Uudet Unescon maailmanperintökohteet

Jaipur

UNESCOn maailmanperintökohteiden listalle lisättiin huhtikuussa 30 uutta kohdetta: tosin yksi niistä on jo listalla olleen kohteen (Ohrid-järven alue) laajennus myös Albaniaan. Tämän myötä Unescon maailmanperintökohteita on 1 121.

Guardianin artikkeli nostaa uusista kohteista tärkeimmäksi Babylonian kaupungin Irakissa, mutta se taitaa monelta meistä jäädä näkemättä vielä ainakin lähivuosina. Italian (ja proseccon) ystäviä uusista kohteista saattaa erityisesti kiinnostaa Coneglianon ja Valdobbiadenen kukkulat, paremmin ehkä Prosecco-kukkuloina tunnettu alue.

Uusista kohteista kolme olivat sellaisia, joilla olemme jo vierailleet ennen kuin ne Unescon maailmanperintökohteita olivatkaan, eli Bagan Myanmarissa, Jaipur Intiassa ja Frank Lloyd Wrightin arkkitehtuurista Guggenheimin museo New Yorkissa.

Tuhansien pagodien Bagan

Pohjois-Intian kiertomatka

Tämän jutun otsikkokuva on Jaipurista vuodelta 2008, mutta norsut ja kamelit lienevät edelleen osa Jaipurin katukuvaa.

Guggenheim NYC Uudet Unescon maailmanperintökohteet
Guggenheim -museo New Yorkin Keskuspuiston laidalla – kuva SNMatkakuvaaja-blogista

175 maailmanperintökohdetta

Näiden myötä Unescon maailmanperintökohteidemme määrä kasvoi vaatimattomaan lukuun 175, eli olemme nähneet niistä vain 16%. Suomen kärkinimet tällä listalla ovat nähneet yli 500, jopa lähes 700 kohdetta.

Omalta osaltamme olemme suhtautuneet maailmanperintökohdelistaan idealistana, jota saatamme käyttää tarkistaaksemme matkaa suunnitellessamme olisiko kohdemaassa kohteita, jotka ehdottomasti kannattaisi nähdä – mutta tylsän tuntuiset kohteet saatamme jättää käymättä vaikka olisimme ihan sellaisen vieressä.

Tämän hienoisen välinpitämättömyyden takia voi myös olla, että tuo Most Traveled People -järjestelmän nettisivuille tekemäni rastitus kohteista on hiukan epätarkka, mutta eiköhän niitä kohteita ole kuitenkin sanotaan nyt vaikka 170 – 180. Samaisen lievän innottomuuden takia en ole naputellut listaa vielä Nomadmanian sivuille, vaikka muuten sitä pääjärjestelmänä nykyisin käytänkin. Alunperinhän aloitimme maabongausharrastuksemme laskemalla TCC-alueita ja sen siivellä myös YK:n jäsenmaita ja itsenäisiä maita, mutta MTP:n 891 alueen tai Nomadmanian 1281 alueen osalta emme ole koskaan asettaneet mitään tavoitteita. Emme myöskään Unescon maailmanperintökohteiden osalta.

MTP WHS Schildt 201908

Helpoimmat ja vaikeimmat

Most Traveled People -järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden lajitella käymänsä kohteet sen mukaan miten moni järjestelmää käyttävistä on niissä vieraillut.

Käymistämme kohteistamme ”helpoimmat” näyttävät olleen:

 • Tower of London
 • Paris Banks of the Seine
 • Historic Centre of Rome
 • Westminster Palace Westminster Abbey and Saint Margarets Church
 • Vatican City
vatikaani
Vatikaanissa kesällä 2010

… ja vaikeimmat puolestaan:

 • At Turaif District in ad-Dir’iyah (Saudi-Arabian Riadissa)
 • Joggins Fossil Cliffs (Kanadan Nova Scotiassa)
 • Tipasa (Algeriassa)
 • Birka and Hovgården (saari Ruotsin Mälaren-järvellä)
 • Bronze Age Burial Site of Sammallahdenmäki
Diriyah Riad Saudi-Arabia
Diriyahin alue Saudi-Arabian Riadissa iltavalaistuksessa 2017
Joggins Cliff
Jogginsin fossiilikallioiden äärellä syksyllä 2016
Diriyah Riad Saudi-Arabia
Tipasa Algeriassa 2016

Joggins Fossil Cliffs on sikäli hauska, että ajelimme rannikkoa Nova Scotiassa ja mietimme seuraavaa taukopaikkaa, kun bongasin karttaohjelmasta tällaisen paikan, jonne sitten pysähdyimme. Vielä puolta tuntia ennen vierailuamme tuolla rannalla en ollut koskaan paikasta kuullutkaan.

Tipasa oli mielestäni mukavan rento ”rauniokohde” Välimeren rannalla. Vanhojen raunioiden lomassa paikalliset viettivät rantapäivää historiallisella alueella.

Birka on myös yksi niistä kohteista, joihin olemme päätyneet kohteen maailmanperintöstatusta ajatellen ihan sattumalta. Kiersimme Mälaren-järveä purjeveneellä ja yövyimme saaren rannassa – ja kävimme museossakin!

Jännää oikeastaan, että Sammallahdenmäki, siis yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta, on päätynyt tuolla listalla noinkin ylös. Suomen kaikki seitsemän maailmanperintökohdettahan saimme Verlan myötä ”valmiiksi” viime kesänä – eli niiden osalta olemme harrastaneet ihan tavoitteellista maailmanperintökohdebongausta!

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Tiesitkö muuten, että Suomen maailmanperintökohteilla on oma yhdistyskin. Meriharakan sivujen :-) lisäksi löydät tietysti tietoa kohteista yhdistyksen sivustolta.

Suomen maailmanperintökohteet

Parhaat kohteet maailmalla

Most Traveled People -järjestelmän listan käyttämällä aluejaolla mielestäni parhaat maailmanperintökohteet, joissa olemme käyneet ovat:

Keski-Amerikan osalta tilanne saattaa muuttua vielä tulevana syksynä, sillä marraskuun vietämme pääosin välillä Panama – Meksiko vieraillen lähes kaikissa alueen valtioissa.

Euroopan lähes sadasta vierailemastamme kohteesta yhden valitseminen on aika epäreilua, mutta olkoon nyt tuo pieni kaupunki Tsekeissä, jossa vierailimme vajaa pari vuotta sitten helmikuussa, jolloin kaupunki etenkin iltaisin ja aamuisin ilman päiväturistien laumoja, jäi kivana kohteena mieleeni.

Galapagos-saaret olen monelle kyselijälle nimennyt ”luontosarjan” vaikuttavimmaksi kohteeksi kaikesta maailmalla näkemästämme.

Grönlanti Ilulissat Uudet Unescon maailmanperintökohteet
Ilulissatin jäävuonolla kesäyönä 2015
Sinijalkainen suula Galapagos Uudet Unescon maailmanperintökohteet
Sinijalkainen suula Galapagos-saarilla 2006

Lopuksi

Hmm … tätä juttua kootessani ja jo näkemiämme Unescon maailmanperintökohteita listoja selatessani muistellen jäin miettimään, että kyllä monet näistä oikeastaan ovat aika hienoja kokemuksia. Pitäisiköhän tähän aiheeseen sittenkin suhtautua ”vakavammin”?Asettaa vaikka seuraavaksi tavoitteeksi 200 Unescon maailmanperintökohdetta!

Mikä Sinun mielestäsi on ollut hienoin Unescon maailmanperintökohde, jolla olet vieraillut?
Listan kaikista kohteista löydät vaikka tästä.

Join the Conversation

26 Comments

 1. says: Sakari Niemi

  Mielenkiintoinen postaus. Kiitos myös SNmatkakuvaaja -linkistä ja kuvani käytöstä.
  Maailmanperintökohteiden kiinnostavuudessa on todellakin melkoisia eroja. Tämän kesän automatkamme kiinnostavin ja vähiten kiinnostanut kohde olivat Kroatiassa. Plitvicen kansallispuisto järvineen ja putouksineen kuuluu mielestämme Euroopan upeimpiin luontokohteisiin. Sen sijaan Stari Gradin tasanko Hvarin saarella vaikutti keinotekoiselta turistikohteelta, sillä sen kyltit olivat lähinnä muotoa ”Tällä paikalla sijaitsi aikoinaan…” Sen kunniakkaasta historiasta ei liene paljoa säilynyt jälkipolville.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sakari! Sinun hieno juttusi osaltaan innoitti tämän kirjoittamiseen, joten kiitokset itsellesi! Plitvicestä pidimme, mekin.

 2. says: Susanna

  Hyvä kooste, Unescon kohteet on aika mielenkiintoisia nähdä. Mielenkiintoisimpia joita olen nähnyt on Veronan vanhakaupunki, Rooman nähtävyydet, etna ja vesuvius tulivuoret, Akropolis, Venetsia, Kölnin katedraali, Casa Batllo & casa Mila Barcelonassa olivat myös hienoja. Kyllä haluaisin nähdä lisääkin Unescon nähtävyyksiä, ehkäpä Ranskan, Agrigenton tai Kreikan suunnilta :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Susanna! Etna ainakin on näistä mainitsemistasi jäänyt minullekin hyvin mieleen. Akropoliksella käymme varmaan uuden kerran monen vuoden (vuosikymmenen) jälkeen nyt syyskuussa.

 3. says: Melissa

  Upea kooste aiheesta. Itselläni on kaksijakoinen fiilis itse Unescosta, ihan siitä syystä, että ovat nykyään liian poliittisia vaikka pitäisi olla politiikan ulkopuolella. Suomenlinna on ainoa kohde jossa viihdyn täällä meilläpäin. Muutamiin maihin en tule astumaan jalallanikaan, vaikka maksettaisiin :) Rajua sanomista mutta näin se on.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa. Itse yritän pitää jossain määrin ainakin politiikan ja matkailun erillään toisistaan, sillä monessa maassa, vaikka hallitsijat käyttäytyisivätkin melko, sanotaan nyt vaikka oudosti, niin harvoin he edustavat koko kansaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Agran osalta taitaakin olla hyvä pitää pienoista kiirettä, sillä Taj Mahal taitaa olla niitä supersuosittuja kohteita maailmassa, jonka elinpäivät saattavat jo monestakin syystä olla kohta luetut.

 4. says: Sini

  En osaa nimetä vain yhtä suosikkia. Mieleenpainuvimmat UNESCO -paikat minulle ovat olleet Angkor Wat, Komodon kansallispuisto ja Marrakechin Medina…. Mulla on sellainen olo, että suosikkien listalle pääsee ensi kuussa Baikal -järvi. ??

 5. Mielenkiintoinen postaus. Tarton reissun jälkeen tutustuin Struven ketjuun, ja mietin noita muitakin kotimaisia Unesco-kohteitamme.

  Kyllä se muuten on niin, että Rauma on jotenkin kumman kaukana. Lomalla mietimme olisiko Louhisaaren linnasta pitänyt jatkaa matkaa Raumalle, mutta vesisateiseksi muuttunut sää sai kääntämään auton nokan kotia kohti. Eli vanha Rauma ja Sammallahdenmäki pitää käydä katsomassa ihan vasiten.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Meilläkin Sammallahdenmäki Rauman lähellä jäi lähes viimeiseksi – Raumalla olimme käyneet veneellä kait muutamankin kerran, mutta Sammallahdenmäki ei taas autottomille ollut ihan helppo kohde, joten niillä kerroilla se jäi.

  2. says: Terhi

   Vaikea valinta, kaikki obat niin erilaisia kohteita. Pidin kuitenkin Kiinan muurista ja Guatemalan rauniokaupungista Tikalista, niissä todella oli jotakin vuosisadat kestävää charmia. Hassua tuon Sammallahdenmäen sijoittuminen vaikeimmin saavutettavien joukkoon, meikäläiselle niin helppo kohde.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Tikal on meiltä vielä näkemättä, mutta toivottavasti jo tänä syksynä! Tilastoja vääristää tietysti se, että kansainvälisissä tilastoissa monelle Suomi ja Rauma ovat todella kaukaisia paikkoja.

 6. says: Reissu-Jani

  Kohteissa pyrin käymään Unescon nimeämissä paikoissa ja niitä taitaa olla noin 160 tällä hetkellä katsottuna. Vaikea on pistää mitään järjestykseen että mikä olisi ollut hienon mutta sanotaan Angkor Wat. Cesky Krumlovista pidin myös paljon. Ihmettelin että Bagan ei ollut aiemmin päässyt listoille – kaiketi temppeleiden kunnostaminen ei ole aina ollut niin alkuperäistä kunnioittaen tehtyä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Angkor Watin mainitsi täällä jo joku muukin – ja kieltämättä se on hieno. Jotenkin meille vaan Hiroshima teki, sekin, lähtemättömän vaikutuksen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Arja! Marokossa pidin valtavasti myös Volubiliksen alueesta, kuten Essaouirastakin. Siinä maassa näitä kohteita kyllä riittääkin!

 7. says: jaanaandteemutravels

  Hauska kirjoitus. Itsellä näyttäisi Nomadmanian listauksen mukaan olevan 48 Unescon maailmanperintökohdetta käytynä (osa saattaa myös olla merkkaamatta). Kaikki sellaisia, joihin muuten vain eksytty matkoilla ja jälkikäteen tsekattu osuiko mikään käymistä paikoista Unescon listalle. Toistaiseksi hienoin käyty paikka Kambodzan Angkor Wat. Seuraavaksi matka käy Jordanian Petraan ja sen suhteen on odotukset kovat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Meillekin osa kohteista on tuollaisia ”on vaan eksytty niihin” ja jotkut tietysti sellaisia, että matkaa on jopa rakennettu niiden ympärille.

 8. says: Sateenmuru

  Luin noista uusista kohteista jossain uutisissa, mutta tämä tekstisi oli hyvä kattaus uusista ja vanhoista, vaikeista ja helpoista kohteista. Olen jonkinlainen listafriikki, ja minua kiinnostaisi ideatasolla perintökohteiden listamainen koluaminen, tai jopa maapongaus, mutta tiedän, että kiinnostuisin äkillisesti aina ihan jostain muusta ja hairahtuisin listakohteista. Sitten seuraisi turhautuminen. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Näitä on niin paljon, ettei kukaan maailmassa taida näitä oikein systemaattisesti koluta tavoitteena nähdä kaikki – mutta monet taitavat tsekata kun muutenkin jonnekin ovat menossa, että onko lähiseuduilla myös Unesco-kohteita, sillä ovathan ne usein kuitenkin aika hienoja.

 9. Todella mielenkiintoista luettavaa ja paljon olette päässeet kohteita näkemään. Oma lista vielä tuohonkin verrattuna ihan todella alkutekijöissä, heh :) No mutta hiljaa hyvä tulee. Unescokohteita on mukava bongailla ja katsastaa aina kun mahdollista, joskus saattaa jopa yllättää itsensä jos ei ole etukäteen muistanut tarkistaa onko tulevassa matkakohteessa Unescokohteita. Tuota teidän Panama-Meksiko matkaa kyllä odotan, sellaista nimenomaista kun itsekin olen suunnitellut ja todennäköisesti ensi vuonna tulisi olemaan toteutuksessa! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ainakin ne ovat tuon ”katsastaa aina kun mahdollista” arvoisia – emme mekään niihin ryppyotsaisen vakavasti suhtaudu. Joskus sopii reittiin ja ohjelmaan, joskus joku muu juttu tuntuu tärkeämmältä.

 10. Minun on tunnustettava, että ei ole hajuakaan kuinka monessa maailmanperintökohteessa olemme käyneet (tietämättämme). Nyt on pakko aktivoitua tässäkin, nuo kohteethan ovat mitä mainioimpia apuja tulevien matkojen suunnittelussa ja maiden valinnassa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pia! Ainakin kannattaa tsekata matkakohteen läheisyydessa mahdollisesti olevat – usein ne tosiaan ovat vierailun arvoisia.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *