Maailmanmatkaajien Karibia – osa 2

Eteläisen Karian saarikierroksemme alkuosasta, eli Saint Maarten / Saint Martinista, Saint Kittsistä, Dominicasta ja Barbadoksesta, voit halutessasi lukea osasta 1.

Bardadokselta kierroksemme jatkuu näin:

  • Grenada
  • Trinidad (välilaskun verran)
  • St Vincent
  • St Lucia

Grenada

Norjalainen Gunnar Garfors kirjoittaa kirjassaan 198: How I ran out of countries seuraavasti:

”Grenada consists of seven islands, and the hundred thousand or so people have 344 square kilometers of roaming space. Or the size of Philadelphia. The country has a typically British look and feel, even though the capital St. George’s was built by France. I had visited a local bar, and I was the only white person there.”

Suomalainen edesmennyt maailmanmatkaaja Veikko Huhtala toteaa kirjassaan Maailmanmatkaaja vuoden 1987 Karibian kierrokseltaan:

”Grenada on toiseksi pienin itsenäinen valtio Karibialla. Pääkaupunki St. George’s on hurmaavan pieni paikka. Lentokentältä kaupunkiin ajaessamme huomaan maisemat aika kauniiksi. Olen päättänyt, että vietämme tällä saarella vaan yhden yön, joka ei oikein ole tarpeeksi, mutta maapinnoja keräävällä tuntuu ainainen kiire. Kuka nyt jaksaisi viikkokaupalla odotella seuraavaa pinnaa, joka odottelee melkeinpä vieressä. Ei ainakaan minun pinnani sellaista kestä.”

grenada kalinaco

No, meidän pinnamme kestää. Asumme Kalinago Beach Resortissa Grand Anse Beachillä kahden yön verran ennen kuin jatkamme Saint Vincentille. Ehkä Grand Ansen rannan lisäksi ehdimme katsomaan St George’s sataman, Carenagen.

carenage grenada
Carenage, Grenada (Kuva Flickr: Jenny Konrad

Grenadasta löytyy kokemuksia suomeksi (otsikoista huolimatta) ainakin matkablogista Tasty Travellissimo kahden jutun verran:

Tasty Travellissimo Grenada
Tasty Travellissimo-blogin Grenadaa

Trinidad (välilaskun verran)

Lentomme Grenadalta Saint Vincentille on kaksivaiheinen: ensimmäinen lento vie meidät Trinidadin Port of Spainiin ja vasta toinen Saint Vincentille, Kingstowniin.  Aikataulun mukaan välilaskuaika Port of Spainin lentokentällä on 85 minuuttia. Jos mahdollista, pitää välilaskun aikana sen verran poistua lentokenttärakennuksesta, että voisin minäkin bongausmielessä kuitata Trinidadin – Lassehan tuli sen bonganneeksi ihan omin nokkinensa ja 70-luvulla :-(

Tarkkaan ottaen TCC:n säännöillä välilaskukin riittää, joten ainakin tästä tulee minullekin TCC-piste, mutta itsenäisen valtion osalta piste jää kyllä heiveröiseksi.

Saint Vincent ja Grenadiinit

Gunnarille Saint Vincent näyttäytyy tällaisena.

”I flew into Saint Vincent. The airport is walking distance from the capital Kingstown, and can only accommodate propeller planes. The janitor of the hotel where I had booked a room waited for me at arrivals. We reached the hotel, located on a very steep hill overlooking the Caribbean Sea five minutes later.”

”The walk to the center of Kingstown was a little odd. I picked a route that took me through the nice and expensive villa-hood with precision cut lawns before, only a few hundred meters later, I walked past small slum shacks where shoeless kids in dirty and shabby shorts in 80’s style ran around playing between odd pieces of garbage. Kingstown is an interesting mix of such neighborhoods. I walked through the market. Colorful, noisy and with a range of contradictory smells. No other westerners were in sight. It was clearly targeting a clientele primarily living in neighborhood number two.”

Veikolle Kingstown näyttäytyy tällaisena:

”Saint Vincentin pääkaupunki Kingstown on ihan tavallisen näköinen pikkukaupunki, jonka rauhallinen elämäntyyli on sitä samaa tyypillistä, mitä muillakin Karibian alueen saarilla. Täällä ei kiire tosiaankaan näytä olevan tärkeintä maailmassa, eikä se ole mielestäni ollenkaan paha asia. Hotellihuoneestamme avautuu hieno maisema yli sataman, kauas sinisen meren äärettömyyteen. Istuskelemme parvekkeellamme myöhään yöhön pinnamaljoja maistellen.”

Myös Saint Vincent on ollut Pirates of the Caribbean -elokuvien näyttämönä, ilmeisesti ensimmäisen.

St Vincent Grenadine
Hotellin uima-allas näyttää pieneltä, mutta tälläkin yhden yön pärjää :-)

Olemme saarella vain yhden yön, Grenadine Housessa, Kingstownissa, joten saariryhmän pienemmät saaret Bequia, Mustique ja Tobaco Cays taitavat meiltä jäädä näkemättä. Mustique yksityisenä luksussaarena saattaisi jäädä näkemättä, vaikka päiviä olisi enemmänkin.

Kingstown St Vincent
Tällaisiakin voisi nähdä, jos päätyisimme Kingstownin kasvitieteelliseen puutarhaan

Saint Lucia

Veljeni Eero osallistui viime syksynä ARC-purjehduskilpailuun Gran Canarialta St Lucialle purjelaivasäätiön Vahinella.

Miehistö kirjoitti matkan aikana blogia ja näin he kuvaavat saapumista St Lucialle

”Perjantaina 8.12. saavuimme odotetusti maaliin. Olin edellisenä yönä kannella ja näin jo rannan valot. Reittivalinnastamme johtuen ne olivat kylläkin Martiniquen valot. Nukuimme hetken ennen maaliintuloa ja miehistö herätettiin aamulla aikaisin ennen auringonlaskua kannelle. St. Lucian siluetti ja valot näkyivät selvästi ja suuntasimme kohti maalilinjaa auringon juuri noustessa. Valokuvaaja dinghyllä otti kuvia veneestä ja miehistöstä aamuruskon juuri valaistessa veneen kauniisti.

Maalilinjan ylittyessä torvi pärähti ja tuohon hetkeen matkan päättyminen jotenkin konkretisoitui. Linjan ylitysaika oli St. Lucian aikaa 05:50. Tästä tuli kilpailuajaksemme 18 päivää 20 tuntia ja 50 minuuttia.”

vahine st lucia
Tällä veneellä on juuri ylitetty Atlantti vajaassa 19 vuorokaudessa

Muita maailmanmatkaajia Saint Lucialla

Gunnar kehuu Castriesin lentokenttää:

”I have flown to or from over 300 airports. The best of them all is next to Castries. The terminal building is only 10 meters from a white beach. I checked in for my flight early in the morning and received my boarding card before I walked across the road to the beach, undressed and took a long swim. Before drying up with my compact travel towel and getting dressed. A little hair salt never hurt anybody. I walked to airport security, and had to remove my shoes yet again. Before boarding and departure. Luxury! That the selection in the duty-free shop was particularly poor didn’t matter a bit.”

Me pääsemme ilmeisesti testaamaan molemmat St Lucian lentokentät, niin Castriesin rannalla olevan kuin kansainvälisen Hewanorran lentokentän, sillä matkamme päättyy St Lucialle, josta lennämme ensin Atlantaan, sieltä Amsterdamiin ja lopulta Helsinkiin. Lentoreittivalinta on Aventuran, ei meidän, mutta eiköhän silläkin kotiin päästä.

Veikolle St Lucia oli merkittävä virstanpylväs vuonna 1987:

”Maahan saapuessani voin ruksata sadannen itsenäisen maan listaltani. — Nuori valtio sinnittelee eteenpäin pääasiassa turistien tuomilla dollareilla. Meiltä ei niitä kuitenkaan paljoa heru, sillä jatkamme matkaamme ilman hotelliyöpymistä. St. Lucian merkeillä varustetut postikortit pitää kuitenkin ensin kirjoittaa, muuten turistin velvollisuudet eivät täyty.”

rodney bay
Meren rannalla Rodney Bayssä mekin yövymme

Me viivymme St Lucian Rodney Bayn Harmony Suites -hotellissa 2 yötä. Mahdollisesti päivä St Lucialla mahdollistaa vierailun Pitonsin alueelle, Unescon maailmanperintökohde sekin. Pigeon Islandin luonnonpuisto ainakin olisi ihan lähellä Rodney Bayn aluetta.

Unescoja Karibia saarihyppely osa 2

Tags from the story
Join the Conversation

2 Comments

  1. Barbadosta lukuun ottamatta nämä muut saaret ovat itsellä käymättä. Varsinkin Granada ja St. Lucia kiehtoo. Trinibadin olen nähnyt jalkapallon MM-kisoissa ja sieltä oli aikoinaan koulussa kirjekaveri :-)

  2. says: Pirkko

    Kiitos Rami! Ja terveiset Granadalta, jolla olemme nyt toista päivää. Tänään St Georgesissa ei ollut risteilijää, joten näimmekin kaupungin uneliaan hiljaisena. Näillä kaikilla pienillä Karibian saarivaltioilla taitaakin olla kahdet kasvot: risteilyvieraiden aikaan ja muulloin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *