Purjehdus yli Atlantin – ARC 2017

ARC lähtö

Veljeni, Eero Heino, osallistui syksyllä 2017 ARC 2017 -kilpailuun Suomen Purjelaivasäätiön SY Vahinen (Swan 65) miehistössä. Tällaista oli Atlantilla marras-joulukuussa 2017.

Atlantin keskellä olet omillasi

Merivahdit pyörivät muutaman päivän purjehduksen jälkeen jo rutiinilla.
Yöt ovat pimeitä ja trooppisia sateita on tullut vastaan. Pahimpia saderintamia olemme pyrkineet väistelemään, mutta joskus täytyy vain puskea läpi. Tuuliennusteen mukaan meillä on seuraavan parin päivän ajan edessä vauhdikasta purjehdusta 10-12 m/s vastatuulessa. Tuuli kuitenkin voimistui odotettua enemmän ja parhaimmillaan tuulimittarin lukema taisi kivuta 20 m/s. Aallokon johdosta kulkeminen veneessä alkoi olla hieman haasteellista ja oli varottava, ettei vahinkoja pääsisi sattumaan. Apua kun ei ihan heti ole keskellä Atlanttia saatavilla.

Atlantilla ARC 2017

Alkumatkasta keittiössä oli loihdittu lähes gurmee-luokan aterioita ja alkupalaksi ”keittiön terveiset”, mutta tässä vaiheessa toimintakyvyn omaavat miehistön jäsenet lähinnä keskittyivät siihen, että jotain lämmintä ruokaa oli tarjolla. Vaikka vene oli iso ja merikelpoinen, lensi vesi muutamaan kertaan koko veneen yli kastellen kaikki ruorimiestä myöten. Osa miehistön jäsenistä pysyi visusti sängyssä meritaudin kourissa, osan yrittäessä sinnikkäästi hoitaa oman vahtivuoronsa tehden välillä tyhjennyksen laidan yli. Tällöin kyllä muutaman otteeseen itsekin mietiskelin perusteita tälle purjehdukselle lähtemisestä.  Jossain vaiheessa pisimpään meritaudin kourissa olleen miehistön jäsenen suusta kuului kommentti: ”Nyt on kyllä niin kova nälkä, onko jotain ruokaa?”. Tämä oli selkeä osoitus siitä, että meritauti oli tämän miehistön osalta voitettu.

5 kilometriä vettä kölin alla

Sanonta myrskyn jälkeen on poutasää, taitanee todella pitää paikkansa, sillä parin päivän kovemman kelin jälkeen suuntasimme veneen keulan kohti etelää ja tuuli hiipui lähes olemattomaksi. Atlantti näytti täysin toisen puolensa. Näimme valaita ja delfiinilaumakin saapui tervehtimään merten kulkijoita. Tyynessä kelissä jouduimme käyttämään moottorin voimaa etenemiseen, mutta samalla tämä antoi mahdollisuuden veneen huoltotöille. Oli aika korjata mm. tuulessa revennyt ison purjeen ratsastaja, vaihtaa apukoneen vesipumpun siipipyörä ja tehdä muita pieniä korjauksia. Vaikka kyseessä olikin purjehduskilpailu, oli kaikilla kuitenkin myös halu kokea, miltä tuntuu pulahtaa uimaan suolaiseen Atlantin veteen, kun tiedossa oli, että kölin alla on vettä 5 kilometriä.

Torakka!

Tuulen ollessa taas maltillisempi oli syytä myös palauttaa järjestys veneeseen. Veneen siivous oli ymmärrettävästi jäänyt hieman vähemmälle kuoppaisen kelin aikana. Keittiön tasopintaa pyyhkiessäni teinkin sitten tuttavuutta torakan kanssa. Olimme kaikin keinon pyrkineet välttämään näiden epämiellyttävien elukoiden pääsyn matkaan varmistamalla, ettemme tuoneet pahvilaatikoita veneeseen ja pesemällä kaikki hedelmät ja vihannekset ennen veneeseen tuontia, mutta jostain sellainen oli näistä toimenpiteistä huolimatta mukaan päässyt. Tämän kaverin takia sitten kaikki avatut purkit ja paketit suljettiin minigrip-pusseihin.

SY Vahine ARC 2017 Las Palmas

Myötätuulessa pasaatituulissa

Löytäessämme kuuluisat lämpimät pasaatituulet alkoi ehkä jopa hieman yksitoikkoinen myötätuulipurjehdus. Isolla merellä kun ei ole tarve jiippailla kovin tiuhaan. Seuraavaa jiippiä kapulta kysyessäni sain vastaukseksi ”mennään nyt tämä päivä ja ensi yö sekä seuraava päivä näin ja katsotaan sitten asiaa uudelleen”. Tällaisen hieman kärsimättömän ja aktiivisen luonteen omaavalle tämä otti aika koville. Toisaalta hieman rauhallisempi myötätuuliajo antoi mahdollisuuden testata, josko meri tarjoaisi meille vaihtoehtoja ruokapöytään. Virveli veteen ja sittenhän jo kelassa pärähti merkiksi siitä, että jotain oli tarttunut syöttiin. Tiukan kelauksen jälkeen veneen vierellä oli useamman kilon painoinen dorodo eli mahi-mahi. Jämerällä koukulla kala saatiin veneeseen ja tainnutus hoidettiin kaatamalla korkillinen rommia kalan kiduksiin. Ammattitaitoisesti kipparimme perkasi kalan, minkä jälkeen keittiövuorossa olleet valmistivat koko miehistölle makoisat kalamedaljongit. Lopusta kalasta teimme seuraavana päivänä herkullisen kalakeiton.

Atlantilla SY Vahine ARC 2017
Kalastusta Atlantilla ARC 2017

Aloittelijoita ja kokeneita purjehtijoita

Alkumatkan myrskyssä olimme menettäneet genaakkerin, kun keulakannelle kuormaliinoilla ja köydellä kiinnittämämme purje oli kiinnitysten petettyä huuhtoutunut mereen. Onneksi purjevarastosta löytyi myös spinaakkeri. Miehistömme spinaakkeriajokokemus oli vähäistä mutta sen verran kuitenkin osaavia käsiä löytyi, että kevyessä 6-8 m/s tuulessa myös spinaakkeriajo oli mahdollista. Käytännössä tämä edellytti sitä, että muutaman kokeneemman, johon myös allekirjoittanut kuului, oli oltava koko ajan valmiudessa ja tarvittaessa valmiina toimimaan. Koska öisin ylimääräisiä käsiä oli kannella vähemmän ja trooppisten sateiden tuomien tuulenpuuskien todennäköisyys oli suurempi, emme halunneet yöllä ajaa isolla kevyen tuulen spinnulla. Lisäksi pimeässä suunnan pitäminen oli haasteellista, kun aina ei edes veneen keulaa erottanut. Suunnan pitäminen perustui mittaritietoon ja kirkkaimpina öinä myös tähdistä sai apua suunnan pitämiseen. Näin ollen upeiden auringonlaskujen yhteydessä spinaakkeri otettiin aina alas ja matkaa jatkettiin keulapurje puomille spiirattuna.

TPS:n edustus ARC 2017:ssä Tanninen ja Heino
Turun Pursiseuran edustus ARC 2017:ssa –
Risto Tanninen ja Eero Heino lähtötunnelmissa Las Palmasissa.

Suomi 100 vuotta Atlantilla

Itsenäisyyspäivänä nostimme siniristilipun mesaanimastoon Finlandia-hymnin soidessa, ja kapteenimme otti miehistön juhlavasti kannella vastaan kätellen kunkin vuorollaan. Itsenäisyyttä juhlistimme asiaankuuluvasti kohottamalla maljat 100-vuotiaalle Suomelle, jokaisen vahdin pitäessä vuorollaan puheen.

Menetetty spinaakkeri

Ensimmäisten päivien jälkeen emme olleet saaneet kisakumppaneistamme näköhavaintoja, mutta muutaman meitä lähimpänä olevan veneen liikehdintää olimme voineet seurata AIS:issa ja olla yhteydessä VHF:llä. Matkamme loppuvaiheessa saimme AIS:ssa näkyviin edellä purjehtivan ruotsalaisen More 55 -tyyppisen veneen, jota AIS:n mukaan saavutimme tasaisesti. Tästä innostuneina aloimme ajaa spinaakkeria aktiivisemmin. Samaan aikaan takaatamme lähestyi uhkaavasti trooppinen sadepilvi, mutta päätimme kuitenkin jatkaa aktiivista spinaakkeriajoa. Niinhän siinä sitten kävi, että tuon pilven mukana tuli reipas tuulenpuuska, joka repi spinaakkerimme totaalisesti ja samassa rytäkässä spinaakkerin puomi pamahti sivulle. Tiukasta tilanteesta selvittiin juostuani puukko kourassa keulakannelle leikaten etustaakin ympärille kiertyneen spinaakkerin rippeet poikki. Näin saimme riekaleiksi revenneen spinaakkerin alas. Korjattavaksi siitä ei enää ollut ja niinpä sovimme, että teetämme siitä saunakassit muistoksi kaikille.

Las Palmasista Saint Lucialla

Aika usein kuulee sanottavan, että matkalle on mukava lähteä, mutta kotiin se vasta onkin kiva tulla. Tässä purjehduksessa oli jotain samaa. Purjehduksen suunnittelu ja valmistautuminen matkaan niin kotona kuin lähtösatamassa Las Palmasissa oli huikeaa ja matkaan pääsyä odotti jännityksen ja innostuksen kera. Ja toisaalta maalilinjan ylitys aamutuimaan 18 vrk:n 20h 53min ja 22s purjehduksen jälkeen oli erittäin tunteikas ja ikimuistoinen hetki. Kolmen viikon purjehduksen aikana veneessä ei ollut kovinkaan paljon yksityisyyttä ja erilaisten ihmisten kanssa oli tultava toimeen, vaikka asioista ei aina olisikaan ollut yhtenäistä näkemystä. Maalilinjan ylityksessä purkautuikin varmasti kaikki ne tunteet tähän purjehdukseen liittyvistä ennakko-odotuksista ja jännityksestä oman tilan ja rauhan kaipuuseen.

SY Vahine

Mikä ARC?

Atlantic Rally for Cruisers (ARC) on vuosittain järjestettävä Atlantin ylittävä purjehduskilpailu. Kilpailu alkaa Gran Canarialta Las Palmasin satamasta ja päättyy Rodney Bayn satamaan Saint Lucian saarella Karibialla. Suorinta reittiä matkaa kertyy noin 2 700 merimailia, ja veneet käyttävät ylitykseen aikaa kolmisen viikkoa. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986.

Kilpailu alkaa marraskuun lopulla pasaatituulen alkaessa puhaltaa ja hurrikaanikauden päättyessä Karibialla. Kilpailussa on useita veneluokkia, ja nimensä mukaisesti kilpailu on tarkoitettu harrastelijoille, jotka haluavat ylittää Atlantin. Tapahtumaan osallistuu vuosittain 250 venekuntaa. Kilpailun järjestäjä ylläpitää kilpailun aikana sääpalvelua ja tulospalvelua sekä koordinoi hätätilanteita. Veneet ilmoittavat sijaintinsa päivittäin satelliittipuhelimella.

Normaaleista purjehduskilpailuista poiketen cruising-luokassa saa käyttää apuna myös moottoria, mikä on huomioitu säännöissä kertomalla moottorilla ajettu aika kahdella loppuaikaan. Reitin valinta on vapaa. Pohjoisempaa reittiä ajavat yleensä racing-luokan veneet, koska tuulet ovat voimakkaampia syysmyrskyjen vuoksi, mutta sivu- ja vastatuulesta johtuen purjehdus on epämukavampaa.

ARC 2017 SY Vahine
Jutun kirjoittaja, veljeni Eero

Tunnelmista matkan varrelta voit halutessasi lukea myös SY Vahinen matkan aikana päivittämästä blogista, jota veljeni on myös ollut mukana kirjoittamassa.

(Juttu on ilmestynyt myös Turun Pursiseuran Maininki-vuosikirjassa 2018.)
(Jutun kuvat: Eero Heino. Otsikkokuva lähdöstä Gran Canarialta ARCin FB-sivuilta.)

Join the Conversation

14 Comments

 1. Onpa kiva lukea näitä ison meren ylityskertomuksia. Ja Vahinen retket ovat aina kiinnostavia. Kiitos kovadti kerrotusta seikkailutarinasta. Gastit ovat monesti toisilleen tuntemattomia ja hyvin erilaisella kokemuksella tai jopa ilman mitään kokemusta yhteisellä seikkailulla. Nuo squellit eli sadepilvien nostattamat kovat puuskatuulet ovat jääneet kaikkien ylittäjien mieleen öisellä merellä. Ahneus vauhdissa ei kannata yön aikana, näin olen päätellyt tarinoista. Päivällä sitten revitellään. Näin on suunniteltu meidän tulevalla ARC 2018 ylityksellä. Valmisteluha siihen ja myös ylitystä voi seurata sivuillamme http://www.oceanladies.fi

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Raija – ja upeaa purjehdusta sitten syksymmällä!

