Ikkunassa taivaan tulet

kakslauttanen feature

Lauantaina lennämme Lappiin.

Joulun alla päätimme, mekin, käydä kokeilemassa asumista lasi-iglussa. Tarkkaan ottaen Kakslauttasen lasi-iglussa, Suomen ensimmäisessä ja kuuluisimmassa lasi-iglukylässä. Ehkä maailman kuuluisimmassa, sillä väitetään, että öisen kuvan Kakslauttasesta on nähnyt yli miljardi ihmistä. Suomalaisia Kakslauttasessa ei kuitenkaan juuri käy -pääosa vieraista taitaa tulla Aasiasta.

Lasi-iglun pitäisi asumuksena olla erinomainen revontulia ajatellen, mutta niistähän ei koskaan tiedä. Lauantain säätiedoitus näyttää tätä kirjoitettaessa selkeää, mutta sunnuntaina on jo pilvistä. Kotiin palaamme jo maanantaina.

Lasi-iglut Suomessa Kakslauttanen
Yleiskuva Kakslauttasen alueesta Apu-lehdessä joulukuussa 2017

Lasi-iglut Suomessa

Apu-lehden ”Ikkunassa taivaan tulet” otsikoitu juttu joulukuulta 2017 kertoo Kakslauttasen igluista näin: ”Iglun lasikupolin alla on tilava sänky, kaappi ja pieni wc lähellä ovea. Yhteiset suihku- ja saunatilat löytyvät erillisestä piharakennuksesta.”
Yli 600 euroa yöltä maksavassa huoneessamme ei siis ole omaa kylpyhuonetta – mutta onhan siinä lasinen katto! Apu-lehden juttu jatkaa: ”Iglun sisältä katsoessa näyttää siltä kuin revontulikaaret ulottuisivat katon lasi-ikkunoihin.” Mutta siis revontulista ei ole takeita – ehkä saamme Saariselän yössä tyytyä havainnoimaan sitä, onko pilvinen taivas vaaleampi vai tummempi. Jos se on vaaleampi, niin pilvien takana on revontulia.

Pohjois-Suomessa on kuulemma tätä nykyä 563 iglua, lasikattoista mökkiä tai muita runsaasti lasipintaa sisältävää rakennusta.  Eniten igluja, 132, on Kakslauttasessa. Northern Light Villagessa, sekin Saariselällä, on 80 lasikattoista mökkiä.
Rovaniemellä Santa’s Igloos Arctic Circle -kylässä on 71 iglua.

Kakslauttanen IG Lasi-iglut Suomessa
(Kuva Instagram mytravelcrush)

Kakslauttanen on täyteen varattu

Kakslauttasen ensimmäiset lasi-iglut valmistuivat juuri ennen vuosituhannen vaihdetta. Muut ovat seuranneet perässä vasta myöhemmin. Tätä nykyä Kakslauttasen aluetta pyörittävä yritys on Sodankylän suurin veronmaksaja. 40 000 vuosittaisesta kävijästä (2016) käytännössä kaikki ovat ulkomaalaisia, myös 140 työntekijää.
Työntekijöitä kaivattaisiin lisääkin (linkki Helsingin Sanomien juttuun aiheesta 24.1.2018).

Kakslauttasen käyttöaste ainakin keskitalvella taitaa olla 100%. Me keksimme idean Lapista ja lasi-iglusta joulun alla ja olimme valmiita ottamaan haluamamme pari yötä minä päivinä tahansa. Ei meinannut löytyä yhtään ainoaa vapaata ennen maaliskuun loppua. Lopulta löytyi sitten tämä viikonloppu. Matkan varrella hylkäsimme nopeasti ”vaatimuksemme” siitä, että yöt sijoittuisivat siten, että voisimme hyödyntää Norwegianin hiukan Finnairia halvempia lentoja Ivaloon. Huomasimme myös pian, että lennon osuus tämän matkan hinnassa ei ole kovin merkittävä, etenkään Norwegianin ja Finnairin hintaerolla!

Kakslauttanen IG
(Kuva Instagram kihei2006)

Lapissa olemme tällä kertaa vain yhden kokonaisen päivän, eli sunnuntain.
Lauantaina saavumme Ivaloon, jos lentomme on aikataulussa, 12:45. Maanantaina jätämme Lapin klo 12:10. Tärkeintä on siis nukkua – tai valvoa – kaksi yötä lasi-iglussa.
Jos säät yhtään suosivat, niin toki yritämme päästä myös hiihtämään. Kylmiltään, sillä emme ole Espoossa vielä tänä talvena ehtineet hiihtää yhtään. Edellinen hiihtoretkemme taisi olla talvella 2015/2016 jäällä Haukilahden edustalla.

Majoituksen hintaan kuuluu puolihoito, mikä onkin lienee ainoa järkevä vaihtoehto, sillä Saariselän keskustaan on kuitenkin 10 kilometriä, eli ravintolavaihtoehdot ovat joka tapauksessa vähissä. Jotenkin veikkaisin, että ainakin jompana kumpana iltana ruokalistalla on poroa :-)

Kakslauttanen IG
(Kuva Instagram captains_log__)

Revontulien osalta olemme varustautuneet My Aurora Forecast & Alerts -sovelluksella, jonka pitäisi osata kertoa minkälaiset mahdollisuudet revontulien näkemiseen on – mutta emme siis uskalla toivoa tässä suhteessa kovin paljoa, jos ohje on, että siihen, että todennäköisesti näkisi niitä, Lapissa pitäisi viettää 10 päivää!

(Jutun otsikkokuva Flickr: leicca (linkki hänen ”Revontulikuvat” -albumiin.)

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

14 Comments

  1. Kiitos Martta! Uteliaisuuteemme heräsi tätä kohdetta kohtaan, kun kansainväliset matkailualan julkaissut ovat tätä todella hehkuttaneet ja ilmeisesti todella monet aasialaiset matkailijat ovatkin alueen löytäneet. Alkoi tuntua melkein yleissivistykseltä suomalaisen kannalta tietää mistä on kyse – joten tutkimusmatkalla olemme!

 1. says: Sirkka Ihalainen

  Hieno kohde kotimaassa! Tuo reissu olisi myös minulla toiveena.
  Terveisiä täältä tutusta Kuopiosta yrittäjälle ja onnittelut hienosta yrittäjyydestä ja menestyksestä!

  1. Kiitos Sirkka! Kuopiokin on hieno kohde – kävimme siellä joitakin vuosia sitten ja nyt taas luimme siitä maratonluistinradasta ja kävi mielessä, että pitäisikö lähteä Kuopioon luistelemaan … Yrittäjää itseämme emme taida henkilökohtaisesti tavata, mutta eihän sitä tiedä, jos vaikka sattuisi päätymään tätä juttua joskus lukemaan.

 2. On kyllä upeannäköistä, etenkin noissa ilmakuvissa! Odotan jo innolla omakohtaisia kokemuksia majoituksesta. :) Revontulisovellus onkin hyvä vinkki, en ole oikein koskaan nähnyt kunnollisia, vaikka täällä olen aina asunut ja pohjoisessa matkaillut.

 3. says: Marjo

  Eksoottisen näköisiä nuo lasiset iglut kyllä ovat. Toivotaan, että näette revontulet ja saatte niistä kuviakin. Jään odottamaan kuvianne.

  1. Kiitos Marjo! Revontulet saattavat jäädä näkemättä, mutta on täältä muutakin kerrottavaa ja muutama kuvakin on tullut otettua, joten palaapa kanavalla ensi viikolla!

 4. says: Ansku BCN

  Lasi-iglu olisi varmasti elämys! Näinköhän meillä, minulla ja miehelläni, tulee koskaan kokeiltua, kun olemme kuitenkin Lapista kotoisin ja revontulet on nähty eli eksoottista se ei ehkä meille olisi. Hintakin on aika suolainen. Aina on kiva kuitenkin nähdä erilaisia majapaikkoja eli eihän sitä tiedä, jos johonkin Suomenlomaan tämän saisi mahdutettua :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Me innostuimme tähän sen takia, että Kakslauttasta hehkutetaan kansainvälisissä matkajulkaisuissa tosi paljon ja ajateltiin, että voisimmehan me suomalaisina käydä tsekkaamassa mikä ulkomaalaisia tänne vetää!

 5. Olen kerran yöpynyt lasi-iglussa Norjan puolella viime syksynä häämatkallamme. Silloin katsoimme myös Suomen puolelta Lapista lasi-igluja mutta nuo hinnat kyllä vähän mietityttivät. Kokemus oli kyllä hieno, meitä lykkäsi ja näimme upean revontulishown. Tuo iglujen määrä Kakslauttasella ja samoin työntekijöiden määrä tuli suurena yllätyksenä! Hyvä jos kysyntää riittää ja ulkomaalaisille on tarjota tällaista eksoottista majoitusta – suomalaisista ei varmaankaan riitä asiakkaita tuollaiselle määrälle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina! Hyvää onnea teillä tuon revontulishown osalta!

 6. says: Rosa

  Yllättävän hintava tuo yksi yö lasikupolissa. Varmasti kokemus, joka joskus täytyy käydä kokeilemassa. Me emme nähneet viime vuonna viiden päivän Lapin lomalla revontulia. Yritin seurailla tilannetta puhelimestani, mutta silloin kun suurin mahdollisuus revontulille oli niin taivas oli pilvinen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rosa! Niinhän tuo menee noiden revontulien kanssa, että tuurista se on kiinni vaikka viikonkin olisi Lapissa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.