Tukholman muistoja

Tukholma muistoja feature

Uusien juttujen lisäksi toki kertasimme myös meille jo vuosien takaa tuttua Tukholmaa.

Telefonplan / Midsommarkransen

Ericsson Globelta ja Skyviewlta jatkoimme sopivasti Telefonplanille, jossa pääosa Ericssonin Tukholman toiminnoista sijaitsi aina vuoteen 2012 asti. Nyttemmin Ericsson toiminta Tukholmassa on keskitetty Kistaan. Mutta vuosina 1980-81, jolloin molemmat meistä työskentelivät Ericssonilla Tukholmassa elimme arkeamme Telefonplanilla tai sen välittömässä läheisyydessä Tellusborgvägenillä.

Ericssonin 69-vuotisesta historiasta alueella muistuttivat enää Lars Magnus Ericssonin patsas, vanha puhelinkioski ja tietysti kadunnimet, kuten L M Ericssons väg.

Nyttemmin Ericssonilta vapautuneissa tiloissa näytti olevan toimistoja, Konstfackin toimitiloja, myymälöitä ja joitakin ravintoloitakin. Nautimmekin lounaan Ericssonin alueen vanhassa portinvartijan rakennuksessa toimivassa kivassa Krubb-ravintolassa.
Kävimme myös katsomassa ihan tornin juurella asti alueen maamerkkiä, tornia, jota aikoinaan saattoivat käyttää mm. Ericssonin radioamatöörit.

Telefonplan Tukholma Tukholman muistoja Telefonplan Tukholma Tukholman muistoja Telefonplan Tukholma Tukholman muistojaTelefonplan Tukholma Tukholman muistoja

Telefonplan Tukholma
Halloumisalaatti, jossa kyproslaisen halloumin tilalla on eettisistä syistä ruotsalaista Eldostia

Telefonplan Tukholma

Telefonplan Tukholma
Telluskäytävän Better Shelters -näyttelytilassa esitellään pakolaismajoitukseen sopivia kevyttaloja

Donna Tukholmassa blogissa on muuten hyvinkin perusteellinen kuvaus tästä Midsommarkransenin alueesta, jos haluaisit paneutua siihen tarkemmin.
Myös Mondo-lehti on kirjoittanut hiukan tästä uudesta trendialueesta, siis Midsommarkransenista!

Gamla Stan

Pitäähän sitä Tukholmassa käydä myös, edes hetken verran, katsomassa turisti-Tukholman sydäntä, Västerlånggatania. Entisellään oli! Turisteille tarjolla olisi hirveä ja poroa ja lakritsia – siis kaikenlaista eksoottista. Muutamassa kaupassakin pistäydyin, mutta reppureissaajalle ei voi oikein tarttua mitään matkaan.

Gamla Stan Tukholma Gamla Stan Tukholma

Gamla Stan Tukholma
Olisi tehnyt mieli kokeilla tälläista kuplavohvelia, mutta lounaasta oli liian vähän aikaa …
Gamla Stan Tukholma
Olars Ulla – ja oikeastaan turhan kallis huiviostos kruunujen vähän hämäämänä :-)
Gamla Stan Tukholma
Gudrun Sjödenillä oli Tukholmassa myös pieni Vintage-osasto

Hötorget

Toinen lähes vakiokohteemme Tukholmassa on piipahdus Hötorgshalletissa ja pieni kierros Hötorgetilla. Tälläkin kohdin kaupunki on vuosien mittaan muuttunut – poissa on vanha Pub-tavaratalo, johon kauan sitten suuntasin ensimmäisen Ruotsissa ansaitsemani palkan kanssa ostamaan uuden talvitakin ja rannekellon. 80-luvulla rannekellokin tuntui vielä tarpeelliselta hankinnalta, vaikka viimeiseen pariinkymmeneen vuoteen en ole yhtään minulla edelleen tallessa olevista joistakin kelloista laittanut ranteeseeni. Hötorgetilla turistille olisi tarjolla villisikaa.

Hötorget Tukholma
Hötorgshallenissa on myös Suomi-kauppa, mutta maassa maan tavalla, eli kokosbollar!
Hötorget Tukholma
Ehkä ensi keväänä syömme pakistanilaisia mangoja Pakistanissa?
Hötorget Tukholma
Kolmas matkamme Pohjoismaissa parin vuoden sisällä ilman, että vaihdoimme yhtään käteistä. Eikä se monessa paikassa enää kelpaakaan!

Kungsträdgården

Tukholman siltojen alta jatkoimme toisena päivänä Kungsträdgårdenin kautta Biblioteksgatanille ja edelleen Jakobsbergsgatanille. Kesäinen Kungsträdgården oli kukkia tulvillaan ja Biblioteksgatanin merkkikaupat entisellään. Jakobsbergsgatanin kesäinen somistus ilahdutti kulkijaa ja toi mieleen vaikka Belgradin tai Port Louisin Mauritiuksella sateenvarjoineen, vaikka täällä sateenvarjot olivatkin vaihtuneet tyyliteltyimpiin koristeisiin.

Tukholma

Tukholma
Vuoristogorilla oli painanut tassunjälkensä Hamngatanille
Tukholma
Kesäinen Jakobsbergsgatan – jutun otsikkokuva on muuten Biblioteksgatanilta

Bredäng

Asuimme Tukholmassa vuosina 1980-81 ja pääosan ajasta osoitteessa Vita Liljans väg 52 Bredängissä. Bredäng oli jotain naapurialueittensa idyllisen Mälarhöjdenin ja ainakin ajoittain levottomankin Skärholmenin välissä. Mutta sijainniltaan ihan kiva Telefonplanilla sijainneita työpaikkojamme ajatellen ja muutenkin rannan läheisyyden takia. Monena kertana Tukholmassa myöhemmin vieraillessamme olemme poikenneet myös vanhoilla kotikulmilla ja tälläkin kertaa päätimme sen sijaan, että olisimme palanneet laivalle Värtahamniin erityisen ajoissa, ajaa ensin Ropsten – Norsborg -linjalla Bredängiin ja vasta sitten sieltä Gärdetin asemalle.

Bredäng oli hyvinkin ennallaan – mihin se jo aikoinaan valmis asuinalue olisi muuttunut. Tai oli se, vanha lähikauppamme oli lopettanut ja rakennus oli jatkojalostettu toimistokäyttöön. Kauppa keskittyy Ruotsissakin ja pienet yksiköt häviävät suurempien tieltä.

Tukholma Bredäng 2019 Tukholman muistoja
Bredängin kirjastossa oli ainakin 80-luvun alussa hyvin myös suomenkielisiä kirjoja
Tukholma Bredäng 2019 Tukholman muistoja
Tällä pihalla Ruotsista ostamamme Passatkin enimmäkseen odotteli Suomeen pääsyä
Tukholma Bredäng 2019 Tukholman muistoja
Jotkut asiat jäävät mieleen: täällä asuessani sain tiedon äitini yllättävästä kuolemasta
Tukholma Bredäng 2019 Tukholman muistoja
Olivatkohan kukkaistutukset näin runsaita 80-luvun alussa?

Tukholma Bredäng 2019

Silja Symphonylla kotiin

Ensimmäisessä tältä pieneltä Tukholman reissultamme kirjoittamassani jutussa oli muutaman kuvan verran juttua Silja Serenaden DeLuxe -hytistä, jossa matkustimme Tukholmaan. Takaisin Helsinkiin matkasimme samanlaisessa hytissä, mutta Silja Symphonyllä. Sisarlaivat ovat niin samanlaisia, ettemme enää paluumatkalla panostaneet ainakaan hyttikuviin. Mutta yhden tällaisen kuvan kanssa askartelimme kuitenkin hetken :-)

Silja Symphony

Tuliainen Tukholmasta
Väittävät Wettexiä ruotsalaiseksi keksinnöksi – oli niin tai näin, niin ostimme yhden kotiin vietäväksi. Hyvä tuliainen, joka kestää hetken käytössä, muttei jää nurkkiin pyörimään.
Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Erja-Riitta

  On mukava lukea Tukholmasta kun itse asun siellä! Asuin myös Bredängissä 79-86. Silloin siellä oli paljon suomalaisia. Myös suomalainen päiväkoti, jota tyttäreni ja ystävieni lapset kävivät. Vieläkin tapaamme näitä tuttavia.Kaikki tuttumme muuttivat pois Bredängistä kun alue alkoi muuttua ongelma alueeksi.Tuli liikaa muita ulkomaalaisia ja suomalainen päiväkoti lopetettiin.Muutin sieltä Saunakadulle yhteisöasumiseen, joka toimi aika monta vuotta.Asun siellä vieläkin ja nautin eläkepäivistä matkustellen.Juuri nyt olen
  Floridassa! Terveiset Deerfield Beachiltä, josta on noin puolen tunninmatka Suomi talolle Lantanaan!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Erja-Riitta! En tiennytkään, että Bredäng muuttui noin lähtömme jälkeen (1981). Mukavia eläkepäivien jatkoa – matkustellen Sinullekin!

 2. says: Erja-Riitta

  Kiitos! Täällä Floridassakin on paljon nähtävää,vaikka dollarin arvo on noussut paljon kruunuun verrattaessa.

  1. says: Pirkko

   Varmasti on – me olemme toistaiseeksi ehtineet tutustumaan vaan lyhyen visiitin verran (risteilyn yhteydessä) Miamiin, mutta ehkä joskus vielä enemmänkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Suomalaisia kesätyöläisiä onkin vuosien mittaan tainnut Tukholmassa olla todella paljon. Itse en koskaan sinne kesäksi päätynyt, mutta sitten sen sijaan pariksi vuodeksi, talviksikin :-)

 3. Minäkin olin pitkästä aikaa Tukholmassa tämän kesän alussa. Kierros oli tosin täysin erilainen kuin teillä, kun olin matkassa 4-vee tyttäreni kanssa. Hieno se Tukholma on kyllä seurasta riippumatta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Joskus, jo melko kauan sitten tietysti, kiertelimme Tukholmaa ehkä n. 6-vuotiaan siskontyttären kanssa ja silloin kohteet tosiaan olivat toiset, enimmäkseen Djurgårdenin suunnalla :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ruotsi onkin juuri sillä rajoilla, että onko se koti- vai ulkomaan matkailua :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.