Kaupunkikierros Rönnessä

Rönne Bornholm

Olimme kiertäneet Bornholmin saarta autolla muutaman päivän, mutta pääkaupunki Rönne oli jäänyt muutaman pikaisen ravintolassa/kaupassa käynnin varaan. Asiahan oli tietysti korjattava, joten vuorossa oli kierros Rönnen vanhassa kaupungissa. Oppaanamme oli pari Bornholm-oppaasta irti revittyä sivua – opasta jaetaan ilmaiseksi monessa paikassa emmekä uskoneet sitä enää matkan jälkeen tarvitsevamme, joten sen tuhoaminenkin oli mielestämme sallittua.

Kirkko ja majakka

Useimmat matkailijat saapuvat Bornholmille laivalla, joita tulee Ystadista Ruotsista, Sassnitzista Saksasta, Køge Tanskasta tai keskikesällä kerran viikossa ?winouj?ciesta Puolasta. Myös tanskalaisten pääreitti saarelle kulkee Ystadin kautta, jonne ajaa Kööpenhaminasta Öresundin sillan kautta n. tunnissa. Me valitsimme ensivierailullemme kuitenkin lennot, sillä etenkin paluu lentäen Rönnestä Helsinkiin yhdellä vaihdolla Kööpenhaminassa oli sujuvaa.

Mutta koska useimmat tulevat Rönneen Bornholmin sataman kautta, on luontevaa, että Bornholm-opas aloittaa kirkolta.

Valkoinen St. Nicolain kirkko kohoaa ylväänä sataman ylle siinä missä Rönnen majakkakin. Satamassa saattaa nähdä lisää valkoista, eli niin autolauttoja kuin Bornholmilla poikkeavia risteilyaluksia.

Tätä nykyä Rönnen ranta on siisti ja raikas, mutta aikoinaan soinen levän peittämä ranta haisi mädäntyneelle ja kaupungista käytettiinkin nimeä Rodne, mädäntynyt, Rönne-nimen sijaan.

Rönne Bornholm Rönne Bornholm Rönnen nähtävyydet

Vimmelskaftet

Kirkon kulmalta kannattaa etsiä Vimmelskaftet-niminen ylisöpö katu, jonka varrella on myös kaupungin pienin talo.
Näillä kulmilla voi myös nähdä ”ruotsalaistaloja”. Toisessa maailmansodassa ensin saksalaiset valloittivat Bornholmin, ja venäläiset pommittivat saarta rajusti toukokuussa 1945 tuhoten 3 000 rakennusta ja miehittäen sen vielä vuodeksi. Sodan jälkeen, venäläisten lähdettyä saarelta. Sodan jälkeen ruotsalaiset auttoivat jälleenrakennuksessa ja toimittivat yhteensä 300 yksi- tai kaksikerroksista puista taloa Rönneen ja Nexön kaupunkeihin (linkki tanskankieliseen juttuun, jossa on hyviä kuvia näistä taloista aikoinaan ja nykyisin).

Rönne Bornholm Rönne Bornholm

Rönne Bornholm Rönnen nähtävyydet
Siinä se on, pieni vaaleanpunainen talo!

Rönne Bornholm

Hovedvagtstorvet

Jatkamme matkaa ”ohjeen mukaisesti” vanhalle päävartiolle. Pieni talo on rakennettu Hammershusin linnoitukselta ”lainatusta” materiaalista. Päädymme odottelemaan aukiolla hetken jos toisenkin, sillä päivän risteilyvieraat tekevät samaa kaupunkikierrosta tungeksien pienessä rakennuksessa, jossa tätä nykyä on myös matkamuistomyymälä.

Me käväisemme matkamuistomyymälän sijaan läheisessä pyöräliikkeessä tutustumassa ilmalla täyttyvään pyöräilykypärään, joita näimme useita Kööpenhaminan liikenteessä. Voisin itsekin harkita tällaista ”kauluria” kypärän sijaan, vaikka se onkin kallis, mutta pelkään, että onnistuisin laukaisemaan sen jossain tilanteessa turhaan ja sen jälkeen se olisi mennyttä. Todellisessa onnettomuudessa vakuutus varmaan korvaisi sen, mutta vahinkolaukaisua tuskin.

Rönne Bornholm Rönnen nähtävyydet

Ilmakypärä
Hövdingin ilmalla täyttyvä pyöräilykypärä

Rönnen teatteri

Seuraava ”ohjelmoitu mutka” vie meidät ihastelemaan pientä Rönnen teatterirakennusta. Itse teatteri on rakennettu 1823, mutta koska lämpiö on vuodelta 1789, rönneläiset pääsevät kehuskelemaan, että heillä on Tanskan vanhin edelleen toimiva teatteri. Jänniä nämä maailman/maan/kaupungin pienimmät/suurimmat/vanhimmat nähtävyydet – aina löytyy joku lisämääre, joka oikeuttaa superlatiivien käyttöön!

Rönnen teatteri
Rönnen teatteri Rönnen nähtävyydet

Hjorths Fabrik ja Erichsens Gård

Bornholmilla on vielä nykyisinkin paljon keramiikkapajoja. Tätä nykyä niissä valmistetaan pienimuotoisesti taidekeramiikkaa turisteille, mutta Hjorthin keramiikkatehdas edusti aikanaan alan teollisuutta. Täälläkin turistit täyttävät museon myymälän, mutta jo rakennus on vähintään vilkaisemisen arvoinen.

Erichsens Gårdin puutarhassa oli väljempää. Puutarha ja pihapiiri tarjoavat näköalan vanhan Rönnen elämään sisäpihoilla. Veikkaisin kyllä, että aikoinaan hyötykasvien osuus oli suurempi kuin nykyisin, mutta ihan mielellään sitä kauniina kesäpäivänä käyskentelee tällaisessa kukkivassakin puutarhassa.

Rönne Bornholm Rönne Bornholm Rönnen nähtävyydetRönne Bornholm

Skipattuja museoita

Jos olisimme osallistuneet ”oikealle” kaupunkikierrokselle, niin seuraava kohteemme olisi ehkä ollut Kulttuurihistoriallinen museo (Kulturhistorisk Museum), joka olisi kerrannut saaren historiaan esihistorialliselta ajalta vähintään toiseen maailmansotaan asti, mutta jätimme väliin. Samoin jätimme väliin vähän keskustan ulkopuolella, rannalla linnoituksessa sijaitsevan Puolustusmuseon (Defence Museum).

Torvehal Bornholm

Torvehallerna on monen Kööpenhaminan kävijän listalla – ja kävimme mekin siellä tälläkin kertaa, mutta lisää siitä kunhan pääsen Kööpenhamina-juttuihin. Bornholm-opas muisti Rönnen kohdalla mainita, että tälläkin on kauppahalli, Torvehal. Yksikössä, sillä pienellä saarella kyse on yhdestä melko pienestä rakennuksesta. Aamupäivän kierroksemme jälkeen olimmekin lounaan tarpeessa, joten päätimme käydä syömässä sen täällä. Kauppahallille on kuitenkin muutama kilometri matkaa vanhasta kaupungista, joten päätimme kävelykierroksemme siellä ja siirryimme taas automatkailuun.

Toisin kuin Kööpenhaminassa Rönnessä ei tule ongelmaa sen suhteen, että mitä söisi. Tarjolla on yksi ravintola, jonka menu on melko suppea, mutta paikallisista tuotteista koottu tapaslautanen tuntui ihan hyvältä vaihtoehdolta, joten vaihtoehtoja oli kuitenkin meille ainakin ihan riittävästi.

Torvehal Ronne Rönnen nähtävyydetTorvelhal Bornholm

Kræmmerhuset

Lounaan jälkeen jatkoimme vielä hiukan automatkailua ja kävimme runsaan 10 kilometrin päässä Rönnestä sijaitsevassa taidekäsityömyymälässä, jonka puutarha oli Bornholm-esitteessä vaikuttanut näkemisen arvoiselta – ja olihan se sitä!

Paikka oli muuten toinen niistä paikoista koko viikon Tanskan matkallamme, jossa käteiselle olisi ollut käyttöä: puutarhaan mennessämme näimme pyynnön maksaa muutama kymppi esillä olevaan purkkiin, mutta me emme olleet vaihtaneet yhtään rahaa, koska sitä ei nyt vaan tuntunut missään tarvittavan. Ei lopulta tarvittu täälläkään, sillä puutarhan kierrettyämme kävimme tietysti myös myymälässä ja saatoimme maksaa ”sisäänpääsymaksun” kortilla kaupan kassalla.

Toinen paikka, missä jonkun kokoinen kolikko olisi ollut tarpeen, oli wc yhden myllyn luona, mutta siinä kohtaa ratkaisimme asian lykkäämällä wc-käynnin seuraavaan kylään. Tosin myllylläkin oli pieni matkamuistomyymälä, joten eiköhän oikeassa hätätilanteessa asia olisi sielläkin jotenkin hoitunut ilman käteistä paikallista rahaa.

Kraemmerhuset Bornholm Rönnen nähtävyydet Kraemmerhuset Bornholm Kraemmerhuset BornholmKraemmerhuset Bornholm

GSH hotelli

Paluumatkalla Rönneen poikkesimme paitsi päivän pyöreällä kirkolla katsastamassa myös Green Solution House -hotellin. Hotellia väitetään yhdeksi Euroopan innovatiivisimmaksi tarjotessaan oleskelun terveessä ja luovassa ympäristössä. Hotellin rakennukset ja niiden sijoittelu maisemaan heijastavat kokonaisvaltaista lähestymistapaa kestävään suunnitteluun ja korostavat uudistavia ratkaisuja, kuten terveellistä sisäilmastoa, uusiutuvia energialähteitä, aktiivisia materiaaleja ja kierrätettävyyttä.

Hotellin aulassa kerrotaan myös hauskasti hotellin alkuajoista. Omistajapariskunta oli saanut idean: rakennetaan hotelli, jossa jokaisessa huoneessa on oma kylpyhuone! Tätä ennen Bornholmilla ei tällaista hotelli ollut ja uusi hotelli saavuttikin nopeasti suuren suosion.

Rönnen hotelleista päädyimme kuitenkin Griffen-hotelliin merinäköalan houkuttelemana. Vaikka GSH:kin on rannan välittömässä läheisyydessä, niin ihan rantahotelli se ei ole.

Tämän hotellin ravintola oli muuten Tripadvisorissa Bornholmin ravintolalistan kärjessä, mutta valitettavasti olimme paikalla sen verran aikaisin, ettemme jaksaneet odottaa illalliseen asti vaan päädyimme sen sijaan proosallisesti pizzalle Rönnen keskustaan.
Ei Casa Miakaan huono valinta ollut. Ravintolassa kävi sen verran taajaan take-away-pizzojen noutajia, että ilmeisesti se on yksi saaren suosituimpia pizzerioita.

Rönne Bornholm Rönnen nähtävyydet Rönne Bornholm

Rönne Bornholm
Tässä mainittu Hotel Ryttergården on siis nykyinen hotell GSH
Rönne Bornholm
GSH-hotellin erilaisia ekologisia ratkaisuja
Rönne Bornholm
Turisti :-)
Tags from the story
,
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Marjo

  Onpa idyllinen paikka! Tänne minun on päästävä joskus. Menisin varmasti ihan pyörälle päästäni tuolla ”söpöjen talojen keskellä”. Vaaleanpunaiset talot eivät tässä ympäristössä näytä yhtään ”ällöiltä” vaan juuri kokonaisuuteen sopivilta. Hurmaavaa arkkitehtuuria!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Jos Bornholmin vanhaan kaupunkiin asettuisi, niin ehkä sitä oikeasti pitäisi paneutua myös ruusujen kasvattamiseen :-)

 2. says: Ne Tammelat

  Nuo tanskalaiset vanhat rakennukset ovat ihastuttavia. Ærøskøbingissä on myös tuollainen vanhojen talojen alue ja se on kyllä aina pakko kierrellä läpi vaikka ollaan tehty sama jo monena vuonna.

  Broholmissa näyttäisi olevan paljon mielenkiintoista nähtävää. Täytyy joku vuosi ottaa taas pidempi reissu koiranäyttelymatkan yhteyteen, että ehtii piipahtamaan tuolla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Minulle tuli Gotlanti ja Visby kyllä vahvasti mieleen erityisesti näillä Rönnen kujilla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *