinne. Pitäisikö sitä kokeilla …

Päivä Kakslauttasessa

Keloiglut ovat lasi-igluja isompia (4-6 hengelle) ja niissä on myös sauna, pesutilat, pieni keittiö ja takka siinä missä kahden hengen lasi-iglujen mukavuudet rajoittuvat pieneen wc:hen, lattialämmitykseen ja moottoroituihin sänkyihin.

Mutta ne ovat myös tavanomaisempia kelomökkejä, joissa iglu on vaan pieni osa kokonaisuutta.

Keloiglu Kakslauttanen Keloiglu Kakslauttanen

Kelo-iglut käyvät ilmeisesti kuitenkin hyvin kaupaksi, nekin, sillä alueella näkyy myös paljon puolivalmiita kelomökkejä, jotka on ilmeisesti jätetty odottamaan kesää.

Keloiglu Kakslauttanen

Suljettu taidenäyttely

Jatkamme matkaa iglutornille, josta voisi ehkä nähdä alueen korkeammalta ja jonka yhteydessä on kuulemma pieni arktisen taiteen näyttely. Torni toki löytyy, mutta voi, näyttely onkin auki vaan maanantaista lauantaihin. Kurkistamme ovelta ja toteamme, että ainakin osa puuveistoksista lienevät samanlaisia kuin Aurora-ravintolassa, joten ihan kaikesta emme jää paitsi. Siitä, että pääseekö torniin koskaan, emme pääse selville.

Kakslauttanen Art Arctic Kakslauttanen Art Arctic

Kakslauttanen Art Arctic
Nainen Aurora-ravintolan aulassa

Hevosia ja poroja

Seuraava kohteemme on eläinsuojat – pitäähän sitä nyt päästä pienelle safarille!

Hevosaitauksessa on hevosia ja karvainen poni. Hevoset ovat täällä töissä: tarjolla on ratsastusta (2 tuntia hintaan 138 euroa per nuppi, sisältäen lämpimät juomat) tai mahdollisuus öiseen rekiajeluun samaiseen 138 euron hintaan tai jos kuumat juomat haluaa vaihtaa kuohuviiniin ja nimen Aurora Hunting with Horse Sleigh nimeen Romantic Aurora Hunting with Horse Sleigh hintaan 395 euroa per 2 henkeä.
Tyydymme katselemaan kuivaa heinää mussuttavia hevosia.

Kakslauttanen hevonen Kakslauttanen hevonen

Hevosten jälkeen vuorossa ovat porot, jotka nekin ovat tietysti täällä töissä. Porosafareja on tarjolla lähemmäs tai kauemmas (Purnumukkaan) ja saamelaiskylässä pääsisi kokeilemaan lassoamistakin. Poroille maksetaan saman verran kuin hevosille, eli retken pituudesta riippuen 132 – 154 euroa per nuppi, mutta hintaan kuuluu myös pilkkihaalarit ja muut tarvittavat talvivarusteet ja lämpimän juoman lisäksi kalleimpaan vaihtoehtoon sisältyy myös keittolounas.

Kakslauttanen poro Kakslauttanen poro Kakslauttanen aktiviteetit Kakslauttanen poro

Jätämme poroajelutkin väliin, vaikka ovathan ne ihan kivoja, etenkin jos mukana on lapsia. Viimeksi taisimme poron kyydissä olla joskus Kuusamossa.

Huskyjä kerrakseen

Kakslauttanen Husky

Vauhdikkaimman eläinkokemuksen, myös sivustakatsojille, tarjoavat huskyt. Satumme onnekkaasti paikalle, kun jokin päivän huskysafareista pysähtyy keittolounaalleen ja ihmiset nousevat kelkoistaan. Meteli on korvia huumaava kuin kaikilla kymmenillä koirilla on jokin mielipide asiasta.
Koiravaljakoilla pääsisi myös, sään salliessa, kahden päivän yöretkelle erämaahan. Emme ottaneet selvää mitä sään salliessa tarkoittaa – ehkei näillä leveysasteilla kuitenkaan 21 asteen pakkanen retkeä estäisi vaan ennemminkin lumimyrsky.
Koirien saama palkkio turistien vetämisestä onkin jo vaikeampi laskea, mutta otetaan esimerkki: 2 henkeä kelkassa, 2 tuntia, 6 koiraa, niin olisiko se 25 euroa per koira per tunti) (koko retken hinta 304 euroa). Yhden hengen vetämisestä maksetaan vähemmän, vain 18 euroa per koira per tunti (koko retki 214 euroa).

Kakslauttanen Husky Kakslauttanen Husky

Tässä vielä huskyt tauolla lyhyen videon muodossa:

Tyydymme katselemaan koiralaumaa oikean turistilauman siirtyessä kotaan syömään keittoa pilkkihaalareissaan. Tosin osan heistäkin on vaikea jättää koirat ja mahdollisuudet niiden valokuvaamiseen.

Kakslauttanen Husky

Koiria ja poroja vauhdikkaammin olisi talvisessa maisemassa päässyt liikkumaan moottorikelkoilla, mutta ajatus vauhdista 20 asteen pakkasessa ei innostanut riittävästi. Aikaisemmilla pohjoisen reissuilla olemme kyllä kiitäneet niillä niin Saariselällä kuin Kuusamossa.

Kakslauttanen Husky Kakslauttanen aktiviteetit

Kakslauttanen kissaMuita eläimiä emme sitten tällä safarilla nähneetkään. Yksi kissaeläin piti kyllä vahtia matkamuistomyymälässä. Kissa näytti elävän kiitoksilla, eli ainakin alle metriset turistit paijasivat sitä innokkaasti.

Välillä kävimme lämmittelemässä iglussamme kahvin tai kuuman kaakaon äärellä.
Niin joo, olihan iglussa vielä pieni keittiökin vedenkeittimen muodossa!

Ilta hämärtyy

Kakslauttanen päivä

Alkuillasta, kun alueen monet kauniit ”katuvalot” syttyvät, hetki auringonlaskun jälkeen, piti vielä tehdä muutama kierros ja yrittää kuvata etenkin minikokoisista taloista koottuja valaisinryhmiä. Ihastuin näihin jo ennen matkaamme etsiessäni Instagramista kuvia Kakslauttasesta ja kahtena iltana paikan päällä löysin itseni tuijottamasta näitä kymmeniä kertoa!

Kakslauttanen päivä

Mutta siinä se lyhyt tammikuinen päivä Lapissa jo menikin.
Palataan illalliseen ja yöhön iglussa sitten toisella kertaa!

Kakslauttanen päivä

Kakslauttasen koko aktiviteettilistan hintoineen löydät halutessasi Kakslauttasen sivuilta.
Vaikka me emme innostuneet yhdestäkään niin paljoa, että olisimme maksaneet niistä pyydettyjä hintoja, niin ulkomaiset turistit näyttivät kyllä niitä niin käyttävän kuin niistä nauttivan!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
,
Join the Conversation

20 Comments

 1. says: Maisa80

  Varmasti teillä ollut hieno reissu! :) Tuollaisessa iglussa on varmasti ollut elämys yöpyä. Kylläpä aktiviteetit ovat melkoisissa hinnoissa, noilla hinnoilla saisi jo pari lentoa johonkin Euroopan kaupunkiin. Meidän lennot meno-paluu kahdelta Bukarestiin maksoivat n. 241€! ;)
  Voi tietysti olla, että itsekin saattaisi sortua jossain ulkomailla maksamaan jostain nähtävyydestä, aktiviteetista tms. hinnan mitä paikallinen ei maksaisi kuuna päivänä. Jätettiin kyllä Kööpenhaminassa Tivoli väliin, kun pelkkä sisäänpääsy olisi maksanut neljältä henkilöltä muistaakseni yli 100 €.
  Kesällä mennään Lontooseen, saa nähdä mihin siellä tulee rahaa ”tuhlattua!” ;)

  Mukavia reissuja teille! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maisa! Kakslauttanen on kohde, joka kiinnostaa erityisesti aasialaisia Suomessa. Suomalaisena voisin tietysti ajatella, että jos he haluavat maksaa näitä hintoja, niin hyvä. Mutta tosiaan, suomalaisena, etenkin kun näitä Lapin aktiviteetteja on tullut harrastettua aikaisemmin elämässä (silloin yritysten kustantamana) ei nyt oikein innostanut näillä hinnoilla :-)

 2. says: Milla

  En ihmettele yhtään, että olet jäänyt katselemaan noita pieniä valotaloja. Ne on hienoja! Muutenkin, hienot maisemat ja ihania eläimiä. Hinnat on kyllä melkoiset! Voisin olla kyllä kiinnostunut yöpymään tuollaisessa iglussa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Milla! Paikka oli kyllä hieno – ja hinnoista huolimatta halusimme maksaa tuon yöpymisen verran kokemuksesta. Juuri muuten emme rahaa tuolla sitten käyttäneetkään kun huonehintaan kuului myös puolihoito.

 3. says: Tuuli

  Huh, aikamoisia hintoja – toisaalta jos lähtee vaikka Kiinasta elämysmatkalle lumiseen ihmemaahan, miksi sitä nyt pihistelisi jonkun huskysafarin kanssa. Onhan se elämys myös täältä eteläisemmästä Suomesta olevalle. Varmaan aidompi iglukokemus noissa kahden hengen versioissa, kiinnostavaa lukea sitten siitä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuuli! Noinhan se on – ja noin mekin tapaamme matkoilla ajatella. Jos olemme jo maksaneet matkan Grand Canyonille, niin maksamme vielä helikopterilennostakin sillä ajatuksella, että luultavasti olemme täällä vain kerran elämässämme.

 4. says: Marjo

  Iglut näyttävät kyllä eksoottisilta. Jotenkin jäin miettimään tuo aamiaistarjontaa, että miksei siihen ole panostettu enemmän kun yöpymisen hinta kuitenkin on aika kova? Luulisin, että leipä voisi olla muutakin kuin teollista. Samoin marjat. Vai johtuu sitten pitkistä etäisyyksistä, saatavuudesta vai ainoastaan siitä ettei ole hoksattu tarjota muuta. Huskyt eivät vaikuttaneet yhtään väsyneitä vaikka olivat olleet vetohommissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Ehkä aamiaisesta ei vaan oikein kukaan siellä välittänyt kunnolla. Eikä siinä tavallaan mitään, vaihtoehtoja oli paljon ja ruokaa riittävästi, mutta tosiaan se pieni wow-elämys jäi saamatta.

 5. says: tuulanneli

  Teillä on ollut varmasti kiva viikonloppu. Todella upeita nuo iglut! En yhtään ihmettele, että asia on kiinnostanut.

  Ihmettelin kanssa tuota aamiaista, kun ajatellaan mitä yöpyminen igluissa kustantaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuulanneli! Iglut olivat lasi-igluiksi aika perussellaisia, mutta me halusimme nähdä ja kokea juuri nämä, original-versiot :-)

 6. Ihana iltavalaistus ja suloisia hyskyjä! Voisin kuvitella, että itselleni keskellä Lapin luontoa lasi-iglussa nukkuminen olisi mielenkiintoinen kokemus. Riippuu varmasti myös paljon säästä, mitä kaikkea ulkona näkyy, mutta en pistäisi vastaan, jos heräisin noissa lumisissa maisemissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Niinä parina aamuna, joina tuolla heräsimme, olo oli siinä vaiheessa kun lähdimme ulos, tosiaan vähän sellainen, että kömmimme täältä hangesta ulos :-) Ei niin, että olisi ollut kylmä tai mitään, mutta kun aika pienestä oviaukosta tulee ulos suoraan lumen keskelle!

 7. Enpä kyllä ole ajatellut kuinka kovissa hinnoissa nuo Lapin aktiviteetit ovatkaan. Huh, mutta onhan tuo varmaan todella huikea kokemus esim aasialaisille. Ja minä ainakin odottaisin noilla hinnoilla oikeen kunnon luksusaamiaista ja pettyisin karvaasti, jos sellaista en saisi, sillä aamiaiset on ihan parhautta! Mutta ehkä se ei harmittaisi tuollisissa maisemissa ja puitteissa niin paljoa kuitenkaan :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Suomessa aamiaiset monesti saisivat olla jotenkin persoonallisempia, koskee montaa muutakin kohdetta kuin tätä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miika & Gia! Keloigluissa on jo mukavuudet omassa talossa, vain näissä pienissä lasi-igluissa oli vaan pieni wc ja suihkut ja saunat sitten läheisessä erillisessä rakennuksessa.

 8. Upea paikka! Itsekin mielelläni vierailisi tuolla aviomiehen kanssa. Olisi varmasti unohtumaton elämys!
  Kiitos kun vierailin Viikon Kuva 4 – Link-Up Partyssä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Joanna! Kieltämättä ainakin erilainen yöpyminen kuin mikä tahansa muu hotelli, jossa tätä ennen olimme yöpyneet.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.