#KotHamAdventure

Osallistuimme viikonloppuna Visit Kotka-Haminan bloggaajatapahtumaan – eli tämä juttu on sikäli kaupallinen yhteistyö, että järjestäjä tarjosi niin meille kuin n. 40 muullekin bloggaajalle pääsyliput pariin museoon, yöpymisen Harjussa muutaman aterian ja yhden joogatunnin.
Raha ei kuitenkaan vaihtanut omistajaa viikonlopun tiimoilta.

Osallistumme kotimaan bloggaajatapahtumiin harvemmin niin sen takia, että olemme usein muuten matkoilla kuin sen takia, että ne tuntuvat usein olevan suunnattuja meitä nuoremmille tai ainakin urheilullisemmille.  Flyboard-lentely vesisuihkun nokassa, pakopelit tai Paintball ei välttämättä saa meitä innostumaan. Mitä vikaa on kulttuurissa, taiteessa ja historiassa? Visit Kotka-Hamina oli tämän ymmärtänyt ja viikonlopun aktiviteetit tarjosivat jokaiselle jotakin – myös meille, senioreille.

Toisaalta aika moni #KotHamAdventureen osallistunut tuntui pitäneen myös tämän viikonlopun hurjemmistakin aktiviteeteista … (video: Visit Kotka-Hamina)
Ja kieltämättä, kyllä minustakin aikoinaan se ensimmäinen koskenlasku oli ihan kokemisen arvoinen, vaikkakin märkä sellainen.

Kotkan ja Haminan seutu kuitenkin kiinnosti meitä, sillä länsisuomalaiset juuret omaavina luontainen suuntamme on useimmiten Espoosta länteen, joten niin Kotka kuin Hamina ovat jääneet meille vieraiksi.

Saimme myös liitettyä samaan retkeen käynnin Verlassa, joka oli joka tapauksessa vielä tälle kesälle suunnitelmissamme.

Merikeskus Vellamo

Kierros alkoi Kotkassa Merikeskus Vellamossa. Opaskierroksemme teemana oli meriarkeologia, joka sopikin hyvin Belfastin Titanic-museon jatkoksi (tiedän, Titanic-juttumme on vielä vaiheessa, mutta kyllä se sieltä tulee). Suomenlahdella hylkyjä on melkein yhtä taajassa kuin saaria ja niitähän Suomen rannikolla riittää. Ja ne hylyt ovat pääosin juuri Suomen rannikolla, ei Viron puolella, sillä täällä on saaria ja vallitsevat tuulet ovat aina painaneet laivat myrskyissä meidän rannikollemme.

Merikeskus Vellamo

Merikeskus Vellamo
Pienoismalli Vrouw Marian hyvistä ja sen suojaamisesta
Merikeskus Vellamo
Suomalaisen kilpapurjehduksen historiaa

Merikeskuksessa oli myös esillä maailmalla ilmeisen suosittu Sex and the Sea -näyttely, joka muutamassa kohdin sai bloggaajajoukon vähän hihittelemäänkin. Mutta oikein pitäisikö sanoa ”instagrammattava” kokoelma erilaista aiheeseen liittyvää esineistöä maailmalta! Ilmeisesti myös Coco de Mer -pähkinöissä Seychelleiltä on jotain ihan erityisen seksikästä …

Merikeskus Vellamo
Merikeskus Vellamo Merikeskus Vellamo
Merikeskus Vellamo

Erityisen näkyvästi esillä olivat merimiesten vaimojen tai tyttöystävien posliinikoirat, joista näyttelyn kuraattori Saskia Boddeke kertoo lyhyellä videolla näin:

Merimiesten jutustelua näyttelyn videoilla olisi voinut katsella pitempäänkin, mutta ihan siihen asti ei tuntunut olevan tällä kertaa aikaa, enkä myöhemmin niitä pienellä hakemisella Youtubesta löytänyt – ehkä niitä ei voi katsoa ostamatta näyttelylippua :-)

Muuten Merikeskus Vellamo oli rakennuksena näyttävä, hyökyaallon muotoinen. Kauniimpi sisältä kuin ulkoa, vaikka rakennuksen katolle pääsikin kävelemään korkealle. Perusnäyttelyn osalta se oli pitkälti samanlainen kuin Tallinnan Lennusadam, johon ihastuimme vielä Wellamoa enemmänkin, mutta ehkä vaan siksi, että koimme sen ensin.

Merikeskus Vellamo Merikeskus Vellamo

Kymijoen varrella Kultaanrannassa

Lounaan jälkeen suuntasimme jo, muun Kotkan ohittaen, eli ei meille oikein vieläkään mitään kuvaa Kotkasta muodostunut, Kymijoelle Kultaanrantaan.
Kultaanranta tarjoaa puitteet erilaisten ryhmien tapaamisille: aktiviteetteja, saunomista, ruokailua. Meille tarjolla oli koskenlaskua, koskiuintia tai jokijoogaa. Näistä viimeisin kuullosti kesyimmältä – ja kuivimmalta, joten valitsin sen.

Kotkalaisen Yogelina-joogastudion vetämä tunti oli kankeammalle aloittelijallekin ihan mahdollinen, paikoitellen jopa nautinnollinen. Tai ehkä se nautinto tulikin siitä kuitenkin suhteellisen rauhallisesta jokimaisemasta, lähistöllä meneillään olevasta koskiuinnista huolimatta! Joogan jälkeen tarjolla oli maittavaa smoothieta, kahvia ja macaroneja – tässä kohtaa nautintoa haittasivat vaan ampiaiset, mutta siitä ei tänä kesänä voine syyttää järjestäjiä.

Kultaanranta Erämys Keisarinkosket Kultaanranta Erämys Keisarinkosket Kultaanranta Erämys Keisarinkosket Kultaanranta Erämys Keisarinkosket Kultaanranta Erämys Keisarinkosket

Harju

Kultaanrannasta matka jatkui jo Harjun Hoviin Virolahdelle. Harjun kartano tai Harjun oppimiskeskus tuntuikin olevan tuttu niin joillekin lukijoillemme kuin ystävillemme, mutta meille entuudestaan tuiki tuntematon.

Mikä Harju sitten on? Hevosalan, puutarha-alan, maatalousalan, metsäalan sekä luonto- ja ympäristöalan sisäoppilaitos. Harju on kartano, jonka päärakennus on 1800-luvun alusta.  Niin kartano kuin sen vieressä oleva vanha luokkarakennus 1900-luvun alusta, kuten moni muukin Harjun rakennuksista on museoviraston suojelema, eli osa alueen kulttuuriperintöä.

Majoituimme oppilasrakennuksen huoneisiin, joissa voi etenkin kesäaikaan yöpyä kuka tahansa. Huoneet ovat ”opiskelija-asuntolatasoa”, kuitenkin omalla kylpyhuoneella, eli hyvin niissä asuu ainakin lyhyemmän ajan. Aamiaistakin on tarjolla alakerran ravintolassa.

Harjun oppimiskeskus

Harjun oppimiskeskus
Ihastuttava asetelma porrastasanteella – liekö puutarha-alan opiskelijoiden tekemä?

Harjun oppimiskeskus

Kartano on kuulemma suosittu häiden ja muiden perhejuhlien pitopaikka – tai vaikkapa bloggaajaporukan nauttia illallista. Illallisen jälkeen nuoremmat  viihtyivät vielä pitkään rantasaunalla, mutta me kiitimme kohteliaasti jo ensimmäisten oluiden jälkeen ja palasimme pitkän päivän jälkeen kämpille nauttimaan hyvin ansaituista yöunista.

Harjun Hovi Harjun Hovi
Harju rantasauna

Ole Hyvä Luonnontuote
Toivomuksena puhtaat bloggaajat (Ole Hyvä Luonnontuote)
Takatalo & Tompuri oluet
… ja hiukan hiprakassa olevat bloggaajat :-) (Takatalo & Tompuri)
KotHamAdventuren bloggaajia
#KotHamAdventuren bloggaajia (kuva Visit Kotka-Hamina)
– ilman meitä, sillä kuva on otettu paluumatkalle Harjusta lähdettäessä ja me, omalla autolla kulkijat, jatkoimme Virolahdelta suoraan Haminaan

Seuraavana aamuna oli vielä tarjolla erilaisia aktiviteetteja: kouluratsastusta, hevoskärryajeluja, kalliolaskeutumista tai Virolahden Bunkkerimuseo.

Kiertelimme kuitenkin vielä aamulla Harjun mailla ja löysimme paitsi suomalaista kesää ja maalaismaisemaa parhaimmillaan myös Kiessimuseon, johon on koottu Risto Rahkosen vuosikymmenien aikana keräämät yli 100 hevosajoneuvoa. Toki Harjussa on paljon hevosiakin, mutta tällä kertaa hylkäsimme nämä jalot eläimet ja valitsimme  Salpalinjan ja Bunkkerimuseon, joka onkin sitten jo oman juttunsa arvoinen!

Harjun oppimiskeskus
Vanha luokkarakennus – huomaa päätykolmion tummemman vihreän osan alla oleva reikärivistö: talossa on useampia näitä tervapääskyjen ”rivitaloja”

Harjun oppimiskeskusAuringonkukka

Kiessimuseo
Kiessimuseon sympaattisin nurkkaus

Hamina

Haminan keskusta jäi Visit Kotka-Haminan järjestämästä osuudesta kokonaan pois, mutta paikkasimme asian – omalla autolla kun olimme liikkeellä – Bunkkerimuseosta lähdettyämme poikkeamalla Haminassa iltapäivätauon verran. On se vaan aika ovela, tuo Haminan ympyräkaava.

Haminan raatihuone
Hamina Hamina

Loviisa

Lauantai-aamuna jo matkalla Kotkaan poikkesimme myös lyhyesti Loviisassa, jossa oli alkamassa Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma, mutta tällä kertaa meillä ei ollut aikaa Loviisalle. Ehkä ensi kesänä? Muutamat bloggaajaystäväni 40+ blogien puolelta taitavat käydä tässä tapahtumassa lähes vuosittain, joten jos haluat kurkata sinnekin, niin vaikkapa Marjon blogista löytyy useampikin juttu ja PALJON kuvia Loviisasta.

Loviisa Sauna Obscura
En yleensä innostu saunoista, mutta Sauna Obscura Loviisassa voisi olla mielenkiintoinen tuttavuus – siis tuo lahdella kelluva pieni harmaa sauna
Tags from the story
, ,
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Marjo

  Teillä on ollut mielenkiintoinen päivä. Hamina, Loviisa ja Kotka ovat kaikki tuttuja mutta Loviisassa käyn kyllä todella usein. Kiitos kun vinkkasit blogiini?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Omalta osaltamme koko Kaakkois-Suomi Porvoosta eteenpäin on jäänyt käymättä ja Loviisakin lyhyttä pistäytymistä lukuunottamatta. Taidan yrittää ensi vuonna Loviisaan vaikka tuonne LWT-tapahtumaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emilia! Eipä ollut meillekään tullut vastaan – ehkä sen mainonta oli kuitenkin keskittynyt enemmän Kotkan suunnalle kuin vaikka pääkaupunkiseudulle tai valtakunnallisesti.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *