Risteillen Riikaan!

Kaupallinen yhteistyö: Tallink Silja

Vietimme ihanan keväisen vapunpäivän Riikassa. Matka sinne taittui mukavasti ja vapun kunniaksi hiukan juhlavastikin laivalla. Kiinnostuimme  Tallink Siljan Riikan risteilystä viime kesänä, mutta olimme silloin vähän myöhään liikkeellä. Erikoisristeilyt niin Riikaan, Visbyhyn kuin tämän kesän uutuuskohteeseen, Maarianhaminaan, myydään ajoissa. Pidimme ajatuksesta piipahtaa kaupungissa helposti ja mukavasti ja ”kertaajina” päivä Riikassa riitti meille mainiosti. Tallink Silja Riika

Silja Europa lähti Länsisatamasta tiistaina, vapun aattona (17:00), ja oli perillä Riikassa seuraavana päivänä (11:30).
Kohti Helsinkiä laiva lähti illalla (19:30) ja saapui Länsisatamaan torstaina iltapäivällä (16:00).

Silja Europa Tallink Silja RiikaItämerellä Tallink Silja Riika

Pari vuorokautta DeLuxe-hytissä

Majoituimme 11. kannella DeLuxe-hytissä, jossa on parivuode ja  enemmän hotellihuoneen kuin hytin tunnelmaa.
Ison erkkeri-ikkunan eteen on sijoitettu pieni sohva, jossa on mukava viipyä merelle tuijotellen – tai lähempänä Riikaa seurata laivan sisäänajoa Daugava-joen suulta Riian satamaan.
Pienempi lapsikin saattaisi yöpyä tuolla samaisella sohvalla.

Silja Europan viimeisimmän remontin (2016) myötä hyttejä on uudistettu ja nykyinen kylpyhuone tuntui hyvin toimivalta: suihkukopin liukuovi pitää vedet suihkun puolelle ja kaakeloitu lattia on mukavan tuntuinen. Ehkä DeLuxe-luokan hytteihin voisi vielä harkita pientä kylpymattoakin?

DeLuxe-hytissä oli myös pieni työpöytä (bloggaajille matkallakin tarpeen!), mutta voinee sitä käyttää meikkipöytänäkin … Pistorasioitakin oli hytissä riittävästi niin puhelimelle, tietokoneelle, kameran laturille ja hiusten suoristajallekin.
Laivan wifikin toimi lähes koko matkan ajan – ehkä yön pimeimpiä tunteja lukuunottamatta, mutta emme sitä silloin kaivanneetkaan.

DeLuxe Silja Europa Tallink Silja Riika DeLuxe Silja Europa DeLuxe Silja Europa Tallink Silja Riika

Erikoisristeilyillä ruokailut kuuluvat risteilyn hintaan, niin aamiaiset kuin illalliset.
Me nautimme aamiaisemme Grill House -ravintolan hiukan pienemmissä tiloissa (ns. erikoisaamiainen) ja vapunaaton illallisen juhlavasti italialaisessa Tavolata-ravintolassa. Paluumatkalla testasimme perinteisen buffet-illallisen Grand Buffet -ravintolassa.

Riikassa risteilyn hintaan kuuluu myös bussikuljetukset laivalta vanhan kaupungin keskustaan, mutta kävelläkin voi, sillä matka ei ole pitkä (1,5 km Daugavan rantaa pitkin). Tarjolla on myös suoraan satamasta lähteviä kaupunkikierroksia tai retkiä Jurmalaan tai Siguldaan. Palataan Riikaan tarkemmin vähän myöhemmin, sillä hyvinhänn me ehdimme niin kertaamaan vanhan kaupungin tärkeimmät nähtävyydet kuin tutustumaan pariinkin kahvilaan ja nauttimaan paluumatkasta keväisen puiston läpi Pilsetas -kanavan rantaa seuraillen.

Silja Europa Tallink Silja Riika
Riian satamasta on matkaa vanhan kaupungin keskustaan vain 1,5 kilometriä

Silja Europan ravintolat

Tavolatan italialainen menu oli meidän mieleemme ja nautimmekin matkan ”tärkeimmän”, eli vapunaaton, illallisen täällä. Palvelu oli ystävällistä ja riittävän nopeaa ja ruokavalintamme onnistuneita.
Mozzarellasalaatti ja brushetta (lisäkevalikoimasta) olivat valintamme alkupaloiksi, neljän juuston pizza ja cannelonit gorgonzolakastikkeella pääruuaksi ja jälkiruuaksi riittikin sitten jo jaettu tiramisu, joka tarjoiltiin aivan ihanasti pienessä purkissa.

Tavolata Europa

Tavolata Europa
Herkullista leipää oliiviöljyyn kastettuna hävisi koko pussillinen parempiin suihin!

Tavolata Europa

Tavolata Europa
Isosta neljän juuston pizzasta jäi vain vähän reunoja!

Tavolata Europa
Tavolata Europa

Grand Buffetin jonot olivat juuri niin pitkiä kuin aikaisemmilta Ruotsin-risteilyiltä muistimme, mutta ihan hyviä makupaloja täältäkin löytyi, esimerkiksi kevätkääryleet olivat aivan mainioita. Kuten myös jälkiruokapöydän suklaavaahto. Jäätelöä ei ollut tarjolla aikuisten jälkiruokapöydässä ja olikin hauska havaita miten monta aikuista miestä jossain vaiheessa jonotti lasten pöydän jäätelökulholle!

Voisikohan buffet-ruokailun pöytävarauksia porrastaa ehkä vielä enemmänkin kuin nykyisen kahden kattauksen verran. Nyt lähes kaikki klo 19:30 kattaukseen tulevat taisivat tulla juuri tuohon aikaan ravintolaan: entä jos pöytävarauksia olisi vaikka 19:30, 19:45 ja 20:00?

Grand Buffet suosikkejamme
Kevätkääryleitä oli tarjolla myös Grill Housen lounaalla

Grand Buffet suosikkejamme

Grill House -ravintolan aamiaiset ja lounas

Grill House -ravintolassa tarjottu erikoisaamiainen sisälsi kaikkea mitä aamiaiselta voi toivoa eikä kiireettöminä aamuina jonojakaan syntynyt. Toisena aamuna kyllä vähän jo ideoimme, etenkin kun aikaa oli, laivan saapuessa Riikaan vasta 11:30, että voisikohan tänne toteuttaa tarjoillun aamiaisenkin? Kahvia/teetä, appelsiinimehua ja leipäkori pöytään ja sen lisäksi yksi aamiaisvaihtoehto tyyliin munakas, hedelmälautanen ja jogurttia, French Toast tai vohveli marjoilla.

Mutta plussaa Grill House -ravintolan kuohuviinitarjoilusta – kyllä se ainakin näin vappuna nosti heti tunnelman juhlavan puolelle!

Erikoisaamiainen Erikoisaamiainen

Paluumatkalla söimme vielä lounaan Grill House -ravintolassa ja vaikkakin lopulta löysimme meille sopivat vaihtoehdot, niin buffetpöytä oli siellä lounaallakin melko isossa osassa. Joustoakaan sen suhteen ei oikein löytynyt: mozzarellasalaatti näytti herkulliselta, mutta vain lautaselle sitä, ei löytynyt hintaa, joten se jäi syömättä alkupalaksi. Mutta kanahampurilainen pääruokana oli kyllä sen verran iso, ettei sillä enää aterian jälkeen ollutkaan väliä.

Myös suklaatrio jälkiruokana uhkasi jo jaettunakin melkein jäädä syömättä – olisiko nyt vaan ollut niin, että kahteen vuorokauteen maittavia ruokaelämyksiä oli sittenkin jo toisena iltapäivänä tullut nautittia liikaakin!

Grill House kanahampurilainen

Tuliaisostoksilla

Laivalla ostoksille on runsaasti aikaa, joten vaikka lähdimmekin (tietysti!) matkalle ajatuksella, että emme sorru ostamaan mitään tarpeetonta, niin pitihän sitä nyt jotain pientä tälläkin kertaa ostaa, Tax Free -myymälästä nyt ainakin.

Vaikka kieltämättä Perfume & Fashion -myymälänkin valikoimat houkuttelivat!

Tallink Silja shoppingTallink Silja shoppingTallink Silja shopping

Arvuuttelin Facebookin puolella lukijoillamme mitä ostoskärryihimme lopulta päätyi – ja paljastettakoon tässä nyt leikkimielisen kyselyn tulokset: tuo pieni veikeä lentolaukku ja pullo Riga Black Balsamiahan sinne päätyi siiderien lisäksi.

Juomaostoksiin olisi kannattanut varautua varaamalla autolle paikka autokannelta.
Erikoisristeilyillä on tarjolla ”parked car service”, joka olisi tarjonnut autollekin matkan samaan hintaan kuin paikoitus Länsisatamassa ja lisäksi henkilökunta olisi kuljettanut juomat myymälästä suoraan autollemme!
Autoa ei olisi kuitenkaan voinut ajaa ulos Riikassa, mutta emmepähän me sitä siellä olisikaan tarvinnut.

Tallink Silja shopping

Pienenä vinkkinä Tallink Silja -varustamolle: ehkä erikoisristeilyjen kohde olisi voinut näkyä myös myymälöiden tarjonnassa jollain tavalla. Kyllähän laivan normaalivalikoimiinkin kuuluu esimerkiksi Riga Black Balsam, josta yksi lukijoistamme meille Facebookin puolella muistutti: ”Riikan Balsamia tuliaiseksi …hyvä yskänlääke!”, mutta ehkä näitä olisi voinut koota hiukan yhteen ja täydentää vaikka muutamalla kivalla Riika-aiheisella matkamuistolla?

Menomatkalla laivalla oli Riika-opas tavattavissa niin lähtöiltana kuin aamulla ennen laivan Riikaan tuloa, eli Riika-tietoa oli hyvin saatavalla, samoin kuin kaupungin karttoja niin infopisteessä kuin aamulla autokannella ulosmenon varrella.

Vappua laivalla
Vappu näkyi sentään laivalla hiukan :-)

Kauneushoitolaan?

Etukäteen haaveilin hiukan jalkahoidosta – olisi ollut kiva saada varpaat kesäkuntoon ennen toukokuista Italian matkaamme. Luin etukäteen Tallink Siljan sivuilta, että varauksen olisi voinut tehdä soittamalla myyntipalveluun, mutta se jäi sitten tekemättä ja niinhän siinä kävi, että kun vasta lähtöiltana illallisemme jälkeen yritin tehdä varausta, niin kaikki ajat olivat jo menneet. Eli vinkkinä, jos haluaisit kasvo-, käsi- tai jalkahoitoon, niin soita tosiaan sinne myyntipalveluun!

Kauneushoitola Silja Europa

Riikaan, Visbyhyn tai Maarianhaminaan?

Kiinnostuitko Riikasta?
Tai pidätkö lyhyistä risteilyistä, mutta haluaisit nähdä välillä jotain muutakin kuin Tallinnan tai Tukholman? Tulevana kesänä on vielä tarjolla kaksi risteily Riikaan (30.6. ja 12.8.), joilla molemmilla on tätä kirjoittaessani tilaa, hinnat alkaen (per henkilö) 152 euroa (4 henkeä C-luokan hytissä) – DeLuxe-hytissä 474 euroa. Sisältäen siis aamiaiset ja illalliset laivalla.

Erikoisristeilyjä on tulevana kesänä tarjolla myös Visbyhyn (kolme lähtö heinäkuussa: 14., 21. ja 28. päivä ja yksi vielä elokuun 4. päivänä) ja ihan uutena kohteena mukana on Maarianhamina.

Maarianhamina – pääseehän sinne nyt muutenkin! Niin pääsee, mutta vain näillä erikoisristeilyllä aikaa maissa on kokonainen päivä ja seuraavana aamuna on paluumatkalla vielä mahdollisuus piipahtaa Tallinnassakin! Maarianhaminan erikoisristeily on kesän uutuus ja ainoa lähtöpäivä on heinäkuun 8.

Me pidimme kovasti Riikan risteilystä – tosin kivasta kokemuksesta vain puolet oli Tallink Siljan ja Silja Europan henkilökunnan ansiota: yhtä paljon tunnelmaan vaikutti upean aurinkoinen kevätsää Riiassa ja lähes tyyni Itämeri!

Riikasta lisää vähän myöhemmin kohdejutun merkeissä – tykkää vaikka Facebook-sivustamme, niin saat tiedon siitä heti sen ilmestyttyä! (9.5.2019 julkaistuun kohdejuttun tästä)

Riika Mustapäiden talo
Mustapäiden talo Riian keskustassa
Riika satama
Vähän pienempi alus Pilsetas -kanavassa – lisää tästäkin puistosta Riikan kohdejutussa
Tags from the story
,
Join the Conversation

13 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Susanna! Meillä oli kyllä, vapunpäiväksi, todellista tuuria sään suhteen, mutta todennäköisyys hyville, jopa rantakeleille on tietysti vielä suurempi keskikesällä.
   Riikastahan pääsee myös iltapäiväksi vaikka Jurmalan rannalle!

 1. says: Sini

  Mulla on mennyt ihan ohi se, että Riiaan pääsee risteillenkin. Tuo on varmasti kivaa vaihtelua perinteisille Tallinnan ja Tukholman risteilyille.

 2. Nämä TallinkSiljan erikoisristeilyt ovat kivoja ja niitä voi suositella! Itse tykästyin Visbyn risteilyyn kovasti, Riikakin kiehtoi tänä vuonna, mutta aikataulu ei anna myöden. Lasten kanssa laivat myös kivoja ja aikuisille nämä erikoisristeilyjen kohteet mieluisaa vaihtelua.

  TallinkSiljan ravintoloiden taso on mielestäni hyvä, sillä itselle ruokailut ovat varsin iso osa matkaa. Varsinkin Bon Vivant -ravintoloiden erikoismenut ovat ihan kulinaristia kokemuksia.

  P.S. Ja kun noita hyttikuvia katsoi, niin tuollaisella pidemmällä risteilyllä varsin viihtyisä vaihtoehto!

  1. Kiitos Rami! Lyhytlomaksi ja etenkin jo ennestään tuttujen kohteiden kertaamiseen nämä ovatkin kivoja. Tai vaikka ensivisiitiksi – jos kohteeseen tykästyy, niin ainahan sinne voi palata.

 3. Tämä on kiva risteily uutuus! Muistan kanssa viime kesänä kuulleeni ensi kertaa, mutta myös liian myöhään. Päädyttiin Riikaan sitten ihan lentäen. Tykkäsin Riiasta todella paljon! Muutama päivä riittää kaupunkiin hyvin ja ehkä tuollaisella risteilyllä kaipaisin yhden yön vielä maihinkin. :)

  1. Kiitos Sandra! Yllättävän moni on tuntunut yllättyneen siitä, että Riikaan pääsee, edes muutaman kerran kesässä, risteillen. Ja todella rentona matkustusmuotona risteilykin puolustaa mielestäni hyvin paikkaansa vaikka kaupunkiin jääkin vain yksi päivä.

 4. says: Sandra

  Varmasti löytyy monia, jotka haluavat nähdä muutakin kuin Tallinnan ja Tukholman. Itse en välttämättä tykkäisi viettää noin pitkää aikaa laivassa, ellei kyseessä olisi jokin once-in-a-lifetime-kohde (Etelämanner kummittelee).

  Maarianhamina voisi nyt olla mahdollinen kiva kesäkohde risteillen :). Siellä olen viimeksi käynyt noin hmmm… 18 vuotta sitten, joten olisi korkea aika päivittää muistot!

 5. Riika on kyllä ihana kesäkohde, olispa hauska käydä siellä myös risteillen! Kiinnostuin myös noista Visby-risteilyistä. Kiitos vinkistä! Jos ei tänä kesänä, niin joku toinen kesä täytyy tätäkin kokeilla :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Risteilyillä on puolensa, vaikka aika kohteessa onkin sitten rajoitetumpi, myös Visbyssä :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *