Mauritania ja muita erikoisia maita

Binter Canariaksen lento Las Palmasista Nouakchottiin valmistautuu laskeutumaan. Lentokoneen ikkunasta ei näy sinistä taivasta, ei valkoista pilviharsoa eikä harmaata pilvimassaa vaan näkymän on hennon beige, niin ilmassa kuin maassa. Harjaantumaton silmä tuskin erottaa lähestyvän maan, mutta toivottavasti lentäjällä on kokemusta Saharasta ja mittarilennosta.

Atlantin rantaviivan ylitys – katso tarkkaan!
Nouakchott-Oumtounsyn lentokentällä

Mauritania on Saharaa. Maan eteläosissa hiukan Sahelin aluetta – Senegalin rajalla on kuulemma metsääkin, mutta me olemme laskeutumassa pääkaupunkiin, Nouakchottiin, ja täällä on vain hiekkaa.

Ensimmäisenä päivänä hiekkamyrsky on voimakkaampaa kuin seuraavina ja niin kaupunkinäkymät kuin kasvomme peittyvät nopeasti hienoon hiekkaan. Paikalliset kieputtavat huivinsa pään ja kasvojen ympäri jättäen vain silmät näkyviin tai peittävät nekin aurinkolaseilla. Hiekka opettaa nopeasti, tulevina päivinä minäkin osaan tarvittaessa katsoa maailmaa ohuen huivin takaa.

Erikoisia maita MauritaniaSeuraavina aamuina taivas näyttäytyy hetkellisesti jopa sinisenä ja kaupunki levittäytyy eteemme kirkkaana ja värikkäänä. Minareetit parin kilometrinkin päässä hotelliltamme piirtyvät selvästi vasten taivasta. Iltapäivällä auringon lämmittäessä tuuli voimistuu, hiekka alkaa lentää ja kaupunki verhoutuu pehmeän beigeen harsoon.

Erikoisia maita Mauritania

Kymmenen omalaatuisinta maata

Kirjoitan ensimmäisiin Facebookiin laittamieni kuvien saatteeksi, että tämä maa on kokemistani ainakin yksi kymmenestä omalaatuisimmasta ja joku kysyy minulta, että mitkä ne muut yhdeksän ovat. Itseasiassa en ollut sitä näin tarkkaan miettinyt – tuntui vaan siltä, ettei Mauritania ehkä sittenkään ole se kaikkein erilaisin, joten hylkäsin superlatiivin.

Ehkä niitä muita tähän sarjaan kuuluvia maita voisivat olla Bhutan – tätä ei tarvinnut edes miettiä – Brunei, Intia, Iran, Kuwait, Mongolia, Myanmar, Saudi-Arabia ja Togo. Kaikissa maailman maissa en toki ole käynyt, mutta 2/3 olen jo nähnyt.

Bhutanissa tuntui siltä, kuin olisi siirtynyt toiselle vuosisadalle. Brunei näkyvästi yhden sulttaanin maana. Intian päällekäyvä kaoottisuus. Kuwait tiukasti kuivana maana, jossa ravintolassa kuitenkin alkoholittomalle viinille löytyy upea viininjäähdytin. Jurttakylät osana Mongolian pääkaupunkia Ulaanbataria. Baganin temppelit Myanmarissa. Saudi-Arabia, maa, jossa turistikin pukeutuu viikoksi abayaan. Togon voodoomarkkinat.

Galapagos, Pääsiäissaari ja Saint Pierre et Miguelon eivät olet itsenäisiä maita, mutta jos olisivat, niin nekin voisivat päätyä tälle listalle.

Galapagoksen eläimistö, Pääsiäissaaren mystiset patsaat ja Kanadan rannikolle ”tipahtanut” pala aitoa Ranskaa.

Kaupunkien omalaatuisin lienee Kazakstanin pääkaupunki Astana, ainakin vielä, kun Turkmenistanin Ashgabat on vielä kokematta.

Mutta takaisin Noaukchottiin – heti seuraavan jutun myötä!

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

10 Comments

 1. says: Tuuli

  Kivaa kuulla sitten Mauritaniasta lisää! Varmaan aika erikoinen fiilis mennä sinne Kanarialta ja olla tunnin lentomatkan jälkeen ihan eri maailmassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuuli! Tuossa Las Palmas – Nouakchott -välillä huomaa kyllä selvästi Euroopan ja Afrikan välisen eron!

 2. Aika eksoottinen tuo hiekan tuottama värimaailma! Voin melkein kuvitella, miten ärsyttävältä hiekka tuntuisi silmissä. Kiva muuten kuulla, että Myanmar päätyi erikoisimpien kokemustesi listalle. Suunnittelemme nimittäin matkaa Myanmariin ensi talveksi. Se vaikuttaa kiehtovalta maalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Hiekka on kyllä vielä haastavampi kuin lumi – ja kun tuulee kovaa, niin se iskee kasvoihin kyllä yhtä kipeästi kuin tiukka lumimyrskykin.
   Myanmarissa on monestakin näkökulmasta vielä jotain erilaista kuin edes naapurimaissaan – toivottavasti päädytte itse näkemään sen.

 3. says: Reissu-Jani

  Aika jännä paikka. Tuolla voisi tosiaan käydäkin, jos vielä Kanarien saarille eksyy. Eksoottisista kohteista Bhutan oli minustakin aikamoinen – varsinkin Nepalin jälkeen, mutta positiivisessa mielessä. Odota kunhan pääset Ashgabatiin – se pesee Astanan kymmenen-nolla. Ashgabat – Valkoinen utopia, kuin Pjongjangin ja Dubain sekoitus.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Yhteys Kanarian kautta on tosiaan suora ja mennen tullen (meidän tapauksessamme) päivä Kanarialla oli sekin ihan kiva kokemus.
   Ashgabat onkin vuorossa jo kuukauden sisällä, joten palataan siihen siis kohta!

 4. Viisi erikoisinta maata, joissa olen käynyt ovat Intia, Peru, Venäjä, Suomi ja Yhdysvallat. Otto von Bismarck on sanonut, että kaikki on totta jossain päin Venäjää. Suomessa on omalaatuinen ugrilainen hulluus, Yhdysvalloissa taas on sellaisia Maissilapset-paikkakuntia, mitä ei uskoisi teollisuusmaassa koskaan olevankaan. Peru ja Intia ovat toistensa vastakohtia. Intiassa ihminen on saanut perinteisesti niskalenkin luonnosta ja kulttuuri on värikäs ja monipuolinen. Perussa taas luonto ottaa nopeasti niskalenkin ihmisestä. On vain kiinni siitä, arvostaako enemmän luontoa kuin ihmisiä. Minä arvostan luontoa, joten siksi Peru on aina erikoisin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Aika monessa kohdin Yhdysvaltoja olemme käyneet, mutta tuo Trumpin ydinalue liittovaltion keskellä on pitkälti vielä kokematta – ja saattaa jäädäkin kokematta, emme ole niin innoissamme Yhdysvalloista, vaikka se helppo kohde turistille onkin, että haluaisimme esimerkiki käydä kaikissa osavaltioissa, vaikka osa maabongareista sitäkin tavoittelee.

 5. says: lemine

  Hello Dears
  You have been a great clients and hope to see you again.
  The sky is blue now we miss you….

  1. says: Pirkko

   Thank you for taking the time to look up our blog and even comment to an article written in Finnish. And thank you for the city tour and for posing in some of these pictures!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *