Peking – Ulan Bator – Moskova

weather feature

Vuosittaisen ”matkailusuunnitelmamme” mukaan pyrimme sijoittamaan kaukomatkat talveen, Euroopan kevääseen ja syksyyn ja pohjoisemmat kohteet kesään.

Lauantaina alkava Mongolian matkamme on tähän poikkeus, sillä emme halunneet maailman kylmimpään pääkaupunkiin, Ulan Batoriin, talvella.

Matkaa on rakenneltu kevään mittaan tukeutuen Travellerin asiantuntemukseen ja tällaiselta se nyt näyttää.

Aeroflotilla Moskovan kautta Pekingiin

Traveller pyrki koko ajan ohjaamaan meitä kohti edullisimpia vaihtoehtoja ja myönnyimme sitten Aeroflotin lentoihin myös menomatkalla, sillä halusimme hyödyntää paluumatkalla sitä, että luontevin reitti Ulan Batorista Helsinkiin kulkee Moskovan kautta ja käydä katsastamassa myös Moskovan.

Pekingissä vietämme pari vuorokautta, yhden lähinnä pitkästä lennosta ja viiden tunnin aikaerosta toipumiseen ja toisen ehkä jonkun Pekingin nähtävyyksistä katsastaen. Pirkolla kerta Pekingissä on toinen, Lassella ensimmäinen.

Peking Panda Peking - Ulan Bator - Moskova
Pandoja Pekingin eläintarhassa (Kuva Flickr: ryan hurril)
Peking Taivaan temppeli
Peking Taivaan temppeli (Kuva Flickr: roberto franceschini)

Trans-Siperian junalla Ulan Batoriin

Viikkojen junamatkasta emme enää innostu, mutta kun kuulimme ystävältämme Maailmanmatkaajissa, että Pekingistä voisi matkustaa Ulan Batoriin junalla ja, että matka kestäisi ”vain” runsaan vuorokauden, niin ajattelimme, että tätähän voisi kokeilla.

Juna lähtee Pekingistä tiistai-aamuna ja on perillä Ulan Batorissa keskiviikkoiltapäivällä. Varasimme kahden hengen ensimmäisen luokan hytin ja otamme mukaan niin junaa kuin Mongolian jurttia varten myös kertakäyttölakanat :-)

Trans Mongolia Peking - Ulan Bator - Moskova
Trans Mongolian juna reitillä Peking – Ulan Bator – Moskova (Kuva Flickr: yeowatzup)

Mongolia

Pari ensimmäistä Wikipedia-faktaa Mongoliasta:

 • Suureksi osaksi aron ja osittain Gobin aavikon peittämä kolmen miljoonan asukkaan maa on maailman harvimmin asuttu itsenäinen valtio.
 • Mongolia on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin sisämaavaltio Kazakstanin jälkeen.

Siinä missä Pekingissä olemme omillamme, niin Mongolian osuuden olemme ostaneet pakettina, johon kuuluu paitsi majoitus, myös retket ja useimmat ateriat.

Pari ensimmäistä päivää vietämme Ulan Batorissa. Toisen päivän kaupunkikierroksella on luvattu mm. museo, josta löytyy oikeita dinosauruksen luita. Juu, voihan löytyäkin.

Sen jälkeen lähdemme pariksi yöksi Tereljin kansallispuistoon, jossa asumme pari yötä hyvätasoisessa jurttakylässä, jossa sängyn lisäksi pitäisi olla oma wc ja nettiyhteys. Nettiyhteyttä emme ehdoksi asettaneet, mutta omat mukavuudet olivat melkein edellytys sille, että jurttamajoituksesta innostuimme. Ja ilmeisesti Mongoliaa ei ole kokenut, ellei ole asunut jurtassa. Joten kokeillaan nyt tätäkin. Selvisimmehän me yöstä Wadi Rumissakin.

Mongolia Ger Peking - Ulan Bator - Moskova
Jurtta tai Ger, kuten niitä kuulemma siellä kutsutaan, Mongoliassa
(Kuva Flickr: Carsten ten Brink)

Jurtan lisäksi on tarjolla paikallisia herkkuja: kamelin ja lehmän maidosta valmistettuja juustoja, teetä ja Arkhia, eli kotitekoista pontikkaa ja hevosratsastusta. Hevoset ovat kuulemma pieniä ja helppoja aloittelijankin ratsastaa. No minähän en ole aloittelija, sillä nousinhan testimielessä ensimmäisen kolmanneksen Tiikerinpesällekin hevosen selässä (tosin talutetun), mutta Lasselle kerta on ensimmäinen!