 2. Huh! Täytyy sanoa, että jäisi minulta tekemättä. Luulen, että Atlanttin ylitys Karibian risteilijällä olisi enemmän minun juttuni, jos sekään :D Mutta takuuvarmasti tuo on upea kokemus kaikkinensa.

  1. Kiitos Teija! Itse olen avomerellä purjehtinut vain Itämerellä, niin hyvin kevyissä tuulissa kuin myrskyssäkin ja etenkin yksin vahtivuorossa ruorissa kevyellä kelillä auringon nousun aikaan on kyllä hieno kokemus. Tietysti pitemmän päälle tuo vuorojen vaihto vaikka neljän tunnin välein on vähän rankkaa, sillä unet jäävät vähiin, mutta Itämerellä matkat eivät kuitenkaan oli koskaan paria vuorokautta pitempiä. Atlantti onkin sitten eri juttu – ja jäisi minultakin jo tekemättä. Luultavasti myös risteilijällä, sillä meripäivät eivät ole koskaan olleet suosikkejani risteilyillä.

 3. Purjehdus on taitolaji ja varsinkin tuollainen pidemmän matkan purjehdus. Mutta mielenkiintoista lukea tunnelmista purjehdukselta.
  En usko, että minustakaan olisi tuohon, kun muistan kuinka pahoin voin jo Tallinnan laivalla ruokailun jälkeen, kun kova myräkkä iski.

  1. Kiitos Sari! Atlantilla ollaan tosiaan aika pitkälti omillaan, joten huolellinen valmistautuminen monella saralla on todella tärkeää. Merisairaus useimmilla menee pitemmällä matkalla alun jälkeen ohi – vaikka itselläni on siis tosiaan kokemusta vaan Itämereltä ja kovissa tuulissa olen ollut sen verran harvoin, että merisairaudesta on vaan muutama lyhyt kokemus – ja yksi niistä tilanteessa, jossa oli pakko veneen sisällä siivota mukana olleen lapsen oksennusta, silloin oksennus tulee kyllä väkisin itseltäänkin!

 4. Todella mielenkiintoista lukea Atlantin ylitys kokemuksista – melkoista seikkailua johon tarvitaan paljon taitoa sekä pitkäjänteisyyttä ja ripeitä liikkeitä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eeva! Käsittääkseni ajoittain ihan fyysisestikin vaativa, mutta tuollainen pitkä matka on myös henkisesti haastava kokemus.

 5. Kiitos veljesi tarinan jakamisesta, oli kiinnostavaa luettavaa! Vaikka en itse ymmärrä purjehduksesta tuon taivaallista, niin silti on mielenkiintoista lukea, miten tuollainen pitkä purjehdus sujuu. Aika erilaisia päiviä näyttää heillä mahtuneen Atlantin ylitykseen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katariina! Mukavaa, jos pystyimme, yhteistyössä veljeni kanssa, tarjomaan Sinulle ihan erilaisia elämyksiäkin.

 6. Olipa huikeaa lukea tämä kokemus! Kiitos tarinan jakamisesta. Merisairautta pelkäisin itse tuolla eniten, siis teknisten ongelmien lisäksi tietysti. Luulen, että aluksi ylitän Atlantin risteilyaluksella ja sitten ehkä ehkä ehkä joskus tuolla tapaa. Mutta se jääköön sitten tulevaisuudessa nähtäväksi. Opeteltavaa on hurjasti ja Tallinnaan purjehtiminen tässä vaiheessa on jo ihan tarpeeksi extremeä mulle :)

 7. says: Pirkko

  Kiitos Sanna! Merisairaus useimmilla menee ohi, mutta minusta tuo kuullosti jo vähän tylsältä, noin pitkään ”vaan” merellä. Siksi en ole oikein sellaisista risteilyistäkään innostunut, joissa on paljon meripäiviä, etenkään jos niitä on useampia peräkkäin. Tallinnan jälkeen sitten vaan Hangosta nokka kohti Gotlantia, niin pääsee jo avomeripurjehduksen tuntumaan, sillä sekään matka ei enää yhden ”työpäivän” aikana mene.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.