13 maata, jonne emme matkusta

keski-afrikka feature

Päivitys 4.11.2021: Lue mieluummin tämä:

Matkustussuositukset korona-ajan jälkeen

Alla alkuperäinen juttu, joka on julkaistu 28.12.2018:

Kirjoitin yli vuosi sitten jutun 12 maata, jonne emme matkusta. Juttu osoittautuikin yllättävän suosituksi ja sitä luetaan edelleen ahkerasti.

Äskettäin kirjoittamani jutun 10 seuraavaa maata innoittamana päädyin tarkastelemaan Afrikan valtioiden tilannetta uudelleen, käyttäen lähteinä niin Ulkoministeriön matkustustiedotteita kuin äskettäin ilmestynyttä Independent-lehden juttua, jossa listattiin maailman vaarallisimpia ja turvallisimpia kohteita vuonna 2019.

Keväällä 2017 listallamme olleet 12 maata olivat Afganistan, Burundi, Etelä-Sudan, Haiti, Irak, Jemen, Kongon demokraattinen tasavalta, Libya, Pakistan, Somalia, Syyria ja Venezuela.

Ulkoministeriön listalla on tällä hetkellä 14 maata kategorioissa Poistu maasta välittömästi, Vältä kaikkea matkustamista ja Vältä tarpeetonta matkustamista. Viime vuoden listalle on lisätty Nicaragua ja Pohjois-Korea.

Security map 2019 13 maata, jonne emme matkusta

Independent-lehden listalla (Travel Risk Map 2019: Iran as safe as the UK and Slovenia, Denmark and Switzerland among world’s least dangerous countries) on lisäksi luokassa ”Highest security risk” Keski-Afrikan tasavalta ja Mali, joita Ulkoministeriön resurssit eivät riitä arvioimaan.

13 maata?

Näistä 14 + 2 = 16 maasta en vieläkään turvallisuussyistä sulkisi täysin pois Haitia, Nicaraguaa tai Pohjois-Koreaa.
Niin Nicaraguaan kuin Pohjois-Koreaan järjestetään edelleen Suomestakin ryhmämatkoja.
Haitissa voisin ajatella käyväni päiväretken verran Dominikaanisen tasavallan puolelta.

Muihin kolmeentoista maahan emme ihan hetimmiten ole lähdössä johtuen näiden maiden turvallisuustilanteesta.
Emme, vaikka toki kaikissa niissä maissa ihmisiä käy koko ajan, myös tavoitteellisimmat maabongarit.
Syyrian ja Irakin osalta tilanne onkin ilmeisesti vähitellen paranemassa, mutta jäämme edelleen odottamaan.

Turvallisuus alueittain

Independent-lehden ”Highest security risk” -listalla on paitsi valtioita myös muutama valtio osittain: Gazan alue, osa Egyptiä ja niin Ukrainan kuin Nigerian itäiset osat.

Ukraina matkustustiedote

Eri maiden eri aluiden riskiarviointiin mielestäni parhaat kartat on Brittien matkustustiedotteissa.

Ukrainan ja Nigerian lisäksi katsoin lähestyvän Guineanlahden kierroksemme lisäksi muutaman muunkin maan tuolta alueelta.
Burkina Fason, Kamerunin, Nigerin, Nigerian ja Tsadin karttojen perusteella totesin, että ehkä nämäkin maat saavat osaltamme ainakin toistaiseksi jäädä. Mehän emme tavoittele ihan kaikkia maailman maita, joten voimme hyvin poimia jatkossakin rusinoita pullasta, eli valita kohteita, joissa on muutakin kiinnostavaa kuin eriväriset alueet turvallisuuskartalla.

Kaiken tämän pohdinnan jälkeen päivitin myös Käydyt maat -sivun karttamme vastaamaan näitä pohdintoja.
Karttahan kertoo käytyjen maiden lisäksi myös keltaisella uudet maat, joihin olemme menossa (matka varattuna) ja punaisilla maat, joihin emme ole hetimmiten menossa.

Afrikkaa 13 maata, jonne emme matkusta

Turvallisia kohteita

Lopuksi, palatakseni vielä tuohon Independent-lehden juttuun, jos suuntaat mieluiten vain turvallisiin kohteisiin, niin kotimaan matkailu on hyvä idea! Suomen lisäksi matalimman riskin maita ovat muutkin Pohjoismaat Ruotsia lukuunottamatta(!),  Luxemburg, Slovenia ja Sveitsi ja rantakohteista Kap Verde ja Seychellit.

Turvallisimmat maat

Join the Conversation

22 Comments

 1. Ajattelin otsikon perusteella että esittelyssä on maita, jonne ette halua matkustaa eettisistä tai ekologisista syistä, toki pelkkä turvallisuus on tärkein syy olla matkustamatta. Mielenkiintoista että rantakohteista Kap verde ja Seychellit ovat turvallisimpia, ei tulisi ensimmäisenä mieleen :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko!
   Eettiset ja ekologiset syyt ovat vähän haastavia – kävimme esimerkiksi äskettäin Myanmarissa ja vakuutuimme siitä, että armeijan teoista ei sittenkään pidä rangaista kansaa, jonka vaikutusmahdollisuudet ovat kuitenkin edelleen aika vähäiset.
   Kap Verden ja Seychellien turvallisuutta selittänee ainakin osittain sijainti.

 2. Turvallisuus on meilläkin se ykkössyy minkä takia jätetään jonnekin matkustamatta. Noihin Independentin korkean riskin maihin en lähtisi, ja moniin muihinkin tutkisin ainakin turvallisuustilanteen aika tarkkaan ennen lähtöä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Kohteen vaarallisuus tuhoaa myös helposti fiiliksen, jos vaikka todellinen vaara vaikka kuolla olisikin aika vähäinen, joten valitsemme mieluummin jonkun vähän rauhallisemman kohteen. Riossa aikoinaan käydessämme kaupungin vaarallisuudella peloiteltiin niin paljon, että iltaisin kyllä valitsi melkein hotellin tuntumassa pysyttelyn – tosin emme nyt muutenkaan paljon enää yöelämää harrasta.

 3. says: Sini

  Ei kyllä tulisi mieleenkään matkustaa maihin, joissa olisi turvatonta esim. levottomuuksia ja väkivaltaisuuksia. Toisaalta minulla ei haittaa matkustaa maihin, joissa on mahdollisuus luonnonkatastrofeille.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Maabongareille jokainen maa on potentiaalinen kohde, mutta koska emme tavoittele kuitenkaan ihan kaikkia maita, niin voimme jättää tällaiset maat väliin – ainakin odottelemaan parempia aikoja.

 4. Turvallisuus on kyllä ehdoton kriteeri matkakohteiden valinnassa ja vaikka itselläni riittää käymättömiä kohteita tässä lähistöllä, sellaisia ettei niiden turvallisuustilannetta tule edes tarkistettua matkaa varatessa tai suunnitellessa, niin silti tämä aihe kiinnostaa. Pisti kovasti silmään tuo matalimman riskin maista Pohjoismaat, paitsi Ruotsi. Juuri eräs tuttavien ystäväperhe teki paluumuuton Ruotsista Suomeen nimenomaan turvallisuuden vuoksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Tuo Ruotsin ”turvattomuus” naapureihinsa verrattuna onkin selvästi hiukan ”hätkähdyttänyt” useampaakin tämän jutun lukijaa :-)

 5. Matkoihin liittyen on tosiaan tärkeää olla selvillä maan turvallisuustilanteesta, tosin mitä olen itse huomannut, ei nuo matkustustiedotteet koskaan koko totuus ole – saattavat olla jopa kuin lääkkeiden tuoteselosteet, eli kaikki mahdolliset riskit luetellaan vaikka todellisuudessa turisti ei näistä nää tai kohtaa mitään. Mutta riski on aina riski, ja ainakaan itse yritän parhaani mukaan ottaa selvää useammasta lähteestä kannattaako mennä vai ei. Esim nyt tulevalla Kolumbian ja Panaman reissulla joudun jättämään Venezuelan väliin tämän hetken tilanteen vuoksi – siihen varmistusta hain myös Etelä-Amerikassa asuvalta ystävältäni jolla on sukulaisia/kavereita Venezuelassa, ja hän sanoi etten saisi missään nimessä reissata sinne. :D T

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Katri! Näinhän se on, eiköhän se todennäköisyys monessa maassa kuitenkin ole pieni. Mutta kuitenkin juuri nyt esimerkiksi Syyriassa vielä suurempi kuin muualla – meillä on varaa vielä odottaa … Venezuelan osalta meillä on se tilanne, että Lasse on käynyt siellä joskus vuosikymmeniä sitten ja osittain siksikään se ei nyt ole meillä kovin korkealla ”listoilla”, vaikken olekaan siellä käynyt. Kolumbia kyllä on listoilla – Panamassa olemme jo käyneet.

 6. Jos nuo vaarallisiksi luokitellut maat yhtäkkiä muuttuisivat turvallisiksi, haluaisin tuosta listasta Afganistaniin. Niin ei vaan taida lähiaikoina tulla käymään. Turvallisuus on minullakin se kriteeri miksi jätän jonkun kohteen väliin. Kun maita ei ole plakkarissa vielä montaa kymmentä, on vaihtoehtoja enemmän jäljellä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Minua kiinnostaisivat nuo ”lähikohteet” eli Syyria ja Irak, mutta odottelen nyt vielä ainakin jonkin aikaa.

 7. Ennen matkan varaamista tulee tsekattua Ulkoministeriön turvallisuustiedote, jos on menossa uuteen kohteeseen. Noita muita lähteitä (Independent) en ole tullut ajatelleeksikaan ennen tätä kirjoitusta. Kiitos siitä, vaikuttaa mielenkiintoiselta, varsinkin kun rakastan karttoja ja niiden tutkimista! Onneksi maailmassa riittää turvallisia maita matkattavaksi. Tietysti omalla hölmöilyllä mikä tahansa maa – tai vaikka oma naapurikaupunki – voi osoittautua vaaran paikaksi. Järki käteen, eikä pimeille kujille!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anita! Turvallisia maita riittää tosiaan aika pitkään ja luultavasti useissa turvattomammissakin voisi ongelmitta vierailla ainakin jos ottaa asioista selvää ja pahimmillaan palkkaa henkivartijat – tällaisiakin matkailijoita tunnen!

 8. Turvallisuus ennen kaikkea! Aika yllättävästi ehkä Haiti ja Ruotsi listoilla vähän eri syistä. Olen itse vain päivällä käynyt Haitilla risteilyturistina. Muutoin riskimaat ei kiinnosta itseäni yhtään, koska olen turvallisuushakuinen. Turvallisia matkoja teille tulevaisuudessakin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! Juuri tuossa jonain päivänä pohdin, että laskisinko että se riittäisi Haitiksi, jos kävisin siellä risteilyllä tuolla laivayhtiön privaattisaarella :-) Taidan kuitenkin yrittää päiväretkeä Dominikaanisen tasavallan puolelta sitten joskus siellä käydessäni.

 9. says: Sateenmuru

  Minua kiinnostaisi osa noista riskimaista, mutta uskaltautuisin matkaan vain jos olisin osa jotain organisaatiota, Punaista ristiä tms. Te olette varmasti käyneet niin monissa maissa matkailu-uranne aikana, että joidenkin maiden tilanteet ovat ehtineet muuttua ajan saatossa? Olisi mielenkiintoista lukea myös näistä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Pitkään seurasin bloggaajaa, joka asui Kabulissa ja työskenteli juuri jollekin tuollaiselle järjestölle, mutta lopulta se järjestökin luovutti. Omalta osaltamme ehkä Saudi-Arabia ja Libanon ovat olleet sellaisia, että olemme käyneet niissä hetimmiten sen tultua mahdolliseksi, vähän sillä idealla, että tilanne voi taas muuttua.
   Osa ystävistämme, emme me, on ehtinyt käymään esimerkiksi Syyriassa ja Libyassa ennen niiden tilanteen muuttumista.

 10. Kiinnostavaa luettavaa, itse joudun aika harvoin oikeasti miettimään turvallisuutta, koska sellaisia ihan riittävän turvallisia maitakin on vielä paljon käymättä. Ja toisaalta en muutenkaan ihan hirveästi harrasta maabongausta, niin voin kyllä hyvin matkustella uudelleen niihin suosikkipaikkoihini. Tuo Ruotsi on kyllä yllättävä, mistähän se mahtaa johtua?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anni! En osaa Ruotsin osalta ajatella oikein muuta kuin levottomuuksia Malmössä ja uutisia siitä, että joihinkin lähiöihin poliisikaan ei mielelläänn menisi.

 11. Vaikka olen viettänyt pariinkin otteeseen Dominikaanisessa tasavallassa aikaa yli vuoden verran, on Haiti jäänyt kokematta; toisaalta eräs saksalainen tuttavani asui siellä vuoden ja viihtyi hyvin, ja uskon, että maalaisjärjellä (ja tuurilla…) pääsee pitkälle.

  Nuorempana viis veisasin varoituksista, mutta nyt on kun elätettäviä niin noudattaa jo vähän tarkemmin esim. UM:n ohjeistuksia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Noista UM:n ohjeista vielä, onneksi myös kriisialueille pääsyä usein rajoitetaan. Tapasin maailmanmatkaajaystäviäni äskettäin ja kertoivat, että sekä Irakiin että Syyriaan ei viisumien saanti ole ihan suoraviivaista (tai niitä ei saa) ja aika paljon täytyy maahan haluta, että etsii käsiinsä fikserin, joka hommaa Sinulle viisumin ei-virallisia kanavia pitkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.