Paluumatkalla Tereljistä on tarkoitus pysähtyä katsastamaan myös Ts?ingis-kaanin 40 metriä korkea ratsastajapatsas.

Mongolia hevoset
Hevosia Mongoliassa (Kuva Flickr: Mandala Travel)
Tsingis Khan Mongolia
Tsingis Khan Mongolia (Kuva Flickr: François Philipp)

Moskova

Aikaisin seuraavan viikon maanantaina aloitamme paluumatkan lentämällä Moskovaan, jonne jäämme keskiviikkoiltaan asti. Päädymme siis Moskovaan pariksi päiväksi keskelle jalkapallon maailmanmestaruuskisoja. Ei ollut tarkoitus, mutta jalkapalloa harrastamattomana en tästä faktasta ollut tietoinen matkaa aikatauluttaessani.

Moskovassa olemme taas omillamme  maanantai-aamusta keskiviikkoiltaan, mutta eiköhän siinäkin ajassa jotain ehdi kaupungista näkemään.   Punaisen torin? Kremlin? St Basilin katedraalin? GUM-tavaratalo oli kuulemma myös näkemisen arvoinen. Samoin metro, joka lienee joka tapauksessa kätevin tapa liikkua Moskovassa.

Punainen tori Peking - Ulan Bator - Moskova
Punainen tori (Kuva: Flickr leon yaakov)
Saint Basil
Saint Basilin katedraali ja Moskovan kaupunkikuvaa (Kuva: Flickr yeliseev)

Kolmet viisumit passeissa

Toukokuun passimme viettivät Travellerin kuljettamana viisumikierroksella. Viime perjantaina kävimme hakemassa ne kotiin ja nyt niissä komeilee Kiinan, Mongolian ja Venäjän viisumit. Koko matkan kustannuksiin palaan sitten joskus matkan jälkeen, mutta todettakoon jo tässä vaiheessa, että viisumit maksoivat 90 euroa per maa per nuppi, eli pelkästään niihin meni tällä reitityksellä 540 euroa!

Mongoliassa olisi voinut tietysti käydä lentämällä sinne suoraan, eli Kiinan viisumista joudumme maksamaan kokeaksemme junamatkan ja paluumatkan pysähdys Moskovassa vaatii Venäjän viisumin. Mutta koska Moskova oli meiltä vielä kokonaan kokematta, niin otettiin sekin nyt sitten tähän kokonaisuuteen, lyhyenä versiona.

Matkajuttuja matkalta?

Kaikissa matkamme hotelleissa pitäisi olla myös netti, mutta suhtaudun näihin lupauksiin silti hiukan skeptisesti. Kiinassa on omat ongelmansa netin avoimuuden suhteen, vaikka laitteissamme VPN-ohjelmistot ovatkin. Nettiyhteys jurtasta Mongoliassa kuullostaa jo melkein ihmeeltä, mutta eihän sitä koskaan tiedä!

Jos nettiyhteydet, aika ja energia riittävät, niin yritämme raportoida matkaltamme tapamme mukaan ainakin Facebook -kuvina (et tarvitse Facebook-tunnuksia kuvien katseluun). Ehkä jonkun blogijutunkin saatamme saada niin valmiiksi kuin julkaistua, hyvällä tuurilla.

Jos oikein huonosti tältä osin käy, niin hyvää juhannusta vaan kaikille lukijoillemme, sillä palaamme Suomeen vasta juuri juhannuksen alla!

Kukkakranssi
Juhannusta! (Kuva: Pixabay)
Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

24 Comments

 1. says: Tuuli

  Todella mielenkiintoiselta kuulostaa, varmaan upea matka tulossa, mutta niinhän ne kaikki teidän matkat näyttää olevan. Kiva kuulla sitten erityisesti tuosta Mongolian toteutuksesta, voisin kuvitella sen olevan juuri sellainen pai?ka, missä joku paketti on paikallaan.

  1. Kiitos! Olemme ymmärtäneet, että Mongoliassa pitää lähteä aroille ja nukkumaan jurttaan ainakin pariksi yöksi, joten erityisesti sitä ajatellen ostimme Mongolian ”pakettina”

 2. says: Sini

  Mielenkiinnolla jään odottamaan Mongolia – päivityksiä. Tuo junareissu kiinnostaa myös, mutta pidemmän kaavan mukaan Vladivostokista tai Pekingistä Moskovaan. :)

 3. says: Reissu-Jani

  Odotan mielenkiinnolla kirjoituksia matkasta. Olen itse suunnittelemassa ehkäpä ensi vuodelle Mongolian matkaa siten, että lentäen Ulan Batoriin, Mongoliassa pari viikkoa ja sitten junalla Moskovan ja Pietarin kautta Suomeen pysähtyen eri kaupungeissa. Ehkäpä lennot Ulan Batoriin olisivat halvemmat Peking kautta ja sieltä junalla.. Viisumien hinnat ovat todellakin aika arvokkaat. Jurtta yöpyminen voi olla ihan kiva kokemus, eikä siellä päin luonnonpuistoja oikeastaan muutakaan vaihtoehtoa ole. Yöt voivat olla viileitä, mutta ilma erittäin raikasta. Hyvää matkaa Teille!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi. Me päädyimme tähän siksi, että tuota 1,5 vrk pitempi junamatka ei meitä houkutellut, mutta ajattelimme, että tästä saa kuitenkin häivähdyksen Trans-Siperia -kokemuksesta. Emme siis tutkineet olisivatko lennot Pekingiin olleet halvemmat kuin Ulan Batoriin, sillä halusimme juuri tällaisen reitin :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Pysy kuulolla, niin pääset aikanaan lukemaan juttuja Mongoliasta blogistamme. Osaltamme Mongolia ei nyt ole ollut ihan erityinen haaveiden kohde, mutta kiinnostava uutena maana ja kunhan uuteen maahan vaan menee, niin ainahan sieltä löytyy hienoja (ja joskus vähemmän hienoja) elämyksiä, mutta yksikään matka tai maa ei ole tainnut vielä kaduttaa.

 4. says: Emma

  Nyt on kyllä mielenkiintoinen reitti! Peking on aina ihana ja Mongolia taas kohde johon olen aina itsekin halunnut mennä! Niin vaan toimi muuten netti Kirgisiassakin jurtassa (tosin jurtta oli kyseisessä tapauksessa maalaistalon pihapiirissä), oli se aika hassua!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Pekingin ihanuudesta voidaan tietysti olla montaa mieltä, mutta kyllä me siellä pari päivää saimme taas ongelmitta kulumaan. Tätä kirjoitan jo Ulan Batorissa ja jurtan nettitilannekin selvinnee jo ylihuomenna.

 5. says: Stacy

  Tässäkin reitti, joka helposti räjähtää siihen, että nähtävää nyt on aivan mahdottoman paljon. Mongolia kuulostaa ihan minun maaltani, kun minä haluan karkuun ihmisiä sen jälkeen kun päivän sosiaalinen annos on tullut täyteen eli olen ambivertti.
  Minulla on kutsu voimassa Siperiaan, joten täytyy joskus, joskus selvitellä tuota junaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Kuten aina, niin nähtävä on jotenkin rajoitettava siihen aikatauluun, joka kulloinkin on valittu, joten Mongolian osalta näemme laajasta maasta vaan Ulan Batoria ja Tereljin kansallispuiston. Tai toisaalta, näimmehän me jo tänne tullessamme satoja kilometrejä aroa ja aavikkoa junaradan varressa.

 6. Itseä on pitkään kiinnostanut Siperian ylittäminen junalla joko Mongoliaan tai Kiinaan. Ylipäätään näissä kolmessa maassa on kyllä sen verran paljon näkemistä, että niihin pitäisi tehdä kyllä useampikin retki, mutta tämä teidän kokonaisuus kelpaisi kyllä erinomaisesti! Itsellä ajankohtaisena näistä kolmesta seuraavana Venäjä ja Pietari, jossa en ole aikaisemmin käynyt. Mukava verrata sitä Moskovaan, kuinka erilaisia ovat.

  Mukavaa reissua teille sinne tien päälle!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Siperia ei ole meitä koskaan oikein kiinnostanut, eikä etenkään viikon junamatka, mutta ajateltiin sitten, että ehkä siinä on häivähdys yleissivistystä matkustaa edes pätkä näissä Trans-Siperia / Trans-Mongolia / Trans-China -junissa ja valitsimme tämän 1,5 vrk.
   Moskovasta olemmekin tsekanneet joitakin Sinunkin juttujasi kevyenä valmistelulla lyhyelle vierailulle kaupunkiin – kiitos niistä!

 7. Kiehtovan kuuloinen reissu teillä nyt käynnissä! :) Trans-Siperian juna on kyllä kiinnostanut mua aina enemmän tai vähemmän, mutta tiedä sitten jaksaisiko sitä tosiaan esim. paria päivä kauemmin. Moskova kiinnostaisi kovasti muakin, Pietariin tykästyi kovasti kaksi vuotta sitten ja olisi hauska nähdä, kuinka erilainen Moskova onkaan. Mahtavaa reissua teille!

  1. Kiitos Sonja! Tuo Pekingistä Ulan Batoriin väli kesti vaan sen 31 tuntia, eli siinä ei vielä oikein tylsistymään ehtinyt. Moskovaan lennämmekin huomenna, joten siitä vaikutelmia sitten joskus myöhemmin.

 8. Mongolia kiinnostaa täälläkin. Periaatteessa myös Trans-Siperia, mutta en tiedä viihtyisinko kuitenkaan junassa niin pitkää aikaa. Enkä kyllä omasta kaveripiiristä tai perheestä saa sinne kaveria, joten yksin tuskin tulee lähdettyä.. Jään seuraamaan teidän reissua ja mukavaa juhannusta sinnekin :)

  1. Kiitos Merja! Ulan Batoriin pääsee toki myös Moskovan kautta lentäen – tätä reittiä me tulemme takaisin, eli junassa ei ole pakko istua yhtään :-)

 9. Olin vajaa 10 vuotta sitten MOngoliassa ratsastusreissulla. Yö jurtassa on elämys, samoin mongolian karu luonto. Oli kiinnostavaa huomata myös paikallisten perinteiden elävän vielä kovin vahvoina – shamaanit ovat voimissaan ja khanien kautta ihannoidaan. Sen huomasi maailman suurimmasta ratsastajaatsaastakin. Hieno reissu!

  1. Kiitos Riitta! Kuivaa ja karua täällä on tosiaan ollut – ja Tsingis Khan on ”voimissaan” – juuri tänään kävimme tuolla 40 metriä korkealla patsaalla.

 10. Mielenkiintoinen reissu teillä! Varsinkin tuo Mongolia kiinnostaa myös itseäni, tosin mielessä on pyörinyt trans-siperian junamatka sinne, mutta hyvä vaihtoehto lyhyemmälle junareitille tuo Pekingin optio! Jään odottelemaan lisää matkajuttuja reissultanne. :)

  1. Kiitos Anna-Katri! Itselläni Mongolia oli pitkään aina ehdolla, että josko käytäisiin katsomassa sekin maa, mutta lennot Moskovan kautta tuntuivat ensin hiukan ajatuksena tökkivän ja sitten se jäi. Suoraanhan Mongoliaan pääsee lentäen vaan Moskovasta ja Pekingistä, kesäisin kuulemma myös Berliinistä ja Koreasta. Mutta niin me nyt sitten kuitenkin mennen tullen menemme Moskovan kautta, joten se siitä ”tökkimisestä”.

 11. Tämä matka kuulostaa kiinnostavalta! Toivottavasti saatte netin toimimaan reissun päällä :) Meillä oli tosi positiivinen Aeroflot-kokemus, mutta lennettiinkin aikamoinen turistilento Moskovasta Bangkokiin. Toivottavasti myös tuolla välillä on uusi kone, hyvä palvelu ja mainiot ruoat. :)

  1. Kiitos Emilia! Vasta yksi varsinainen Aeroflot-lento takana, huomenaamuna toinen, Ulan Bator – Moskova väli, eli pidämme peukkuja, että olisi yhtä hyvä kuin Moskova – Peking -väli!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *