Riikan nähtävyyksiä ja kahviloita

Riika feature png

Kävimme vappuna risteillen Riikassa. Etukäteen olin ajatellut, että mitähän sitä päivässä, käytännössä vajaassa 7 tunnissa, ehtisi, mutta hyvinhän sitä ehti, yhtä jos toistakin.
Riika nähtävyyksiä ja kahviloita
Viime vuosina olemme kerranneet Euroopan mielestämme tärkeimpiä kaupunkeja, ajatuksena, että mikään niistä ei ”vanhenisi” yli 10 vuotta. Riikassa kävimme edellisen kerran keväällä 2007, joten kertaus oli jo hiukan myöhässäkin!
Kaupunkien kertaaminen on sikäli mukavaa, että enää ei tarvitse nähdä ”kaikkea”, sillä tärkeimmät nähtävyydet on toki kierretty jo ensimmäisellä vierailulla kaupungissa.

Tallink Silja tarjoaa erikoisristeilyillään myös retkipaketteja. Riikassa vaihtoehtoina olivat Riikan vanha kaupunki, Jurmala ja Sigulda, joista valitsimme Riikan vanhan kaupungin. Vajaan päivän pysähdyksellä kaupungissa on tehtävä valintoja: käytännössä vain yksi näistä kohteista on mahdollinen.
Kaupunkikierros alkoi kätevästi satamasta laivan saavuttua, pahimman ulosmenoruuhkan jälkeen klo 12:30.

Jugendtaloja ja näköalapaikkoja

Bussimatkalla Elizabetes -katua pitkin keskustaan näimme muutamia Riikan vanhoista jugend-rakennuksista, Kansallismuseon ja valtavan katedraalin, jonka kultaiset kupolit hohtivat auringonvalossa. Katedraalin vieressä on myös korkea Radisson SAS -hotelli, joka Neuvostovallan aikana oli Intourist-hotelli. Nykyisin hotellilla kannattaa poiketa, jos haluaa nähdä kaupungin lintuperspektiivistä: 21. kerroksen ravintola tarjoaa näköalan kaupunkiin.

Radisson-hotelli Riika
Näkymä Pietarinkirkosta Radisson SAS-hotellin ja katedraalin suuntaan (kuva vuodelta 2007)
Katedraadi Riika
Katedraali keväällä 2019

Miehitysaukio ja miehitysmuseo

Miehitysaukiolla jätämme bussin ja jatkamme kävellen.
Mustanpuhuva miehitysmuseo on remontissa ja kokoelmat ovat sen aikaa nähtävissä osoitteessa Rai?a bulv?ris 7, ison katedraalin ja Pils?tas-kanavan halkovan puiston välissä. Keväällä 2007 kävimme miehitysmuseoissa niin Riikassa kuin Vilnassa ja vielä myöhemmin Tallinnassakin. Kaikki nämä museot kertovat sen verran tärkeää tarinaa, että niihin kannattaa tutustua. Ainakin Riikan museosta muistan myös siellä esillä olleen Molotov-Rippentropin sopimuksen, josta saattoi lukea, miten Saksa ja Venäjä olivat jakaneet välillään olevat maat siten, että mm. Baltian maat ja Suomi kuuluivat Venäjälle. Suomen olisi voinut käydä samoin kuin Latvian, Liettuan ja Viron.

Miehitysaukio Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita

Miehitysmuseo Riika 2007
Miehitysmuseo kuvattuna kevään 2007 reissullamme

Mustapäiden talo

Seuraava aukio on jo värikkäämpi ja iloisempi. Mustapäiden talo on iloisen punainen ja taidokkaasti koristeltu. Kiltatalo on 1300-luvulta, rakennettu tosin uudelleen 1990-luvulla, sillä neuvostomiehittäjät purkivat sen kokonaan vuonna 1948.
Tänään aukiota korostaa värikäs karhukin, joka päätyy moneen moneen kuvaan sosiaalisessa mediassa.

Mustapäiden talo Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita Mustapäiden talo Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita

Pietarinkirkko

Pietarinkirkko kohoaa ylväänä korkeuksiin ja sekin tarjoaa turistille mahdollisuuden nousta ihailemaan kaupunkia korkeuksista. Opas kertoo veikeää tarinaa siitä, miten rakentajat aikoinaan joivat maljan kirkon valmistumisen kunniaksi sen tornissa ja heittivät lopulta lasin alas todeten, että niin moneen palaan kuin se hajoaa, niin monta vuosisataa tämä kirkko pysyy pystyssä. Valitettavasti lasi halkesi vain kahtia, ja antoi siis kirkolle vain kaksi vuosisataa. Sittemmin torni onkin tuhoutunut pariinkin otteeseen, mutta kuulemma viimeksi kun se taas rakennettiin uudelleen entistä ehompana tornista heitetty lasi hajosi jo tuhansiksi sirpaleiksi, eli nyt kirkon tulevaisuus on hyvällä mallilla!

Pietarinkirkko Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita

Pietarinkirkko Riika

Bremenin soittoniekat

Kirkon kupeessa turistit tungeksivat Bremenin soittoniekat -patsaan ympärillä. Patsas kuvaan Grimmin kansansadusta tuttua satua, jossa aasi, koira, kissa ja kukko karkaavat isänniltä, jotka kohtelevat eläimiään huonosti, ja lähtevät vapaudesta kuuluisaan Bremeniin.

Riikassa kansansatua voi tosin lukea toisinkin: eläimet eivät katselekaan talossaan mässäilevää isäntäänsä vaan tähyilevät vapauteen rautaesiripun taakse.

Bremenin soittoniekat Riika nähtävyyksiä ja kahviloita

Bremenin soittoniekat
Nämä päähineet paitsi myydään Bremenin soittoniekkojen tienoilla myös tehdään siellä

Erityisesti patsaan poliittiseen kontekstiin liittyen olikin kerrassaan mielenkiintoista, että julkaistuani siitä kuvan Facebookissa Riikan-päivämme päätteeksi, niin venäläinen ystäväni lähetti minulle linkin suosittuun venäläiseen lastenohjelmaan, joka kertoo tämän kansansadun. Tässä saamani linkki englanniksi tekstitettyyn versioon!

Vanhinta Riikaa

Seuraavaksi pujottelimmekin vanhojen talojen välistä vilkaisemaan ensin pientä säilynyttä pätkää kaupungin muuria ja ihmettelemään sitten kaupungin vanhinta säilynyttä rakennusta. Rakennuksen ensimmäisen kerroksen lattiataso on paljon nykyistä katutasoa alempana, sillä Riika on tuhoutunut mm. tulipaloissa vuosisatojen mittaan useamman kerran ja kaupunki on aina rakennettu uudelleen vanhojen raunioiden päälle. Tämä vanhin rakennus ei kuitenkaan ollut asuinrakennus vaan oli armeijan käytössä: vanhimmat säilyneet asuinrakennukset tunnetaan nimellä Kolme Veljestä, joita niitäkin kävimme taas kerran katsomassa.

Kaupunginmuuri Riika

Vanhin talo Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita
Vaalea talo vasemmalla on Riikan vanhin talo

Vanhin talo Riika

Riikan kissa ja kivipää

Mutta ensin on nähtävä Riikan kissa! Jos jotain muistan vuoden 2007 vierailultamme, niin se on tämä osoitteessa 10 Meistaru-katu sijaitseva keltainen talo ja sen tornissa oleva kissapatsas. Oppaamme kertaa taloon liittyvää legendaa, jonka mukaan talon rakennettujaa ei huolittu mukaan Riikan kauppiaskiltaan ja herra päätti sitten rakentaa oman talon ja asettaa sen kattotorniin kissan, joka näytti takapuoltaan kauppiaskillalle. Sittemmin välit jossain vaiheessa paranivat, sillä nyttemmin kissa katsoo kauppias- ja käsityöläiskiltatalojen suuntaan.

Riikan kissatalo Riika nähtävyyksiä ja kahviloita Riikan kissatalo

Riika kiltataloja
Naapurin kiltatalot, joille kissa ei enää näytä takapuoltaan

Kissatalon edustalle on nyttemmin tuotu myös kopio Salaspilsin isosta kivisestä päästä, jonka joku maanviljelijä löysi pelloltaan 1851, mutta jonka historiallinen merkitys on jäänyt vähintäänkin epäselväksi. Itse kivikin joutui hukkaan pitkäksi aikaa, mutta nyttemmin alkuperäinen kivi on esillä Tuomiokirkon museossa.

Salaspilin kivi Riika

Kolme veljestä

Tuomiokirkon edustan aukiolle on sijoitettu Unescon maailmanperintökohdelaatta. Koko Riikan vanha kaupunkihan on maailmanperintökohde. Kirkon, vaikkakin komean, ohitamme ripeästi, sillä seuraava kohde, Kolme veljestä, on sittenkin ehkä Riikan kuuluisin nähtävyys.

Unesco RiikaNämä kolme taloa ovat vanhimmat säilyneet asuintalot, jotka kaikki tosi on rakennettu vähän eri aikaan. Oikeanpuoleisin, vanhin (numero 17), on 1400-luvun lopulta. Talossa on kuulemma aikoinaan toiminut leipomo ja sen edustalla on ollut pieni myyntikoju. Keskimmäinen (numero 19) on rakennuksena 1600-luvulta, joskin kivinen sisäänkäynti on lisätty siihen vasta 1746. Vasemmanpuoleisin (numero 21) on rakennuksista uusin. Barokkityylinen rakennus sai nykyisen ulkomuotonsa joskus 1600-luvun lopulla.

Kolme veljestä Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita Kolme veljestä Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita

Täältä kaupunkikierros jatkui Riikan linnalle ja halukkaat saattoivat palata bussilla heti takaisin laivalle.

Kolme kahvilaa yhdessä iltapäivässä!

Me jatkoimme kuitenkin vielä kierroksella Riikan kahviloissa, joista ensimmäinen sijaitsi Kolmen veljeksen talojen vieressä. Kahvila (Cafe Parunasim) mainostaa reippaasti olevansa kaupungin romanttisin kahvila, joten pakkohan se on käydä katsomassa! No, olihan se kivasti sisäpihan viimeisessä kulmassa, eli siellä voisi istuskella ihan rauhassa, kahdestaan, mutta tyydyimme tällä kertaa sittenkin vaan katsastamaan paikan.

Most romantic cafe Riika
Most romantic cafe Riika Most romantic cafe Riika

Meillä oli nimittäin suunnitelma. Olimme saaneet naapuriltamme, joka oli käynyt Riikassa viime syksynä, vinkin Golden Cafen näyttävistä krepeistä, joten sinne! Kahvilan terassi kylpi vappupäivänä auringossa, joten meitä ei kävelykierroksen jälkeen haitannut, vaikka tarjoilija varoitti, että joudumme hetken (½ tuntia) krepejämme odottamaan, sillä 1 600 risteilyvierasta kaupungissa täytti iltapäivällä tehokkaasti kaupungin kahvilat ja ravintolat. Mutta olivat ne odottamisen arvoisia – vai mitä mieltä olet? Näitä saa suolaisilla ja makeilla täytteillä ja päädyimme iltapäivätauolla makeisiin, sillä laivalla meitä odotti buffet-illallinen.

Golden cafe Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita Golden cafe Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita Golden cafe Riika

Mutta ei kahvilakierroksemme vielä päättynyt tähänkään! Aikaisemmilta Riikan (ja Vilnan ja Tallinnan) käynneillä olin ihastunut Double Coffee -ketjun hedelmäteehen ja Club Sandwicheihin. Jälkimmäisille ei enää ollut kreppien jälkeen tilaa, mutta ainahan on tilaa mukilliselle teetä!

Double Coffee Riika

Vapaudenpatsas

Double Coffeessa pistäydyimme lähellä Vapaudenpatsasta, jonka lähellä on myös Laima-makeistehtaan nimeä kantava kello. Vapaudenpatsashan katsoo muuten länteen – siinä missä Riikassa aikoinaan ollut iso Leninin patsas katsoi Moskovaan – patsaiden katseen suunta on tärkeä asia Riikassa, kuten oli puhetta jo Riikan kissan kohdalla!
Vapaudenpatsas seisoo edelleen ylväänä paikoillaan, Leninistä sen sijaan aika on jo jättänyt.

Vapaudenpatsas Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita Laima Riika

Puiston halki takaisin satamaan

Jo ajellessamme bussilla Elizabetes-katua pitkin kaupunkiin tullessamme olimme nähneet siellä täällä välähdyksiä Pils?tas-kanavan halkomasta puistosta ja keväisen vaaleanvihreä puisto suihkulähteineen näytti niin ihastuttavalta, että päätimme palata laivalle kanavan reunaa seuraillen ja jättää Daugava-joen sikseen. Toinen vaihtoehto olisi ollut palata vaikka Miehitysaukiolle ja kävellä sieltä Daugava-joen rantaa seuraillen laivalle. Tai nousta miehitysaukiolta laivan tarjoamaan ilmaiseen shuttle-bussiin, jos päivän askeleet olivat jo enemmän kuin täynnä vanhan kaupungin kierroksen jälkeen.

Puisto Riika Puisto Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita Puisto Riika Puisto Riika

Puisto Riika
Suomalaista vapunviettoa Riikassa

Lisää ideoita Riikaan

Riikassa olisi tietysti riittänyt enemmänkin nähtävää.
Edellisellä kerralla kävimme mm. tutustumassa vanhoihin lentokonehalleihin, jotka nykyisin toimivat kauppahallina.
Eikä se Jurmalakaan ollut yhtään hassumpi idea, silloin kun aikaa oli vähän enemmän!
Jos jostain syystä päätyisin Riikan vielä lähivuosina, niin silloin uhraisin ehkä enemmän aikaa jugend- ja Art Deco -taloille, nyt emme sittenkään päätyneet Alberta-kadulle niitä ihailemaan, vaikka puistossa paluumatkalla lähellä olimmekin.
Laiman suklaamuseokin voisi olla vierailemisen arvoinen paikka!

Kauppahallit Riika Riika nähtävyyksiä ja kahviloita
Kauppahallit keväällä 2007
Jurmala 2007
Maapallo näytti kiinnostaneen meitä aiheena jo keväällä 2007 Jurmalassa
Riika
Riikan torneja vasemmalta oikealle:St. Jacob (vaalean vihreä), St. Peter, St Mary (matalampi), punavalkoinen televisiotorni (Riikan korkein rakennus), Tuomiokirkko, Riikan linna (keltavihreä), St. Saviour, Latvian television pilvenpiirtäjä, Riikan linnan valkoinen torni.
Join the Conversation

27 Comments

 1. says: Fiia

  Olipas kiva postaus ja kauniita kuvia! Riika on kyllä kiva kaupunki, siellä olen kerran yhden päivän verran pysähtynyt välilaskulla ja takaisin ois kyllä kiva joku päivä palata :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Riikassa melkein pakosta osuu samoille kulmille. Linkki on toki ok, ihan hyvä tarjota mahdollisesti kaupungista kiinnostuneille vielä lisääkin tietoa.

 2. says: Martina

  Näyttäytyypä Riika kauniina ja aurinkoisena. Yllätyin, sillä se on jostain syystä mielikuvissani aina harmaa ja tylsä. Ehkä täytyisi antaa Riikalle mahdollisuus ja käydä siellä vaikka syömässä noita ihanan näköisiä krepejä. Ihan herahti vesi kielelle!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martina! Meidän edellinen kerta oli vähän aikaisemmin keväällä ja siitä käynnistä meillekin jäi ellei nyt totaalisen harmaa niin ainakin viileä mielikuva kaupungista, mutta tällä kertaa kevät osui kohdalle.

 3. Riika teki kyllä vaikutuksen, kun siellä kävin. Ajatuksena oli, että sinne pitäisi lähteä toistekin, mutta niin on jäänyt. Muistan, että siellä oli erityisen paljon edullisia, mutta hyviä ravintoloita. Ja sehän jos joku saa minut innostumaan :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Näin kun Riikan jälkeen olemme jo ehtineet viettää viikon Italiassakin, niin totta tuo hintamielikuva, Riika on kyllä edullisempi kaupunki syödä ulkona kuin vaikka Helsinki tai Italian Toscanan tai Ligurian kaupungit.

 4. says: Mari

  Kivoja muistoja ja kuvia tutuista paikoista. Riika on kyllä kiva kaupunki. Kesällä ja syksyllä pitää taas viettää iltapäivät siellä, kun lentojen vaihto on sen verran pitkä. Pitääkin suunnitella, mitä niillä kerroilla menisi katsomaan. Kaunista on.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Air Balticilla lennettäessä tosiaan päätyy helposti Riikaan, vähän pitemmäksikin aikaa, mutta mikäs siinä, jos aikataulut antavat sille myöten – ja jopa kaupungissa pistäytymiseen.

 5. says: Ne Tammelat

  Teillä on ollut tosi tehokas päivä! Riika vaikuttaa mielenkiintoiselta kaupungilta ja se on Vilnan kanssa meidänkin listalla heti kun sopiva hetki tulee. Ovat kuitenkin niin lähellä. En muuten tiennyt, että Silja tekee tuollaisia erikoisristeilyitä, ennen kun huomasin teidän olleen sellaisella. Tosi kivaa vaihtelua perinteisiin Ruotsin- ja Tallinnan risteilyihin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Kun laivalla on hyvin levännyt ennen kaupunkia – ja tietää hyvin lepäävänsä sen jälkeen – niin kyllähän sitä nyt yhden päivän jaksaa :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Suosittelen harkitsemaan joskus niin Riikaa kuin Vilnaa Tallinnan vaihtoehtona. Tarjoavat ne ainakin vaihtelua :-)

 6. Hyvinpä ehditte seitsemässä tunnissa! Kauniita kuvia ja kivoja tarinoita. Ja ihana aurinkoinen vappusää. Voisihan sitä itsekin piipahtaa uudestaan Riiassa, mutta tällä kertaa lentäen. Laivalla oli kyllä leppoisaa, mutta risteilyllä pääpaino on siinä itsessään, ja minä painotan mieluummin matkakohdetta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit! Molemmilla on puolensa. Niin tällaisella lyhyellä kuin pitemmälläkin, vaikka Karibian risteilyllä, se helppous siitä, että laivassa on tukikohta eikä tavaroita tarvitse kuljettaa kuin Helsingissä, on toisaalta kivaa.

 7. Paljon olette ehtineet nähdä muutamassa tunnissa. Riika oli minullakin vaihtoehtona keväällä mutta päädyin Vilnaan, koska lentoaikataulut olivat sinne sopivammat. Täytyy laittaa nuo kahvilat muistiin. Herkullisen näköisiä crepejä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Me olimme tätä ennen jo kerranneetkin Vilnan kertaalleen, joten meille Riika oli oikein kiva kohde. Mutta niin on Vilnakin!

 8. Onpas hienoja kuvia ja todella houkuttelee kohti Riikaa suuntaamaan! Varmasti myös siksi, että olen kaupunkia mielessäni paljon pyöritellyt tälle vuodelle jo valmiiksi. Hyvin kattavasti saakin tästä erinomaisia tärppejä Riikaa varten ja mukava saada myös lukea hyviä historiapätkiä kohteista samalla. Matkailu ei ole pelkkää kuvien napsimista vaan nimenomaan kyseisen kohteen omaksumista ja kulttuurista oppimista sen nautiskelun ja kuvailun yms. ohella. Kiitos hyvistä vinkeistä, viimeksi Riikassa käynyt niin nuorena teininä, että keskityin halpaan alkoholiin ja shoppailuun ja nykyään taas kiinnostaisi erityisesti se itse kaupunki! ;)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina! Noinkohan tuo elämän kaari menee … meilläkin shoppailuajat ovat maailmalla jokseenkin totaalisesti ohi. Mitä sitä tavaroita maailmalta haalimaan, kun lähes kaikkea saa kaikkialta ja ellei saa, niin voi netistä tilata. Berliinissä päädyin sovittamaan yhtä kevyttoppatakkia, mutten käsimatkatavaroilla matkustettaessa halunnut kantaa sitä (päälläni) kotiin, joten kirjasin vaan mallin muistiin ja tilasin sen myöhemmin netistä.

 9. says: Raija

  Riikassa on oltu vain kerran. Päällimmäisenä tulee mieleen ettei siellä ole niin paljon nähtävyyksiä kuin esim Vilnassa tai Tallinnassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Raija! Toisaalta Riika on kivan kompakti kaupunki, johon ehtii tutustumaan lyhyemmälläkin vierailulla.

 10. says: Raija

  Olimme Riikassa joulukuun viimeisellä viikolla. Joulutori siellä oli kiva. Siellä tuli käytyä ihan päivittäin.

 11. says: Raija

  Riikasta jäi mieleen hyvänä kokemuksena ravintola Domini Canes. Ja yksi kahvila lähellä Mustapäiden taloa, kahvilan nimeä en muista. Asuttiin Avalon hotellissa joka oli sijainniltaan ok.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Raija! Minä olen tuolla suunnalla pitänyt noista Double Coffee -kahviloista – tuo suunta onkin sen osalta laaja käsite, sillä sattumalta löysimme sellaisen Bakussakin pari vuotta sitten.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *