Laivahostelli Borea – siis Kristina Regina

Laivahostelli Borea

Käymme Turussa useita kertoja vuodessa sukuloinnin, tapahtumien tai muun asioinnin takia. Usein myös yövymme Turussa ja vuosien mittaan olemmekin tainneet testata vähintään kertaalleen kaikki Turun hotellit. Tällä kertaa päätimme kokeilla Laivahostelli Boreaa Aurajoen rannalla Forum Marinumin alueella.

Laivahostelli Borea

Emme ole hostelli-ihmisiä vaan tyypillisimmin yövymme neljän tähden hotelleissa, mutta Borean menneisyys Kristina Reginana uteloitti meitä riittävästi valitaksemme yhden yön kodiksemme hostellin. Osa laivan hyteistähän ovat kuin vaatimattomia hotellihuoneita, eli vaatimuksista oman huoneen, wc:n ja suihkun suhteen ei tarvitse tinkiä.

Forum Marinumin kupeessa

Saavuimme hostellille iltapäivällä ja asetuimme taloksi ennen iltaohjelmaamme. Hostellissa yöpyjät voivat käyttää Forum Marinumin paikoitusaluetta – vastaanotosta saa pysäköintiluvan, jolla voi ylittää paikoitusaikarajoituksen.
Paikoitusalueelta laivalle on lyhyt kävelymatka. Jos halaa ajaa auton ihan laivan eteen sen joutuu peruuttamaan takaisin, eli en suosittele, ellei matkatavaroita ole todella paljon.

Laivahostelli Borea

Laivahostelli Borea
Laivahostelli Borea – hytti 502 keväällä 2018. Samat verhot kuin 2008!

Olimme varanneet vähän isomman hytin, joka käytännössä osoittautui kahden pienen hytin yhdistelmäksi: pieni makuuhytti ja siihen liitettynä toinen pieni hytti, jonka kalustuksena oli sohvaryhmä. Sängyt olivat kumpikin omalla seinällään ja melko kapeita ja sanoisin, etteivät ainakaan liian pehmeitä. Hostellielämään tottumattomille meille oli uutta, että vaikka liinavaatteet sisältyivät hintaan, niin sänkyjen petaaminen ei.

Risteillessämme Kristina Reginalla kymmenisen vuotta sitten Edinburghista Skotlannin ympäri Bretagneen meillä oli saman kokoinen hytti, mutta ilman väliseinää, jolloin kahden sängyn välille jäi runsaasti tilaa!

Kristina Regina 2008
Kristina Regina – hytti 605 elokuussa 2008.
Ainakin kirjapinojen osalta matkustaminen on osaltamme muuttunut 10 vuodessa.

Laivan historiahan alkoi jo 1960, jolloin uusi laiva teki ensimmäisen Turku-Tukholma -risteilynsä tuolloin Bore-nimisenä. Silja Line luopui laivasta 1977 ja laiva lähti kiertämään maailmaa: Pietarsaareen, Skotlantiin, takaisin Suomeen Kaskisiin, muutama vuosi Algeriassa ja hetkeksi paluu Turku-Tukholma -reitille. Kristina Cruises osti laivat 1987 ja tässä vaiheessa nimikin vaihtui Kristina Reginaksi. 2010 Laiva palasi Aurajokeen, taas Boren väreissä ja Bore-nimisenä.

Roxterissa nauttimamme illallisen jälkeen palasimme laivalle. Forum Marinumin alue olikin jo hiljentynyt iltaan ja Aurajoen rannalla oli ihanan rauhallista!
Laivan kahvila, Cafe Navigare, oli vielä hetken auki (klo 20 asti), joten pääsimme vielä kurkkaamaan myös tähän taannoiselta risteilyltämme tuttuun kahvilaan.

Laivahostelli Borea
Laivahostelli Borea – Cafe Navigare

Kristina Reginan mennyt maailma

Vähän myöhemmin illalla hipsimme kannelle katsomaan auringonlaskua ja kiertelimme enemmänkin tavallaan tuttuja paikkoja. Hostellikäytössä olevat kannet on pidetty kunnossa myös ulkoterassien osalta, mutta ylemmillä kansilla näkyi miten nopeasti tällainen laiva vuosien mittaan rapistuu: ei taida tästä laivasta enää olla merelle lähtijäksi.

Laivahostelli Borea Laivahostelli BoreaLaivahostelli BoreaLaivahostelli BoreaLaivahostelli Borea

Sataman aamu

Kohtuullisesti nukutun yön jälkeen heräsin aamulla jo hetken ennen varmuuden vuoksi virittämääni herätystä. Rannan täydellinen hiljaisuus rikkoutui yhdessä hetkessä laivan ohi vyöryvien autojonojen ääneen. Aamun ensimmäisen satamaan saapuneen autokannen portit oli avattu ja autot purkautuivat Turun kaduille. Sanavalintaani ”kohtuullisesti nukutun yön” vaikutti niin hiukan askeettiset sängyt kuin hellepäivänä jälkeisenä yönä hytin hiukan korkea lämpötila, johon yritimme vaikuttaa ilmastointia säätämällä, mutta ei se ihan nappiin mennyt. Ikkunoiden avaaminen ei näissä vanhoissa laivan hyteissä ole vaihtoehto.

Hytin hintaan kuului aamupala, joka oli jopa mielestäni hiukan keskivertoa parempi, siis jopa verrattuina kolmen tähden hotelleihin. Eiliseltä jääneet Cafe Navigaren puolitetut munkit olivat ehkä vähän riman alitus, mutta toisaalta ne olikin sitten epäterveellisinä vaihtoehtoina helppo jättää tuollaisina syömättä.

Laivahostelli Borea Laivahostelli Borea Laivahostelli Borea

Aamulla kävimme vielä hiukan kiertelemässä hostellin yleisissä tiloissa. Täällä olisi ollut mahdollista itsekin tehdä itselleen ruokaa, mutta sille meillä ei ollut tarvitta. Oleskelutiloissa (ja toistaiseksi vain siellä) toimii myös laivan wifi, jota suomalaisen liittymän omistajina emme kaivanneet ainakaan yläkannen hytissä asuessamme. Edullisimpiin pohjakerroksen hytteihin ei kuulemma puhelimen signaali oikein kanna, joten silloin oleskelutilan wifi laivan 3. kerroksessa on yksi vaihtoehto.

Laivahostelli Borea Laivahostelli Borea

Aamulaivalta purkautuvien autojen äänen herätettyä meidät ajoissa ehdimme vielä ennen lähtöämme pienelle aamukävelyllä katsomaan Forum Marinumin alueen suurinta päivänkakkaraa ja ihastelemaan Suomen Joutsenta aamuauringossa. Mutta sitten olikin jo taas aika jatkaa päivän seuraaviin kohteisiin ja tapaamisiin.

Laivahostelli BoreaSuomen Joutsen

Torikahvilaan on matkaa

Menisinkö toiste? Ehkä en. Laiva ei kuitenkaan ole ihan kävelyetäisyydellä keskustasta, ainakaan jos keskustaan on asioita useampaan otteeseen ja seniorina kaipasin hiukan parempaa vuodetta. Mutta nostalgiatrippinä ainakin kaikille Kristina Reginalla aikoinaan risteilleille suosittelisin nyt laivahostellina toimivaa laivaa: kyllä siellä aina yhden yön viihtyy, jos aikoinaan merelläkin laivalla viihtyi viikon tai useammankin!

Ja jos menisin, niin ehkä silloinkin kesällä. Laivan sijainti Aurajoessa on erityisen edukseen kesäiltana/aamuna ja silloin hiukan retkimäiset olosuhteetkaan eivät niin haittaa.

Torikahvila Turku

Torikahvila Turku
Norjan munkit kuuluvat Turun käynteihimme – tällä kertaa Torikahvilassa

Brittein saarten ympäri kesällä 2008

Vaikkakin jo vuonna 2008 kirjoitin lyhyen blogijutun risteilystämme, sen aikaiseen niukkaan tapaan, niin kun siihen nyt tämän jutun myötä hiukan palasin, niin en malta olla liittämättä tähänkin muutamia kuvia kyseiseltä risteilyltä:

Kristina Regina 2008
Vilskettä elokuisessa Edinburghissa
Kristina Regina 2008
Loch Nessin hirviötä ei näkynyt
Kristina Regina 2008
Callanishin kivipaadet Ulkohebrideillä
Kristina Regina 2008
Turisteja Giant’s Causewaylla
Kristina Regina 2008
Vehreä Stephens Green Dublinissa
Kristina Regina 2008
Scilly-saaren upeat puutarhat
Tags from the story
, ,
Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Anmarien

  Olipa jotenkin todella sympaattisen oloinen yöpymispaikka! Tykkään välillä lähteä lähialueille muuten vaan yhden yön reissuille ja Turussa ei olekaan tullut käytyä hetkeen. Pitääpä laittaa ylipäätään harkintaan varsinkin näin kesällä.
  Majapaikkaan liittyen heräsi mieleen kysymys siitä, tunteeko aamulla nukkuneensa laivassa? Jonkinverran matkapahoinvoivana pysyttelen aika usein laivoista melko kaukana…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anmarien! Laiva on sen verran tiukasti paikallaan Aurajoessa, että ei se siitä mihinkään liiku tai keinu, eli sopinee kyllä hyvin Sinullekin.

 2. says: veehoo

  Täällä tuli käytyä usein lounaalla pari kolme vuotta sitten. Sympaattinen paikka. Borean sivujen kautta ei selvinnyt onko siellä edelleen lounastarjoilua olemassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos veehoo! Laivahostellia taitaa nykyisin pyörittää Ammattikorkeakoulu. Lounasta emme laivalla yrittäneet, mutta Cafe Navigare toimi kyllä.

 3. says: Emma

  Mä testasin myös tämän viime kesänä, oli mukava elämys! Olin varannut edullisen (oman, koska minäkään en ole hostelli-ihmisiä) sisähytin, mutta koska wifi ei toiminut laivan sisä/keskiosissa sain upgraden parempaan ikkunahyttiin. Jäi mieleen kyllä tosi hyvänä asiakaspalveluna!

  1. Kiitos Emma! Tuosta mainitsivatkin kun kysyimme wifistä, että se toimi (toistaiseksi) vain yleisissä tiloissa ja sisähyteissä on ilmeisesti ongelmia myös kännykkäverkon kanssa, mutta kuulemma tilannetta ollaan juuri parantamassa (tai siis oltiin, tuolloin pari viikkoa sitten).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miika! Juu, löytyy hotellitasoisia hyttejä, siis mukavuuksien osalta, vaikka toki niissäkin fasiliteetit ovat laadultaan kuin vanhassa laivassa, mutta kyllä ne toimivat :-)

 4. says: Rosa

  Äänieristys ei taida olla laivojen suhteen kovin hyvä. Ystäväni mainitsi, että oli nukkunut tukholmalaisessa laivahotellissa huonosti, koska liikenteen äänet kuuluivat niin selvästi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rosa! Borea on niin hiljaisella paikalla Turussa, että yöllä oli hiirenhiljaista, mutta tosiaan aamulla kun autot lähtivät liikkeelle Ruotsinlaivalta, niin siihen kyllä heräsi.

 5. Onpa hauskaa, että olette matkustaneet tuossa laivassa ihan oikeasti aikaisemmin! Aikamoinen nostalgiatrippi tosiaan siinä tapauksessa varmasti. Itse en ole turkulaisena tuolla majoittunut, mutta muutamassa yhteydessä olen kuullut, että ko. majapaikka ei ole saanut kovin ylistäviä arvioita. Ensi viikolla olen menossa Boreen kokoukseen, joten sen jälkeen olen viisaampi, miten se toimii siinä tehtävässä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katariina! Ilman tuota nostalgiayhteyttä emme ehkä olisi päätyneet tuota majoituksena kokeilemaankaan, mutta sellaisena, nostalgiatrippinä, se meitä kiehtoi. Joku ystävämme myös totesi olleensa siellä kokouksessa ja että huonokuntoisille laiva oli hiukan haastava ympäristö kaikkine portaineen.

 6. Turussa asuessani mietin useaan otteeseen, että pitäisi joskus ihan vain kokemuksen takia yöpyä Boressa, mutta aina se jäi. Ehkäpä vielä joku kerta suuntaan enon ja isoenon vanavedessä yöpymään heidän silloiselle työpaikalle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Yhden yön erilaisena majoituksena tuo on minusta hyvinkin kokemuksen arvoinen, ja varmasti parhaimmillaan kesällä.

 7. says: Folke

  Tiedoksesi muuten, että laivaan on rakennettu sittemmin aika massiivinen wifiverkko, joka kattaa kaikki kannet (myös -ulko), ravintolat, tilaussaunan ja hytit.

  1. says: Pirkko

   Kiitos päivityksestä! Ja kuten totesinkin, niin kotimaisille yöpyjille wifi ei yleensä ole ihan elintärkeä juttu, mutta ulkomaalaisille kylläkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *