Moskovan metro

Moskova metro feature

Venäläinen ystäväni varoitteli meitä etukäteen käyttämästä Moskovassa muita kulkuneuvoja kuin metroa ja paikallisjunia, sillä Moskova on ruuhkainen, 24/7.
Esimakua tästä saimme ottaessamme, laiskoina, Uber-kyydin Sheremetyevolta hotellillemme, Baymanskaya-aseman lähistöllä. Matka kesti toista tuntia ja auto seisoi ensimmäisen kilometrin jälkeen loppumatkan ruuhkassa.

Tämän jälkeen noudatimmekin sitten jo ystäväni neuvoa. Ostimme kolmen vuorokauden metroliput, joilla liikuimme kaupungissa. Lentokentälle palasimme Aeroexpressillä Belorusskaya-asemalta.

Moscow metro Belorusskaya
Belorusskayan metroasemalta on lyhyt matka Belorusskayan rautatieasemalle ja Aeroexpress-junalle, jona vie lentokentälle 35 minuutissa.

Metrossa ihailimme, paitsi hienoja asemia, myös metron toimivuutta. Parhaimmillaan junat kulkivat 90 sekunnin välein. Kieltämättä tuli välillä Länsimetro mieleen, kun sen osalta keväällä tutkittiin, että olisiko mahdollista ajaa ruuhka-aikoina junia Matinkylään 2,5 minuutin välein – ei tainnut olla mahdollista.

Moskovan metroa väitetään maailman neljänneksi vilkkaimmin käytetyksi metroksi, jota käyttää arkisin 6-9 miljoona ihmistä. Jalkopallon MM-kisojen aikaan, jolloin me olimme Moskovassa, luultavasti vielä enemmän. Mutta kaikki sujui, kuin rasvattu!

Maailman muista metroista Moskovan metro eroaa keskimääräistä harvemmalla asemavälillä. Wikipedian mukaan asemien keskiväli on 1,8 kilometriä ja se tuntuu välillä pitkinäkin kävelymatkoilla asemalta perille. Mutta toisaalta sen takia metro on myös keskimääräistä nopeampi.

Niin Moskovan kuin Pekingin metrot eroavat ainakin Espoon Länsimetrosta myös siten, että tavallisia portaita on paljon, rullaportaita vaan pitemmillä väleillä. Toki tavalliset portaat voinee useimmilla asemilla kiertää jotenkin hissejä käyttäen, mutta meillä ei ollut sille tarvetta, joten metromatkailu kerrytti myös kivasti askelia puhelimiemme seurantasovelluksiin.

Moscow metro Baymanskaya
Kotiasemamme Baymanskaya
Moscow metro
Parhaimmillaan junat olivat näin värikkäitä

Sekä suomalaisten kuin kansainvälisten lähteiden mukaan hienoimmat asemat ovat kehälinjan (5) varrella, erityisesti välillä Kurskaya – Kiyevskaya, Kurskayalta Konsomolskayan suuntaan.
Näiden lisäksi matkamme kulki mm. Ploshchad Revolyutsii, Kropotkinskaya ja Park Pobedy -asemien kautta. Uudet linjat 8A ja 11 mainitsinkin jo Jalkapallo-Moskova -jutussa, sillä nämä on rakennettu osana kaupungin valmistautumista jalkapallon MM-kisoihin.
Eri lähteistä listaamistamme hienoista asemista meiltä jäi näkemättä Mayakovskaya-asema, ja joitakin muitakin hiukan kauempana keskustasta.

Moskova metrokartta
Ote Moskovan metrokartasta. Jutussa mainitut tai esitellyt asemat keltaisella.

Viimeisen aamupäivän kaupungissa vietimme paitsi Gorkin puistossa koluten muutamia metroasemia aikaisemmin jo näkemiemme lisäksi.

Alla muutamia kuvia asemilta, inspiraatioksi omalle metroretkelle Moskovassa.

Komsomolskaya

Kuulemma kaupungin vilkkain asema läheisten rautatieasemien takia. Ihanan vanhanaikainen keltainen katto ja mosaiikkeja, jotka eivät kuitenkaan meitä ihan erityisesti innostaneet edes kuvaamaan.

Moscow metro Komsomolskaya Moskovan metro Moscow metro Komsomolskaya

Prospekt Mira

Valkoista ja kultaa, marmoria ja graniittia. Huomaa myös valaisimet ja mosaiikkilattia.

Moscow metro Prospekt Mira Moskovan metro Moscow metro Prospekt Mira Moscow metro Prospekt Mira

Novoslobodskaya

Kultaa ja 32 lasimaalausta. Ja poliisivalvonta, ainakin jalkapallon MM-kisojen aikana.

Moscow metro Novoslobodskaya Moskovan metro Moscow metro NovoslobodskayaMoscow metro Novoslobodskaya

Belorusskaya

Iso asema, mutta helppo vaihto lentoasemalle menevään junaan, myös muutaman pienemmän matkalaukun kanssa. Valkoinen reliefikatto, jossa hiukan hankalasti ihailtavia kuvia, mutta jos niska taipuu hyvin, niin siitä vaan – kyllä ne muut matkustajat löytävät tiensä ohi oikealta tai vasemmalta.

Moscow metro Belorusskaya Moskovan metro Moscow metro BelorusskayaMoscow metro Belorusskaya

Kiyevskaya

Monen monta isoa mosaiikkia valkoisissa koristeellisissa ”kehyksissä”. Näistä, mosaiikeista, tuli hyvälle tuulelle, niiden aiheet olivat sen verran kivoja ja lisäksi ne olivat lähes kaikki väreiltään kesäisen heleitä.

Moscow metro Kiyevskaya Moskovan metro
Huomaa kameramerkki lattiassa: selfie kannattaa ottaa tässä kohdassa!

Moscow metro Kiyevskaya

Park Pobedy

Kuulemma Moskovan syvin metroasema ja maailmankin neljänneksi syvin.
Nippelitietoa: Kiovan Arsenalna 105.5 metriä, Chongqingin Hongrudi 94 metriä ja Pietarin Admiralteyskaya  86 metriä ja Park Pobedy 84 metriä.
Koivusaari on vain 33 metriä syvällä, mutta se onkin omassa sarjassaan maailman ainoana merenalaisena metroasemana.

Park Pobedyn asemalla on myös Euroopan pisimmat rullaportaat, 740 askelmaa ja matka niillä ylös kestää 3 minuuttia.

Moscow metro Park Pobedy Moscow metro Park Pobedy Moscow metro Park Pobedy

Ploshchad Revolyutsii

Moskovan ehkä kuuluisin metroasema, joka on kuuluisa sosialistisen realismin tyylisuunnan mukaisista patsaistaan.
Täällä ohikulkijat käpälöivät ohimennessään niin koiria kuin kukkoja, siten, että ne pysyvät kirkkaina, kuten vaikka Kaarlen sillalla Prahassa.

Moscow metro Ploshchad Revolyutsii Moscow metro Ploshchad Revolyutsii Moscow metro Ploshchad Revolyutsii

Moscow metro Ploshchad Revolyutsii
Rullaportaita ylös melkein suoraan Punaiselle torille
Moscow metro Ploshchad Revolyutsii
Tämä Lenin löytyy asemahallista, ei metrolaitureilta

Elektrozavodskaya

Näyttävä hiukan uudempi asema (tämä avattiin vasta toisen maailmansodan kynnyksellä 1944).

Moscow metro Elektrozavodskaya Moscow metro Elektrozavodskaya Moscow metro Elektrozavodskaya

Linjat 8A ja 11

Urheiluaiheinen asema CSKA avattiin vasta tämän vuoden (2018) helmikuussa. Samalla avattiin myös muut uuden linjan 5 ensimmäistä asemaa, kuten mm. Petrovsky Park.

Täällä Moskovan metro on moderni ja kiiltävä – hieno vastakohta vanhan ympyrälinjan (5) asemille.

Moscow metro lines 8A and 11 Moscow metro lines 8A and 11 Moscow metro lines 8A and 11 Moscow metro lines 8A and 11 Moscow metro lines 8A and 11

Lisää juttuja Moskovan metrosta?

Suomalaisista matkabloggaajista ainakin Kohteena Maailma -blogista löytyy seikkaperäinen juttu aiheesta.

Ramin jutussa on myös kuvia Mayakovskayan asemasta, jonne me emme sitten lopulta päätyneet ja Kropotkinskaya-asemalta, jonka me ohitimme ensimmäisen Moskovan päivänämme matkalla jokiristeilylle, siihen sen enempää silloin huomiota kiinnittämättä. Tai kiinnitimmehän me, mutta enemmän asema-aukion kukkaistuksiin, kuin itse metroasemaan.

Kropotkinskaya Moskova Metro

 

Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. Mukava nähdä näitä uudempienkin asemien kuvia, samalla lailla Pietarissa ne ovat oma mielenkiinnon kohteensa. Eipä Pietarin metroverkosta vetänyt vertoja Moskovalle, joka on kyllä kauneudessaan omassa kastissaan. Kiitos myös linkityksestä juttuuni!

  1. Kiitos Rami! Moskova-juttujasi luimme ennen reissuamme, tarjosivat kompaktissa muodossa tietoa muutaman päivän reissulle! Leningradin/Pietarin kokemuksemme ovat sen verran vanhoja, että mielikuvissa on lähinnä, että piti asemien nimiä arvailla sen mukaan, että olivatko ne pitkä tai lyhyitä, opasteet olivat silloin vähän toista luokkaa kuin nykyisin.

 2. No on tosiaan upeita nämä asemat. Meille sanottiin jo Pietarin matkalla, että sielläkin metroasemat olivat jo itsessään nähtävyys mutta valitettavasti olimme siellä niin lyhyen aikaa, että emme ehtineet niitä näkemään. En kerralla täytyy muistaa nekin katsastaa.

  1. Kiitos Paula! Lyhythän tuo meidänkin Moskovan vierailu oli, mutta toisaalta metro oli siellä paras tapa liikkua, joten osittain tuon metron katsastaminen meni myös ”siinä sivussa”. Pietarista muistomme ovat jo aika hämäriä, mutta tosiaan, ovat ne sielläkin jotain muuta kuin keskimääräisellä eurooppalaisella metroasemalla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Muistaakseni n. 200 asemalla tuolla tosiaan saisi menemään päivän tai enemmänkin, mutta uudemmat lähiöiden asemat eivät ihan kaikki taida nähtävyyksiä sittenkään olla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Pitääkin vilkaista tuota mainitsemaasi Instagram-tiliä!

 3. Itse en ole pystynyt/ehtinyt käyttämään Moskovan metroa kuin muutaman aseman verran. Hienoja olivat!

  Parhaiten jäi kuitenkin mieleen mummo, joka ei halunnut myydä mitään lippuja meille, kun ei puhuttu venäjää. Vuosi olisi siis 2010 ja palvelukulttuuri vielä aika heikkoa. Tosin luulen, että ei sitä ystävällisyyttä liikaa edelleenkään ole kassoilla saatavissa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Johtuiko jalkapallokisoista vai vuodesta 2018, mutta mielestämme nyt kaikki olivat tosi avuliaita. Jos kielitaitoa ei löytynyt niin löytyi älypuhelimesta käännösappi. Toisaalta lippuja sai kaikkialla myös automaateista, jotka ”puhuivat” myös englantia.

 4. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Wau millaisia metroasemia! Jos näkisin pelkät kuvat, en ikinä uskoisi, että kyse on metroasemista. Moskova ei ole koskaan oikeasti kiinnostanut, mutta nämä metroasemat haluaisin nähdä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Venäjällä metrotaiteeseen on kyllä panostettu tosissaan!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *