10 seuraavaa maata

guineanlahti feature

Alan olla tykästynyt itselleni alkuvuodesta asettamaani kolmen matkan sääntöön. Matkoja saa, ja oikeastaan pitääkin, olla kerralla varattuna kolme.

Tällä hetkellä nuo kolme matkaa ovat Tallinna, Guineanlahden kierros ja viimeisimpänä joukkoon liittynyt Keski-Aasian kierros (Turkmenistan, Uzbekistan ja Tadzikistan).

Tallinna (joka ei siis ole maa)

Viiden päivän mittainen joulu kotikulmilla alkoi jossain vaiheessa syksyä tuntua vähän tylsältä.
Kuten ajatus jouluaterioiden väsäämisestä kahdelle hengelle.

Päädyimme lopulta hotellijouluun lähimmässä mahdollisessa kohteessa, eli Tallinnassa: meno jouluaattoaamuna, paluu Tapaninpäivän iltana, ja siinä välissä pari yötä kivassa hotellissa. Vielä pöytävaraukset illallisille joihinkin kivoihin ravintoloihin, ja siinä se joulu on!

Schlössle Hotel
Joulukotimme, Schlössle Hotel, Tallinnassa

Benin

Guineanlahden kierroksemme yksi pääkohteita on yllättäen pieni Benin. Matkamme on ajoitettu siellä Ouidahissa vuosittain pidettävän maailman suurimman voodoo-festivaalin aikaan. Ouidahin lisäksi käymme myös Cotonoussa ja Grand Popossa, jossa toimii Villa Karo, suomalainen kulttuurikeskus Beninissä.

Benin - 10 seuraavaa maata
Kalastajia Cotonoun lähellä Beninissä (Kuva Flickr: David Stanley )

Togo

Beninistä jatkamme vielä pienempään valtioon, eli naapurimaahan Togoon, jossa ohjelmassa on mm. veneretki Togojärvellä.

Togo
Elämää togolaisessa kylässä (Kuva Flickr: David Stanley )

Ghana

Ghanassa pistäydymme vain Accrassa. Tämän osalta kävi mielestäni oikeastaan vähän hassusti sikäli, että Aventuran matkassa oli alunperin pistäytyminen Kumasissa, jonne olisi ollut 250 km matkaa suuntaansa. Tähän me(kin) otimme kantaa ja sanoimme, että jättäisimme tämän kierroksen mielellämme väliin ja pitäisimme vaan pari vapaapäivää Accrassa. Mutta sitten ilmeisesti muutkin alkoivat epäröidä tuota Kumasia sillä seurauksella, että koko ryhmä viipyy Ghanassa vain vuorokauden ja vain loistohotellissa Accrassa. Oikeastaan olisin kyllä, näiltä näkymin, voinut viipyä sen muutaman päivän edes Ghanassa, etenkin kun Ghanan viisumi pitää matkaa varten ihan lähetystöstä Tanskasta hakea!
(Tai emme me sitä itse hae, vaan annamme Aventuran hakea, mutta mm. sillä retkellä passimme nyt ovat aina jouluun asti. Toinen lähetystöstä haettava viisumi tälle matkalle on Togon viisumi.)

Ghana - 10 seuraavaa maata
Kalastajaveneitä Ghanassa. (Kuva Flickr: David Stanley )

Norsunluurannikko

Jos Ghanan osuus jää lyhyeksi, niin Norsunluurannikolla olemmekin sitten taas useita päiviä sekä miljoonakaupunki Abidjanissa että rantakaupunki Grand-Bassamissa.

Ivory Coast
Yksityiskohta Norsunluurannikolta (Kuva Flickr: Clara Sanchiz)

Gabon

Gabonissa tutustumme lähinnä pääkaupunki Librevilleen.
Yllättävä fakta Gabonista: öljyn ansiosta maa on bruttokansantuote per capita -mittarilla Afrikan neljänneksi vaurain Päiväntasaajan Guinean, Mauritiuksen ja Seychellien jälkeen, jopa ennen Afrikan Sveitsinäkin tunnettua Botswanaa.

Gabon
Librevillen siluettia (Kuva Flickr: John and Melanie)

São Tomé ja Príncipe

São Tomélla saatamme rentoutua neljä päivää – tai sitten käyttää osan ajasta retkeen Príncipen saarelle, jos se onnistuu helpohkosti ja jotenkin järkevällä hinnalla.

Sao Tome - 10 seuraavaa maata
Rantaa São Tomélla (Kuva Flickr: Helena Van Eykeren)

Angola

Vielä pari vuotta sitten emme kuvitelleet koskaan menevämme Angolaan. Angolan viisumi on nimittäin aina kuluvan vuoden kevääseen asti ollut yksi maailman vaikeimpia saada, mutta tänä vuonna säädökset muuttuivat siten, että Angolaankin voi hakea nettiviisumin kuten tämän Suuren Guineanlahden kiertomatkamme maista Beniniin, Gaboniin ja Norsunluurannikolle. São Tomé ja Príncipelle eurooppalaiset eivät lyhyelle vierailulle tarvitse viisumia lainkaan.

Tosin Angolan viisumihakemuksen liitteeksi tarvitaan paitsi tiedot hotellista ja lentolipuista, myös pankin todistus siitä, että matkailijalla on riittävästi varoja Angolassa oleskeluun. Tämä onkin ollut mielenkiintoinen prosessi, hankkia englanninkielinen saldotodistus Nordeasta. Välillä tuntui, että eiköhän se olisi helpointa ottaa mukaan sen verran dollareita, mitä matkailijalta vaaditaan, esittää käteisenä rajalla, mutta jostain syystä haluavat nähdä nämä saldotodistukset eikä 2 x 3 x 200 = 1200 dollarin näkeminen riitä (olemme, 2 henkeä,  Luandassa 3 päivää).

Tätä ennen lähin kosketuksemme Angolaan on ollut yhteinen lounas angolalaisen perheen kanssa Victorian putouksilla. Perheen vanhemmat heittivät jossain vaiheessa keskustelua lauseen, jossa mainitsivat Lissabonin maan pääkaupunkina ja siinä kohtaa muuten ehkä keskustelusta lähinnä ikävystynyt mukana ollut teini puuttui keskusteluun muistuttaen, että hei, ei Lissabon enää ole pääkaupunkimme!

Angola
Rantaelämää Angolassa (Kuva Flickr: David Stanley )

Turkmenistan

Guineanlahden kierroksella olemme pääosan tammikuusta, joten helmikuun taidammekin sitten viettää tiukasti kotikulmilla. Mutta maaliskuun loppupuolella tarkoitus on suunnata Keski-Aasiaan ja käydä kiertämässä sillä suunnalla loput ”järkevät” Stan-valtiot.  Kazakstanissa ja Kirgiisiassa kävimme jo joitakin vuosia sitten ja Afganistania ja Pakistania emme näistä yhteensä seitsemästä Stan-valtiosta pidä meille ainakaan juuri nyt ”järkevinä” matkakohteina.

Olemme ilmoittautuneet Arial Travelin Tadzikistan – Uzbekistan – Turkmenistan -kiertomatkalle.
Mutta olemme myös jo selvitelleet vaihtoehtoa osallistua osittain Aventuran kiertomatkaan samalle suunnalle muokaten sitä sen verran, että saisimme mukaan Darvazan, joka Aventuran matkalta on jostain syystä jätetty pois ja lisäten matkan loppuun pistäytymisen Dushanbessa Tadzikistanissa, sillä niin ilmaston kuin itsemme säästämiseksi haluamme käydä kaikissa kolmessa valtiossa samoilla pitemmillä lennoilla, eli Helsinki – Istanbul – Ashgabat/Dushanbe.

Turkmenistan - 10 seuraavaa maata
Darvazan kraatteri (Kuva Flick: Stefan Krasowski)

Uzbekistan

Uzbekistanissa liikumme maitse ja reittimme varrelle jäävät niin Bukhara, Samarkand kuin Taškent.

Uzbekistan
Samarkand (Kuva Flickr: Robert Wilson)

Tadzikistan

Siinä missä Uzbekistanissa riittäisi nähtävää vaikka pitemmällekin matkalle ja Turkmenistankin Ashgabat on tunnettu yhtenä maailman oudoimmista pääkaupungeista ja Darvazakin on kiinnostanut minua jo pitempään, niin tunnustan, että tässä vaiheess Dushanbe on mukana tällä matkalla lähinnä siksi, että haluan käydä myös Tadzikistanissa. Mutta luultavasti sieltäkin löytyy ihan kivoja juttuja – näin on käynyt monen sellaisen kohteen kanssa, jonne ensin olemme päätyneet vaan siksi, että se on jollain maa- tai aluelistalla.

Tadzikistan
Tadzikistan (Kuva: Ronan Shenhav)

Kolme kevätmatkaa

Kolmen matkan säännön mukaan näitä ei vielä ole varattu ja todennäköistä onkin, että ainakaan kaikki näistä eivät toteudu, eivät ainakaan kesän 2019 loppuun mennessä:

Uutiset Sri Lankasta ovat myös panneet vähän ajattelemaan, että pitäisikö meidän aika piankin suunnata taas Aasiaan, vaikka juuri sieltä palasimmekin, siltä varalta, että tilanne Sri Lankassa muuttuu taas kerran huonompaan suuntaan. 1990-luvulla olimme jo kerran varanneet sinne matkankin, joka sitten peruttiin tuolloin tamilisissien kanssa kärjistyneen tilanteen takia. Toisaalta, jos tilanne siellä taas kärjistyisi, niin olisimme jo todennäköisesti jo myöhässä.

Mutta palataan näihin kaikkiin aikaisintaan joulun jälkeen, kun varattujen matkojen määrä painuu taas alle kolmen!

Meteora
Kreikan Meteora (Kuva Flickr: Christos Vassiliou)

Muutama sana Flickristä

Kaikki tämän jutun kuvat (Tallinnan hotellikuvaa lukuunottamatta) ovat Flickr-kuvapalvelusta.
Pyrin valitsemaan kunkin maan kohdalla kuvan käytön sallivista vaakakuvista jonkun kuvahaulla melko ensimmäisenä tulevista kuvista. Yritin näin hiukan välttää ”postikorttimaisema” -efektiä ja löytää siten jo ennen maissa käyntejämme myös realistista kuvaa kohteista.

Mutta tunnustan, tuon yllä olevan Meteoran kuvan kohdalla hain kyllä sitä kauneinta kuvaa!
Ja toki, mitä suositumpi kohde, sitä enemmän niitä ”postikorttimaisemia” päätyy kuvahaun ensimmäiselle sivulle.

Vuoden 2019 alusta Flickr on muuttumassa maksulliseksi (n. 50 euroa vuodessa), joten saa nähdä löytyykö sieltä vielä jatkossa kivoja kuvia lainattavaksi! Mutta eiköhän niitä jatkossakin jostain löydy, Flickristä tai jostain muusta kuvapalvelusta.

Join the Conversation

35 Comments

 1. says: Daniel

  Kiitos Pirkko! Ihan noin kauan en viihtyisi Länsi- ja Keski-Afrikassa kerrallaan, mutta mielenkiintoista tuo tulee varmasti olemaan, jos ei tule yliannostusta Afrikasta. Nuo ovat omalla tavallaan maailman takapajuisimpia paikkoja.

  Jännää, miten viisumitilanteet muuttuvat. Ei Ghanaan mitään viisumeita tarvittu, kun kävin siellä, senkus vaan noustiin lentokoneeseen. Angola taas on, mukava kyllä, kehittynyt päinvastaiseen suuntaan, mutta se taitaa edelleen olla turistille huippukallis maa.

  Erityisesti odotan kuulumisia São Tomélta, jonne olen suunnitellut matkaa jo pidempään, ja Luandasta, jonka turvallisuustilanne mietityttää. On muuten harvinaisen kaunis nimi kaupungilla!

  1. says: Pirkko

   Kiitos itsellesi kommentista! Onhan tuo pitkä reissu, mutta vähän vaihdellen etenemme välillä nopeammin ja välillä hitaammin, joten pysähtymisellekin pitäisi jäädä aikaa. Ja Aventuran kanssa matkustettaessa hotellit ovat luultavasti aika hyviä, eli antavat nekin välillä ”taukoa” Afrikasta, jos kaaos kaduilla tuntuu kaatuvan päälle. Intiassa aikoinaan arvostin kovasti välillä viiden tähden hotellin rauhaa!

   Juttuja niin São Tomélta kuin Luandastakin sitten aikoinaan, eli pysy kanavalla!

 2. Kuulostaapa mielenkiintoiselta tuo Guineanlahden kierros. Itse olen käynyt Beninissä myös ja se oli hieno kokemus.

  Minullakin muuten juuri tuo kolmen varatun matkan sääntö, eli reissulta palatessa kolme seuraavaa pitää aina olla odottamassa. ;) Meillä edessä pian starttaava kuukauden seikkailu Australiassa ja Oseaniassa, helmikuussa lähdetään Itä-Afrikkaan ja keväälle on jo buukattu retki entiseen kotikaupunkiini Berliiniin. Kovasti haaveilen myös matkasta Nepaliin ja Bhutaniin, mahdollisesti pääsiäisen aikoihin.

  Upeankuuloisia reissuja tulossa teillä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Reippaasti reissuja kauas maailmalle teilläkin näyttää olevan suunnitelmissa. Nyttemmin olen yrittänyt pitäytyä varaamasta sitä kolmatta reissua ennen kuin ”ensimmäisestä” on palattu kotimaahan, mutta jossain tilanteissa on vaan ”pakko”.

 3. Teidän joulusuunnitelma kuulostaa tosi leppoisalta. Ja toi kolmen matkan sääntö vaikuttaa toimivalta, se toisi suunnitelmallisuutta ja auttaisi varmaan matkabudjettien hallinnassa. Mulla toistaiseksi ollut tavoitteena että kunhan yksi matka olis aina varattuna niin ei ala ahdistamaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heli! Tuon kolmen matkan suunnitelman lisäksi ”vuosisuunnitelma”, jonka mukaan kaukomatkat tehdään yleensä marras-maaliskuu välillä, Eurooppa keväällä ja syksyllä ja Pohjoismaat (tai Pohjois-Eurooppa) kesällä helpottavat niin suunnittelua kuin budjetointiakin, sillä useinhan ne kaukomatkat ovat kalleimpia ja niiden määrä rajoittuu paitsi noiden kuukausien osalta myös määrällisesti 2-3 vuodessa.

 4. says: Inka

  Meilläkin on pikku pyrähdys varattu jouluiseen Tallinnaan! :) Itse en olekaan joulun aikaan ollut Tallinnassa, mutta kerta se on ensimmäinenkin!

  Myös tuo Guineanlahden kierros kuulostaa todella mielenkiintoiselta, jään odottelemaan reissutarinoita sieltä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Inka! Lähijoulumatkoista meillä on kokemusta toistaiseksi vaan Tukholmasta – nyt sitten testataan Tallinna.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Tuosta Pamirin valtatiestä useampikin on meille maininnut, mutta emme halua lähteä uudelleen Kirgiisiaan, joten taidamme tyytyä Dushanbeen Tadzikistanin osalta, tällä kertaa ainakin.

 5. Saman suuntaisia reissusuunnitelmia meillä. :) Itselläni kesälle haaveena myös noita stan-valtioita, mutta tarkemmin suunnittleen reissua kunhan palaan Etelä-Amerikan turneelta. Ja vuoden päästä jouluna olen kaavaillut suuntaavani pidemmälle reissulle läpi Länsi-Afrikan maiden, saapa nähdä saanko sen toteutumaan! Mitä enemmän bongattuja maita on takana, sitä haastavammaksihan tämä touhu vuosi vuodelta käy. Tosin itselläni on vielä niinkin helpot maat kuten Islanti, Kanada, San Marino ja Andorra käymättä. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Katri! Kesällä staneissa taitaa olla aika kuuma. Reissujanin jutuissa viime kesältä vilahteli lämpötiloja 40-50 välillä … Totta tuo, että uudet maat alkavat mennä jo 100 jälkeen hiukan haastaviksi, mutta todella haastaviksi vasta jossain 160 jälkeen, väittäisin. Ja siis haastava kattaa tältä osin myös sen, että ne kaikki ovat sitten jo kaukomatkaetäisyydellä, viikonloppupyrähdyksiä niihin ei enää sitten oikein tehdä.
   Andorra on helppo liittää Barcelonaan ja San Marino vaikka Firenzeen, niin voi viettää kivan kaupunkiloman ja käydä siinä sivussa hakemassa maapistekin – menevät hyvin vaikka pitkässä viikonlopussa :-)

 6. On kyllä mielenkiintoisen eksoottiset matkasuunnitelmat. Kiva onkin sitten seurata ja lukea minkälaista noissa kohteissa on ollut. Erityisesti ainakin Afrikan maiden osalta. Tuolta Aasiasta kyllä on viime aikoina saanut lukea. Harmi juttu, että Flickr muuttuu maksulliseksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Keski-Aasiassa ovatkin tosiaan monet jo käyneet, joten näin maabongausta jo jonkin aikaa harrastaneena niiden puuttuminen onkin alkanut tuntua aukolta sivistyksessä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Tallinna kuullosti hyvälti idealta, jos vaihtoehtona oli jouluruokien väkertäminen. Espoossa ainakin täällä meidän kulmilla on turhan heikosti hyvä ravintoloita jouluna auki.

 7. says: Sini

  Mä ilmoittauduin siihen Beninin rokotetutkimukseen, kun se aikanaan alkoi. Siitä seurasi sitten parisuhdekriisi, jonka seurauksena peruin koko setin. Matkailu hyvän asian puolesta olisi ollut mielenkiintoista, vaikka olisi saanut paskataudin siitä hyvästä?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! No siinäpä kävi sitten hassusti! Olisin voinut vaikka ilmoittautuakin – ja olisin sitten tietysti liimannut siihen reissuun myös naapurimaita, mutta inhottavasti tuossa oli yläikäraja, eli emme olisi, ainakaan molemmat, tutkimukseen kelvanneet.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Aloitetaan nyt tuolla stressittömällä joululla. Tosin listalle on alkanut kertyä jo muutamia kohteita Tallinnastakin, joten ehkei ihan koko (lyhyttä) aikaa sittenkään jäädä hyvästä hotellista nautiskelemaan …

 8. Ihana toi sinun kolmen matkan sääntö. Mä niin haluaisin myös pyrkiä siihen mutta tämän hetkisessä hektisessä elämäntilanteessa siihen ei ihan ole mahdollisuutta. Yksi matka pitää kuitenkin olla aina tiedossa.
  Hienoja reissuja sinulla tiedossa. Meillä on myös nuo samat ”loput stanivaltiot” ohjelmassa joko tänä tai sitten vuoden päästä kesällä. Afrikassa olen aikoinani paljonkin kierrellyt mutta läntinen puoli jäi sillon vähän vähemmälle. Odotan innolla postauksiasi noista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anu! Omalta osaltamme kehitin tuon säännön enemmän rajatakseni varattujen matkojen määrää kuin varmistaakseni, että matkoja on varattuna :-)

 9. Mainion kuuloinen reissusuunnitelma ja eksoottisia maita! Juttelin vuosi sitten yhden syntyperäisen uzbekistanilaisen kanssa ja sain häneltä suosituksen, että juurikin Samarkandiin kannattaa mennä. Itselläkin suunnitelmissa jossain vaiheessa!

 10. Ei voi olla inspiroitumatta teidän matkasuunnitelmista joka kerta, kun tähän blogiin eksyy! Ihailen niin paljon teidän tapaa (ja määrää!) matkustaa mitä eksoottisimpiin kohteisiin. Vaikka hyvältä ja tunnelmallisesta kuulosaa kyllä ihan tuo hotellijoulu Tallinnassakin :)

  Mäkin haluaisin noudattaa tuollaista kolmen matkan sääntöä! Pitäisi varata vielä yksi matka, niin sitten se toteutuisi.. :) Kotikaupungistani Turusta pääsee nykyään Liettuan Kaunasiin Wizzairin superhalvoilla yhteyksillä, joten sen voisi ottaa vielä tuohon Irlannin ja Italian väliin ensi vuodelle…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Siitä vaan vaikka Kaunasiin – meilläkin on joskus ”ilmestynyt” pitempien matkojen väliin joku lyhyt matka, jota ei kovin paljoa etukäteen oltu ajateltukaan.
   Me taas Tallinnan lisäksi poikkeamme vielä Turussa ennen joulua – syntyperäisenä turkulaisena niin pitäähän sitä nyt jotain joulukaupungista nähdä, vaikkei siellä tällä kertaa joulua vietäkään.

 11. says: Timo

  Olipas kiinnostava lista! Meillä on Angola jo nähtynä……. joen yli Namibian puolelta, kun ajettiin Botswanasta Caprivia pitkin kohti Oniipaa. :-D

  Flickr säilyy aika entisellään, hinta nousi tuohon vain meiltä vanhoiltakin jäseniltä ja ilmaistileille tuli rajoitus, että kuvia saa olla vain 1000. Muuten oikeudet ja jakaminen yms ei pitäisi muuttua.

  Mutta nyt tuli vähän kiinnostusta tuohon uutiskirje-puoleen. Millä palvelulla/tekniikalla tämä teidän blogin alareunan tilauslomake toimii?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Timo!
   Olin vasta aloittelemassa Flickrin käyttöä ja päädyin sitten – käytettyäni aikaisemmin vuosia Picasaa – palaamaan Google Photosin käyttöön, niin saan samaan paikkaan aikaisemmin Picasaan tallettamani albumit ja nyt uudemmat. Toistaiseksi en vaan ole keksinyt miten Google Photos albumit voisi saada helposti julkisesti näkyviin. Ainoa tapa taitaa olla tehdä blogiin joku linkkilistasivu, sillä ”privaattilinkkien” kautta albumit voi jakaa.
   Uutiskirje on toteutettu Mailchimpillä, josta löytyy myös ohjeet tilaushimmeleiden rakentamiseen.

 12. says: Timo

  Itse tutkin tuon hinnan korotuksen tiedon tultua asiaa ja vastaavat ammattimaiset kuvagalleria sivustot (esim 500px 70 USD/vuosi) olivat vielä reilusti kalliimpia kuin tuo.

  Tuota Google albumia oon käyttänyt esim graafien yms täytekuvien paikkana, jos eivät sovi Flickrin kuvieni tyyliin. Toki mulla ne menee bloggeriin, jonne on suora tuki lisätä niitä helposti, kun ovat samaa tuoteperhettä.

  Mailchimpin näinkin jossain muualla mainitun, joten pitääpä tutkia, että onko sillä ilmaistunnuksella saatavissa tarpeeksi toimiva ratkaisu. Kiitos tiedosta!

  1. says: Pirkko

   Minulla valinta oli sikäli helppo, että olin aikaisemminkin Googlen asiakkaana tuolta osin – jo niissä Picasa-albumeissa oli niin paljon kuvia, että maksoin tilasta muutaman euron kuussa ja ne ”tilaportaat” ovat niin väljiä, että samalla maksulla sinne menee vielä monta vuotta. Tulevatpa ainakin parhaat kuvat varmistettua johonkin pilveen.
   Mailchimp lienee laajalti käytetty, eli uskoisin sen ominaisuuksien riittävän mihin tahansa yksityiseen käyttöön.

  2. says: Timo

   Tuo jatkamisen helppous ja kokoelman jatkuvuus on pätevä syy – itsellänikin yhtenä kriteerinä oli, että Flickrissä oli jo ennestään pidempään rakennettu kokoelma. Ja eipä sen uusikaan hinta ole kuin 4€/kk.

   Backup-mielessä en näitä pilviä näe, kyllä varmuuskopiointi kannattaa olla hoidettuna kunnolla erillisellä omalla kovalevyllä ja kaikesta kamasta.

   Edelleen odottaa mailchimp tuossa omassa välilehdessään kokeilun aloitusta… tarpeen tosiaan vain tuollainen email-tilauslista, joten toivottavasti ilmaisosio riittää.

 13. Kiinnostavia suunnitelmia jälleen kerran! Nuo Guineanlahden ja Keski-Aasian kierrosten maat ovat sellainen kattaus, että itselläni ei ole yhdestäkään noista maista mitään kokemusta. Hauska siis päästä taas lukemaan ja näkemään täältä blogistanne, että millaisia kokemuksia niissä saatte!

  Leppoisaa joulua Tallinnaan! Se on varmasti mukava minireissu sekin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tämä onkin jo vanhempi juttu blogissamme, mutta Bolivia uupuu vielä meiltäkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.