Zaanse Schansin tuulimyllyt

Zaanse Schans feature

Tämän jutun kohdalla pitänee jo vähän selittää. Olisi ehkä pitänyt jo Sint Maartenin kohdalla.
Tapaan kirjoittaa matkajuttumme mahdollisimman tuoreeltaan. Ehken ihan matkan aikana, mutta hetimmiten kotiin palattuamme. Päiväretken Amsterdamista Zaanse Schansiin teimme kuitenkin jo huhtikuussa, joten tämä juttu on tavallaan 8 kuukautta myöhässä.

Pyrimme suunnittelemaan matkamme siten, että niiden väliin jää ainakin saman verran aikaa mitä olimme matkalla.
Viime keväänä kävi kuitenkin niin, että 10 päivän reissu Amsterdamiin ja Brysseliin oli jo kiinnitetty siinä vaiheessa kun varasimme runsaan kahden viikon matkan Karibialle sitä ennen ja Amsterdamin ja Brysselin jälkeenkin lähdimme jo taas Berliiniin. Blogijuttujen kirjoittamisen kannalta liian tiiviin matka-aikataulun takia muutama juttu Karibialta ja useampikin juttu Amsterdamista ja Brysselistä jäi kirjoittamatta. Nyt on hetki aikaa matkojen välissä: palasimme Myanmarista jo yli kuukausi sitten ja lähdemme Afrikkaan vasta kolmen viikon päästä. Joulunpyhiksi lähdemme Tallinnaan, mutta se ei paljon menoa blogin kannalta haittaa.

Keukenhof
Keväisen matkamme ensimmäinen tuulimylly Keukenhofin puutarhassa

Niinpä luet nyt, jos tapaat lukea juttujamme tuoreeltaan, keväistä juttua Zaanse Schansista.
Ja ehkä keväiset maisemat sopivatkin hyvinkin joulukuun pimeyteen – ja saattaahan joku teistä olla jo suunnittelemassa matkaa keväiseen Amsterdamiin.

Junalla Amsterdamista

Keväinen Amsterdam houkutteli pois kaupungin kaduilta. Houkutteli, vaikka olimmekin juuri käyneet Keukenhofin puutarhassa kuin pyöräilleet tulppaanipeltojen reunoja. Vaikka hotellimme oli aivan Amsterdamin suurimman puiston, Vondelparkin, vieressä.

Zaanse Schansiin on tarjolla erilaisia valmiita retkiä, mutta sinne on myös helppo päästä junalla. Junamatka Amsterdam Centralista Zaanse Schansiin kestää noin varten ja junia meni keväällä muistaakseni ainakin pari tunnissa. Lähin asema on Zaanse Schans, josta kävelymatkaa  joelle kilometrin verran. Me jäimme menomatkalla pois yhtä asemaa aikaisemmin – huonoa valmistautumista – mutta kauniina kevätpäivänä parin kilometrin kävely jokirantaa pitkin ei yhtään haitannut, etenkään kun matkan varrelta löytyi kiva kahvila pientä taukoa varten.

Samalla pääsimme näkemään kivan kokoelman alueella tyypillisiä valkonurkkaisia vihreitä perinteisiä taloja.

Zaanse Schans
Kevään airut Zaanse Schansin lähellä

Zaanse Schans Zaanse SchansZaanse Schans

Monen monta tuulimyllyä

Tuulimyllyjä alueella on kymmenkunta, ensimmäiset pari jo joen yli vievän sillan kupeessa sen kummallakin puolella, mutta pääosamelko tiiviisti joen rannan mutkassa samalla alueella ja yksi vähän kauempana samaisella rannalla.

Tuulimyllyjä voi katsella rannalta tai lähteä kiertämään aluetta lyhyellä risteilyllä, joita lähtee puolen tunnin välein, mutta tyydyimme rannan näkymiin.

Joihinkin tuulimyllyihin pääsee pienestä maksusta sisälle, esimerkiksi maalimyllyyn Mol De Kat.
Myllyjähän on käytetty eri tarkoituksiin: on maustemyllyä, puumyllyjä, jauhomyllyjä ja öljymyllyjä. Myllyt ovat alunperin sijainneet muualla, mutta ne on vuosien 1961 ja 1974 välillä koottu tänne.

Osa myllyistä myös toimii, eli sopivissa tuuliolosuhteissa tuulimyllyn lavat vapautetaan pyörimään.

Zaanse Schans

Zaanse Schans
De Gekroonde Poelenburgin sahamylly
Zaanse Schans
De Katin maalimylly
Zaanse Schans
De Katin Kuivausvaja luukut auki
Zaanse Schans
Het Jonge Schaapin sahamylly ja De Bonte Henin öljymylly
Zaanse Schans
Het Jonge Schaapin sahamylly (edustalla)

Zaanse SchansZaanse Schans Zaanse Schans Zaanse Schans

Jotain kiehtovaa näissä tuulimyllyissä – tai kaikissa tuulimyllyissä on.
Vietin lapsuuteni kesät Paraisilla ja läheisen maatalon pihallakin oli tuulimylly, tosin paljon näitä pienempi.
Turussa kauan sitten tapasin kiertää Urheilupuistossa Karikon lenkkiä ja ohittaa tuolla mäellä olevan tuulimyllyn joka kierroksella.

Museoita, myymälöitä, ravintoloita

Tuulimyllyjen lisäksi paljon turisteja keräävä alue on tietysti kerännyt ison joukon erilaisia myymälöitä ja ravintoloita ja joitakin museoita. Huhtikuisena sunnuntaina alueella oli paljon ihmisiä, etenkin siinä vaiheessa kuin valmiilla retkellä olevat isot ryhmät tulivat alueelle, mutta toisaalta alue on kuitenkin väljä, kyllä sinne mahtuu. Me lähdimme Amsterdamin keskustasta 9:43 junalla ja siitä huolimatta, että ulkoilimme aluksi ylimääräiset pari kilometriä, niin saimme aloittaa alueella vielä melko rauhassa.

Ravintoloista testasimme vain pannukakkuravintola de Kraain. Jonot olivat ihan kohtuullisia, kuten pannukakutkin!

Paluumatkalle lähdimmekin sitten jo oikealta asemalta, eli Zaanse Schansista, 14:29 junalla, eli tuon mittaisella retkellä alueen näki mielestäni ihan riittävän kiireettömästi, tosin ilman jokiristeilyä.

Zaanse Schans
Zaanse Schansin alue aamupäivällä
Zaanse Schans
… ja vähän myöhemmin iltapäivällä

Zaanse Schans

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

7 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Tuosta Kinderdijkin Unescon maailmanperintökohteesta luinkin, mutta sinne olisi ollut sen verran enemmän matkaa, että hylkäsimme sitten idean tuolta reissulta ainakin.

 1. says: Espanjaan

  Kiitos vinkistä! Meillä saattaa olla ensi huhtikuussa Espanjasta kotiin ajaessamme asiaa Rotterdamiin, joten laitanpa tämän kartalle reittivaihtoehtoja varten.

 2. says: Emma

  Onpa kiva vinkki! Mietin viime syksynä Amsterdamin reissua (mutta kohde muuttui sitten lopulta joksikin muuksi) ja etsin silloin netistä retkikohteita, mutta tätä en jostain syystä löytänyt. Nyt täytyy laittaa se korvan taakse!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *