Karibiaa lennellen vai risteillen?

Karibia vertailu feature

Kiersimme eteläistä Karibiaa lentäen tämän vuoden maalis-huhtikuussa.
Olemme myös käyneet Karibialla yhdellä risteilyllä, jouluna 2012.
Vaikka monet saaret ovatkin kohteina pieniä, niin ne näyttäytyvät kuitenkin matkailijalle erilaisina riippuen siitä asettuuko niille hetkeksi vai poikkeaako risteilylaivalta vaan päiväseltään.

Osa meistä pitää risteilyistä – ja osa taas ei halua lähteä elämänsä ensimmäisellekään risteilyllä.
Keväinen matkamme, Aventuran Eteläisen Karibian saarikierros, oli kyllä kerännyt lisäksemme vain sellaisia matkailijoita, jotka eivät halua risteillä, kertaakaan!
Me olemme risteilleet Karibialla, purjehtineet Karibialla ja poikenneet osana maailmanympärimatkaamme Kuubassa – kaikki tavat siis käyvät.

Plussat ja miinukset

Muutama huomio kuitenkin Karibian kiertämisestä lentäen verrattuna risteilykokemuksiimme. Kummassakin on puolensa, suuntaan ja toiseen, eli minusta kumpikaan tapa ei ole mitenkään ylivoimainen.

Hyviä asioita lentäen saaria kierrellessä:

 • Mahdollisuus kokea saaret ”tyhjinä” – pienillä saarilla isojen laivojen turistimäärät ovat niin suuria, että saaret muuttuvat toisenlaisiksi tuhansien turistien rantautuessa niille
 • Mahdollisuus kokea saaret aikaisin aamulla ja auringonlaskun aikaan illalla
 • Suurempi vapaus retkien suhteen, niin valmiiden kuin omatoimisten osalta
 • Mahdollisuus valita saaret, mitkä tahansa niistä, ja aika niillä vapaasti – risteilyjen reitithän ovat juuri sellaisia kuin ovat.

Mutta ei lentäen saarten kiertäminenkään pelkkää juhlaa ole:

 • Siirtymisiin saarelta toiselle kuluu aikaa. Pienilläkin lentokentillä pitää olla ajoissa ja hotellivalinnasta riippuen matkaan kentälle/kentältä voi kulua pitkäkin aika. Lisäksi lennot voivat olla myöhässä, jolloin saaren vaihtoon voi pahimmillaan kulua lähes koko päivä.
 • Hyvät hotellit eivät ole Karibialla halpoja
 • Taksitkaan eivät ole halpoja, eli matkoihin lentokentältä hotelleihin kuluu niihinkin mukavasti rahaa
 • Osa ravintoloista ja kaupoista ovat auki vain silloin kun risteilylaivat ovat saarella.
  Kaikilla saarilla laivoja ei käy joka päivä, joten saatat joutua tyytymään suppeampaan tarjontaan.
Lomakkeita Karibiaa lennellen vai risteillen
Lomakkeita riittää täytettäväksi lentäen Karibiaa kierrellessä

Risteilyjen hyviä puolia ovat:

 • Yksi majapaikka koko kierroksen ajan, tavaroita ei tarvitse roudata kuin kerran (eikä oikeastaan silloinkaan)
 • Siirtymisiin saarelta toiselle ei tavallaan kulu laivassa aikaa, kun ajan voi käyttää vaikka ruokailuun ja nukkumiseen tai mihin nyt haluaakin.
 • Tarjousristeilyllä edullisessa hyttiluokassa risteily on luultavasti lentäen tehtävää saarikierrosta halvempi vaihtoehto.

Sitten ne risteilyjen huonot puolet:

 • Olet sidottu laivaan, sen reittiin ja aikatauluihin
 • Olet saarilla aina samaan aikaan kuin kaikki muutkin ja päädyt todennäköisesti kulkemaan monessa kohtaa ruuhkassa
 • Retket ovat suhteellisen kalliita ja ryhmät isoja
 • Päädyt todennäköisesti syömään enimmäkseen vaan laivan ravintoloissa, koska aika maissa on lyhyt, ruoka laivalla sisältyy hintaan ja rannan ravintolat ruuhkaisia laivan ollessa rannassa.

Vielä kerran risteilyllekin?

Molemmissa vaihtoehdoissa on siis puolensa ja vaikka keväisen kokemuksemme jälkeen ehkä sittenkin kallistuisimme pitämään lentäen tehtävää Karibian kierrosta risteilyä parempana vaihtoehtona, niin en silti pidä mahdottomana ajatusta, että vielä joskus päätyisimme toisellekin Karibian risteilylle.

NCL Breakaway Karibiaa lennellen vai risteillen
NCL Breakaway -laivan Haven-osasto (kuva laivavierailulta Helsingissä kesällä 2018)

Esimerkiksi jollekin San Juanista lähtevistä (= meille uusia kohteita ainakin Puerto Rico ja todennäköisesti US Virgin Islands). Tai jollekin risteilyllä, joka poikkeaisi Cozumelissä, jos sen reitti olisi riittävän erilainen kuin jo tekemämme Karibian risteily, joka vei meidät mm. Belizeen, Jamaicalle ja Hondurasiin (Roatanille). Cozumel siksi, että jos toisen kerran sinne päätyisin, niin kävisin katsomassa Chichen Izkan, jonka pitkän risteilyn laiskistamina jätimme jouluna 2012 väliin.

Eteläisen Karibian saarikierros

Keväinen reittimme oli Sint Maarten/Saint Martin – Dominica – Barbados – Grenada – Saint Vincent ja Grenadiinit – Saint Lucia. Lisäksi teimme Sint Maartenilta päiväretken Saint Kitts & Nevisille. Grenadalta ei ihan suoraa lento Saint Vincentille osunut kohdalle, joten poikkesimme välilaskun verran myös Trinidadin saarelle.

Sint Maartenille lensimme Helsingistä Amsterdamin kautta ja Saint Lucialta Atlantan ja Amsterdamin kautta takaisin Helsinkiin.

lennot 2018 caribia

Alla linkkilista kaikkiin tämän Karibian kierroksemme juttuihin.

St Maarten / St Martin ja St Kitts ja Nevis

Sint Maartenilta ja erityisesti Saint Martinilta mieleeni jäi keväältä tuhot hurrikaani Irman jäljiltä ympäri saarta. Saint Kitts ja Nevis, vaikkakin on hyvin lähellä Sint Maartenia, puolestaan oli kokonaan säästynyt Irmalta. Etenkin iltapäivällä Neviksellä saavutimme ehkä raukeimman tunnelman Karibialla: ei ollut ruuhkia, tuskin ihmisiä!

Nevis Karibiaa lennellen vai risteillen
Raukea iltapäivä Neviksen saarella
Sint Maarten
Meri on Karibialla lähellä kaikkialla – tässä rantaa Sint Maartenilla

Dominica

Dominica on ihan erilainen kuin muut Karibian saaret: täällä ei ole hiekkarantoja, mutta sen sijaan sademetsää ja hienoja patikointipolkuja. Tosin hurrikaanit Maria ja Irma ovat moukaroineet ihan erityisesti tätä saarta, mutta metsähän kasvaa nopeasti.

Jos haluat lomallasi tehdä jotain hyvää, niin valitse kohteeksesi Dominica, sillä se, jos mikä Karibian saarista tarvitsee nyt turistinsa saaren jälleenrakentamisen tueksi!

Dominica
Kyllä se siitä taas kasvaa, sademetsä
Dominica Karibiaa lennellen vai risteillen
Iltatunnelmaa Dominicalla

Barbados

Barbadokseen emme ihastuneet, ehkä osittain siksi, että hotellivalinta ei mennyt ihan nappiin eikä sääkään ihan suosinut. Tavallamme matkustaa tuskin palaamme Barbadokselle, mutta jos jokin mahdollinen tuleva risteily saarelle ”pakottaisi”, niin toki antaisin sille uuden mahdollisuuden.

Barbados
Rantaelämää Barbadoksella – no ei, kyllä rannalla ihan siistejäkin pätkiä oli!

Grenada

Olimme Grenadalla pääsiäisenä ja pääsimme kokemaan saaren sekä risteilyturistien kanssa että ilman niitä. Pyväpäivänä, jolloin yksikään risteilylaiva ei ollut satamassa, oli St Georgesin keskustassa vaikea löytää auki olevaa ravintolaa, mutta löytyihän sieltä jotain sentään. Emmekä me nälkään olisi kuolleet, vaikkei olisi löytynytkään: hotellimme olisi toki mielellään ruokkinut meidät.

Karibian rytmejä Grenada
Karibian rytmejä Grenadalla

Saint Vincent ja Grenadiinit

Matkamme ehkä toiseksi hienoin hotelli ja kaunista sademetsää 4 hengen porukalla ennen risteilyturisteja – Karibiaa parhaimmillaan!

Saint Vincent
Sademetsän siimeksessä Saint Vincentillä

Saint Lucia

Saint Lucialla viivyimme vaan yhden kokonaisen päivän, mikä näin isolle saarelle oli kyllä oikeastaan turhan vähän. Tosin enemmän kuin risteilyvieraat, sillä olihan meillä myös saapumisiltamme ja lähtöaamumme. Mutta ehdimme me silti näkemään Pitonit, banaaneja ja kasvitieteellisen puutarhan.

Saint Lucia
Matkamuistoja Saint Lucialta? Hienon vihreitä, hetken aikaa

Saint Lucia kiinnosti minua erityisesti myös siksi, että veljeni oli vaan muutamaa kuukautta aikaisemmin päättynyt purjehduksensa Atlantin yli juuri Saint Lucialle.
Jos haluat lukea minkälaista on ylittää Atlantti purjeveneellä, niin lue myös veljeni kirjoitus purjehduksestaan:

Saint Lucia
Satamatunnelmaa Harmony Suites -hotellin rannalla

Matkan kustannukset ja vähän hotelleista

Kustannusyhteenvedossa matkan kustannukset ja tuossa jälkimmäisessä jutussa paitsi matkan aikana eri saarilta useimmiten jo samana päivänä kirjoittamiani vaikutelmia myös käyttämämme hotellit listattuina ja paremmuusjärjestyksessä.

Saint Lucia Harmony Suites
… ja taas uusi muutaman yön koti: Harmony Suites Saint Lucialla

Matkan hahmottelua ennen lähtöä

Näihin juttuihin keräsin ennen matkaamme muiden kokemuksia ja vinkkejä reittimme saarilta, jakaen ne kahteen juttuun.

Maabongausnäkökulma Karibian alueeseen

Karibian itsenäiset maat ja muut alueet ja käyntimme niissä. Itsenäisistä maista uupuu enää Dominikaaninen tasavalta ja Haiti.

Haiti
Haitia Steve Bennettin kuvaamana (Flickr) – Steve Bennettin blogissa lisää Haitista
Tags from the story
Join the Conversation

22 Comments

 1. says: Inka

  Karibian risteily on minulle aina ollut pienoinen haave, juurikin sen helppouden takia. Omat risteilykokemukset rajoittuu vielä vain näihin meidän Itämeren risteilyihin, joista en ehkä sen suuremmin piittaa, mutta ehkä vielä joskus, ehkä vielä joskus Karibia kutsuu….

  Täältä on aina ihanaa lukea rehellisiä matkakokemuksia!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Inka! Risteily on toki helppo vaihtoehto, etenkin jos hakee vaan rentouttavaa lomaa ja kohteet eivät ole niin tärkeitä. Osa risteilyistä pitävistä taitavatkin valita matkansa laivan eikä reitin perusteella eivätkä kaikki välttämättä käy kaikilla saarilla edes rannassa. Mutta kukin tavallaan, kaikki vaihtoehdot ovat ihan yhtä ok :-)

 2. Olipa kattava lukupaketti! Ja hyvin pohdittu plussia ja miinuksia. Juurikin tuo vain päivän oleminen jossain paikassa risteilyssä arveluttaa mutta muutoin olen kyllä sillä kannalla, että edes once of lifetime on risteilyllä käytävä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Suosittelen ehdottomasti risteilyä ainakin kerran – vasta sitten sen tietää, että ”kestääkö” niitä vai jopa pitääkö niistä :-)

 3. Vastailinkin tähän jo väärässä paikassa, mutta jatketaan… Kokemustenne perusteella voi sanoa, että ”kun toiselle kumartaa, niin toiselle pyllistää”. Risteily vaan on niin älyttömän helppoa, mutta eihän siinä sitten ehdi tutustua paikkoihin. Eli risteily on luksusta ja nautiskelua. Ihan ok niin.
  Saarihyppelyistä tykkäämme. Olemme levottomia sieluja ja haluamme nähdä uusia paikkoja. Ikävä puoli ovat ne lennot saarelta toiselle. Maksavat usein paljon, aika kuluu matkustamiseen kentälle ja kentältä. Tekisimme pikkumatkat mieluummin laivalla, mutta miten se onnistuu Karibialla? Ovatko merimatkat ikäviä kovasta aallokosta johtuen? Entä hinnat? Saitteko noista asioista mitään selkoa?
  Kiitos hyvästä, perusteellisesta postauksesta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Asko! Niinhän se taitaa olla, että monelle risteilijälle on ihan sama missä se laiva risteilee :-) Joitakin välejä Karibialla voi matkustaa laivallakin, mutta kovin taajaan niitä ei mene eikä kaikkien saarten välejä – matkat ovat kuitenkin sen verran pitkiä. Mahdollisten ”reittilaivojen” hintoja emme selvittäneet mitä nyt Saint Kittsin ja Nevisin välillä, mutta se väli olikin lyhyt ja saman valtion sisällä. Turisteille oli kyllä sillekin välille omat, kalliimmat hinnat.
   Purjevene on tietysti yksi vaihtoehto, sitäkin on tullut kokeiltua! Purjehdusreissullamme, taisi olla helmikuussa, tuulet olivat melko kovia, mutta tasaisia – isoissa laivoissa tuntuu tietysti vähemmän. Hurrikaaniaika sitten tietysti erikseen.

 4. Tämä olikin kattava ja mielenkiintoinen lukupaketti. Me olemme kahteen kertaan risteilleet Karibialla ja ajatus lentämisestä pitkin poikin siellä viisihenkisenä lapsiperheenä tuntuu liian hankalalta. Olemme oikeastaan hurahtaneet risteilyihin sen helppouden takia. Lapsille on niin paljon tekemistä laivalla ja ruokaa saa koska vaan. Viime risteily meni alkuraskauden pahoinvoinnin takia pääasiassa hytissä maaten. Onneksi oli hyvät hytit ja sängyt :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Lapsiperheiden näkökulmasta risteily onkin varmaan hyvä vaihtoehto ja etenkin jos lapset ovat aika pieniä, tuskin tarkempi tutustuminen saariin onkaan kovin tärkeä asia.

 5. says: Sanna

  Siis juuri eilen puhuin miehelle tällaisesta risteilystä! Ja tämän kirjoituksen perusteella risteily olisi näin perheellisenä se ykkösvaihtoehto ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! Risteily on toki helppo, mutta tutustuminen saariin jää kyllä sitten vähäisemmälle – ja on kestettävä sitä, että kaikkialla on koko ajan aika paljon muitakin risteilymatkustajia.

 6. Erittäin kiinnostava paketti Karibialle menosta, pistän tämän korvamerkinnällä muistiin!

  Tuo risteily kiinnostaa todella paljon, helppouden takia. Tosin sitten jännittää että onko siellä viihtyisää, kun kuljetaan kuin porsaat karsinasta toiseen (saarelta toiselle) niin isoina ryhminä ettei mitään henkilökohtaista ole saatavissa. En tiedä, pitää varmaan kokea itse.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Antti! Isoissa laivoissa ihmisiä on paljon – toki on myös pienempiä, joissa ihmisiä on vähemmän, mutta silloin hintakin on jo taas kovempi risteillenkin. Yllättävää kyllä noissa jättilaivoissakin on aika hyvin organisoitu se, että ihmiset pääsevät niistä kohtuuajassa aamuisin retkille tai ihan vaan muuten saarelle, mutta pienille saarille ihmisiä kyllä välillä tuntuu olevan liikaakin.

 7. Karibian risteily on sellainen, jonka haluaisin ainakin kerran kokea. Saarten kiertely lentämällä ei myöskään ole minulle mahdoton ajatus. Mutta jos nyt pitäisi päättää, kallistuisin risteilyyn. Molemmilla on omat hyvät ja huonot puolet kuten kirjoitit.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Ja kuten tuossa jo jollekin muulle totesin, niin kyllä se risteily ainakin kerran kannattaa testata – ei sitä muuten voi tietää miltä se itsestä tuntuu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anita! Tosiaan sen verran mitä noita laivayhteyksiä tuli vastaan, niin laivalla ”päiväretkietäisyydellä” oleville saarille niitä toki on, mutta pitempiä välejä pitää etsiä tarkemmin ja niitäkin voi löytyä, muttei ehkä ihan joka päivän lähtöihin.

 8. Hieman lapsellisesti itseäni harmittaa, että kun vietin vuottani Dominikaanisessa tasavallassa osui vaihtovuoden alkuun juuri 9/11, ja meiltä vietiin passit ja mahdollisuus reissata maan rajojen ulkopuolelle. Juuri, kun lähellä olisi ollut vaikka mitä! Tuo risteily hieman houkuttaa, ja tuntuu erittäin kätevältä varsinkin jos haluaa kartuttaa maalistaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Sattuipa huonosti. Veljentyttäreni oli aikoinaan vaihdossa Thaimaassa ja samalla tuli tosiaan tutustuttua lähiseutuun Hongkongiin, Singaporeen, Baliin ja Thaimaan saariin.

 9. Olipa mielenkiintoinen juttu! Itse olen aina ollut juuri sellainen risteilyjen välttelijä, mutta ehkäpä Karibialla siitäkin saisi enemmän irti. Olen käynyt vain itäisellä Karibialla (Guadaloupe, Dominica, Martinique) ja Jamaikalla, nyt kiinnostaisi kovasti Belize ja Guatemala, ja suunnittelemmekin reissua näihin ensi vuodelle. Mitä tykkäsitte Belizestä?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Me olemme valinneet risteilyn lähinnä sellaisilla alueilla, joilla on saarivaltioita, kuten Karibialla ja Intian valtamerellä (Seychellit, Mauritius, Reunion, Madagaskar), sillä monen saarivaltion yhdistäminen samaan matkaan lentäen on tosiaan hiukan työläämpi ja kalliimpi vaihtoehto.

 10. says: Sini

  Asioilla on puolensa: Jos kiertelisi Karibialla lentäen, näkisi tosiaan sen puolenkin, millaista on ilman risteilyturisteja. Lennot ovat vaan aika kalliita tuolla ymmärrettävistä syistä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Lennot maksavat jonkin verran, mutta ehkeivät nyt kohtuuttomasti Karibian yleisen hintatason huomioiden. Kaikki on Karibialla moninverron kalliimpaa kuin vaikka Kaakkois-Aasiassa, sanoisin, että hyvin eurooppalaisella hintatasolla mennään.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *