Maailman 30 parasta trooppista saarta

Kääntöpiirit

Tarkistaessani joitakin asioita São Toméen liittyen päädyin myös Telegraph-lehden muutaman vuoden takaiseen juttuun otsikolla The 30 most idyllic islands on Earth. Muutama vuosi kirjoitin jutun paikoista, joihin olen mielelläni palaisin uudelleen ja päädyin listaan, jossa kaikki kohteet ovat saaria. Luultavasti jo parikymmentä vuotta sitten televisiossa pyöri sarja Worlds Twenty Best Cities & Islands, jota referoin jo kauan sitten blogissammekin.

Telegraph-lehden perustaa valintansa maailman idyllisimmiksi saariksi Daniel Defoen Robinson Crusoe -kirjaan todeten lähes runollisesti, että Crusoe-tyyppinen trooppinen saari lisättynä muutamalla nykyajan mukavuudella kuten cocktailit, pörröiset pyyhkeet ja ilmastoidut sviitit on täydellinen ympäristö.

Tällaiset saaret sijaitsevat sen mukaan Kauriin ja Kravun kääntöpiirien välillä ja sää näillä saarilla on ympäri vuoden sopiva vaikka autiolla rannalla Robinson Crusoen tyyliin eläen – tosin joillakin alueilla mukavuuden haluisen matkailijan kannattaa huomioida hurrikaani- ja tornadosesongit.

Kääntöpiirit, tropiikki

Telegraph-lehden saaret

Telegraph-lehti on pisteyttänyt valitsemansa 30 saarta omalla Crusoe-indeksillään, jota ei kovin tarkkaan jutussa avata, mutta päätellen esimerkiksi siitä, että Phuketin pisteet ovat jääneet yhteen, niin mukana on myös ollut saaren autius.

Tässä ne ovat, maailman 30 idyllisintä saarta, pisteytettynä ja kartalle sijoitettuna:

30 saarta
Telegraph-lehden artikkelin 30 Crusoe-pisteytettyä saarta

Meriharakoiden saaret

Emme tapaa matkoillamme hakeutua tropiikkiin ja rannalle, mutta etenkin silloin kun trooppinen saari on oma valtio tai TCC-alue olemme nekin matkakohteiksi kelpuuttaneet. Näistä lähtökohdista olin jopa hiukan yllättynyt siitä, että olemme käyneet 14 näistä saarista.

5/5 Crusoe-pistettä

La Digue Seychellit 30 parasta trooppista saarta
Rantakalliot La Diguella

4/5 Crusoe-pistettä

Nevis Saint Kitts ja Nevis 30 parasta trooppista saarta
Katutaidetta Neviksen saarella Saint Kitts & Neviksellä

3/5 Crusoe-pistettä

Mauritius 30 parasta trooppista saarta
Vehreä Mauritius

2/5 Crusoe-pistettä

Barbados 30 parasta trooppista saarta
Auringonlasku Barbadoksella

1/5 Crusoe-pistettä

Barbados 30 parasta trooppista saarta
Trinidadin kadulla – Trinidad oli Kuuban suosikkikaupunkimme

Vaikka olemmekin käyneet Saint Vincentillä, niin Bequaille ei sieltäkään poiketa ihan noin vaan.
São Tomé ja Príncipellä Príncipe jäi käymättä ja Malediiveilla asuimme Angagan atollilla, ei Kihavah Huravalhilla.

Ainakin Bali ja Dominikaaninen tasavalta ovat edelleen ”listallamme”.
Lasse on käynyt Aruballakin, joten voi olla, ettemme päädy sinne hetimmiten …

Jos haluat lukea myös niistä saarista, joilla emme ole käyneet – tai haluat lukea lisää niistäkin, niin Telegraph-lehden jutun lopussa on luonnehdinta kustakin saaresta.

Miten on Sinun Crusoe-pisteittesi laita? Löytyykö listalta tuttuja – tai jopa suosikkikohteitasi?
Jos olet jopa kirjoittanut jostain kohteesta, joka ovat meiltä vielä kokematta, linkkaa mielellään juttusi kommenttikenttään!

Join the Conversation

23 Comments

 1. Kiitos Pirkko. Kuten saatat arvata, tällainen kiinnostaa meitä todella paljon. Noita saaria on kiva bongailla. Se, että La Diguen rannat ovat kärjessä, tuli juuri todistetuksi. Olen tekemässä juttuja maanosien parhaista kokemistamme rannoista ja laitan mielelläni tämän kirjoituksesi mukaan niihin bloggauksiini. Tässä muillekin esimerkki ehkä parhaasta varpaistelurannasta maailmassa.
  http://appamatkustaa.fi/petite-ansen-beach-seychelleilla-la-diquen-saaren-paras-varpaisteluranta/

  1. says: Pirkko

   Kiitos Asko!
   Osittaisena tekijänä noiden saarien arvioinnissa lienee myös se, ettei paikka ole kovin kansoitettu ja niinhän tuo näkyi teidänkin vierailullanne tuolla rannalla, että muita ihmisiä ei siellä näkynyt. Pitkiä valkoisia autioita rantoja on myös todella paljon Guineanlahden rannalla, mutta niitä ei ole tietenkään ei-saarina :-) ole kelpuutettu mukaan.

 2. Jaahas, taas tuli todistetuksi, että maailma on suuri ja meikäläinen on nähnyt siitä vain pikkupikkuriikkisen murto-osan = tältä listalta vain 4 kohdetta, nekin kaikki massaturismin tyyssijoja. Kolmesta olen vääntänyt blogiini jonkinmoista juttuakin, ihan blogin alkuaikoina, jolloin kuvat olivat pieniä ja monesti vanhoista printtikuvista skannattuja ?. Mutta hauskoja muistoja nämäkin…

  http://www.maaritmaailma.com/joulu-ulkomailla/ (Langkawi, Dominikaaninen tasavalta)

  http://www.maaritmaailma.com/jumalten-suosikkisaari/ (Bali)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit! Blogit, ilmeisesti myös Sinun, ovatkin hyviä lähteitä, myös itselle, löytää vanhempiakin matkamuistoja. Päivitin kommenttiasi sen verran, että lisäsin linkkien perään kohteiden nimet, niin ohjaavat niistä mahdollisesti kiinnostuneet lukijat paremmin perille.

 3. Trooppisten rantojen rakastajana tämä oli mielenkiintoinen. Tällaiset listaukset on usein hauskoja, mutta myös tietysti hirmu subjektiivisia. Fidzin nyt esim. pitäisi olla listalla, jos meiltä kysytään. Ja mieluummin enemmän Malediiveja kuin Thaimaata. Muttq paljon on vielä näkemättä! Terkkuja Malediiveilta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Ja kiitos terveisistä :-) Onkohan Fidzi saarena liian iso tällaiselle listalle, jossa haetaan Robinson Crusoe -tyyppisiä ehkä pienempiä ”autioita” saaria? Arvailua vaan, mutta voisi johtua tästä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kehu nyt Arubaa, joka saattaa hyvinkin minulta jäädä näkemättä sen takia, että yleensä hakeudumme uusiin kohteisiin ja Lasse on kauan sitten jo Aruballa ollut.
   Penang ei tainnut ihan tuolle listalle yltää, ehkä mm. siksi, että sinne pääsee tietä pitkin, mutta kiitos kuitenkin linkistä.

 4. says: Sateenmuru

  Olen onnistunut kiertämään tropiikin kaukaa ja asustellut vain alakuloisilla ja sateisilla saarilla, mutta viime aikoina olen huomannut usein katselevani tällaisia saarikohteiden kuvia ja listauksia netistä. Tämä oli todella onnistunut ja kattava blogijuttu! Tahiti on korkealla unelmieni matkalistalla tällä hetkellä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ja mukavaa jos pidit jutusta. Trooppiset saaret eivät ole olleet meilläkään listan kärjessä, mutta niillekin on selvästikin aina välillä päädytty :-)

 5. says: Timo

  Näistä 6 on meillä vierailtuna (Tahiti, Aruba, Sal, Mauritius, Bali, Barbados, Kuuba) ja ainakin Oahu + Dominikaaninen on ollut aktiivisesti harkinnassa. Outoa ettei Malediivit päässeet mukaan listalle, vaikka omasta mielestäni Sal ei ollut oikeastaan Kanarian saaria kummoisempi.

 6. says: Pirkko

  Kiitos Timo! Olihan tuolla yksi saari Malediiveiltakin, ihan sijalla 4. Me kävimme Kap Verdellä jo kauan sitten ja silloin se (Sal) minusta ainakin jossain määrin täytti ”aution saaren” kriteerejä.

  1. says: Timo

   Totta! Usein käynti optikolla riittää. :-o
   Toki autiota oli Salilla, mutten olisi sitä kovin idylliseksi laskenut. Mutta varmaan oli omat kriteerinsä näillä listaajilla.

 7. Näistä taitaa Phuket olla ainoa jossa olen käynyt ja täytyy kyllä ihmetellä että miten se on tällaiselle listalle edes päätynyt. Onhan sielläkin jotain kauniita rauhallisempia rantoja, mutta että trooppisten saarten top 30:ssä? Kuulostaa vähän överiltä :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anni! Tämän jutun kommentteja eri kanavissa lukiessani on käynyt mielessä, että olipa hyvä, ettei lista ollut omani – sen verran vaikeaa olisi ollut puolustaa tai perustella listaa monenkin sille päätyneen saaren osalta :-)

  2. says: Rosa

   Minäkin olen käynyt näistä vain Mauritiuksella ja se on kyllä suhteellisen tylsä paikka ja ne rannatkinnovat hienoja vain, jos ovat resorttien omistuksessa, joten todellakin kummastelen kriteerejä.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Rosa! Ehkä ne Mauritiuksen rannat eivät kuitenkaan yksityisomistuksen myötä muutu huonoiksi? Listan kärjessä oleva Bequiakin lienee pitkältä omatoimisen turismin ulottumattomissa, mutta saari taitaa silti olla upea!

 8. says: Anmarien

  Briteissä rikottu helmikuun lämpöennätyksiä ja kuljen ihan tyytyväisenä täällä lähes +20 asteen lämmössä mun luotetussa talvitakissa, jossa myös pyyhälsin Helsingissä lumi- ja räntäsateessa. Trooppiset saaret ja lämpötilat voisi siis hyvin olla mun juttu, joten pitää ehkä miettiä jos lähtisi näihin tutustumaan kunhan jossain vaiheessa taas pääsee varsinaisesti matkailemaan muutakin kuin uuden kotimaan lähialueille.

  1. Kiitos kommentista. Joskus muistan keväällä lähteneeni työmatkalle Brittein saarille ja helleaallon osuessa kohdalle mukana oli vaan vääriö vaatteita eikä aikaa shoppailla!

 9. Onpa outo listaus. :D Itse en välttämättä listaisi tähän paikkoja kuten Phuket, Langkawi ja Bali. :D Mutta tosiaan, jos tuohon pitää liittyä cocktailit ja täydellinen ilmastoitu majoitus, niin harvemmalta todelliselta paratiisisaarelta sellaista löytyy. Tuosta listasta olen käynyt vain Langkawilla ja Balilla. Balin yllättävästä reissusta tulossa pian postausta. :)

 10. Kiitos kommentistasi! Listaus on kuitenkin muutaman vuoden vanha, joten ehkä kaikkien noiden mainitsemiesi paikkojen ylituristisoituminen on edennyt vasta viime vuosina tasolle, joka alkaa jo pilata kyseiset kohteet.

 11. Cookinsaaret ja Bali ovat näistä ainoita joissa olen käynyt, ja Cookinsaarten Aitutaki (ei listauksessa) on vielä Rarotongaakin upeampi paikka. Tottakai mieltymykset ovat kaikilla erilaisia joten listauksissakin on varmasti eroja ihmisten välillä. Havaijilla olen käynyt Mauilla, joka ei myöskään päässyt listalle, toisin kuin Kauai ja Oahu. Tuossa listassa on kyllä monia omia haavekohteita, kuten Seychellit, St Lucia, Malediivit ja Mauritius. Toivottavasti saarien olemus ei muutu liikaa kasvavan turismin (ja ilmastonmuutoksen) myötä, että ne pääsisi kokemaan suurinpiirtein samanlaisina vielä vaikka kymmenen tai kahdenkymmenenkin vuoden päästä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sofia! Havaijin risteilyllä kiersimme kaikki ko. saariryhmän saaret ja vaikka vietimmekin niillä kullakin vain päivän tai pari, niin hiukan niistä mielikuvaa silti sai ja sen perusteella puoltaisin kyllä osaltani ainakin Kauaita tuolla listalla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *