Saksan autobaanat ja kaupungit

saksa feature

Päivitetty 23.5.2022 – katso kuvaukset viimeisimmistä Saksan matkoistamme jutun lopusta.

Matkamme autobahnien luvattuun maahan alkoi kesällä 1987 tietysti autolla.
Pirkon uudenkarhealla työsuhde-Audilla lähdimme ottamaan tuntumaa Saksan moottoriteihin ja teimmekin kunnon kierroksen maassa – tai tuolloin maissa, sillä vuonna elettiin vielä Länsi- ja Itä-Saksan aikaa. Pääosin matkamme suuntautui Länsi-Saksaan, mutta kävimme myös Berliinissä, jonne piti tietysti ajaa Itä-Saksan läpi.

Reittimme 1987:
Travemünde – Hampuri – Celle – BerliiniNürnberg – Ingolstadt – Garmisch-PartenkirchenMünchen – Ulm- Baden BadenBoppard – Bonn – Köln -Düsseldorf – Wuppertal – Bremen – Lubeck – Travemünde
Audi 1987
Saksankin matkan tehnyt työsuhde-Audi Tapiolassa helmikuussa 1987

Seuraavaankin Saksan matkaamme liittyi auto: lensimme Düsseldorffiin, mutta halusimme myös kierrellä hiukan lähiseuduilla, joten vuokrasimme auton. Olimme varanneet jonkun ihan järkevän vaihtoehdon, mutta sellaiset olivat sitten loppu, joten meille, kahdelle hengelle, tarjottiin vaihtoehtona urheiluautoa, mikä tuolloin kelpasi Lasselle paremmin kuin hyvin!

Viikonlopun retket  tällä Corradolla 1990 Düsseldorfista:
Bonn – Bad Neuenahr – Ahrweiler – Koblenz – Boppard ja Aachen – Liege – Maastrich

FinnetCom, SAP, SAS Institute

Ensimmäinen työmatkani Saksaan suuntautui Frankfurtiin, jossa kävimme pienen silloisen FinnetComin (nykyisin osa Elisaa, veikkaisin) tiimin kanssa tutustumassa yhteen puhelinoperaattoreiden laskutusohjelmaan. Yritys taisi olla LHS, jonka Ericsson sittemmin osti. (Samaisen hankintaprojektin tiimoilta muistan käyneeni Lontoossa tutustumassa Kenanin vaihtoehtoon. Kenanin taisi myöhemmin päätyä Lucentille, ja sen myötä Alcatel-Lucentille ja lopuksi siis Nokialle.)

Kukkaloistoa
Heidelbergin reissuissa, etenkin kevättalvella, oli kiva aistia jo lähestyvää kevättä silloin kun Suomessa oli vielä talvi

Vuosina 2000 – 2004 kävin Heidelbergissa ja Walldorfissa yhteensä ehkä vajaat kymmenen kertaa. Tietotekniikkayhtiö SAPin pääkonttori on Heidelbergin lähellä pienessä Walldorfin kylässä, jossa ei sitten juuri muuta olekaan. Yhtenä kesänä palasin välillä viikoksi kesälomaltani osallistuakseni Walldorfissa kurssille, joka nyt vaan sattui osumaan keskelle heinäkuuta. Lasse lähti tuolloin mukaan viettääkseen oman lomaviikkonsa Walldorfissa, siinä missä jos tilanne olisi ollut toisin päin, olisin ehdottomasti halunnut asua Heidelbergissä, mutta olihan tuo kätevää, sillä omiin työmatkoihini Walldorfin pienestä kylästä campukselle ei mennyt käytännössä yhtään aikaa.

VuokraMersuTältä Walldorfin viikolta on jäänyt mieleemme vuokra-mersu, joka tarjosi meille ensimmäisen kokemuksen navigaattorista.
Ihan kivoja reittejä se sitten löysikin, kun Lasse oli ensin sitä pari päivää ehtinyt opiskella!

Heidelberg on ihana kaupunki ja vaikken asiaa erityisesti ajatellutkaan vaihtaessani työpaikkaa SAPilta SAS Instituteen, niin en pannut pahakseni sitä, että SAS Instituten Euroopan toiminnotkin sijoittuivat samaan kaupunkiin, joten matkat Heidelbergiin jatkuivat. SAS Institutessa olin lopuksi vaan runsaat kaksi vuotta, joten tuona aikana Heidelbergin reissuja ehti kertymään vain kolme.

Aachen

Vuosituhannen vaihteessa Lasse työskenteli pariinkin otteeseen Aachenissa hiukan pitempiäkin aikoja ja hänellä oli siellä asuntokin, jossa sitten kummityttömme Sadun kanssa vierailimme pariinkin otteeseen.
Lyhyemmän viikonloppumatkan lisäksi vietimme kesällä 2001 yhden kesälomaviikoistani  ”kotielämää” Aachenissä Lassen käydessä päivät töissä. Satu, saksanlukijana, oli kummilapsistamme luonteva valinta Aachenin reissukumppaniksi.

Aachen 1999
Aachenissa 1999
Kotoilua Aachenissa 2002
Kotoilua Aachenissa 2002

Berliini

Noina vuosina kävimme myös ihan lomallakin Saksassa välillä: juhannuksena 2003 kertasimme tuolloin jo yhdistyneen Berliinin – ja todellakin, alkaisi kohta olla jo syytä kerrata kaupunkia taas kerran!

Berliinin muuri 1987 Saksa
Berliinin muuri 1987

Berliini 1987 ja 2003

Berliini 2003 Berliini 2003

Keväällä 2018 toteutimme yhden Berliiniin liittyvistä haaveistani ja yövyimme Hotel Adlonissa.

Hotel Adlon

Samalla reissulla osallistuimme myös valokuvauskurssiin Kreuzbergissä. Jutun siitä ja muutenkin tuoreimmat jutut Berliinistä löydät halutessasi tästä.

Frankfurt

2014 teimme hyvin lyhyen matkan Frankfurtiin, lauantaista sunnuntaihin, vain osallistuaksemme Travelers’ Century Clubin kokoukseen siellä: lennot olivat riittävän halvat ja kokous osoittautui oikeasti kiinnostavaksi, joten hyvä reissu tuokin oli.

Jutussa Viikonloppumatka Frankfurtiin on myös linkki juttun tuosta TCC:n kokouksesta, jos sekin sattuisi kiinnostamaan.

Viikonloppumatka Frankfurtiin

Hampuri ja Schwerin

Keväällä 2017 kävimme kertaamassa Hampurin ja samalla hakemassa yhden harvoista meiltä vielä puuttuvista Saksan MTP-pisteistä tekemällä päiväretken Vorpommern-Mecklenburgin alueelle Schweriniin.

Hampurin rannoilla

Jutun Hampurin rannoilla lopussa on myös linkit kaikkiin juttuihin tuolta reissulta.

Stuttgart ja Büsingen am Hochrhein

Syyskuussa 2019 vierailimme blogiyhteistyönä Stuttgartissa ja yhdistimme siihen pienen roadtripin myös Sveitsiin. Matkalla Sveitsiin poikkesimme myös Büsingen am Hochrheinin pienessä Sveitsin ympäröimässä eksklaavissa.

Büsingen am Hochrhein

Stuttgartin jutut löydät tästä.

Risteily Pohjanmerellä

Keväällä 2022 tutustuimme Saksan pohjoisimpiin osiin risteilemällä M/S Hamburg -laivalla Kielistä Kielin kanavan kautta Pohjanmerelle. Ensimmäisinä kohteina olivat upea Helgolandin saari ja Saksan pohjoisin alue, Syltin saari. Parilla muuallakin saarella piti käydä, mutta pienet saaret ovat haastavia kohteita vähänkin isommille aluksille ja niinpä katselimme Amrumin saarta vaan laivan kannelta ja Borkumin sijaan vietimme päivän Bremenissä ennen risteilyn päättymistä Hampuriin.

Juttulinkin niin saarilta kuin Kielistä ja Bremenistä julkaisemiimme juttuihin löydät tästä yhteenvedosta:

Kiel – matka Kielistä Hampuriin

Kaikkia juttuja Saksasta kohdetasolla voit halutessasi selata tästä.

 

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

10 Comments

 1. Wau! Olette käyneet Saksassa kun muuri on ollut pystyssä. Mahtoi olla mielenkiintoista mennä sinne sekä ennen että jälkeen muurin. Ja tuossa on kyllä Saksan matka jos toinenkin. Siinä on sitten matkailun kannalta kovin aliarvostettu maa. Pitäisi itsekin lähteä tutustumaan sinne eri puolille. Nyt on plakkarissa vain kolme Berliinin visiittiä sekä yksi Frakfurtin reissu. Viinialueet erityisesti kiinnostaisivat minua.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Saksa on yksi niitä maita, joissa kannattaa mahdollisuuksien mukaan kierrellä, sillä nähtävää on monella suunnalla.

 2. Jutussa on nostalgiaa kerrakseen! Ihanaa tuo vanha muoti! Muuri on kuten arvelinkin vuoden 2014 käynnistä hyvin erilainen. Itse olen ollut itä-Berliinissä 1986 mutta emme käyneet muurilla. Kattavasti olette Saksaa kierrelleet. Teijan kanssa olen sitä mieltä, että Saksassa on paljon kohteita, jotka ovat vierailun arvoisia. Kunhan vaan jokapaikkaan ehtisi!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Totta tuo, että Saksassa on paljon vierailun arvoisia kohteita. Meilläkin olisi kyllä kerrattavaa, tuon jo mainitsemani Berliinin lisäksi vaikka München.

 3. Mahtavia nämä sinun postaukset, joissa on nostettu esiin vanhoja kuvia ja muistoja. Itse tykkään kovasti lukea stooreja menneiltä vuosikymmeniltä – vanhoissa kuvissa on myös jotain sellaista syvyyttä, jota ei helposti löydy nykyisistä. Tykkään analogisten kuvien rosoisuudesta ja rehellisyydestä. Itse en ole käynyt Saksassa koskaan, mikä tuntuu kyllä vähän kummalliselta. Pitäisi päästä korjaamaan tilanne kyllä vaikka kesällä :).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirka! Mukava, jos tällaiset historiayhteenvedotkin kiinnostavat, edes joitakin :-) Meillä juuri nuo vuosituhannen vaihteessa otetut kuvat ovat keskimäärin huonoja, sillä siirryimme digikameroihin vähän liian aikaisin. Uusi tekniikka innosti, mutta kuvien laatu ei vielä oikein silloin riittänyt siihen mitä filmille kuvattaessa.

 4. Saksaa on tullut kierreltyä niin paljon, että en edes muista kuinka monta kertaa olen siellä ollut. Usein Saksaan on tullut vain lennettyä, otettua auto alle ja huristeltua rajojen yli johonkin muuhan maahan.

  Saksa on kiva, monipuolinen, turvallinen ja edullinen maa matkailla ja jotenkin minua aina hieman ärsyttää nämä: ”Saksa on paska maa”, kommentit. Teppo on tälläkin hetkellä Munchenissä ja jatkaa siitä Fussenin suuntaan. Alla AMG Mersu!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Saksassa on tosiaan niin monta aluetta/kaupunkia, joten se voisi kyllä olla yksi vahva ehdokas näihin erilaisissa haastatteluissa esitettyihin kysymyksiin, että jos saisit matkustaa vaan yhteen maahan, niin mikä se olisi ? :-)

 5. Hauska lukea tällaista ”historiikkipostausta”. Tällainen olisi kiva tehdä omista kauan sitten tehdyistä reissuista – jos vaan muistaisi paikkoja – ja kuvia olisi digitaalisessa muodossa. Toisaalta eipä se nyt niin suuri vaiva ole skannata vanhoja paperikuvia, noita vanhoja kuvia on niin kiva katsella vuosien jälkeen :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Itse tulin tosiaan skannanneeksi koko paperi- ja diakuvahistoriani jokunen vuosi sitten ja kyseistä arkistoa tulee käytettyä niin jutuissa kuin ihan vaan asioiden muistamisessa aika taajaankin. Paljon taajempaan kuin albumeja tuli selattua.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *