Kymmenen reissu-unelmaa

Kohteena maailma -blogin Rami listasi äskettäin mainiossa blogissaan kymmenen reissu-unelmaansa ja haastoi samalla viisi muuta matkabloggaajaa listaamaan samalla listalla omansa.

Haaste tuntui sen verran kivalta, että päätin lähteä mukaan. Ramilla ON usein hyviä oivalluksia, kuten vaikka käsite maakerroin.

Seniorina tapaan jo tosin hiukan vierastaa unelma-sanaa näissä yhteyksissä, mutta olkoon, mennään nyt tällä kertaa hiukan yli suunnitelmien, sinne unelmien puolelle, sillä tuskin ihan kaikki näistä päätyvät suunnitelmiksi seuraavan parin kolmen vuoden sisään. Mutta uskoisin, että ainakin puolet näistä pääsee toteutukseen asti. Piankin. Mutta eikä unelmia listatakin siksi, että ne toteutuisivat?

1 Paikka – A380

Viimeisen puolen vuoden mittaan Airbus A380 lentokone on päätynyt tajuntaani useammassakin yhteydessä. Kertaalleen jo hain esille sivun, jossa kerrotaan mitä välejä tällä konetyypillä lennetään. Äskettäin kerrottiin, että sen valmistus on päätetty lopettaa, mutta nykyiset koneet toki pysyvät taivaalla vielä monen monta vuotta. Mutta olisikohan nyt jo kohta aika yrittää tosissaan edistää matkaa joka lennettäisiin A380:lla?

A380 Kymmenen reissu-unelmaa #blogihaaste

2 Tapahtuma – 4th of July

Viime keväänä päädyimme pienen virheen takia osallistumaan Hollannin kansallispäivään Amsterdamissa. Virhe osoittautuikin sitten onnekkaaksi: siinä missä etukäteen olin ajatellut yrittää näitä juhlia välttää, niin niihin päädyttyäni pidinkin niitä ihan mukavana kokemuksena.

Samaan tapaan tietämättöminä päädyimme aikoinaan Tukholmaan kuninkaan syntymäpäivänä ja Osloon Norjan kansallispäivänä. Pitäisiköhän sitä ihan tahallaan yrittää päätyä joskus Yhdysvaltoihin heinäkuun alussa?

4th of July Kymmenen reissu-unelmaa #blogihaaste (Kuva Flickr: Liz West)

3 Kotimaan kohde – Lappeenranta

Ramin kotimaan kohde on Saaristomeri, jonka alueella tapasimme viettää lähes kaikki kesät purjehdusvuosinamme. Ensi kesän kotimaan edes alustavissa suunnitelmissa on on toistaiseksi kuitenkin vilahdellut vain Lappeenranta. Lappeenranta siksi, että syksyisellä Pietarin matkallamme ohittaessamme mennen tullen Viipurin aloin ajatella, että voisihan senkin käydä joskus katsomassa. Vaikka päiväristeilyllä Lappeenrannasta.

Lappeenranta Carelia Kymmenen reissu-unelmaa #blogihaaste

Lappeenrannassa voisi myös ajatella retkeä Sorjonen-sarjan maisemiin – eikös sellaisia järjestetä?

4 Kaupunki – Ateena

Euroopan kaupunkien kertausmatkailumme on Berliinin jälkeen ollut jo jonkin aikaa tauolla uusien kaupunkien ja maiden jyrätessä niiden ohi. Seuraavana olisi vuorossa ehdottomasti Ateena. Ja sen jälkeen ehkä jo taas Lontookin. Riikan kertaammekin jo vappuristeilyllä.

Ateena 1976 Kymmenen reissu-unelmaa #blogihaaste Akropoliksella kesällä 1976

5 Maa – Papua-Uusi-Guinea

Listallamme on edelleen aina monen monta maata – katso vaikka karttaamme, siellä ne ovat, sinisellä. Mutta jos Airbus A380 on tunkeutunut viime aikoina silloin tällöin tajuntaani, niin samalla tapaa on Papua-Uusi-Guinea. Siinä ei sinänsä ole juuri järkeä, sillä samaisella listalta löytyy Aasian suunnalta mm. Sri Lanka ja Filippiinit, jotka olisivat ihan helppoja kohteita, mutta ehkä juuri siksi Papua-Uusi-Guinea vähän haastavampana kohteena kiehtoo.

Suomeksi kirjoittavista matkabloggaajista tiedän vain Adalmina’s Adventures -blogia kirjoittavan Anna-Katrin käyneen täällä – mutta ehkä mekin, vielä jonain päivänä.

Papua-Uusi-Guinea Kuvan verran Adalmina’s Adventures -blogin Papua-Uusi-Guinea -juttuja

Risteilykeskus markkinoi jo jokin aika sitten MSC:n vuoden 2021 (!) maailmanympäriristeilyä ja ilmoitinkin jo heille, että sitten kun avaavat siitä myyntiin erillisenä osuutena pätkän Cairns – Columbo, niin voisin lähteä mukaan. Matkan varrelle jäisi mm. Papua-Uusi-Guinea, mutta myös Filippiinit, Taiwan ja Sri Lanka! Mutta toistaiseksi sitä voi varata vaan neljän kuukauden ympäri maailman versiona, jolle en halua lähteä.

msc 2021

6 Saari – Nantucket

Teoriassa haluaisin vielä joskus palata Nantucketin saarelle. Asua pienessä majatalossa, jossa kaikki vieraat kokoontuvat aamiaiselle saman pitkän pöydän ääreen, kuljeskella satamassa, kierrellä saarta pyörällä, syödä illallisia hyvissä ravintoloissa. Mutta voi olla, että vielä pitkäänkin uudet kohteet houkuttelevat kuitenkin aina vähän enemmän. Mutta Nantucket oli kyllä kiva!

Nantucket Yksi saaren monesta majakasta

7 Extreme – Haiti

Karibian alueen valtioista meiltä puuttuu enää Dominikaaninen tasavalta ja Haiti. Dominikaaninen tasavalta on helppo seuramatkakohde ja joskus sieltä on päässyt rajan yli käymään Haitin puolella päiväretkellä. Juuri äskettäin tosin paljon matkustavien globaalissa Facebook-ryhmässä joku kertoi rajan olevan nyt kiinni, joten ehkä varmin tapa käydä Haitissa olisi sittenkin lentää Port-au-Princeen. Haiti on kyllä tätä nykyä Ulkoministeriön luokittelussa ”vältä tarpeetonta matkustamista” -tasolla, joten kelvannee extreme-kohteeksi. Saa nähdä mihin tämän osalta päädymme.

Tap tap Port-au-Prince Tap-Tap -bussi Port-au-Princessä (kuva Flickr: Eduardo Fonseca Arraes)

8 Majoitusmuoto – mökkimajoitus

Kaukomatkakautemme talven 2018-19 osalta on maalis-huhtikuun vaihteeseen sijoittuvan Keski-Aasian kierroksen jälkeen ohi ja suuntamme taas välillä Eurooppaan ja ihan kesällä luultavasti Pohjoismaihin.
Ykkösenä mielessäni kesäkohteista on tällä hetkellä Bornholmin saari ja siellä mielellään majoituksena vuokramökki ja mielellään tietysti rannalla. Voi olla että olen jo myöhässä tuon osalta, mutten silti suostu vielä kiinnittämään kesäsuunnitelmia, kun tässä on ensin kevätkin välissä. Eiköhän Bornholmille kuitenkin mahdu, joskin ehkä sitten majoitusvaihtoehtoja täytyy katsoa laajemmin.

Gotlanti Gnisvärd Mökki Gnisvärdin rannalla Gotlannissa – tosin käytännössä tuskin kuitenkaan varaisimme mökkiä, jossa tuskin on mitään mukavuuksia kuten sähköä tai juoksevaa vettä :-)

9 Luontokohde – Costa Rica

Karibian ohella Afrikan jälkeen mielessä on ollut suuntana Väli-Amerikka. Ehkä koko ketju Costa Rica – Nicaragua – Honduras – El Salvador – Guatemala, mutta kun tilanne Nicaraguassakin on tasolla ”vältä tarpeetonta matkustamista”, niin voisihan tällä suunnalla ajatella Costa Rica – Kolumbia -yhdistelmääkin.

Tukaani
Tukaani – eikös tällaisenkin voisi nähdä Costa Ricassa? (Kuva Flickr: Didier Iceman)

10 Ruoka & juoma – Fish & Chips

Ruokaan hyvin vähän intohimoisesti suhtautuvana tämä oli ehdottomasti listan  vaikein kohta. Valintani, Fish & Chips, on sikäli mielenkiintoinen, etten oikeastaan ole kalaruokien ystävä, mutta etenkin Brittein saarten suunnalla valitsen kyllä tämän vaihtoehdon kerran jos toisenkin. Ehkä tämän voisi siis liittää kohtaan kaupunki ja Lontoo, sitten joskus, lähivuosina.

fish and chips Kymmenen reissu-unelmaa #blogihaaste (Kuva Flickr: russellstreet)

Kymmenen reissu-unelmaa #blogihaaste

Ramin toiveiden mukaisesti haastan siis minäkin viisi bloggajaa kertomaan omista reissu-unelmistaan tämän listan kohtiin:

Kerro omista reissu-unelmistasi ja laita postauksen linkki Kohteena maailma -blogin kymmenen reissu-unelmaa postauksen kommentteihin. Kopioi nämä lyhyet säännöt oman postauksesi loppuun ja haasta siinä viisi bloggajaa kertomaan reissu-unelmistaan.

Join the Conversation

26 Comments

 1. Kiitos haasteesta Pirkko! Nuo listaamasi haaveet kuulostaa kyllä sellaisilta, että kaikki ne voisin itsekin haluta toteuttaa jollain aikavälillä. Hieman tuota omaa listaa jo hahmottelinkin ja toivottavasti saan jutun pian pihalle. :)

 2. Aivan mahtava juttu Pirkko, että tartuit näin nopeasti haasteeseen mukaan! Ja erityisbonus upeasta ”mies kuin veistos” -kuvasta ;-)

  Lappeenranta on itselläkin korkealla, nimittäin juurikin kesäkohteena. Samaista Viipurin risteilyä olen pohtinut itsekin, että se olisi tosi hieno juttu kauniina kesäpäivänä. Itse olen ollut aika usein Lappeenrannassa työreissuilla, mutta kun ne ajoittautuvat aina talviaikaan, niin ei siitä pääse samalla lailla kiinni kuin kesällä. Toisaalta talvisessa Lappeenrannassa on parasta se, että siellä kuvataan parhaillaan seuraavaa kautta Sorjoseen.

  Kyllä nuo listasi kaikki kohteet fish & sipsistä lähtien kävisi tänne hyvinkin myöskin. Tuo ”vältetään tarpeetonta matkustamista” on varmasti teidän reissuissa usein se lause, mikä aiheuttaa mietteitä ja harmaita hiuksia matkasuunnitelmia pohtiessa.

  Ja jos nyt näistä yksi juttu jäi erityisesti mieleen, niin suurena Guinnessin ystävänä tukaanin näkeminen Costa Ricassa omin silmin olisi täydellinen luontoelämys!

  1. says: Pirkko

   Kiitos haasteesta – ja kommentista! Tosiaan tuossa 130 maan tuolla puolen pitää jo alkaa melkein uuteen kohteeseen kuin kohteeseen lukemaan vähän tarkemminkin noita eri maiden matkustustiedotteita. Mutta eivät ne nyt vielä oikeasti mitään rajoita, kyllä yli 50 maan joukosta löytyy vielä ihan kivoja ja helppoja uusiakin kohteita.

 3. says: Emma

  Näitä haastepostauksia on kyllä ollut kiva lukea! Moni teidän listalla resonoi mulle myös, Papua-Uusi-Guinean meinasin jopa omalle listallenikin nostaa. Ja A380:n kyytiin olen muuten tainnut päästä kerran Amsterdamista Taipeihin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Epistä, monet ovat kertoneet minulle täällä tai muuten, että ovat vaan ”päätyneet” A380:iin – ja minä en tunnu edes pienellä tarkoituksellisuudella löytävän sopivaa reittiä, jolla edes osa menisi tuolla. Tosin myös Taiwan on suunnitelmissa, eli pitääkin sitten joskus tarkistaa myös tuo reitti :-)

 4. Harmitti lukea A380:n valmistuksen lopettamisesta – se on ehdottomasti mukavin kone, jolla olen lentänyt! Onneksi, kuten sanoitkin, ne eivät kuitenkaan poistu käytöstä vielä vähään aikaan valmistuksen loputtua. Tervetuloa Lontooseen toteuttamaan Fish & Chips -haave! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Liisa! Lontooseen päädymmekin varmaan ihan lähivuosina ja siinä missä saimme Sinulta hyviä vinkkejä viime vuonna Amsterdamiin, niin taidan tulla sitten aikanaan kyselemään niitä Sinulta myös Lontooseen!

 5. Tämä Papua-Uusi-Guinea kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Voisi olla omakin unelma. Costa Rica oli jossain vaiheessa unelmani, mutta jostain syystä olin tämän haaveen jo unohtanut täysin.
  Lappeenranta on kyllä kiva kesäkaupunki – melkein yhtä kiva kuin Savonlinna :D.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Costa Rica kannattanee palauttaa Sinunkin unelmalistallesi, on se kuulemma sen verran upea maa :-) Ja kesä kun tulee, niin tosiaan vaikka Itä-Suomi on hyvä suunta sekin.

 6. Mielenkiintoisia paikkoja listallasi, kivaa lukea näitä haavepostauksia! :) Fish & chips hymähdytti, itsellekin maistuisi ranskisfanina, vaikka tosi peruskauraa onkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iida! Itseäni on aina tuo Fish & Chips jotenkin naurattanut, sillä en varsinaisesti tosiaan ole edes kalaruuan ystävä. Mutta eipähän tuo oikeastaan ole kalaa eikä perunaakaan parhaimmassa muodossa :-)

 7. says: Terhi

  Mikä tuossa Airbus 380A:ssa on erikoista? Itse en muista sillä lentäneeni. Vahva suositus Costa Ricalle, on noista Väli-Amerikan maista helpoin kohde.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! A380:ssä on kaksi matkustamoa päällekkäin, eli se on kaksikerroksinen ISO kone.

 8. Papua-Uusi-Guinea olisi varmasti mielenkiintoinen matkakohde! Erikoinen on tuo neljän kuukauden maailmanympärimatka laivalla. Vaikka juuri teimme neljän kuukauden maailmanympärimatkan, ajatus siitä että sen tekisi laivalla (todennäköisesti 1-2 päivää pysähtyen per kohde?) ei kauheasti houkuttele. Vaikka kohteet vaihtuisivatkin niin laivaan ehtisin jo tuskastua siinä ajassa. Mitähän tuollainen maksaisi?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sofia! Maailman kiertäminen laivalla on itse asiassa edullista – tuo koko kierros taitaa maksaa halvimmassa hyttiluokassa jotain vähän yli 10 000 euroa, sisältäen siis myös kaiken ruuan. Yksi tuttavapariskuntamme on tuollaisen matkan tehnyt, tosin ovat välillä jättäytyneet pois laivalta jonkun pätkän, matkailleet välillä itsekseen ja sitten taas palanneet laivaan toisessa satamassa.

   Juuri nyt ei koko kierros kiinnosta, sillä pääosa reitin kohteista ovat jo meille tuttuja, mutta joskus, vanhempana :-) voisin ehkä hyvinkin ajatella, että lähtisin tuollaiselle ja sitten tutuissa kohteissa joko kertaisin niitä tai viettäisin vaan leppoisaa elämää laivalla.

 9. Maailmanympäriristeily! Vau! Jäin nyt aivan jumittamaan siihen, vaikka pakko huikata että Fish & Chips on kyllä (pubi)ruokaa parhaimmillaan,ja juuri paikan päällä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kieltämättä jotain kiehtovaa noissa maailmanympäriristeilyissä on. Toisaaltahan maailmalta on myös juttuja siitä miten ihmiset ovat eläköityään muuttaneet risteilylaivoille vanhainkodin tms. sijaan, joten ehkä tuo voisi olla myöhemmin yksi vaihtoehto, ympäri, ympäri, ympäri … :-)

 10. Kiitos Pirkko haasteesta! Nyt, kun saatiin oma juttu postattua, luin uudestaan sinun listauksesi. Tässähän kasvaa omakin inspiraatio, kun näitä matkaunelmia lueskelee:) Costa Rican luontoa suosittelen suurella lämmöllä. Yhdistimme itse reissun Nicaraguaan aikanaan, mutta taisi silloin olla tilanne Nicassa hieman rauhallisempi ja välttelimme tarkoituksella kuumottavimpia seutuja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eve! Seuraamme tuota Nicaraguan tilannetta – katsotaan miten käy sitten kun tuolle suunnalle olemme lähdössä.

 11. Kiitos haasteesta – meidän haaveista voi lukea täältä: https://www.rantapallo.fi/lahtoselvitetty/2019/03/23/10-matkaunelmaa-koko-perheelle/

  Lappeenrantaa suosittelen kyllä kotimaan kohteena – se on kiva kesäkaupunki, josta pääsee helposti Saimaalle tai vaikka Viipuriin. Ja mökkimajoitus on minulle enemmän kuin tuttua – sitä tosin tulee useimmiten harrastettua ihan siellä omalla mökillä. Muuten listan paikat olivat minulle vieraita, joten helposti niitä voisi sijoittaa myös omalle listalle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Lappeenrannasta sen verran, että nyt on jo Viipurin päiväristeily sieltä varattunakin :-) Palaan matka-unelmiisi vielä uudelleen kunhan kotiudumme täältä Keski-Aasiasta.

 12. says: Riikka

  Voi että, tervetuloa Lappeenrantaan! Suosittelen ehdottomasti tutustumaan kotikaupunkiini, ja jos/kun olette tulossa, niin kerron mielelläni vinkkejä tästä kylästä :).

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.