Uutta ja vanhaa Helsingin Vuosaaressa

Hotel Rantapuisto

Kaupallinen yhteistyö Hotel Rantapuisto ja Natura Viva

Yksi kesän lähiretkistämme suuntautui Vuosaareen. Yövyimme meren rannalla Hotel Rantapuistossa, tutustuimme robottibussiin ja soutelimme Kallahdenselällä (tai ainakin sen rannoilla). Hotel Rantapuisto toimii aikoinaan Unitas-opistona tunnetuissa 1960-luvulla rakennetussa pankin koulutuskeskuksessa, joka on aikoinaan tarjonnut puitteet paitsi pankin koulutustoiminnalle myös yhdelle jos toiselle konferenssille ja kokoukselle – Facebook-sivujemme seuraajista löytyikin heti muutama, joka intoutui muistelemaan omaa historiaansa tämän rakennuksen osalta.

Alueen vanhin rakennus on Villa Furuborg vuodelta 1917. Jugendhuvilan rakennuttu Waasan pankin silloinen johtaja Walter Fredrik Rosenlew ja huvila onkin tunnettu myös nimellä Villa Rosenlew. Silloinen Pohjoismaiden Yhdyspankki osti huvilan merenrantatontteineen jo vuonna 1948 ja lisäalueen 1961, jonka jälkeen nykyisin hotellina toimivan rakennuksen rakentaminen voitiin aloittaa.

Hotel Rantapuisto
Villa Furuborg
Hotel Rantapuisto
Hotel Rantapuisto maastoutuu hienosti rinteeseen meren äärellä

Hotel Rantapuisto

Rakennus on suunniteltu osaksi luontoa. Sen eri osia yhdistävät lasiset yhdyskäytävät ja merisiiven ikkunoista välkkyy mäntyjen takaa meri. Atriumpihat tarjoavat kesäaikaan monia rauhallisia oleskelunurkkauksia ja aluetta kierrellessämme näimmekin niin ystäviä nauttimasta iltapäivästä luonnon helmassa kuin liikemiehiä keskustelemassa tulevista hankkeistaan kuin varjoisassa nurkkauksessa läppärillään työskenteleviä henkilöitä.

Ainakin suomalaisen silmään puu ja tiili rakennusmateriaaleina ovat kestäneet hyvin aikaa. Hyvässä kunnossa olevat tilat vaikuttavat ajattomilta.

Hotel Rantapuisto Hotel Rantapuisto Hotel Rantapuisto Hotel Rantapuisto

Hotel Rantapuisto
Heinäkuun Green Key -teko on hyönteishotelli, joka toimii hyönteisten suoja-, pesimä

Hotel Rantapuisto

Saavuimme hotellille autolla. Hotellin iso parkkialue on hotellivieraiden käytössä maksutta, joten ei ongelmaa. Julkisilla hotellille pääsee liityntäbussilla Rastilan metroasemalta (katso tarkemmat ohjeet tästä).

Saimme huoneen merinäköalalla ja vähän samaan tapaan kuin Spahotel Casinossa Savonlinnassa vietimme ison osan huoneessamme viettämästä ajasta vain katsellen ikkunasta aukeavaa maisemaa. Ei niin, että huoneessakaan olisi ollut mitään vikaa, mutta maisema oli vielä hienompi!

Huone oli tilava, sängyt olivat hyvät, työtilaakin oli ja tilava kylpyhuone toimi moitteettomasti. Jääkaappia tai minibaaria ei ollut, mutta hotellin vastaanotosta sai toki ostaa kylmiä juomia ja kahvia tai teetä saattoi keittää huoneessakin siellä olevalla vedenkeittimellä. Kylpyhuoneessa oli tarjolla saippuaa ja shampoota reilun kokoisissa pumppupulloissa, eli kertakäyttökulttuuri alkaa onneksi olla ainakin suomalaisissa hotelleissa mennyttä aikaa.

Hotel Rantapuisto Hotel Rantapuisto

Hotel Rantapuisto
Tiedän, yksikin kuva hotellihuoneesta (ja bloggaajasta) olisi riittänyt, mutta tuo ilme! Mikähän nyt olisi hyvä kuvakulma?

Illallisen (ja aamiaisen) nautimme Ravintola Rantapuistossa. Ravintolan tiloissakin kannattaa huomata rakennuksen arkkitehtuuriin liittyviä yksityiskohtia, kuten vaikka katto ja valaisimet. Tai iso takka, joka on saanut ainutlaatuisen pyöreän muotonsa rakennuksen suunnitelleen arkkitehtipariskunta Ragnar ja Martta Ypyän tyttären samoihin aikoihin ajoittuneesta iloisesta odotuksesta!

Illallisemme valinnoista  (katso menu) erityisen osuvia olivat  Lassen alkuruuaksi tilaamat paahdetut kesäperunat savupaprika-aiolilla ja päivän kalana tarjottu lohi. Ruokalista kannusti kalavalintaanmukavalla tavalla: ”Valitsemalla päivän kala-annoksen autat meitä vähentämään 1 kg sinilevää Itämerestä yhdessä
John Nurminen säätiö kanssa.” ja vierailtuamme äskettäin myös John Nurmisen Säätiön tilaisuudessa Högsårassa asia olikin meillä tuoreessa muistissa ja valitsimme mielellämme Itämeren suojelun myös lautasellemme.

Ravintola Rantapuisto
Hienolle illalla! Alkupalaksi jalopenojuustopalleroita keittiön tervehdyksenä
Ravintola Rantapuisto
Paahdettua kesäperunaa ja savupaprika-aioli – vain 5 euroa ja älyttömän herkullista!
Ravintola Rantapuisto
Caesar salaatti Rantapuiston tyyliin paahdetulla porsaankyljellä
Ravintola Rantapuisto
Päivän kala: lohi ja mm. porkkanapyreetä
Ravintola Rantapuisto
Maitosuklaata ja minttujäätelöä

Illallisen jälkeen nautimme vielä hetken Kallahdenrannan maisemista – kesäiltaa riitti vielä heinäkuussakin.
Katsoimme myös vielä heinäkuun ajan hotellin ja ravintolan välisessä käytävässä esillä olevan Paula Suhosen pienen valokuvanäyttelyn Portrait of a Pornstarn Nina Hartley.

Hotel Rantapuisto Hotel RantapuistoHotel Rantapuisto

Aamiaiselta emme tällä kertaa osanneet havaita mitään ihan tälle hotellille erikoista, mutta uskoisin jokaisen pystyvän koostamaan itselleen mieleisen aamiaisen tästäkin buffet-pöydästä. Teen ystävänä olen ilahtunut siitä, että irtoteetä on nykyisin tarjolla yhä useammalla hotelliaamiaisellakin, myös Rantapuistossa.

Illallisen ja hotelliaamiaisen lisäksi Ravintola Rantapuisto tarjoaa sunnuntaisin myös brunssivaihtoehdon klo 12 – 14.

Ravintola Rantapuisto
Kyllä tällä pärjää!
Hotel Rantapuisto
Vähän harvinaisempi muoto takalle!

Natura Viva – Vuosaaren melontakeskus

Hotel Rantapuisto sopii hyvin luonnonläheiseksi tukikohdaksi Helsingin vierailuille tai vaikka pysäkiksi ennen tai jälkeen automatkaa Viroon. Nykyisinhän Viroon pääsee autolla paitsi ruuhkaisesta Jätkäsaaresta myös Vuosaaresta. Pääkaupunkiseudulla asuvina halusimme kuitenkin viettää aikaa juuri Vuosaaressa ja meren äärellä souturetki tuntui hyvältä idealta, vaikka sää olikin hiukan kolea ja pilvinen.

Soutuveneen (tai meitä urheilullisemmat kanootin, kajakin tai Sup-laudan) saa helposti käyttöönsä vajaan kilometrin päästä hotellilta sijaitsevasta Natura Viva -melontakeskuksesta. Veneen, airojen ja kelluntaliivien lisäksi saa käyttöönsä myös alueen kartan, joka olikin meille, espoolaisille, ihan tarpeen, vaikka soutuveneellä ei nyt kovin pitkiä matkoja teekään. Kävimme kuitenkin katsomassa hotelliamme vielä mereltäkin päin ja kiersimme paluumatkalla Onkiluodon ja sen viereisen toisen pienen saaren. Soutuveneellä pääsee mukavasti pienemmistä ja matalammistakin salmista ja samalla näkemään luontoa läheltä.

Melontakeskuksen rannalla seurasimme myös hetken kelluntaliiveihin sonnustautuessamme hiukan meitä isomman melojaryhmän lähtövalmisteluja ja suomalaisina meitä huvitti ulkomaalaisen kysymys näiden vesien turvallisuudesta – mutta tiedämmepä mekin nyt, että Kallahdenselällä ei tarvitse pelätä haiden hyökkäyksiä!

Natura Viva Vuosaari Natura Viva Vuosaari Natura Viva VuosaariNatura Viva Vuosaari Natura Viva Vuosaari

Robottibussin kyydissä

Vanhan hienon rakennuksen ja luonnon tarjoamien elämysten lisäksi liitimme Vuosaaren retkeemme myös palan tulevaisuutta. Vuosaaressa liikennöi nimittäin aina syyskuun loppuun asti robottibussi, jonka kyytiä pääsee kokeilemaan ihan ilmaiseksi – kunhan on ajoissa paikalla. Robottibussi 90R ajaa useita vuoroja päivän mittaan, mutta kyytiin mahtuu kerralla vain kahdeksan matkustajaa. Mukaan päässee varmimmin päätepysäkiltä Iiluodontieltä Vuosaaren metroaseman läheltä ja pysäkillä kannattaa olla jo hiukan ennen kierroksen alkua.

Robottibussille on opetettu sen kulkema reitti Vuosaaren metrolta Aurinkolahden rannalle ja takaisin ja ideaalitilanteessa se osaisi kiertää sen itsekin, mutta käytännössä bussissa on kuitenkin mukana myös robottibussin kuljettaja! Bussi ei nimittäin selviä esimerkiksi tilanteesta, jossa joku on paikottanut autonsa (osittain) ajoradalle tai muuten vaan päättää pysähtyä keskelle tietä. Näissä tilanteissa robottibussin ohjaaja auttaa ”pelikonsolillaan” bussia kiertämään sen havaitseman esteen. Robottibussi kulkee, tietenkin, ympäristöystävällisesti sähköllä. Öinen lataus kestää päivä ajoihin, tai vaikka parinkin päivän ajoihin, sillä kokeilussa bussi ”työskentelee” vasta puolipäiväisesti.

Robottibussi 90R
Robottibussi 90R

Robottibussi 90R
Nämä tytöt olivat jo kokeneita robottibussin matkustajia

Tags from the story
,
Join the Conversation

24 Comments

 1. says: ida ihana

  Kiitos postauksesta, onpa ihania kuvia!<3 Tuo Vuosaareen alue ja itäinen Helsinki on minulle hieman tuntemattomampi, mutta tämä postaus kyllä innosti tekemään sinne ainakin jonkin päiväretken!:)
  Mukavia kesäpäiviä toivottelee
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ida! Helsinki (tai pääkaupunkiseutukin) on aika iso alue, jolta löytyy yhtä jos toista kokemisen arvoista!

 2. says: Anna

  Tuttuja maisemia! Olen käynyt Rantapuistossa ainakin kerran syömässä ja rakennuksen arkkitehtuuri ja sisustus kiehtoi kovasti. Jotenkin tykkään 60-luvun tyylistä ja kiva että vanhaa oli jätetty vaikkakin varmaan korjattuna tai entisöitynä. Vuosaaressa on paljon hienoja paikkoja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! 60-lukulaisuus on ihan hyvä vuosikymmen arkkitehtuurissa – ja tuolla ainakin mielestäni kokonaisuus on kivan ajaton.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Täytyy tunnustaa, että harvoin mekin Itä-Helsinkiin päädymme, mutta toisaalta miksi ei – kiva retkikohde sekin oli!

 3. Ihanan nostalginen postaus, joka toi muistot nykyaikaan! Olin aikoinaan koulutuskeskuksessa luennoimassa, joten maisemat ovat tuttuja. Hauska idea yöpyä ”kotiseudulla” ja saada lomafiilistä helposti ajamatta kauemmas.
  Kertomasi perusteella kokemus kannattaa, ei vähiten keittiön taitojen ansiosta.
  Tulee olemaan kiinnostavaa nähdä, miten robottibussit yleistyvät/tai sitten ei.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Riitta! Tosi monella hiukan varttuneemman luokan edustajalla taitaa olla muistoja tuolta! Illallinen oli kyllä kokonaisuudessaan oikein onnistunut.

 4. says: Marjo

  Rantapuisto on minusta kohde, joka on upeasti rakennettu uppoamaan ympäröivään luontoon. Arkkitehtonisesti on myös hyvin tyylipuhdas oman aikakautensa edustaja ja myös säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan. Paljon kiinnostavia yksityiskohtia kuten takat, katto, ovenkahvat (joissa vielä takauma pankkiaikaan).

  En ole yöpynyt Rantapuistossa mutta olen käynyt siellä pari kertaa brunssilla sunnuntaina ja muutamassa tilaisuudessa. Meren läheisyys ja luonto ovat plussaa sekä myös paikan rauhallinen sijainti.

  Sinun värikäs mekko on superhyvä löytö Tanskasta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Tuolla luonto kyllä monelta osin melkein ”tulee sisälle”. Mietimme, mekin, että pitäisikö joskus harkita tuota brunssiakin.
   Vaatteen kuin vaatteen osalta taitaa olla niin, että pitää ostaa kun kohdalle osuu – ei niin, että lähdenpä nyt tästä keskustaan ostamaan uutta tietynlaista mekkoa :-)

 5. Hotelli Rantapuisto näyttää viehättävältä, niin vanha kuin uudempikin osa. Kivat nuo ovenkahvat :) Ja niinkuin sanot, tiili ja puu ovat ajattomia materiaaleja. Hieno tuo lasikäytävä ja katto.
  Ja viihtyisä tuo hotellihuone näköaloineen.
  Ja johan on herkulliset syötävät!
  Melontaa ja robottibussi – extremeä hotellilomalla! Hienoa!
  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta ja ihanaa heinäkuuta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuula! Pitihän sitä nyt jotain aktiviteettejakin kehittää, kun kerran (Espoosta katsoen) lähtee melkein ulkomaille :-)

 6. Tämä oli mielenkiintoinen postaus, kun tuo Hotel Rantapuisto on tullut keskusteluissa vastaan viime aikoina. Mielenkiintoiselta vaikuttava paikka ja vesiurheilumahdollisuudet lähistöllä kiinnostaa kovasti. Eikä ruokapuolikaan näyttänyt ollenkaan hullummalta, joten voisin hyvinkin majoittautua täällä, mikäli Helsingin keskusta ei olisi retken pääkohde. Itse asiassa Helsingissä pitäisi tutustua enemmän eri kaupunginosiin, Vuosaari on jäänyt itsellä golfkentän varaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Tuo Natura Vivan vesiurheilukeskus vaikutti tosi siistiltä ja monipuoliselta paikalta. Vaikka näillä meidän kotirannoillakin on kaupunkisoutuveneitä, niin olin tästä melkein kateellinen vuosaarelaisille :-)

 7. Tediän lomailu Vuosaaressa kuulostaa mukavalta! Itse olen viettänyt Vuosaaressa paljonkin aikaa, mutta en ole tiennyt, että seillä on myös näin kivan oloinen hotelli

 8. Toosi kivan kuuloinen lähikohde. En ole jotenkin ajatellut, että soutamaan voi tosiaan lähteä merellekin. Aina on tullut soudeltua vaan sisävesissä.
  Tuo arkkitehtuuri on tosiaan erikoista ja hienoa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Minä puolestani jäin miettimään, että olenkohan koskaan soutanut järvellä :-)

 9. Mä olen – muistaakseni – ollut useamman kerran yötä Rantapuistossa viime vuosikymmenellä työmenojen takia. Hieno paikka, ja silti yllättävän lähellä. Brunssia kiinnostaisi kokeilla!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Minäkin jäin miettimään tuota brunssia vaikka lännestä itään onkin reilusti matkaa.

 10. Äitini asuu Leikosaarentiellä ja hänen luonaan vieraillessa näin tuon robottibussin. Oli kyllä hauskan näköinen härveli. Silloin se jäi testaamatta ja varmaan ei tälle kesälle enää tilaisuutta tule. Mielenkiintoista nähdä, jatkuuko kokeilu talven aikana.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Lasse oli tämän netistä bongannut ja ainakin lievänä (?) teknologiafriikkinä halusi päästä itse testaamaan sitä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.