Tanska – 1970-luvulta 2020-luvulle

tanskan lippu

Päivitys 5.1.2023

Tämän yhteenvedon Tanskasta kirjoitin maaliskuussa 2018.
Kesäkuussa 2019 vietimme taas yhden viikon Tanskassa jakaen ajan Kööpenhaminan ja Bornholmin saaren välillä. Joulukuussa 2022 kävimme Kööpenhaminassa Café Globenissa, joulumarkkinoilla ja mm. Christianiassa.
Katsomalla tästä kaikki Tanska-jutut näet myös näiltä matkoilta kirjoittamamme jutut.

Ensimmäiset muistoni Tanskasta ovat isäni seurassa jostain Strögetin kahvilasta tanskalaisen voileivän ääreltä Georg Jensenin myymälän edustalla.
Vuosi saattoi olla 1973 ja olimme kahdestaan matkalla Rotterdamiin. Saattoi olla Zürichiin tai Lissaboniinkin, sillä noina vuosina isäni työskenteli ulkomailla ja esikoisena pääsin joillekin matkoille mukaan.

paahtopaistileipä Tanska

1985 teimme, jo Lasse ja minä, automatkan Ruotsin läpi Göteborgiin ja sieltä edelleen lautalla Tanskaan, läpi Tanskan Kööpenhaminaan ja takaisin Ruotsin itärannikkoa pitkin Tukholmaan. Tanskan osalta matkaan mahtui niin Pohjanmeren rannikon dyynejä, H C Andersenin Odense, Legoland Billundissa ja tietysti pääkaupunki Kööpenhamina.

Legoland 1985 Tanska
Legoland vuonna 1985

Kööpenhamina

Tanska 1992
Pääsiäinen 1992

Kööpenhaminaan palasimme jo pääsiäisenä 1992. Tuolta matkalta näyttää jääneen talteen kokonaista 2 kuvaa!

Pirkon työmatkat suuntautuivat Tanskaan lukuisia kertoja 1990- ja 2000-luvuilla, useimmiten kokoukseen tai kurssille Kööpenhaminaan tai sen lähistölle.

Syksyllä 2001 käytin yhden työmatkan yhteydessä alkuillan lyhyeen pistäytymiseen Malmössä.
Tuolloin vasta vuoden vanha Öresundin silta kiinnosti niin paljon, että oli pakko käydä ylittämässä se (bussilla), siis kahdesti saman illan aikana.
Päiväkirjastani löytyy merkintä ”meno 17:25 – 18:05, paluu 18:35 – 19:15”, eli Malmössä vietin tuolloin näköjään kokonaista 30 minuuttia!

Blogimme aikana olemme käyneet Kööpenhaminassa syksyllä 2011 ja kesällä 2013, silloin Fär-saarille suuntautuneen matkamme yhteydessä.

Syntymäpäivämatkaan syksyllä 2011 liittyy hauska sattuma sikäli, että matkan jo varattuamme kerroin siitä sattumalta veljelleni, joka kertoi, että hän on puolisoineen myös tulossa Kööpenhaminaan samana viikonloppuna seuraamaan pyöräkilpailuja.
Vähän erilaisista viikonlopun ohjelmistamme huolimatta nautimmekin sitten yhteisen syntymäpäiväillallisen Kööpenhaminassa.

Syntymäpäiväsankari Kööpenhaminassa 2011
Syntymäpäiväsankari Kööpenhaminassa 2011

Syntymäpäivä Kööpenhaminassa

Kööpenhamina 2013 Tanska
Kesäpyöräilyä 2013

Kesän 2013 Kööpenhaminan pysähdyksestämme kirjoitin seuraavat jutut:

Färsaaret

Färsaaret helikopteri

Tanskalle kuuluvilla Färsaarilla kävimme siis kesällä 2013.
Vehreät saaret viehättivät meitä kovasti ja saarten erikoisuudesta, osittain helikoptereilla hoidetusta julkisesta liikenteestä, olemme kertoneet monille. Uskallan edelleen väittää, että edullisimmin helikopterin kyytiin maailmassa pääsee näillä saarilla!

Färsaaret

Grönlanti

Grönlanti Ilulissat
Risteilyllä Ilulissatin jäävuonolla yöttömässä yössä

Maailman suurin saari, Grönlanti, on sekin osa Tanskaa ja siihen kävimme tutustumassa kesällä 2015. Ehkä päälentoreitti Grönlantiin menee Kööpenhaminasta Kangerlussuaqiin, mutta me lensimme mennen tullen Reykjavikn kautta.

Jutussa Millä hinnalla Grönlantiin on yhteenveto omatoimisesti toteuttamamme matkan kustannuksista ja linkit kaikkiin muihin juttuihimme Grönlannista.

(Karttasivun käyttöönoton myötä pyrimme myös parantamaan maakohtaisten linkkien sisältöä ja joidenkin maiden, kuten Tanskan, osalta kokoamme monet kyseiseen maahan tekemämme matkat pienen tarinan muotoon ja linkkilistan muotoon.)

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Rouva Sana

    Onpa ihana kuulla, että Kööpenhamina on sinun, maailmanmatkaajan, eräs lempikaupungeistasi. Oma matkani vie sinne vielä ennen kesää.

    Vaan katkera olen yhä siitä, että Karen Blixenin museo jää edelleenkin osaltani to do (tai to go) -listalle. Muistan vieläkin juttusi museosta lukematta sitä uudestaan.

    Mutta onpahan painava syy palata maahan takaisin :).

  2. says: Pirkko

    Kiitos Rouva! Mukavaa Kööpenhaminan reissua – meillä ei seuraavaa ole vielä ihan varattuna, mutta kyllä senkin aika vielä tulee.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *