Pisan neljä ihmettä

Pisan neljä ihmettä

Pisan Katedraaliaukiota (Piazza del Duomo) kutsutaan myös Ihmeiden kentäksi tai aukioksi (Piazza dei Miracoli). Pisan keskustassa sijaitsevalla muurien ympäröimällä alueella on neljä rakennusta: Tuomiokirkko, Kastekappeli, Kellotorni ja hautausmaarakennus Camposanto. Kalteva Kellotorni on näistä se tunnetuin, mutta jos Pisan ihmeiden kentän vilinään asti päätyy, niin kannattaa siellä toki tehdä muutakin kuin yrittää ottaa enemmän tai vähemmän vinoja tai muuten kivoja kuvia vinosta tornista.

Pisa Pisan neljä ihmettä
Aamu Pisassa valkeni öisen sateen jälkeen pilvisenä

Tuomiokirkko

Aukion keskellä sijaitseva Tuomiokirkko on rakennuksista vanhin – se  vihittiin käyttöönsä 1100-luvun alussa. Ison kirkon sisällä kannattaa kiinnittää huomio ainakin eri väristen marmorien käyttöön ja saarnastuolia kannattaviin pylväisiin.

Italian kaupunkivaltiot kilpailivat noihin aikoihin katedraaliensa näyttävyydellä ja mahtavuudella ja eri väristen marmorien käyttö toi Pisan katedraalilla uudenlaista loistoa. Pisan katedraalin kanssa samoihin aikoihin rakennettiin Venetsian San Marcon tuomiokirkkoa, joten Pisa kilpaili tällä kohtaa erityisesti Venetsian kanssa.

Pisan tuomiokirkko Pisan neljä ihmettä Pisan tuomiokirkko

Giovanni Pisanon suunnitteleman saarnastuolin etupuolella olevat vihreät marmoripylväät ovat Mussolinin lahja (?) katedraalille. Osa saarnastuolia kannattavista pylväistä oli tuhoutunut ja Mussolini halusi lahjoittaa korvaavat pylväät, jotka sitten ”vahingossa” asennettiin siten, että ne päätyivät saarnastuolin etupuolelle, hyvin näkyville.

Kattokruunua kutsutaan Galileon lampuksi ja kerrotaan, että tarkkaillessaan sen kevyttä heiluriliikettä Galileo olisi oivaltanut heiluriliikeen jaksottaisen vaihtelun lainalaisuuden.

Pääosin Cimabuen tekemä alttaritaulukin on ainakin vilkaisemisen arvoinen!

Pisan tuomiokirkko Pisan neljä ihmettäPisan tuomiokirkko
Pisan tuomiokirkko Pisan neljä ihmettä Pisan tuomiokirkko

Kuten koko Pisan ihmeiden aukio, myös kirkko on ruuhkainen ja sinne päässee vähimmällä jonottamisella aamulla sen auetessa kymmeneltä (aika kannattaa toki tarkistaa).

Pisan tuomiokirkko
Tuomiokirkko tarjoaa taidetta vielä ulko-ovellakin

Kastekappeli

Kastekappelia katsellessaan saattaa päätyä ihmettelemään, että jos vieressä on isohko tuomiokirkko, niin mihin tarvitaan näin isoa kappelia sen rinnalle. Mutta sillekin on selityksensä: noihin aikoihin, 1100-luvulla, lapsia ei tavattu kastaa hetimmiten synnyttyään kotona tai edes välttämättä kotikylässä, vaan isompien juhlien, esimerkiksi pääsiäisen yhteydessä, isommissa kaupungeissa, vaikka Pisassa. Kirkkoon ei myös katolisen tavan mukaan kastamaton henkilö saa mennä, joten lapset ja muut kastamattomat, pakanat, kävivät ensin kastekirkossa hakemassa kasteen.

Pisa kastekappeli Pisan neljä ihmettä

Emme käyneet tälläkään kertaa (tämähän oli toinen kertamme Pisassa, ensimmäisen kerran kävimme täällä joulun alla 2008) sisällä kastekirkossa, sillä kaikkiin Pisan ihmeisiin on jonotettava erikseen , eikä aikamme (eikä ehkä kiinnostuksemmekaan) olisi siihen riittänyt.

Kastekirkon akustiikkaa kehutaan kyllä upeaksi, mutta ehkei sitä turistina satojen muiden turistien kanssa olisi päässyt kuitenkaan havainnoimaan.

Kellotorni

Kaunis kellotorni on epäilemättä Ihmeiden kentän – ja koko Pisan – kuuluisin nähtävyys. Tornia alettiin rakentaa vuonna 1173, mutta pehmeä maaperä alkoi vajota jo kun tornista oli valmiina vasta kolme ensimmäistä kerrosta ja työstä luovuttiin. Vasta sata vuotta myöhemmin, perustan hiukan jo asetuttua, rakennustöitä jatkettiin ja tornin kaltevuutta pyrittiin poistamaan. Seuraavat kerrokset rakennettiin hieman vinoiksi: korkeammiksi kallistuneelta puolelta ja matalammiksi vastakkaiselta puolelta – torni on siis hieman käyrä.

Torni jatkoi kuitenkin kallistumistaan ja se suljettiin kokonaan yleisöltä todellisen romahtamisvaaran takia vuonna 1990. Tornin perustuksia vahvistettiin ja kallistuminen saatiin loppumaan ja torni avattiin uudelleen yleisölle vuonna 2001. Sen jälkeenkin torni on jopa suoristunut hieman! Pisa ei kuitenkaan taida koskaan hyväksyä tornin täydellistä suoristamista, vaikka siihen jossain vaiheessa löytyisikin keinot, sillä kukapa tulisi Pisaan katsomaan suorassa olevaa kellotornia.

Pisa kellotorni Pisan neljä ihmettä Pisa kellotorni

Torniin päästetään yleisöä kuitenkin hyvin varovasti, eli 30 ihmistä kerrallaan, joten aika harva Pisassa kävijä on tainnut käydä myös ylhäällä tornissa. Emme mekään. Jos torniin mielii, niin liput (luokkaa 30 euroa nuppi) on varattava etukäteen netistä – samalle päivälle niitä on turha kuvitella saavansa.

Camposanto

Pitkä matala rakennus tuomiokirkon ja kastekirkon vasemmalla puolella on Pisan silmäätekevien hautausmaa, vaikkakin siis rakennus, mutta rakennuksen lattian alla on satojen ihmisten haudat. Itse asiassa sinne haudataan edelleen ihmisiä, eli kyse ei ole ”museohautausmaasta”.

Camposanto Pisan neljä ihmettä Camposanto Pisa Camposanto PisaCamposanto Pisa

Hautojen lisäksi vanhat frescot rakennuksen seinällä ansaitsevat katseen jos toisenkin.
Kauan ennen someaikaa tai edes kirjojen ja lukutaidon aikaa asiat kerrottiin kuvina. Tyypillisenä aiheena teoksissa on tuonpuolisen kolmijakoisen maailman kuvaaminen: taivas, kiirastuli ja helvetti.

Camposanton frescojen äärellä useimmat oppaat muistavat myös kertoa perspektiivin omaksumisesta taiteessa 1400-luvulla, sillä tilan ensimmäisistä töistä se vielä puuttuu, mutta seuraavalla seinällä se on jo läsnä. Näinä vuosina myös henkilökuvaus kehittyi siten, ettei henkilöitä enää kuvattu vaan suoraan edestä vaan myös sivulta, jopa takaa.

Camposanto Pisa Pisan neljä ihmettä Camposanto Pisa Camposanto Pisa

Volterra, San Gimignano ja Lucca

Tällä kertaa kävimme Pisassa osana pitkän pitkää päiväretkeä, johon Pisan lisäksi kuului kolme muutakin Toscanan kaupunkia.
Monet niin Facebook-sivujemme seuraajista kuin Albatrosin matkalla olleen ryhmän jäsenistä pitivät tätä neljän kaupungin päiväretkeä liian nopeasti etenevänä. Aloitimme Pisasta ja koska lähdimme liikkeelle Lido di Camioresta aamulla aikaisin, olimme Pisassa jo ennen aamukymmentä, jolloin Tuomiokirkko aukesi. Camposantoon pääsi jo sitä ennen.

Pisasta retkemme jatkui Volterraan, mutta siitä – ja pikaisista vierailuista noihin kahteen muuhunkin kaupunkiin – lisää hiukan myöhemmin.

Pisa kellotorni

Pisan neljä ihmettä
Jäähyväiset Pisalle – ehkä kaksi kertaa elämässä riitti tälle tälle Ihmeiden kentälle

 

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

16 Comments

 1. Italia kiinnostaa aina. Tosi tarkkaan olet kuvannut tämän päiväretken, ei tarvitse itse mennä paikan päälle :) Usein kyllä järjestetyillä retkillä ohjelma tuntuu olevan liian kireisiin aikatauluihin tungettu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eija! Eiköhän kohteessa paikan päällä sittenkin löytyisi vielä jotain lisääkin :-)

 2. Me käytiin tuolla ihmeiden kentällä muutama vuosi sitten. Silloin itselle oli yllätys, että siellä oli noita muitakin rakennuksia. Tornista kun aina vaan puhutaan. Toki silloin kävimme muissakin rakennuksissa. Kattavasti olet kertonut Alueesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Kalteva torni on tosiaan niittänyt kuuluisuutta toisin kuin vaikka Tuomiokirkko, joka kuitenkin kauan sitten oli se, johon rakentajat panostivat!

 3. Voi näistä kuvista tulee mieleen mukavia muistoja! Minäkin kokeilin suoristaa tuota tornia, kuten kaikki muutkin turistit. Olimme liikenteessä pääsiäisen aikaan ja pääsimme käymään tornissa, vaikka emme olleet varanneet lippuja etukäteen. Torni oli kyllä huikea ja sinne kiipeäminen oli haasteellista. Vieläkin muistan läheisen ravintolan, josta saimme pienen pöydän kulman ja vatsat täyteen. Hinnat näyttää nousseen aika hurjasti!

  Ohessa juttu meidän Pisan reissusta muutamaan vuoden takaa: https://www.martanmatkassa.fi/2014/04/miniloma-italiassa-3-paiva-pisa.html

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Pisa taitaakin joko olla ollut – tai on (tulevaisuudessa) monen monen matkaajan kohteena.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iida! Turistimassat olivat kyllä melkoiset jo toukokuussa. Pisakin taitaa olla yksi niistä kaupungeista, jotka ovat vähän jo pulassakin meidän matkailijoiden takia.

 4. says: Sini

  Retkissä on hyvää juuri tuo helppous, kun kaikki on järjestetty sun puolesta. Ikävä, jos jäi kiireen tuntu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Meitä kiire ei nyt varsinaisesti haitannut, sillä emme olleet ihan hirmu innostuneita toisesta retkestä Pisaan, ajattelimme, että kerta riittää. Nyt ajattelemme, että kaksi kertaa riittää :-)

 5. says: Mari

  Pisa yllätti meidät aikanaan. Vähän olin epäileväinen, onko siellä oikeasti mitään katsottavaa. Mutta kyllä kannatti. Arno-joen rantakadut ja maisemat viehättivät myös. Minusta kastekappeli sekä tuo Camposanto olivat erityisen vaikuttavat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Pahimmillaan jonkun paikan suosio kääntyy sitä vastaan, joko siten, että kun on nähnyt riittävän monta kuvaa, niin tuntuu, että paikka on jo nähty – tai sitten sitä kautta, että ihmisiä on NIIN paljon. Mutta monelle paikalle kannattaa silti antaa mahdollisuus!

 6. Onpa siellä mahtavan näköistä, muutenkin kuin vain tuo kuuluisa vinokas :) En ollut tuosta kastekirkkokonseptista aiemmin kuullutkaan, mutta makes sense nyt kun selitit mikä siinä on jutun juoni. Itsekin tykkään muuten aina liikkua mahdollisimman aikaisin aamusta, ja välttää näin ne pahimmat ruuhkat. Eikä keskipäivän auringossa saa edes hyviä kuvia ;)

  1. Kiitos Karoliina! Aikaisin aamusta liikkumisella olisi varmasti monessa kohtaa etunsa, mutta toisaalta haluaisin elää päivän myös matkoilla haluamallani rytmillä enkä herätä väkisin ennen auringonnousua :-) Vähän samaa ilmiötä, että aikaisin pitää lähteä, oli tulossa veneilyyn viimeisinä veneilyvuosinamme: suosituimmat satamat suosituimpina aikoina täyttyivät jo alkuiltapäivästä, joten piti lähteä liikkeelle aamusta ja lopettaa päivä turhankin ajoissa vaan satamapaikan takia.

 7. says: Piyya

  Pisan torni ja alue oli paljon kauniimpia mitä olin koskaan ymmärtänyt. Ja tornin kaltevuushan on todella hätkähdyttävä vaikka sen on aina tiennyt olevan kalteva. Pisan kaupunki jää minusta tuon alueen ja myös ympärillä olevien hehkutettujenToscanan alueen kaupunkien varjoon. Pisan kaupunki on todella kiva pikkukaupunki.

  1. Kiitos Piyya! Tuo on kyllä totta, että harvoin kuulee mitään muuta Pisan kaupungista kuin tuosta tornista ja muista tuon Ihmeiden kentän rakennuksista.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.