Rodney Bay
– ja muu Saint Lucia

Saint Lucia otsikkokuva

Pienet asiat ne vakavamminkin matkailuun suhtautuvalla saattavat antaa sen viimeisen tönäisyn tietyn matkan toteutumiseen. Minulla se Karibian saarikierroksen osalta oli viimeisen kohteemme, Saint Lucian, kohdalla hotellin sijaintitieto: Rodney Bay.
Sen verran tiiviisti oli kuitenkin seurannut veljeni syksyistä purjehdusta yli Atlantin, että Rodney Bayn kokeminen tuntui melkein siltä, että pääsisin hiukan mukaan kyseiselle, vaikkakin jo kuukausia sitten päättyneelle matkalle.

Rodney Bay ja Spinnaker-ravintola

Saavuimme sopivasti Harmony Suites -hotellille jo iltapäivällä ja muutaman pakollisen kuvion jälkeen lähdimme heti tutustumaan Rodney Bayn marinaan. Nytkin satamassa oli runsaasti purjeveneitä ja illan edetessä niitä tuli koko ajan lisää – onhan marinassa mukavampi yöpyä kuin ankkurissa.

Rodney Bay Saint Lucia Rodney Bay Saint Lucia

Marinan lisäksi iltaretkellämme oli toinen kohde: niemen toisella puolella, hiekkarannalla sijaitseva Spinnakers-ravintola. Tiesimme ravintolan sijainnin olevan auringonlaskun kannalta mitä parhain ja olimme tietysti myös illallisen tarpeessa.
Ravintola olikin jopa valitettavan suosittu, sillä lähimpänä rantaa olevat pöydät oli kaikki varattuja. Onneksi rennossa ravintolassa saattoi välillä toisenkin rivin pöydästä nousta ylös ja laskeutua hetkeksi vaikka vielä lämpimälle rantahiekalle.

Spinnaker Rodney Bay Saint Lucia Spinnaker Rodney Bay Saint Lucia Spinnaker Rodney Bay Saint Lucia

Castries

Seuraavana päivänä osallistuimme tämän saarikierroksemme ainoalle kokopäiväretkelle. Olimme kestoltaan pisimpiä retkiä vältelleet ajatellen jättävämme enemmän aikaa omatoimiselle retkeilyllä, mutta Saint Lucian retki tuntui kätevimmältä vaihtoehdolta nähdä mahdollisimman paljon. Kyllä sitä nyt yhden päivän ”kestäisi”, varsinkin kun se oli matkamme viimeinen.

Pääkaupunki, Castries, on kuin mikä tahansa vähän isompi kaupunki: liikenneruuhkia, teollisuusrakennuksia, isoja toimistoja ja kauppoja/kauppakeskuksia. Ei mitään erityisen ”söpöä” siis, joten ohitimme sen niin pikaisesti kuin nyt aamuruuhkassa pystyimme.

Tänään Saint Lucialla näytti olevan useampikin risteilijä, mikä näkyikin sitten päivän mittaan, sillä meidän pieni muutaman hengen retkiryhmämme kävi saarella osittain samoissa kohteissa kuin risteilijävieraiden isot bussit.

Castries Saint LuciaCastries Saint Lucia

Marigot Bay ja Anse La Raye

Marigot Bayssa emme varsinaisesti edes käyneet, mutta pysähdyimme ihailemaan (ja kuvaamaan) todella postikorttimaista maisemaa. Jos en alunperin olisi ollut kiintynyt ajatukseen Rodney Baystä ja jos jostain syystä päätyisin Saint Lucialle toisenkin kerran, niin voisin hyvinkin kuvitella viipyväni näissä maisemissa ainakin muutaman vuorokauden.

Marigot Bay Saint Lucia

Läheinen Anse La Reyn kalastajakylä tarjosi – kunhan otti rannalla muutaman askeleen sivummalle risteilyvieraiden isosta ryhmästä – jollain tavalla vielä entisen ajan tunnelmaakin rannalla olevien kalastajaveneiden muodossa. Rantakatu oli kyllä jo valjastettu turisteille ja koju toisensa jälkeen tarjosi jääkaappimagneetteja ja simpukoita tai kookoksia tai erilaisia niistä tehtyä tuotteita. Ja hyvä, että tarjosivat, mekin tarvitsimme magneetin myös Saint Lucialta ja onhan se hiukan autenttisempaa ostaa se vaikka entisestä kalastajakylästä kuin vaikka lentokentältä.

Anse La Raye Saint Lucia Anse La Raye Saint Lucia

Banaaniviljelmiä muttei apinoita

Matkan varrella pysähdyimme myös yhdelle monista tien varrella näkyneistä banaaniviljelmistä. Saimme nauttia paitsi perusluennon banaanin kasvattamisesta, myös banaaneista, banaaniketsupista ja banaanilikööristä.

Banaaneja Saint Lucia Banaaneja Saint Luciabanaanituotteita

Erehdyin kysymään oppaaltamme, että ovatko kypsyvät banaanitertut mahdollisesti muovitettuja niiden suojaamiseksi apinoilta ja sain lähes vihaisen vastauksen, että hänhän jo aikaisemmin sanoi, että Saint Lucialla ei ole apinoita. Itse asiassa opas oli luetellut jossain vaiheessa mitä kaikkia villieläimiä Saint Lucialla on, ja tietysti fiksu turisti olisi osannut kuunnella sitä luetteloa siten, että olisi myös huomannut mitä eläimiä listalla ei ollut …  Seuraavaksi hermostutin opasta ylittämällä tien halutessani katsoa banaaniterttuja myös tien toisella puolella, vaikka hän oli sanonut, että tietä ei saa ylittää! Ja kyllähän oppaalla tietysti oli pointtinsa, sillä kohteliaisuus ja varovaisuus eivät ehkä ole niitä adjektiiveja, jotka ensimmäiseksi tulevat mieleen Saint Lucian liikenteestä.

Banaaneja Saint Lucia

Soufrièren luontonähtävyydet

Saint Lucian tärkein nähtävyys lienee Pitonit, eli Petit ja Gros Pitonin suuret tulivuoret, jotka ovat myös Unescon maailmanperintökohde. Meitä vähän reippaammat voivat halutessaan tehdä patikointiretkiä ja tutustua näihin tarkemminkin, mutta tyydyimme ihailemaan vuorien siluetteja etäältä.

Pitons Saint Lucia Pitons Saint Lucia

Samoin Soufrièren alueella sijaitsee vanhan, valtavankokoisen, kalderan sisällä vulkaanisesti aktiivinen alue, jossa on pulppuilevia rikkilähteitä ja kiehuvaa laavaa.  Alueella oli myös kaunis vesiputous.
Muuten hyvä nähtävyys tämäkin, mutta rikin haju olisi melkein vaatinut kaverikseen kimpun tuoretta minttua kuten vierailu nahkavärjäämössä Marokossa.

Rikkilähteet Saint Lucia Rikkilähteet Saint Lucia

Aluetta esittelevän paikallisoppaan tarina siitä, että ennen kuin katsomoalue oli kunnon kaiteilla rajattu rikkilähdekentästä, joku opas oli pudonnut yhteen lähteistä oli aika kammottava. Neuvokkaat turistit onnistuivat kuitenkin nostamaan oppaan lähteestä ja vaikka hän kai paloi 60-70 -prosenttisesti, niin hän on kuulemma edelleen elossa.

Rikkilähteet Saint Lucia

Kasvitieteellinen puutarha

Päivän viimeisenä kohteena oli kasvitieteellinen puutarha, Diamond Botanical Gardens. Saint Lucia ei ole pahimmalla hurrikaanialueella ja täällä kasvitieteellinen puutarha olikin loistavassa kunnossa toisin kuin Dominicalla.

Saint Lucia kasvitieteellinen puutarha Saint Lucia kasvitieteellinen puutarhakasvitieteellinen puutarha Saint Lucia

kasvitieteellinen puutarha Saint Lucia
Miniminibanaaneja :-)

Puutarhan kaikkien kasvien lisäksi alueella on myös Diamond Fallsin vesiputous. Nimi tulee vesiputouksen takana olevan kallion mineraalipitoisuudesta, jonka takia auringon ja katsojan sijainnista riippuen putous saattaa loistaa monen eri värisenä, nimensä mukaisesti vähän kuin timantti.

Saint Lucia kasvitieteellinen puutarha

Hyvästit Rodney Baylle

Kiertomatkamme päättyi Saint Lucialle ja viimeisenä iltana juhlimme sitä porukalla Karibialle sopivasti rommilla hotellin laiturilla. Rommia vähemmän arvostavana olin tässä vaiheessa matkaa tosin saanut oppaamme vakuutettua siitä, että rommin rinnalla voi hyvin myös tarjota kuohuviiniä. Loistavaan Aventura-tyyliin tämäkin toiveeni tietysti toteutettiin! Valitettavasti vaan kuohuviini kelpasi monelle muullekin ja siinä vaiheessa kun se oli jo loppu, rommia oli vielä runsaasti jäljellä …

Harmony Suites Saint Lucia Aventura
Matkanjohtajamme, Aventuran Tero Norvio

Saint Lucia

Harmony Suites -hotellin luokittelin aikaisemmin matkamme hotelleista tekemässämme hotellirankingissä viimeiselle sijalle, mutta tämä laituri oli kyllä ihan kiva.
Ihan pienien juttujen takia hotelli jäi viimeiselle sijalle (katso tämän jutun lopusta).

Juttumme Karibialta eivät kuitenkaan lopu vielä ihan Saint Luciaan.

Saarista ainakinSint Maarteniin ja Saint Martiniin palaan vielä lähiaikoina.
Ehkä myös vertailu saarihyppelyn ja risteilyn välillä matkustusmuotonakin ansaitsisi vielä oman juttunsa, vaikka kustannusten osalta risteilyn jo selvästi edullisemmaksi vaihtoehdoksi osoitinkin.

 

Join the Conversation

12 Comments

 1. St Lucia on ehdottomasti niitä Karibian risteilyn satamia, missä olen käynyt juuri sen päivän verran, ja jonne aivan ehdottomasti haluan palata. Tuntuu, että saarella oli niin paljon paikkoja, joissa voisi käyttää päivän tai pari.

  Heh, tuon takia en useinkaan viitsi kysyä oppailta lisätietoa, kun en aina kuuntele ihan kaikkea, ja sitten varmasti kysyisin sellaisen asian, mikä on juuri kerrottu :D Usein vain kuiskuttelen matkakumppaneille lisätietokysymyksiä :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Minä tapaan melko estottomasti kiusata oppaita kysymällä milloin mitäkin, mutta joillekin heistä ei kyllä aina ole ihan auennut tehtävän palveluluonne: minusta vaikka asiakas kysyisi samaa asiaa monta kertaa, niin siihen pitäisi vaan jaksaa vastata ystävällisesti, asiakasta ”mollaamatta” :-)

 2. says: Martina

  Olipa mukava lukea Saint Luciasta. Erityisen kiva oli nähdä Soufrieren alue postauksen välityksellä. Minua kun jäi vähän kaivelemaan ettemme ehtineet suunnata sinne taannoisella St Lucian vierailullamme. Rikin haju ei kuulosta kivalta, mutta maisemat sen sijaan kyllä. Kuvien välityksellä pääsee nauttimaan jälkimmäisestä ilman ensimmäistä. Melko täydellistä siis! :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martina! Saint Lucia on sen verran iso saari, että risteilyn päivävierailulla on varmasti pakko tehdä tiukkojakin valintoja.

 3. Saint Lucia vaikuttaa upealle kohteelle, mieheni sai muutama vuosi sitten työtarjouksen jonka myötä olisimme muuttaneet Saint Lucialle, mutta päädyimme kuitenkin jäämään tänne Lontooseen. Kerrassaan upeita maisemia ja tulivuorien siluetteja! Diamond Botanical Gardensin eksoottiset kukat ja kasvit ovat kaikessa väriloistossaan lumoavia.

 4. says: Pirkko

  Kiitos Karoliina! Saint Lucian puutarha tarjosikin meille mieleenpainuvan kontrastin samalla matkalla Dominicalla näkemämme ihan tuhoutuneen kasvitieteellisen puutarhan kanssa.

 5. says: Satu

  Valtavasti ollut taas katseltavaa ja tutustuttavaa… pää menee pyörällä kaikesta, miten siellä matkan päällä? Kerkeääkö kaikesta nauttimaan?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Satu! Meillä tärkeintä on paikkojen näkeminen, nauttimista tyyliin oleilu emme ole matkoillamme hakemassa :-) – oleilemaan ehtii sitten kotonakin.

 6. St.Lucian maisemat kyllä kelpaisi. Siskoni kävi siellä vuosia sitten ja muistan kun ihailin hänen lähettämänsä kortin kuvaa. Ehkä se vielä jostain varaston kätköistä löytyisi. Tuli noista oppaista mieleen, kun kysyin Nepalissa paikallisoppaalta mikä tuo on ja näytin perhosta. Hän vastasi butterfly, yritin selittää etten tarkoittanut sitä vaan mikä perhoslaji. Opas ei ymmärtänyt vaan hoki butterfly’ta. Suomalainen opas sanoi että heille se on perhonen ilman liitteitä. Tuli selväksi :)

  1. Kiitos Merja! Kukkien ja perhosten tarkkojen lajien osalta olen useimmiten luovuttanut heti kättelyssä, myös siksi, etten minä niitä muistaisi. Joskus olen laiskana laittanut Instagramiin jonkun kukan tai linnun tai perhosen kuvan ja kysynyt, josko joku tietäisi mikä se on ja noin isossa yhteisössä useimmiten joku onkin sitten kertonut minulle mitä olen kuvannut!

  1. Kiitos Paula! Aventuran suomalaisen kokeneen oppaan mukaan risteilijät ovat jossain määrin pilanneet palvelukulttuuria Karibialla: risteilyvieraat kun tulevat kullekin saarelle vaan muutamaksi tunniksi ja seuraavana päivänä tulee taas joka tapauksessa uudet vieraat, niin ei niiden viihtymiseen ihan hirmuisesti kannata panostaa. Saattoi siis olla tuollaisestakin kyse.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *