Moskovan nähtävyydet – nämä ehtii muutamassa päivässä

Moskova nähtävyydet feature

Muutaman päivän pysähdyksemme Moskovassa paluumatkalla Mongoliasta oli ensimmäinen vierailumme kaupungissa. Etukäteen olimme listanneet nähtävyyksiä tämän verran ”Punainen tori? Kreml? St Basilin katedraali? GUM-tavaratalo. Metro.

Jokiristeily on oiva tapa aloittaa

Nuo kevyet suunnitelmamme toteutuivat ihan riittävällä tarkkuudella, mutta itse asiassa aloitimme jokiristeilyllä, joka olikin mielestämme ihan nappi valinta aloitukseksi ainakin kesäiseen Moskovaan.

Moskova jokiristeily Moskovan nähtävyydetMoskova Christ the Saviour Moskovan nähtävyydet

Risteily lähti massiivisen Christ the Savior edustalta (metro Kropotkinskaya) – toki niitä lähtee muualtakin Moskova-joen varrelta. Englanninkielisestä selostuksesta laivan kovaäänisistä emme juurikaan saaneet selvää, mutta puhelimen kartan avulla sai rannan nähtävyyksistä selville ainakin osan, mikä riitti meille hyvin.

Pietari Suuren (uskaltaako sanoa ruma?) patsas hallitsee näkymää Tretjakovin gallerian ja Gorkin puiston suuntaan.

Pietari Suuri Moskova Moskovan nähtävyydet Pietari Suuri Moskova Moskovan nähtävyydetMoskova jokiristeilyMoskova jokiristeily

Toiseen suuntaan näimmekin joelta päin jo Punaisen torin rakennuksia, mm. St Basilin katedraalin ja hetken päästä näkymää hallitsee yksi Stalinin hampaista, eli Moskovan mahtavista pilvenpiirtäjistä Kotelnicheskaya-kadulla.

Moskova jokiristeily
Moskova jokiristeily

Jokiristeilyideasta saamme kiittää Kohteena Maailma -blogin Moskova-opasta.

Punainen tori

Punaiselle torille (metro Ploshchad Revolyutsii) matkasimme aamulla hyvin nukutun yön jälkeen: pitäähän sitä nyt kaupungin päänähtävyyteen panostaa.
Tosin vierailu Moskovassa jalkapallon MM-kisojen aikaan tarkoitti, että näimme aika erilaisen Punaisen torin, kuin vaikka syksyllä tai talvella hiljaisempaan aikaan kaupungissa vierailevat.

Turvatarkastukset Moskovan ytimeen olivat tiukat, mutta sujuivat kuitenkin ripeästi. En tiedä ovatko nämä normaalia Moskovan arkea vai jalkapallokisojen arkea.

Punainen tori turvatarkastukset Moskova

Aukiolla, kun saavuimme sinne Historiallisen museon laidalta, on oikealla laidalla Leninin mausoleumi ja Kremlin rakennukset, vasemmalla laidalla Kazanin katedraali ja GUMin tavaratalo – ja aukion toisessa päässä St Basilin monimuotoinen ja monivärinen ortodoksinen kirkko.

Leninin mausoleumi

Leninin mausoleumista olin lukenut, että nyttemmin maassa on jo käyty keskusteluja siitä, että pitäisikö hänet jo kohta oikeasti haudata, mutta toistaiseksi palsamoitu ruumis on edelleen kansan katseltavana mausoleumissa. Emme ole oikein olleet kiinnostuneita näistä palsamoiduista valtionpäämiehistä, emme käyneet katsomassa kuollut Ho Chi Minhiä Hanoissa, emme Maoa Pekingissä emmekä nyt Leniniä Moskovassa. Emme, vaikka taitavat kaikki olla ilmaiseksi nähtävissä.

Lenin mausoleumi Moskova Lenin mausoleumi Moskova

St Basilin (Pyhän Vasilin) katedraali

St Basilin katedraali on kyllä nähtävyys, niin ulkoa kuin sisältä. Tosin katsastimme sen vain ulkopuolelta, sillä jalkapalloturistien muodostama jono sisälle katedraaliin oli arviolta 300 metriä pitkä eikä edennyt erityisen ripeästi. Mutta kiersimme katedraalin ja näimme se joka suunnalta, olihan sekin jotain.
Tarinan mukaan katedraalin suunnitelleen arkkitehdin silmät puhkaistiin, jotta tämä ei enää myöhemmin voisi rakentaa mitään yhtä vaikuttavaa, mutta tiedä näistä, tarinoista.

St Basil cathedral MoskovaSt Basil cathedral Moskova St Basil cathedral Moskova

Kazanin katedraalikin on toki kaunis, mutta ei sillä lailla ihan erityinen kuin St Basilin katedraali.

Kazan cathedral Moskova

GUMin tavaratalo

GUMin tavaratalo oli vähintään maineensa veroihin. Tai siis tarkkaan ottaen sehän ei ole tavaratalo vaan kauppatalo tai kauppakeskus, jossa saman katon alla kolmen sisäkadun ja useamman poikkikadun varrella on lukuisia erillisiä myymälöitä, etenkin kansainvälisten luksusmerkkien putiikkeja. On siellä myös iso, ylellinen, ruokakauppa ja esimerkiksi kaviaaribaari.

GUM Moskova GUM Moskova GUM Moskova

Olen tavannut kertoa, että aikaisemmilla vierailuillani Neuvostoliittoon ja Venäjälle jossain vaiheessa matkaamme ruokaa on ollut niukasti saatavalla, mutta GUMin ruokaosastolla hetken kierreltyämme voi vaan todeta, että nyky-Venäjällä, Moskovassa ainakaan, ei ruuasta enää ole pulaa.

GUMissa on kaviaaribaarin lisäksi muitakin ravintoloita ja söimmekin siellä lounaan. Moskovassa varmaan syö halvemmallakin, mutta täällä lounas oli hyvää länsimaista tasoa ja suomalaisissa hinnoissa, ei kuitenkaan sen kalliimpi, Moskovan parhaalla paikalla.

GUM Moskova
Moskovalainen version Caesar-salaatista

Okhotny Ryadin ostoskeskus

GUMin lisäksi Punaisen torin lähellä on iso pääosin maanalainen ostoskeskus, Okhotny Ryad. Sisäänkäynti, yksi niistä, löytyy Four Seasons -hotellia vastapäätä. Four Seasonisissahan kaikki toki Moskovassa käydessään asuvat, onhan sen sijainti erinomainen, tosin myös hinnatkin.

Ostoskeskus Moskova Ostoskeskus Moskova

Jos GUMista löytyvät luksusmerkit, niin Okhotny Ryadista löytyvät kaikki muut, monessa kerroksessa. Maailmanmatkaaja löysi sieltä myös ihanan kartta-aiheisen katon ja sen alla ihan kelvollisen kahvilan. Vähemmänkin kelvollinen olisi kelvannut tässä ympäristössä!

Moskova ostoskeskus Moskova ostoskeskus Moskova ostoskeskus

Voiton aukio ja Moskovan Riemukaari

Muutaman päivän vierailulla ehdimme vielä käväisemään Voiton aukiolla, joskin päädyimme sinne enemmän Park Pobedyn metroaseman kuin Voiton aukion tai Moskovan Riemukaaren takia. Mutta onhan siinä, Voiton aukiossakin, jotain suurellista, venäläistä.

Otetaan tähän vaan kuva Park Pobedystä, sillä muilta osin tämä alue päätyikin jo kuvineen juttuumme Jalkapallo-Moskovasta.

Park Pobedy Metro Moskova

Gorkin puisto

Ehdimme myös edes pistäytymään Gorkin puistossa (metro Park Kultury), joka toki olisi ansainnut pitkän kiireettömän kesäpäivän puiston vehreillä kujilla ja Moskova-joen rannalla, mutta parempi aamupäiväkin kuin ei mitään.

Gorkin puisto Moskova Gorkin puisto Moskova Gorkin puisto Moskova

Moskovan metroasemien välinen etäisyys on muuten paikoitellen aika suuri ja osittain tähän perustuukin metron nopeus. Omakohtaisesti koimme tämän kysyessämme Park Kulturyn metroasemalla mahdollista jatkoyhteyttä, bussia?, Gorkin puistoon. Ystävälliset vapaaehtoiset katsoivat meitä ja puistoa, joten toisella puolella ja totesivat, että tuossahan se on, kävelyetäisyydellä. Ja totta, vaikka Krymsky Mostin silta, tai Krimin silta, kuten sitä nyttemmin taidetaan kutsua, olikin vähän tuulinen, niin kyllä tuon arviolta 700 metrin matkan voi kävelläkin, vaikka joukkoliikennelipun onkin ostanut.

Moskova FIFA 2018

Tretjakovin galleria jäi näkemättä

Gorkin puiston vieressä olisi ollut myös mahtava Tretjakovin galleria, jossa olisi ollut mahdollisuus sielläkin nähdä juuri nyt, kesäkuussa 2018, Banksyn töitä kuten keväällä Amsterdamissa, mutta tällä kertaa aika eri riittänyt, ei Banksylle eikä muillekaan Tretjakovin arviolta 150 000 teokselle.

Moskova Tretjakov Banksy

Jos kohdalle olisi osunut sadepäivä, niin ehkä sitten, mutta Venäjä tarjosi kisavieraille (ja muillekin) juuri sopivan kesäsään, ainakin meidän Moskovassa viettäminämme päivinä.

Sadepäivä olisi myös sopinut Moskovan monien hienojen metroasemien tutkimiseen, mutta teimme me sitä hiukan vaikka aurinko paistoikin, mutta palataan niihin, Moskovan metroasemiin, vielä omassa jutussaan.

Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Ne Tammelat

  Hyvin samantyylistä kuin Pietarissa. Mahtavan kokoisia rakennuksia. Tuo St Basilin katedraali on kyllä ehdottomasti oma suosikkini. Todella upea! Pidin myös Verikirkosta Pietarissa eniten. Hurja kohtalo arkkitehdillä, jos tarina pitää paikkansa :-(

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Ehkä meidän pitäisi vielä joskus kerrata Leningrad/Pietari, vaikka molemmissa :-) on joskus aikoinaan tullut jo käytyä.

 2. says: Ansku BCN

  Kiinnostavaa, Moskova on minulta käymättä! Enkä kyllä tiedä tuleeko ihan heti mentyä, mutta Trans-Siperian juna kiinnostaa kovasti ja siihenhän muutama päivä Moskovassa sopisi hyvin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Moskova on yllättävän (?) lähellä ainakin Helsinkiä, eli täältä käsin se olisi kätevämpi viikonloppukohde kuin vaikka ylituristisoitunut Barcelona :-)
   Tosin tuo viisumivaatimus lisää hiukan vaikeuskerrointa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Etenkin kesäaikaan ja/tai hyvällä säällä jokiristeily on mielestäni oikein hyvä aloitus kaupunkiin. Trans-Siperia on edelleen meistä liian pitkä aika junassa, tuo Peking – Mongolia 31 tuntia riitti kyllä vähäksi aikaa.

 3. En lakkaa ihmettelemästä, miten Pietarin patsaat ovat säilyneet läpi koko neuvostoajan ja kaiken lisäksi vielä Moskovassa. No, Venäjällä on kaikenlaista ihmeellistä. Ehkäpä ne arvostivat hänen panostaan Venäjän tieteeseen.
  Moskova on kaupunki, johon kuitenkin jossain vaiheessa on pakko mennä. Maine sillä on kyllä, että siellä haisee vahvasti raha ja sellaisena se ei ole minun paikkani laisinkaan.
  En tiedä, kuinka suhtautua balsamoituun Leniniin. En suhtaudu häneen oikein hyvin elävänäkään hahmona. Vähän niin kuin Pietari, ehkä, hän sai aikaan jotain, tuloksista voi olla montaa mieltä. Eikö tärkeintä ole liike, ei liikkeen suunta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy!
   Miljoonakaupunkina Moskovasta on varmasti moneksi – kaupungista löytyy varmasti niin luksusta ja loistoa kuin myös se arkisempi puoli.
   Ja jo pelkän metronkin takia sinne kannattaa matkustaa, etenkin kun se jos mikä, on halpa nähtävyys.

 4. Kun kaksi vuotta sitten matkasimme Tolstoi-junalla Suomesta Moskovaan, en osannut aavistaa, miten upea kaupunki Moskova onkaan. Kuvittelin sitä harmaaksi ja tylsäksi. Kiersimme joitain samoja kohteita kuin tekin. Vähän jäi harmittamaan, ettemme ehtineet risteilemään. Ehkäpä minun Moskovan suosikkini olivat Kreml ja Kristus Vapahtajan katedraali.
  Tässä blogijutussa kaikki minun Moskovan kohokohtani: https://maailmanaarella.com/2016/05/20/romantikon-lumoava-moskova/

 5. says: Pirkko

  Kiitos Heidi kommentista ja linkistä! Meilläkään etukäteiskäsitys kaupungista ei ollut kovin kummoinen emmekä olleet sinne erityisesti halanneetkaan, kunnes lopulta alkoi tuntua puutteelta yleissivistyksessä, ettemme ole sielä käyneet, joten nyt sitten käytiin. Lyhyesti, mutta kuitenkin. Isoja rakennuksia enemmän minua viehätti, näin kesällä, joki ja vaikka Gorkin puisto, mutta toki vaikka nuo kirkot olivat kauniita, alkuperäisiä tai uudelleen rakennettuja :-)

 6. Venäjä kiehtoo kovasti, mutta viisumisäätö usein kääntää ajatukset muualle, ”helpompiin” kohteisiin joihin ei tarvitse muuta kuin ostaa lentolippu. Suosituista matkailukaupungeista minua kiinnostaa Pietaria enemmän juuri Moskova, ja upealtahn tuo näissäkin kuvissa näyttää. Miten siellä muuten pärjäsi englannilla, tästä kuulee usein aika ristiriitaisia kommentteja?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Nuo viisumit ovat kyllä hidasteita, vaikka ne parissa viikossa esimerkiksi Travellerin kautta hyvin vaivattomasti saakin. Englantia Moskovassa ei kovin laajalti tai hyvin osattu, mutta älypuhelimien käännössovelluksia sen sijaan osattiin käyttää, eli kyllä siellä toimeen tuli. Isoissa hotelleissa tilanne on varmaan toinen, mutta päädyimme asumaan hyvin pieneen sellaiseen ja käännösohjelmilla mentiin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *