Suuri Guineanlahden kiertomatka euroina

kustannukset fea

Läntisessä Afrikassa maapisteen hinnaksi tuli tammikuussa n. 1200 euroa, per nuppi.  Enemmänkin niistä on maksettu – ehkä kalleimmillaan Saudi-Arabiasta, jossa maapisteen hinnaksi muodostui lähes 4000 euroa.

Matkammehan oli Aventuran järjestämä kiertomatka, jonka syntymiseen olimme osaltamme olleet vaikuttamassa ehdottaessamme jo yli vuosi sitten, että voisikohan heidän Benin – Togo – Ghana -matkaansa liittää vielä ainakin pari kohdetta ja lopulta niitä kohteita olikin sitten seitsemän. Matkan varrella Gabon vaihtui Kameruniksi, mutta 25 päivän matkalla ehdimme nähdä seitsemän maata.

Aventuran matkan perushinta toimistokuluineen oli tammikuun 2019 toteutukselle 14 750 euroa (kahdelta, kuten kaikki muutkin kulut tässä laskelmassa).

Lisäksi maksoimme 130 euroa paluulennon Economy Comfort -paikoista KLM:lle – 8 tuntia Luandasta Amsterdamiin oli kiva istua vähän väljemmin.

Jatkuva matkavakuutuksemme if:issä ei olisi peruutusturvaltaan riittänyt turvaamaan saataviamme tämän hintaisella matkalla, jos olisimme vaikka sairastapauksen takia joutuneet peruuttamaan sen viime hetkellä, joten täydensimme vakuutusturvaa ottamalla tämän matkan ajaksi myös matkakohtaisen vakuutuksen Fenniasta. Fennialla ei ole ainakaan vielä ylärajaa peruutusturvassa. Lisävakuutus maksoi 119 euroa.

Vielä malarianestolääkitys (Malarone) 280 euroa, ja olimmekin valmiita matkaan!

Matkan peruskuluihin voitaneen myös laskea lentokenttäpaikoitus 84 euroa. Iirislahdesta ei etenkään Länsimetron myötä lentokentälle käytännössä voi matkustaa kuin autolla, sillä liityntäbussi + metro + juna -yhdistelmässä on ainakin yksi vaihto liikaa.

Viisumit

Guineanlahden kierroksen 7 maasta 6 vaati viisumin.
Ghanan ja Togon perinteiset viisumit piti hakea lähetystöistä.
Muihin maihin: Benin, Norsunluurannikko, Gabon ja Angola pystyi hakemaan nettiviisumit, jotka sitten rajalla muuntuivat oikeiksi passiin leimatuiksi tai liimatuiksi viisumeiksi.

Aventura tarjosi viisumien hakua palveluna kahtena eri vaihtoehtona: he voivat hakea puolestamme lähetystöistä haettavat viisumit tai kaikki viisumit.

Aloitimme ajatuksella, että annamme Aventuran hakea Ghanan ja Togon viisumit hintana 530 euroa.

Viisumeja

Beninin nettiviisumien haku onnistui helposti ja maksoimme niistä itse hakien vaan 100 euroa.

Seuraavien maiden osalta ongelmaksi tuli, että viisumihakemuksiin olisi tarvittu liitteeksi lentoliput ja tiedot hotellivarauksista ja ehkä hiukan yllättäen jopa lentolippuja oli vielä marraskuussa vaikea saada Aventuralta, joten hiukan laskeskeltuamme totesimme, että annetaan loput kolmekin Aventuralle hintaan 490 euroa.

Viisumihakemuksia varten tarvitsimme myös muutaman valokuvan lisää, tosin niistä maksoimme Verkkokauppa.comissa vaan 2 euroa. Angolan viisumihakemuksiin tarvittavat varallisuustodistukset Nordeasta maksoivat sen sijaan kokonaista 54 euroa ja myöhemmin kävi ilmi, ettei niitä olisi edes tarvittu!

Myöhemmin kävi myös ilmi, että Ghanan osuus matkassa oli lyhentynyt alle 24 tuntiin, joten siitä olisi voinut selvitä Transit-viisumilla, joka olisi ollut huomattavasti halvempi.

Mutta siis, kaiken kaikkiaan viisumit tälle matkalle maksoivat yhteensä 1 176 euroa (kahdelta, eli 588 euroa per nuppi).

Benin evisa Suuri Guineanlahden kiertomatka: kustannusyhteenveto

Ivory evisa Suuri Guineanlahden kiertomatka: kustannusyhteenveto

Todennettuja tietoja viisumien hinnoista per maa minulla ei ole paitsi Beninin osalta, sillä maksoimme niiden hakemisesta mainitut könttäsummat, mutta tätä juttua kootessani tarkistin eri lähetystöjen sivuilta niiden tämänhetkiset hinnat, joista saanee ainakin jonkinlaista osviittaa niistä:

 • Benin, jo mainitut 50 euroa
 • Togo, 30 euroa, jos viisumin käy itse hakemassa konsulaatista Helsingissä
 • Ghana, 108 euroa postitse Tanskan lähetystöstä + luultavasti kuriirikulut
 • Norsunluurannikko, 65 euroa (73 USD)
 • Gabon, 85 euroa (70 + 15 euroa pakollinen käsittelykulu)
 • Angola, 106 euroa (120 USD, maksetaan maahan saavuttaessa)

Yhteensä viisumit maksavat per nuppi siis ainakin tämän 444 euroa, joten Aventuralle maksamamme 510 euroa + 50 euroa Beninin viisumista lisäsi kuluja vain (?) runsaat 100 euroa per nuppi.

Kulut matkalla

Tammikuun kulumme olivatkin kaikkien näiden etukäteen maksettujen erien jälkeen todella pienet, 177 euroa, ja käsittivät vain:

 • retken Rolaksen saarella São Tomélla 112 euroa
 • muutama taksimatka Luandassa 9 euroa
 • muutaman vaatekappaleen pesetys 7 euroa
 • hiukan tippejä 7 euroa
 • matkamuistot (lähinnä jääkaappimagneetit) 42 euroa

Rolaksen retken ideoimme itse, joten se ei kuulunut matkaohjelmaan, siinä missä muut kaupunkikierrokset ja retket kuuluivat alkuperäiseen pakettiin.

std dobra Suuri Guineanlahden kiertomatka: kustannusyhteenveto
Sao Tomen dobra

Ruokamenothan eivät perinteisesti ole mielestämme matkakuluja, sillä olisimmehan me tammikuussa syöneet Espoossakin – itse asiassa tammikuun ruokamenomme olivat pienemmät kuin keskimääräiset ruokamenomme per kuukausi vuoden 2018 aikana. Afrikkahan ei ole länsimaalaiselle turistille erityisen edullista aluetta, mutta ulkona syömisen ehkä hiukan suuremmat kustannukset tasoittuivat sitten ehkä ”ilmaisiin” hotelliaamiaisiin, jotka pääosin olivat hyviä ja runsaita.

Yhteensä – tähän mennessä

Tähän mennessä kertyneet kulut tammikuun kiertomatkastamme ovat siis 16 715 euroa kahdelta, eli 8 358 euroa per nuppi.

Tähän mennessä …?

Tätä kirjoitettaessa kustannukset, jotka syntyivät Gabonin vaihtumisesta Kameruniin ovat vielä prosessissa. Aventuran käsityksen mukaan se, ettemme saaneet viisumia Gaboniin ja he joutuivat rakentamaan meille vaihtoehtoisen ohjelman Kameruniin, olisi johtunut kriisitilanteesta Gabonissa, jolloin matkavakuutus korvaisi ne.

cfaxaf
Keski-Afrikan frangeja käytettiin Kamerunissa

Tällä hetkellä odotamme vakuutusyhtiöiden kantaa asiaan, joten palataan näihin kustannuksiin (1 720 euroa) vielä erikseen myöhemmin.
Tarina Gabonin viisumeista, pikaviisumeista Kameruniin, kriisistä tai ei-kriisistä ja matkavakuutuksista ansaitsee hyvinkin oman tarinansa, mutta kerron sen kaikkine käänteineen, kun se on valmistunut.

Valuutat

Beninissä, Togossa ja Norsunluurannikolla käytetään Länsi-Afrikan frangia (XOF).
Ghanalla on oma valuuttansa, cedi (GHS). Kamerunissa käytetään Keski-Afrikan frangia (XAF), joka kurssiltaan seuraa Länsi-Afrikan frangia, mutta Keski-Afrikan valtioissa on omat setelinsä, eli Länsi- ja Keski-Afrikan frangeja ei voi käyttää ristiin.
São Tomélla on oma valuuttansa dobra (STD), samoin Angolalla kwanzansa (AOA).

Paikallista valuuttaa tarvitsimme lähinnä ruokaan, siis melko pieniä määriä, ja vaihdoimme käteiseuroja useimmiten hotelleilla tarvittavan määrän. Beninissä tosin piti muistaa vaihtaa riittävästi valuuttaa koko viikoksi, sillä Cotonoun jälkeen valuuttaa pystyi oikeastaan vaihtamaan seuraavan kerran vasta Togon Lómessa. Ghanassa olimme niin vähän aikaa, että taisimme illallisenkin maksaa luottokortilla, eli emme vaihtaneet valuuttaa lainkaan. São Tomélla eurot kävivät Rolaksen retken järjestäjälle ja hotellissa, mutta pienempiin menoihin vaihdoimme dobria.

cfaxof Suuri Guineanlahden kiertomatka: kustannusyhteenveto
Länsi-Afrikan frangia käytimme Beninissä, Togossa ja Norsunluurannikolla
Join the Conversation

10 Comments

 1. Kiitos, kun laitoit eurot jonoon. Onhan tuo melkoista, jos vertaa meidän kuluihimme. Reissaamme keskimäärin 8 ulkomaanmatkaa vuodessa (viimeisen 18 v aikana) ja kulut ovat olleet vuositasolla noin 8000 meiltä kahdelta yhteensä. Kallein reissu ollut 5000 € kahdelta. Hieman erilaista on matkustelumme ?. Katsotaan miten tulevaisuudessa…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Asko! Kukin tavallaan – meillähän ei sitten toisaalta ole kuluja esimerkiksi kesämökkiin tai enää edes purjeveneeseen liittyen. Ja senioreina tiedämme, että tämä matkailuharrastus päättyy jossain vaiheessa – tai ainakin muuttuu kesymmäksi, joten minusta on hyvinkin perusteltua matkustaa nyt niin paljon kuin hyvältä tuntuu ja sinne minne haluaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija!
   Tämä nyt oli vähän sellainen suunta, että valmis kiertomatka oli ainakin meidän osaltamme ainoa vaihtoehto. Emme oikein innostu Afrikan kiertämisestä puskatakseilla – ja lisäksi se olisi vaatinut ainakin tuplasti aikaa. Majoitusten tasosta olisi teoriassa jossain kohdin vähän tinkiäkin, mutta toisaalta taas niissä kohdin, joissa lämmin vesi olikin kylmää/haaleaa, niin kyllä se vähän nyppi, joten ehkei sittenkään …

 2. says: Tuuli

  Hurjan mielenkiintoista ollut seurata reissuanne, vaikken nyt heti tuonne matkaa suunnittelekaan. Ovathan nuo sellaisia kohteita, joihin varmaan mukavampi mennä järjestetyllä matkalla. Aina kiinnostavia myös nämä kustannukset. Kova hintahan tuo on, mutta mikäs siinä, kun rahat riittävät. Miksei käyttäisi rahojaan asioihin, jotka itseä eniten ilahduttavat?

 3. says: Sini

  Silloin pitää mennä vaikka maailman ääriin, kun vielä jaksaa. Sitten, kun kunto / terveys on huonompi, voi käydä vaikka omissa Euroopan suosikeissa, jonne pääsee vähemmällä vaivalla. ?

  Hienoa, että pystytte nauttimaan eläkepäivistä näinkin mukavan harrastuksen parissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Totta – ja totta tuokin, että kun paljon matkustaa, niin jo Eurooppaan saapuminen on aina kuin saapuisi kotiin. Juuri palasimme Mauritaniasta Las Palmasin kautta kotiin ja Las Palmas tuntui heti ihan ”kodilta” Nouakchottiin verrattuna.

 4. Silloin pitää mennä, kun voi. Tosin, jos mulle annettaisiin 8000 euroa matkarahaa ja sanottaisiin, että mihin lähdet tällä, niin en ehkäpä keskelle mustaa Afrikkaa :D

  Katselin niitä teidän kuvia rannoilta, kylistä ja kalasatamista ja näytti just samalta, kun Gambia ja Senegal, joskus 90-luvun alussa, kun kävin. Ei herännyt himoa tutustua Afrikkaan, vaikka hyvä ja paljon infoa antava matkakertomus teillä olikin. Afrikka ei edelleenkään ehkä vaan ole mun paikka.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna!
   Meillähän uudet kohteet saavat aina potentiaalisissa suunnitelmissa ylimääräisiä pisteitä, joten sikäli tämä oli ”meidän juttumme”. Ja ehkä Benin ja Togo olivat keskenään aika samanlaisia, mutta kyllä vaikka Kamerun ja Angola olivat jo aika kaukana toisistaan, eli eivät ne kaikki maat Afrikassa ole samanlaisia. Senegal ja piskuinen Gambia varmaan on toinen pari, jotka ovat aika samanlaisia keskenään, sillä eivät asiat oikein voi muuttua muutaman kilometrin alueella.
   Me taas emme hevin lähtisi tuolla rahalla – tosin sitä ei ehkä saisi siihen kulumaankaan – ”lojumaan” loistohotelleihin Thaimaaseen tai Singaporeen :-) – mutta onneksi jokainen saa matkustaa kuten haluaa ja minne haluaa. Tai melkein ainakin, joskus viisumikuviot rajoittavat, eli emmehän mekään päässeet sittenkään Gaboniin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.