Maailman väkirikkaimmat valtiot

Mauritania

Maailmalla liikkuessani tulen usein pohtineeksi kulloisen kohteemme asettumista maailmassa.
Itä-Timorin köyhyys innosti selvittämään miten köyhä maa se muihin verrattuna oikeasti on.
Dhakan ruuhkissa seisoessamme päädyin ajattelemaan maailman suurkaupunkeja.
Pakistanin väkiluku pysäytti hetkeksi – 240 miljoonaa on monen monta ihmistä.

Maailman väkirikkaimpien valtioiden kärki muuttui äskettäin Intian väkiluvun ohittaessa Kiinan väkiluvun. Nykyinen kymmenen kärki näyttää World Population Reviewn mukaan tältä:

  1. Intia, 1 427 miljoonaa asukasta
  2. Kiina, 1 426 miljoonaa
  3. Yhdysvallat, 340 miljoonaa
  4. Indonesia, 277 miljoonaa
  5. Pakistan, 240 miljoonaa
  6. Nigeria, 223 miljoonaa
  7. Brasilia, 216 miljoonaa
  8. Bangladesh, 173 miljoonaa
  9. Venäjä, 144 miljoonaa
  10. Meksiko, 128 miljoonaa

Listan luvut ovat luultavasti jo vanhentuneita tämän jutun ilmestyessä. Tuo World Population Review’n taulukko päivittyy koko ajan, reaaliajassa (ilmeisesti jollain arviolla).

Helsingin Sanomien äskettäin Nigerian väestöräjähdyksestä kertova juttu sijoitti listaan vielä EU:n kolmannelle sijalle ennen Yhdysvaltoja. Näistä maista erityisesti Nigerian ja Pakistanin väestömäärien uskotaan olevan edelleen kasvussa, siinä missä Venäjän ja Meksikon väestömäärät, jopa Bangladeshin väestömäärä olisi laskussa.

Pakistan on siis lista viidentenä ja Bangladesh, jossa myös vierailimme melko äskettäin on sijalla kahdeksan. Toisin kuin Intia, Kiina ja Yhdysvallat, Pakistan ja muutkin kärkikymmenikön maat taitavat kuitenkin olla sellaisia, että useimmille ne eivät ehkä ensimmäisinä tulisi mieleen maailman suurimpia valtioita, väkiluvun mukaan, ajateltaessa. Pakistanissa emme vieraile Lahorea vielä suuremmassa Karachissa ja vaikka Lahoressakin asuu 14 miljoonaa ihmistä, virallisesti, luultavasti vielä enemmän todellisuudessa, niin liikenne Lahoressa ei ollut mitään verrattuna Dhakaan. Toisaalta Lahoressa on metrokin, toisin kuin Dhakassa. Koimme ehkä kyllä kaupungin tavanomaista hiljaisempana johtuen maassa juuri vierailumme aikana vallinneesta poliittisesta tilanteesta. Entisen pääministerin pidätyksen takia kansa oli Suomessa julkaistujen uutisten mukaan kaduilla, mutta isossa kaupungissa pääosa tavallisista ihmisistä oli luultavasti valinnut olla liikkumatta edes normaaliin tapaan tämän takia. Tulipaloja tai vastaavia emme kaupungilla liikkuessamme nähneet yhtään. Islamabadissa, pääkaupungissa, tilanne olikin sitten vähän haastavampi mm. kaupunkiin johtavien teiden katkaisemisen takia.

Dhaka – yksi maailman suurimmista kaupungeista

Seuraavassa muutamia muisto näistä maailman väkirikkaimmista valtioista, muistakin kuin Bangladeshista.

Intia

Pohjois-Intian kierroksemme käsitti Delhi, Taj Mahalin, Fatehpur Sikrin, Jaipurin, Varanasin ja Sarnathin. Asuimme hyvissä hotelleissa, Delhissä esimerkiksi viiden tähden Trident Gurgaonissa ja erityisesti Intiassa tauko kaikesta siitä Intiasta mitä näimme ja koimme päivien mittaan tuntui todella hyvältä. Hotell(e)issa oli hiljaista, rauhallista, siistiä ja tyylikästä – kaikkea sitä, mitä vaikka Delhin kaduilla ja kujilla ei keskimäärin ollut, ei ainakaan vuonna 2007. Jaipurissa samaisen Trident-ketjun hotelli tarjosi lopulta myös mahdollisuuden irrottautua kävellen jostain hotellille palatessamme seuraamme lyöttäytyneistä katumyyjistä – hotellin portit eivät enää auenneet heille.
Joku toinen olisi ehkä hakenut täälläkin osallistuvampaa tapaa tutustua paikalliseen elämään, mutta Intiassa kaipasimme siitä kyllä välillä kunnon taukojakin!

Delhi India Gate maailman suurimmat valtiot
India Gate Delhissä
Jaipur Jal Mahal
Jal Mahalin palatsi ja joku turisti Jaipurissa

Kiina

Kiinassa olemme vierailleet pari – kolme kertaa, mutta lähinnä Pekingissä ja Hong Kongista käsin Shenzhenissä. Kiinan väestömäärää ajatellen minulle tulee ensimmäisenä mieleen työmatka Pekingiin. Halusin käydä Taivaallisen rauhan aukiolla työpäivän jälkeen ja sikäläinen kolleegani lähti mukaan oppaaksi. Kulkuneuvoksi Pekingin illassa valikoitui metro ja ilman kiinalaista kolleegaani ei varmasti olisi koskaan mielestäni mahtunut metroon, sillä ideana oli tosiaan työntyä vaunusta sisään, vaikka se vaikuttikin jo asemalle tullessaan ihan täydeltä. Kaatumisvaaraa ei matkan aikana todellakaan ollut, sillä siihen ei olisi ollut tilaa!

Toisella kertaa Pekingissä vieraillessamme matkustimme silloinkin metrolla muutamaan otteeseen, mutta silloin saatoimme valita matkustusajat keskeltä päivää ja reititkään eivät ehkä olleet ruuhkaisimpia, sillä vastaavia ongelmia ei silloin ollut.

Beijing 2018 maailman suurimmat valtiot
Pekingin metrossa kesällä 2018

Yhdysvallat

Noin kymmentä Yhdysvaltoihin suuntautunutta reissuamme ei voi tiivistää yhteen tai kahteen muistoon, joten poimimpa tähän vaan yhden kuvan New Yorkista. Vietimme kesällä 2012 sisarentyttärieni kanssa viikon kaupungissa ja yhtenä aamuna jollain kulmilla oli Justin Bieberin pop up -konsertti, joten sinne! Kuvassa vasemmalla etualalla sisarentyttäreni.
Halutessasi voi selata tästä blogissamme olevia noin 50 juttua Yhdysvalloista.

new york maailman suurimmat valtiot

Indonesia

Indonesiassa olemme oikeastaan käyneet vain Balilla – välilaskua Jakartan lentokentällä vuosikymmeniä sitten ei oikeasti voi laskea.

Bali ei ehkä ollut ruuhkaisimmillaan viime kesänä, sillä koronarajoitukset poistuivat vasta juuri ennen matkaamme. Lentoja varatessamme varauduimme vielä PCR-testiin ennen lähtöä, mutta sitten sitä ei tarvittukaan. Ubudin huvilamme tai Sanurin rannatkaan eivät olleet kovin ruuhkaisia, mutta toki nähtävyyksille, esimerkiksi Tanah Lotiin tai Uluwatun temppelille kertyi tuolloinkin väkeä ihan riittävästi.

Uluwatu maailman suurimmat valtiot
Uluwatun temppelillä 

Bali ja Itä-Timor – yhteenveto

Nigeria

Nigeriassa emme ole käyneet, eikä meillä sen suhteen ole varsinaisia suunnitelmiakaan, vielä ainakaan. Kuitenkin juurikin maan jo nykyisen ja tulevaisuudessa vieläkin suuremman väestömäärän – ja sen kautta ehkä merkityksenkin – takia voisi kyllä olla ihan mielenkiintoista vierailla tuollakin. Brittien matkustustiedotteen mukaan Länsi-Nigeria, esimerkiksi Lagosin alue, voisi olla ihan vierailtavissa, mutta mieluiten kyllä lähtisimme sinne jonkin ryhmän mukana. Esimerkiksi Lupine Travelsilla olisi tarjolla matkoja Nigeriaankin.
Ainakin yhden nigerialaisen kirjailijan, Chimamanda Ngozi Adichien, tuotannon kautta olen aavistuksen verran tutustunut vuosien varrella maahan.

Ile-Ife nigeria
Kuva Ile-Ifen kaupungista Nigeriasta (Lupine Travelsin sivuilta) 

Brasilia

Brasiliassa olemme käyneet Rio de Janeirossa ja nyt äskettäin Iguassun putouksilla. Rio de Janeirossa vuonna 2010 vieraillessamme silloinen matkaoppaamme pelotteli kaupungista ehkä turhankin paljon, mutta tuskin se erityisesti maan väkimäärään liittyi. Me selvisimme kuitenkin lopulta kaupungista ongelmitta ja mieleeni on erityisesti jäänyt aikaisin aamulla Ipaneman rannan länsipäästä Copacabanan rannan itäpäähän, jossa hotellimme sijaitsi. Kävely vesirajassa paljain jaloin oli mukavaa, mutta sitten jo aamupäivällä aurinko oli lämmittänyt hiekan hotellimme edessä niin kuumaksi, että sen ylittäminen oli lähes tuskallinen kokemus – paljain jaloin tietysti edelleen!

Hienoista ruuhkaa Riossa maailman suurimmat valtiot
Kyllähän Riossakin ihmisiä näyttää olleen :-) 

Iguassun putoukset / Brasilia

Bangladesh

Bangladeshia olemme nähneet vain Dhakan ja sen lähellä sijaitsevan vanhemman pääkaupunki Sonargaonin verran. Dhakassa ehkä ensimmäisen kerran oli pakko pysähtyä ajattelemaan, että miten paljon ihmisiä täällä onkaan ja miten tämä kaupunki voi toimia. Eikä se toiminutkaan, päivän mittaiseksi kaavailtua kaupunkikierrosta jouduttiin paikkaamaan vielä seuraavana päivänä, kun niin iso osa päivästä kului liikenneruuhkissa emmekä silti nähneet ihan kaikkea, mitä kierrokseen oli optimistisesti hahmoteltu. Toki olemme vierailleet muissakin suurissa kaupungeissa, mutta niiden liikennejärjestelyt ovat ehkä olleet keskimäärin sujuvampia kuin Dhakassa.
Olenkin sen jälkeen vinkannut maasta mahdollisesti kiinnostuneita tuttaviamme pyrkimään ajoittamaan Dhakaan tutustumisen perjantaille, siis sikäläiselle sunnuntaille.

Dhaka maailman suurimmat valtiot
Liikennettä hotellimme edustalla Dhakassa – tämä oli vielä ihan kesyä!

Venäjä

Venäjä on Kiinan lisäksi ainoa tämän kymmenen kärjen listan maista, joiden väkiluku on laskussa – Venäjän vielä paljon nopeammin kuin Kiinan.
Monikaan meistä, ainakaan seniori-ikäisistä, ei taida enää koskaan suunnata lomamatkalle Venäjälle, mutta onneksi ehdimme sentään näkemään Pietarin (Leningradinkin), Moskovan ja Viipurin.

Moskova oli yksi viimeisimpiä Euroopan pääkaupunkeja, joissa vierailimme, kesällä 2018. Ihan sattumalta päädyimme kaupunkiin jalkapallon maailmanmestaruuskisojen aikaan, mikä oli sekä huono, että hyvä asia. Huono sikäli, että hyviä kohtuuhintaisia hotellihuoneita ei todellakaan ollut enää siinä vaiheessa kun sellaista etsimme. Lennot olimme ostaneet jo aikaisemmin, joten päivämääriä ei enää voinut vaihtaa. Hyvä sikäli, että koimme luultavasti Moskovan ystävällisimmillään, sillä tuona kesänä Venäjä oli todella panostanut vieraiden viihtymiseen.

Moskova
Väkeä Moskovan metrossa kesällä 2018 – näistä tosin iso osa taisi olla muita kuin venäläisiä!

Jalkapallo-Moskova

Meksiko

Meksikossakin olemme käyneet neljästi, Mexico Cityssäkin kahdesti. Ensimmäisellä vierailullamme Mexico Cityssä vuonna 1987 muistan miten ihmettelimme kaupunkia halkovia monikaistaisia katuja. Ennen sitä emme olleet tainneet nähdä kahta kaistaa suuntaansa leveämpiä moottoriteitäkään. Kaupungista on jäänyt mieleeni myös tuolta ajalta keskusaukion laidalla valmiina työhön olevat monet ammattimiehet. Täällä ei työtä haettu TE-toimistoista vaan konkreettisesti kadulla.

Olemme myös Karibian risteilyllä pysähtyneet päiväksi Cozumeliin ja toistaiseksi viimeisimpänä maahan suuntautuneella matkallamme käyneet katsomassa Chichen Itzan. Cozumelissa samaan aikaan satamassa tai Cozumelin lahdella olevien risteilyalusten pelkkä määrä jo pysäytti. Chichen Itza taitaa tavata olla ruuhkainen, mutta valitsemalla hotellin aivan sen vierestä saatoimme tuolloin, aikaan ennen koronaa, vierailla siellä aamun tunteina ennen muita. Tosin kummassakin näissä kohteessa, Cozumelissa ja Chichen Itzalla, ruuhkat syntyvät kai enemmän turisteista kuin paikallisista, mutta Mexico Cityssä saa kyllä käsityksen siitä, että meksikolaisiakinon aika monta!

Islamilainen maailma

Pakistania kierrellessämme tuli jossain välissä myös kerrattua maailman muslimienemmistöisiä valtioita, jollainen Pakistankin on. Kuten tässä jutussa mainituista maista Indonesiakin. Bangladeshissa on hindujakin sen verran, että tuo 90 prosentin raja ei ylity.

Pakistanissa uskontoon suhtaudutaan vakavasti, muttei ilmeisesti kuitenkaan liian vakavasti, sillä esimerkiksi matkassamme kulkeneet pakistanilaiset (mm. paikallisopas, kuljettaja) eivät pitäneet rukoustaukoja päivien aikana. Tosin muun uskonnon näkyvä harjoittaminen maassa saattaisi kyllä kohdata haasteita. Myöskään ulkomaalaisten naisten pukeutumiselle ei asetettu muita ehtoja kuin pään peittäminen moskeijoissa.

muslimimaat
Kuva Ylen islamin eri suuntauksia käsittelevästä jutusta

Ydinasevaltiot

Pakistanilainen oppaamme otti parissakin yhteydessä ainakin sivulauseessa kantaa Pakistanin ja Intian välisiin suhteisiin. Esimerkiksi se, että Pakistan on ydinasevaltio on kuulemma Intian syytä – pakkohan meilläkin on niitä olla, kun Intiallakin on.

ydinaseet
Kuva Ylen ydinaseita käsittelevästä jutusta. Juttu on jo useamman vuoden takaa, joten ydinkärkien määrät eivät ehkä pidä enää paikkaansa, mutta valtiot ovat pysyneet samoina.

Maailman suurimmat valtiot, pinta-alaltaan

Algerian matkamme innoittamana tulin jo useampi vuosi sitten tutkineeksi maailman pinta-alaltaan suurimpia maita, joihin myös Algeria kuuluu.
Samaisessa jutussa olin myös listannut väkirikkaimpia valtioita – silloin, vuonna 2016, Pakistanin väkiluku oli vasta 190 miljoonaa. Sittemmin se on 50 miljoonalla lisäkansalaisellaan kiilannut Brasilian ohi. Tuolta seitsemän vuotta vanhalta listalta on pudonnut Japani ja tilalle on noussut Meksiko.

Algeria on Afrikan suurin maa

Jutun otsikkokuva on Afrikan rannikolta, Mauritaniasta.

Join the Conversation

14 Comments

  1. Näköjään Intia on ohittanut virallisestikin sitten Kiinan. Itse tosin uskon molempien maiden, varsinkin Intian, väkiluvun olevan tuota suurempi. On kyllä ihan käsittämättömiä lukemia. Kahdeksan ensimmäistä valtiota olisin osannut luetella (en järjestyksessä), mutta 9. ja 10. olisi mennyt väärin.

    Näistä olemme vierailleet vain neljässä, joista kolmessa useampaan kertaan. Intia ja Kiina olisi molemmat olleet kohdelistalla vuonna 2020, ja mukavat reissut molempiin maihin oltiinkin suunniteltu. Valitettavasti korona pilasi ne, mutta molemmat maat ovat kyllä edelleen mielessä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Joo, tuo Intian nouseminen maailman väkirikkaimmaksi maaksi taisi kyllä ylittää uutiskynnyksen Suomenkin medioissa, siis meitä isommissakin :-)
      Kärki on pysynyt jo jonkin aikaa samana, mutta tuolla sijoilla 9-10 jo muutoksia jo muutamankin vuoden takaisiin lukemiin. Meillä suunnitelmat näiden osalta ovat vähissä – jos ei nyt sitten tuosta Nigeriasta innostuttaisi :-)

  2. says: Markku

    Intiassa olen käynyt 5 kertaa, yleensä noin kuukauden reissuilla. Jotenkin tuntuis oudolta mennä 5 tähden hotelliin, kun kaupungilla on mitä on. Oltiin jossain vaiheessa ihan jossain 2 tähden hotellissa ja sielläkin nurmikko leikattiin manuaalisesti saksilla. Enpä enää varmaan lähde Intiaan, kun liikenne oli jo viimeksi älyttömän ruuhkaista, noin vuonna 2016.
    Indonesiasta pidän, 2 noin kuukauden reissua tehty, balin vieressä on lombokin saari, jossa ei juurikaan ole turisteja. Pakistaniin ja Bangladeshiin en menis vaikka joku maksais matkat, same applies Nigeria ja Kiina. Happy travels

    1. says: Pirkko

      Kiitos Markku! Tapansa kullakin matkustaa. Itse olen joskus poiminut jostain sellaisen viisauden, että maailmallakin, ainakin vähän pitempään kohteessa viipyessä, on syytä panostaa siihen, että tuntee olonsa kotoisaksi ja meille se tarkoittaa kiiltävän puhdasta, sileitä valkoisia lakanoita, kuohkeita valkoisia (ei harmaita) pyyhkeitä ja kauniisti tarjoiltua monipuolista aamiaista. Kiva sisustuskaan ei haittaa. Siis silloin kun tämä kaikki on mahdollista. Ihan kaikkialla ei ole, mutta Intiassa löytyy kaikessa, majoituksessakin, koko kirjo, myös ehdottomaan luksukseen.
      Balilla pidin Ubudista, sielläkin toki oman villan rauhassa ruuhkaisempien päiväretkien jälkeen :-)
      Minulla tällä hetkellä ei-kiinnostavien maiden listalla on Intia, oikeastaan ehkä Kiinakin, Venäjä ja Turkki – mutta tilanteet toki vuosien mittaan vaihtelevat, etenkin silloin kun kyse on poliittisista kuvioista.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Tanja! Monet noista olivat itselleni jollain tapaa tiedossa, mutta esimerkiksi Pakistania en ehkä sittenkään olisi osannut sijoittaa noin korkealle tuolla listalla.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mira! Kirjastakin näitä toki voi ammentaa, isoina kerta-annoksina. Itse olen huomannut kiinnostuvani usein aiheesta tai toisesta siinä vaiheessa kun se tulee maailmalla lähelle.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Melissa! Itse vierastan vähän noita hurjimpia ihmisjoukkoja, eli usein pyrin niitä tarkoituksellisesti välttämään. Pari kertaa on mennyt tältä osin pieleen, eli päädyimme Moskovaan keskelle jalkapallon MM-kisoja ja Amsterdamiin keskelle oranssia kansallispäivän juhlintaa :-)

  3. Minä luulin myös avaavani postauksen maailman värikkäimmistä valtioista. No, ehkä väkirikkaus on loogisempi aihe postaukselle… :)

    Enpä olisi osannut sijoittaa Pakistanin tälle listalle. Intia ja Kiina ovat kyllä ihan omassa kastissaan väestömäärässä, käsittämättömiä lukuja.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Ehkä tuo jo useammankin nopeasti värikkäimmiksi lukema väkirikkaimmat kuvaa vähän someaikaa – odotusarvona on jotain kaunista ja värikästä ja tämä onkin sitten vaan kylmää faktaa :-) Vähän toki kuitenkin omilla kokemuksilla höystettynä.

  4. says: Daniel

    Hakusanalla Bangladesh tulee tämäkin juttu luettavaksi, ja mikäs tässä on lukiessa, Dhakan matkaa suunnitellessa. Olisin varmaan jo varannut lennotkin, mutta kun istun parhaillaan lentokoneessa, niin Visan varmistus ei toimi, kun netti on vain läppärissä eikä puhelimessa. Olen varmaan hullu pohtiessani Dhakaa syyskuulle, sadekaudelle, mutta ehkä siellä ei nyt vuorokauden ympäri sada kuitenkaan. Toivottavasti.

    Bangladesh ja Pakistan muuten nousisivat listan kolmanneksi, jos olisivat vielä yhtä valtiota, kuten britit asian suunnittelivat!

    Dhakan liikenne mietityttää. Luonnostelin vanhan Dhakan kierrosta ihan jalkaisin, ehkä jotain siirtymiä riksalla, ja se nyt ei juuri huoleta. Mutta kun pitäisi lähtöpäivänä päästä lentokentälle, niin saapa nähdä, miten siinä käy. Yritin sovittaa päiviä niin, että se lähtöpäivä osuisi perjantaille liikenteen vuoksi, mutta sitten palapelin muut palat eivät loksahda kohdalleen. Hankalaa.

    Luen vähän huvittuneena myös muistojanne Delhistä. Voin allekirjoittaa ne minäkin, ja lisätä sinne keltaisen ilman (joka muuten näkyy tuossa kuvassakin!) ja päivänvalossa juoksentelevat kissankokoiset rotat Connaught Placella. Incredible India, tosiaan. Brasilian Riosta minullekin on jäänyt mieleen nimenomaan pitkät kävelyt vesirajassa Copacabanan päästä Ipaneman päähän ja takaisinkin.

    Miltä tuon Nigerian osalta näyttää, oletteko lähdössä Kamelimatkojen Nigerian-kierrokselle?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Tuo Pakistan ja Bangladesh oli kyllä molemmissa maissa mielenkiintoinen kuvio. Bangladeshissa, Dhakassa, on ihan kelvollinen museo maan itsenäisyystaistelun tiimoilta. Pakistanissa asiaa ei juuri mainita. Kansallismuseossa on tyyliin ullakolla joku pieni osasto noilta ajoilta, mutta eipä sielläkään asiaa oikeastaan esitellä.

      Nigerian sille kierrokselle, joka taitaa edelleen olla Kamelimatkojen sivuilla emme ole lähdössä, mutta sen sijaan samaisen yrittäjän meille rakentamalle Lagos – Freetown – Monrovia -kierrokselle huhtikuun loppupuolella. Kun ryhmämatkaa tuonne ei tuntunut kasaantuvan, niin päätimme skipata ehkä sitten pitkiksikin venyvät ajopäivät Abuja – Lagos välillä ja tyytyä Lagosin (ja ehkä vähän sen ympäristöön).

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *