Keukenhof ja tulppaanipellot

Keukenhof feature

Innostuin Keukenhofista tosissani viime syksynä vieraillessani Vancouver Islandilla Butchartin puutarhassa. Oppaamme väitti sitä jollain kriteerillä jollain listalla (jota en onnistunut löytämään) maailman kolmanneksi puutarhaksi Shanghain ja Keukenhofin jälkeen. Eurooppalaisena jäin miettimään, että olisikohan aika vihdoinkin kokea Keukenhof.

Kirjeitä tulppaaneilta

Valmistauduimme matkaan huolellisesti. Varasimme lennot Amsterdamiin aikavälille 18-28.4. jättäen vielä varausvaiheessa siten mahdollisuuden käydä Keukenhofissa huhtikuun puolivälissä tai vasta lähempänä vappua. Ilmoittauduin tulppaanikirjeen jakelulistalle. Jostain maaliskuun alkupuolelta alkaen tulppaanit alkoivatkin lähettää minulle viikottain tietoa siitä, miten uskovat kukinnan tänä keväänä edistyvän ja alkoi vaikuttaa siltä, että voisimme käydä Keukenhofissa heti Hollantiin saavuttuamme.

Keukenhof

Matka alkaa Schipholista

Keukenhofhan sijaitsee Amsterdamiin nähden siten, että sinne on kätevintä lähteä suoraan lentokentältä, sillä bussit Keukenhofiin lähtevät Schipholista. Ei tarvitse sitten erikseen Keukenhofia varten matkustaa Amsterdamista Schipholiin ja takaisin.

Lentomme saapui Schipholiin alkuiltapäivällä (ja arkipäivänä), mikä sekin oli hyvä ajankohta Keukenhofia ajatellen. Tulppaaneilla taitaa käydä eniten vieraita keskipäivällä ja alkuiltapäivästä ja erityisesti tietysti viikonloppuisin.
Loistava suunnitelmamme (ainakin meidän mielestämme) oli tutustua Keukenhofiin iltapäivällä, yöpyä Lissessä ja katsastaa lähiseutujen tulppaanipellot seuraavana aamuna. Ja tämä kaikki siis ilman autoa, sillä vierastimme ajatusta puutarhan jättimäisistä parkkipaikoista ja liikenneruuhkista.

Menolipun ostaminen Keukenhofin bussiin osoittautui kyllä hiukan haasteelliseksi, mutta onnistui sekin, kunhan asian pari kertaa selitti: ei emme tule takaisin tänään, joten emme halua vain päivän voimassa olevaa menopaluulippua.

Lisse, Keukenhof-kylä

Keukenhofissa otimme taksin viedäksemme matkatavaramme hotellille (Boutique Suites Lisse, Lissen keskustassa). Olisimme myös voineet jättää ne säilytykseen Keukenhofin portilla, mutta halusimme odottaa vielä hetken ruuhkan pienenemistä ja kävimme hotellilla kääntymässä. Hotellilta vuokrasimme vuorokaudeksi pyörät ja paluumatka Keukenhofiin sujuihin kevyesti polkien. Kävellenkin matkan olisi voinut taittaa, sen verran lähellä hotelli oli.

Keukenhof pyörällä

Keukenhofiin!

Keukenhofin liput olimme ostaneet etukäteen netistä, joten portilla emme joutuneet odottamaan lainkaan. Ja siinä se sitten avautui, 7 miljoonan kukan puutarha.
Portilla oli jaossa alueen karttoja, mutta ihan heti emme saaneet aikaiseksi mitään järkevää suunnitelmaa vaan lähes vaan säntäilimme kukkapenkiltä toiselle!
Hetken päästä totuimme kuitenkin kukkamääriin ja päätimme suunnata tuulimyllylle. Eihän sekään matka suoraan mennyt, mutta päädyimme sinne kuitenkin lopulta.

Käytännön tietoa (ja Keukenhofin alueen kartta) löytyy vaikka tästä.

Keukenhof Keukenhof Keukenhof
Keukenhof
Keukenhof

Keukenhof
Tulppaanin kasvattajat ovat kai vuosikausia tavoitelleet mustaa tulppaania – jossain vaiheessa puistokierrostamme minäkin aloin keskittyä juuri niihin :-)

Tuulimyllyn luota lähti myös 45 minuutin välein läheisissä kanavissa kulkevia veneitä, mutta emme jaksaneet jäädä odottamaan seuraavaa venettä juuri tuota 45 minuuttia. Retki näytti kyllä kivalta, eli jos päätyisin Keukenhofiin toistekin, niin taitaisin suunnata suoremmin tuulimyllylle, varata paikan veneeseen, ja kierrellä sitten tarkemmin muita lähellä olevia kukkia veneen lähtöä odotellessani.

Keukenhof

Keukenhof
Mielestäni päivän paras kuvamme – tämä pariskunta olisi voinut olla me!

Keukenhof

Tuulimyllyn jälkeen kuljimme aluetta halkovan kanavan/joen/lammikon rantaa ja poikkesimme Willem-Alexander-paviljongissa katsomassa vielä laajempaa valikoimaa tulppaaneja. Beatrix-hallin orkideat päätimme uhrata ja suunnata Tulpomania-näyttelyyn. Näyttely ei kyllä ollut kovin ihmeellinen, joten ehkä olisi kannattanut valita orkideat, mutta toisaalta olimme jo lähellä kukkayliannostusta joka tapauksessa.

Keukenhof Keukenhof Keukenhof

Olimme ajatelleet käyttää koko loppuiltapäivän, aina sulkemisaikaan asti puutarhassa, mutta lopulta luovutimme kyllä jo hiukan sitä ennen. Tuli jo nälkäkin emmekä oikein innostuneet Keukenhofin ravintoloiden jonoista. Ja emmehän me varsinaisia kukka/puutarhaintoilijoita ole, kotipihallammekin tapaa kasvaa lähinnä nurmikkoa (ja sammalta).

Lisää Keukenhofin maisemia vielä lyhyen videon muodossa:

Yö Lissessä

Katsastimme Lissen viehättävän keskustan ravintolat ja päädyimme lopulta kuitenkin pizzalle! Muitakin vaihtoehtoja olisi ollut, useimmat varmasti lähellä gourmet-tasoa, mutta pyöräretken päätteeksi läheisen italialaisen ravintolan pizza vaan tuntui sopivimmalta vaihtoehdolta.

Lisse Keukenhof
Lissen kylänraittia – hyvin pyöräily-ystävällistä kuten koko seutukin
Lisse advocaat tuulihattu
Söimme Lissessä myös tällaisen munaliköörillä (advocaat) maustetun tuulihatun, tosin munalikööri ei mielestäni sen makua parantanut, päinvastoin!

Boutique Suites Lisse, jossa yövyimme, oli luultavasti kallis vaihtoehto, mutta olimme siellä vaan yhden yön ja pidimme hotellista. Huone oli suorastaan ylellinen, vastaanoton henkilöstä ystävällistä ja hotellista saattoi myös vuokrata pyörät. Aamiaista emme testanneet, sillä huoneessamme oli myös pieni keittiö, johon ostimme illalla sen verran aamiaistarvikkeita, kun katsoimme tarvitsevamme.

Boutique Suites Lisse

Kukkapeltojen laitaa

Seuraavana aamuna lähdimme hotellilta saamiemme ohjeiden ja kartan kanssa kiertämään tulppaani-, hyasintti- ja narsissipeltoja, joiden suhteen tänä vuonna ajankohta oli melko oikea. Ihan kaikki pellot eivät vielä kukkineet, mutta toisaalta juuri mitään peltoja ei oltu vielä leikattu. Kukathan leikataan pelloilta melko aikaisin, sillä pellot ovat olemassa ensisijaisesti sipulien tuottamista varten.

Olimme ensin ajatelleet kierrellä vain vähän lähiseutujen peltoja, mutta hotellin ”pyöräilyasiantuntijan” innoittamana päädyimme kiertämään hyvin merkittyä reittiä Lissestä Keukenhofin ohi Noordwijkerhoutiin ja sieltä edelleen Pohjanmeren rannan dyyneille ja aina rannalle asti.

Keukenhof kukkapellot Keukenhof kukkapellot Keukenhof kukkapellot Keukenhof kukkapellot

Viimeistään tässä vaiheessa pitänee mainita, että kevät oli tässä vaiheessa huhtikuuta muuttunut Hollannissa jo ihan kesäksi, lämpötila oli yli 25 astetta ja rantakausi oli alkanut, joten myös rantaravintolat olivat auki ja saatoimme nauttia matkamme ensimmäiset bitterballit jo täällä rannalla.

Pyöräilimme yhteensä n. 25 kilometriä, mutta enimmäkseen melko tasaisessa maastossa matka ei tuntunut raskaalta ja reitti oli hyvin merkitty – vain yhden tien ylityksen jouduimme iteroimaan. Pyörä oli mielestämme kiva vaihtoehto tälle alueelle sitenkin, että se mahdollisti pysähdykset missä vaan, etenkin kun reitti kulki enimmäkseen pieniä sivuteitä tai ihan pyöräteitä pitkin.

Keukenhof kukkapellot Keukenhof kukkapellot Keukenhof kukkapellot

Reittikarttoja saa (paitsi netistä tästä linkistä) niin Keukenhofista kuin lähiseutujen hotelleista. Me pyöräilimme suunnilleen reitin 3, tosin kävimme myös Noordwijkerhoutin keskustassa ja palasimme sitten vastaavasti rannalta jo melko suoraan Lisseen.

Takaisin Schipholiin

Iltapäivällä palautimme sitten pyörät hotellille ja rullasimme matkatavaramme kävellen Keukenhofiin bussipysäkille ja palasimme ensin Schipholiin ja jatkoimme sieltä sitten Amsterdamiin seuraaviksi päiviksi.

Keukenhofiin ”törmäsimme” vielä sen verran matkallamme myöhemmin Brysselistä Schipholiin palattuamme, että näimme lauantaiaamun jonon Keukenhofin bussiin: siinä missä keskiviikkoiltapäivällä bussiin pääsi lähes jonottamatta, niin lauantai-aamuna jonon pituus oli luokkaa 500 metriä!

Keukenhofista ja myös hollantilaisten tulppaanihulluudesta on kirjoittanut ainakin Tämä matka -blogi suomeksi jutussaan Keukenhof – Takuuvarma yliannostus tulppaaneja sen verran perusteellisesti, että tyydyn tässä vaan viittaamaan siihen.

Keukenhof – Takuuvarma yliannostus tulppaaneita

Sen verran erilainen kokemuksemme Keukenhofista oli, että meistä Lisse oli ihan hyvä paikka ainakin autottoman yöpyä. Anna toteaa jutussaan, että  majoituspaikaksi kannattaa valita jokin muu kylä kuin Lisse, ja ehkä näin autolla liikkuessa onkin.
Lisse toki rahastaa sijainnillaan, mutta julkisilla ja pyörällä liikkuessamme pidimme siitä, että sen keskusta tosiaan on kävelyetäisyydellä Keukenhofista – ja onhan se kylänäkin viehättävä. Lähes yhtä lähellä on kyllä myös Noordwijkerhout, jossa sielläkin pyöräretkellämme pistäydyimme, mutta sen hotellitarjontaa emme tutkineet.

Keukenhof

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

28 Comments

 1. says: Espanjaan

  Jaan ihastuksesi. Teidän ajoituksenne näyttää menneen aivan nappiin. Olimme itse siellä noin viikkoa aikaisemmin ja silloin ympäristössä oli vielä useita vihreitä tulppaanipeltoja ja Keukenhofin puutarhassa monin paikoin tulppaanit vielä nupulla. Mutta en valita, ihanaa nähtävää ja paljon kukkia riitti silloinkin koko päiväksi. Olimme liikkeellä omalla autolla ja valitsimme hotelliksemme Hotel Restaurant & Casino De Nachtegaalin, joka myös on kävelyetäisyydellä puutarhasta. Ei mitään huonoa sanottavaa siitäkään. Meille oli tärkeää jättää auto mukavasti parkkiin ja se onnistui hyvin. Liput ostimme hotellin respasta etukäteen ilman lisähintaa. Olen kerran aikaisemmin käynyt puutarhassa Scipholista käsin ja tuo bussikuljetus onnistui silloin hyvin. Alue on tosiaankin hieno nähtävä ja vaikka ihmisiä ruuhkaisimpiin aikoihin on paljonkin, ainakin me löysimme useitakin penkkejä vain istuskella, olla ja kuunnella lintujen laulua. Kun turistibussit olivat enimmäkseen lähteneet, auringonlaskussa kylpevä puutarha oli aivan upea ja rauhallinen. Käykää ensi kerralla myös orkideanäyttelyssä, en ole ikinä nähnyt sellaista orkideoiden monimuotoisuutta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuosta ”käykää seuraavalla kerralla”, niin ajattelinkin, että jos on vaikka jonnekin muuallekin matka sopivaan aikaan keväästä, niin voisikin ehkä yrittää ajoittaa yhden päivän Schipholille ja käväistä sieltä Keukenhofissa – sen verran sujuvasti sieltä tosiaan tuonne ja takaisin pääsee.

 2. says: Minna M

  Kauniin värikkäitä kukkakuvia! Mielenkiintoista oli myös lukea teidän reissusta, vaikka itse en haaveile ainakaan tällä hetkellä tuollaisesta kukkamatkasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Me kierrämme maailmaa aika paljon ja silloin alkaa välillä tuntua ”tyhmältä”, jos ei ole nähnyt tällaisia melko lähellä olevia kohteita koskaan. No nyt on nähty, tämä ainakin :-)

 3. Kiitos linkkauksesta!

  Keukenhof on sillä lailla kiva paikka, että siellä voi käydä vaikka joka vuosi ja ei pääse kyllästymään. Aina löytyy uutta.

  Itse ostin sieltä muutama vuosi sitten kaksi upeaa ja suurta amaryliksen sipulia. Ne ovat nyt kukkineet ja kukkineet, mutta hiljalleen on sipuleista voima alkanut hävitä ja kukat pienentyä. Pitänee tehdä taas uusi ostosreissu tuonne : )

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Saa nyt nähdä, ihan hetimmiten Lasse ei ainakaan Keukenhofista jokavuotiseksi kohteeksi innostunut. Pyöräily dyyneillä voisi kyllä ilmeisesti sellainen olla :-)

 4. says: Sandra

  Upealta tuo näyttää, ja vaikuttaa (ainakin blogien perusteella), että paikan suosio kasvaa vuosi vuodelta. Harvinaisen hyvin suunniteltu reissu täytyy sanoa. Varmasti hyvä idea ottaa selvää etukäteen kukkimisajankohdista ja käyttää perusteellisesti aikaa alueella.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Tiesimme etukäteen tuon, että paras kukkimisaika vaihtelee ja siksi varasimme reissuun hyvin aikaa ja hahmottelimme muutakin tekemistä samalle seudulle, että voimme sitten poimia siitä hyvän päivän puutarhalle. Tosin tietysti sitten loppuvaiheissa tuli jo juna- ja hotellivarausten muodossa pienennettyä vapausasteita, mutta nyt tämä kyllä osui kohdalleen.

 5. says: Emma

  Mä en ole koskaan ollut mikään puutarhaihminen enkä ymmärtänyt kukkien päälle, mutta jostain syystä muakin on viime aikoina alkanut kiinnostaa Keukenhof. Tästä jutusta sai hyvät vinkit, kiitos!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! No itseasiassa emme mekään, eli enemmän vaan nähtävyytenä tuo kiinnosti, etenkin kun muihinkin puutarhoihin maailmalla on tullut päädyttyä, joten tämä alkoi kuullostamaan aukolta yleissivistyksessä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Pyörä on kyllä hyvä tapa liikkua Hollannissa, joka on enimmäkseen tasamaata :-) – ja lisäksi pyörällä on helppo pysähdellä vaikka vähän yllättäen lähes missä vaan.

 6. Voih! Kuvat tuo mukavia muistoja mieleen viime vuodelta. Tämän vuoden reissu jäi ikävä kyllä tekemättä, kun lippujen hinnat karkasivat ihan käsistä… Ehkä taas ensi vuonna! Tuo pyöräily on todella huikeaa, tosin en tiennyt että pääsee myös rannikolle asti! Olin vuosi sitten samoihin aikoihin ja keli oli tuolloin todella kylmä ja tuulinen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Tarkoitat varmaan lentojen hintoja – Amsterdam on kevätsuosikki matkailussa, joten mekin varasimme liput jo ennen joulua.

 7. Vaikka Hollannissa viisi kuukautta asuinkin, Keukenhoffiin asti en lähtenyt. Varmaan jonain päivänä pitäisi, on varmasti hienoa nähdä ne tulppaanimeret. :) Mutta huh tuo lauantain bussijono kuulostaa aivan karmealta, hyvä vinkki tosiaan mennä arkipäivänä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sonja! Noinhan se taitaa useimmissa nähtävyyksissä olla, että jos pystyy menemään aamupäivällä arkipäivänä, niin pääsee pienemmillä ruuhkilla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pia! Emme laske itseämme varsinaisiksi puutarhaihmisiksi, mutta sen verran kyllä, että kyllä kevätkukat meille puiston teemaksi hyvin kelpaavat :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *