10 x Herrankukkaro

Herrankukkaro feature

Kaupallinen yhteistyö Herrankukkaro

Herrankukkaro on Rymättylässä sijaitseva vanha kalastajatila, joka on vuosien mittaan rönsyillyt omaleimaiseksi saaristolaiskyläksi, joka tarjoaa puitteet juhlille tai kokouksille. Yksittäisiä matkailijoita Herrankukkaro ei majoita vaan toiminta rakentuu minimissään 10 hengen ryhmille, joiden ohjelma, majoittuminen ja ruokailut sovitaan aina kunkin tapahtuman osalta erikseen. Muutaman kerran vuodessa Herrankukkarossa on kuitenkin mahdollista vierailla, vaikka ihan soolona, iltapäivän mittaisella saunareissulla –  onhan Herrankukkarossa monen monta saunaa!

Mekin pääsimme saunaan – ja tutustumaan Herrankukkaroon – Ylen saunapäivänä heinäkuun lopulla.

Herrankukkaro Herrankukkaro

Jos haluat ennen tarjoamaamme 10 kohdan kierrosta alueella vilkaista karttaa, niin löydät sen tästä. Kannattaa klikata kuva niin suureksi kuin se aukeaa!

Majoitu Linnunpöntössä

Vierailumme Herrankukkarossa järjestyi ystäväni kautta ja tässä yhteydessä pystyin tarjoamaan saman tilaisuuden myös muutamalle bloggaajakolleegalle. Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -blogia kirjoittavan Veeran ensimmäinen kysymys oli, että voisimmeko me majoittua Luksuslinnunpöntössä! Ja järjestyihän se!

Meillekin tarjoutui tilaisuus kurkistaa tähän ehkä Herrankukkaron kuuluisimpaan majoitustilaan, mutta tunnustettakoon, että osaltamme olimme kyllä jo etukäteen arvioineet, että ehkä me, isokokoisina senioreina, emme halua viettää yötämme tikun nokassa, emme, vaikka pöntössä onkin Hästensin tuplasänky. Mutta nuorille ja notkeille – go for it!
Linnunpöntössä ei ole pesu- tai wc-tiloja, mutta sen alapuolella on erillinen pieni rakennus, josta löytyy niin wc kuin kylpyammekin.

Linnunpönttö Herrankukkaro Linnunpönttö Herrankukkaro

Rantalinnunpönttö

Linnunpönttö Herrankukkaro
Linnunpönttö ilman luksus-etuliitettä :-)
Linnunpönttö omalla vastuulla Rymättylä
Rantalinnunpönttö ei (enää?) ole majoituskäytössä

… tai Rantalaavussa

Linnunpöntön lisäksi Herrankukkaro tarjoaa perinteisemmän suomalaisen kesämökkityyppisen majoituksen lisäksi myös majoituksia vaikka luksuslaavuissa. Samana kesäyönä tässä rantalaavussa yöpyi seuraavana päivänä Herrankukkarossa häitään viettävä pariskunta. Alkuillasta, ennen hääparin saapumista kurkkasimme laavuun parikin kertaa ja mietimme minkälaista tuossa olisi nukkua, mutta jo ennen kuin ehdimme kysyä, että olisiko se vapaana ensi yönä, kuulimme hääparista. Seuraavana aamuna aamupalalta palatessamme näimme, että hääpari nauttikin aamiaistaan vuoteessa, meren äärellä. Olisi kelvannut meillekin!

Rantalaavu Herrankukkaro Rantalaavu iltatunnelmaa

Viiden saunan kautta Kaislikkokylpylään

Saunapäivänä Herrankukkarossa lämpesi viisi saunaa, eli Maasavusauna, Kyläsauna, Kelosauna, Mallassavusauna ja Laivasauna. Maasavusauna on maailman suurin savusauna, jonne mahtuu kerralla yli 100 henkeä. Pieni Miilunpolttajan yhden hengen savusauna oli tällä kertaa jätetty lämmittämättä, turvallisuussyistä.

Jos on saunoja monta, niin monta on myös allasta Kaislikkokylpylässä. Koska pistäydyimme kolmessa saunassa pulahdimme myös kolmeen altaaseen, joista mahtavin oli tietysti Airisto!

Herrankukkaro saunat sauna Herrankukkaro saunat TuoppimittariKaislikkokylpylä HerrankukkaroKaislikkokylpyläKaislikkokylpylä HerrankukkaroKaislikkokylpylä

Paatit rannassa

Yksi saunoissa sijaitsi rannassa olevan laivan keulassa. Laiva on myös majoituskäytössä – Herrankukkaro tarjoaakin todella erilaisia vaihtoehtoja majoittumiseen, sillä hotellilaiva Arkkipelaguksen hytit näyttivät vähintään saman tasoisilta kuin vaikka ruotsinlaivojen hytit.

Rannalla on myös ryhmien veneretkiin tarkoitetut paatit Sympaatti ja Psykopaatti :-)

Herrankukkaro ranta Hotellilaiva Arkkipelagus

Vanha kalastajatila

Herrankukkaro on rakentunut vanhan kalastajatilan ympärille. Punaiset ovat tilan alkuperäistä rakennuskantaa. Kalastuksen ohella Rymättylässä oli kyllä kieltolain aikaan kannattavampiakin elinkeinoja, nimittäin tietysti salakuljetus. Yhden mökin remontin yhteydessä sen lattia putosi notkolle ja asiaa tutkittaessa mökin alta löytyi aikoinaan pirtukätkönä käytetty tila. Rymättylä oli myös aikoinaan ensimmäisiä alueita Turun saaristossa jonne vedettiin puhelinlinjat – yritystoimintahan tunnetusti tarvitsee hyvät yhteydet!

Herrankukkaro Herrankukkaro Herrankukkaro

Pirtupiilo
Vanha pirtukätkö. Pirtut on kuitenkin juotu jo kauan sitten.

2-kerroksinen puucee

Herrankukkaron 54 erilaisen rakennuksen joukosta otetaan vielä yksi – luultavasti ihan ainutlaatuinen tämäkin, eli 2-kerroksinen puucee.

2-kerroksinen puucee
Saunapäivänä, ehkä siksi, että alueella oli sen tiimoilta iltapäivän ajan yli 100 henkeä, toinen kerros oli kyllä suljettu.

Puupinot eivät tarvitse rakennuslupaa

Herrankukkaroa esitellessään Pentti-Oskari Kangas kertoo rakennuslupabyrokratiaan liittyvistä haasteista. Oli kuulemma jossain vaiheessa saanut vinkin, että puupinot eivät tarvitse rakennuslupaa ja niinpä ilmeisesti joitakin lupia vuosia (tai vuosikymmeniä) odotellessaan osa rakennuksista onkin rakentunut puupinojen taakse. Puuta ja puupinoja alueella riittääkin!

Herrankukkaro HerrankukkaroHalkoja

Kokoustiloja

Heinäkuisena viikonloppuna Herrankukkarossa oli saunapäivän iltapäivävieraiden (ja meidän) lisäksemme parit yksityiset juhlat. Juhlien lisäksi Herrankukkaroa käytetään paljon yritysten kokoustilana. Juhlat ja kokoukset vaativat tietysti ravintolapalveluitakin, joista sovitaan aina erikseen. Saunapäivän takia ravintola tarjosi kaikille saaristopöytätyyppisen runsaan lounaan, hyvin samanlaisen kuin edellisenä iltana Loistokarilla nauttimamme ja illalla, yksittäisinä vieraina, meille tarjottiin saaristoleipää, lohta ja kinkkua pienenä iltapalana. Kurkistimme kuitenkin, uteliaina, myös toiselle ryhmistä katettuun perinnekammiin ja näimme, että näiden harmaiden tilojen ulkonäkö voi todellakin pettää – sisältä tila oli kaikkea muuta kuin kauhtunut ja harmaa!

Herrankukkaro Herrankukkaro Herrankukkaro LinnunpönttöjäHerrankukkaroHerrankukkaro

Pentti-Oskari Kangas ja muut julkkiset

Herrankukkaron vierailumme osui yhteen vuoden saunatapahtumista, jotka ovatkin ainoa tilaisuus yksittäisille henkilöille vierailla Herrankukkarossa. Tapahtuman avasi Herrankukkaron perustanut Pentti-Oskari Kangas ja paikalla oli myös s/s Ukkopekan kipparina toimiva Kari-Oskari Kangas. Kuten myös Floridasta asti vanhan ystävänsä hoteisiin majoittunutkin Eino Grön!

Pentti-Oskari Kangas Kari-Oskari Kangas Eino GrönEino Grön auto

Rintataskut ja Kirveenrauman silta

Vaikka Herrankukkaro onkin tarkoitettu ryhmille, saimme kalastajatilaan tutustuvina bloggaajina tilaisuuden yöpyä Kirveenrauman sillan kupeeseen rakennetussa pienessä Rintataskut -nimisessä mökissä. Ja sehän sopi meille, entisille purjehtijoille, jotka illan mittaan useampaan otteen muistelivat Kirveenrauman sillan alituksia S/Y Meriharakka.

Rintataskut edustivat luultavasti hyvinkin Herrankukkaron keskimääräistä majoitustilaa: mökissä oli kaksi yhden hengen huonetta, eli mekin, jotka kahden erillisen sängyn hotellihuoneeseen päätyessämme useimmiten siirrämme sängyt yhteen, nukuimme yhden yön eri huoneissa. Suihku ja wc sijaitsivat mökin takana – vaikka niihin kuljettiin ulkokautta, niin ne olivat kuitenkin huoneiden välittömässä läheisyydessä.

Samaisessa mökissä asusteli myös Seikkailumielellä -blogia pitävä Noora, joka hänkin kävi bloggaajana tutustumassa Herrankukkaroon tänä kesänä.

Rintataskut Herrankukkaro Rintataskut HerrankukkaroRintataskut HerrankukkaroKirveenrauman silta Herrankukkaro

Tags from the story
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Mari

  Tänne pitäisi kyllä joskus mennä käymään. Olen sivusta seurannut myös vuosia Herrankukkaron toimintaa, muutaman kerran aikanaan olen ollut jossain messuilla rinnakkaisosastoilla ja kuullut heidän toiminnastaan. Ongelmana on tosiaan ollut vähän se, että olisi pitänyt olla jonkun ryhmän kanssa liikkeelle. Mutta hyvä tietää, että välillä on myös tuollaisia yleisöpäiviä tai -tapahtumia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuollaisena yleisöpäivänä pääsee kyllä näkemään koko alueen vaikkei niissä yöpymismahdollisuutta olekaan.

 2. Hienoa, että Suomeen on syntynyt näin mielikuvituksellisia matkailukonsepteja, jotka jalostvat yksinkertaisia ja luonnonläheisiä perinteitä nykyaikaisiksi atraktioiksi. Pitkän ja perusteellisen postauksen arvoinen kohde.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Riitta! Tämä on kyllä mielikuvituksen rajojakin hipova yhdistelmä vanhaa ja uusvanhaa :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iina! Tsekkaa noiden avoimien iltapäivien aikataulu, sillä ilman ryhmäähän tuonne ei muuten oikein pääse edes käymään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Linnunpönttö on kait sijoittunut aika usein Suomen erikoisimmat majoitukset listoilla aika hyvin ?

 3. Mielenkiintoinen lisätieto tuo, että puupinot ei tarvitse rakennuslupaa. Herrankukkaro oli kyllä niin mielenkiintoinen paikka, että huhhuh. Kiitos paljon, että sain tämän tilaisuuden – Herrankukkaron viikonloppu oli ehdottomasti yksi kesän parhaimmista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veerapirita! Pentti-Oskari Kangas mainitsi tämän yhdeksi syyksi ”puupinorakennelmien” suureen määrään, mutta ehkä tuolla on kyllä jo menty rajoilla … sitä paitsi voisi ajatella, että esimerkiksi paloturvallisuuden kannalta ne olisivat niitä pahimpia rakennelmia! Mukavaa jos pidit Herrankukkaro-retkestänne!

 4. says: Diiskuneiti

  Mun on jo monta kertaa pitänyt mennä käymään täällä, mutta jostain syystä ei ole mentyä. Polttareita myös yksi vuosi tänne suunnittelin, mutta taisi olla sen verran kallista, että kohde vaihtui. Upea paikka ja upeat kuvat!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Muistathan, että tuonne ei voi mennä milloin vaan, vaan ainoastaan noina tapahtumapäivinä. Tai sitten ryhmällä, kuten joskus olit jo ajatellutkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *