Tallinnan Fotografiska ihastuttaa maailmanmatkaajaa

Fotografiska Tallinna otsikko

Kävimme kuluneella viikolla tutustumassa pari kuukautta sitten avattuun Tallinnan Fotografiskaan Telliskiven kaupunginosassa TallinkSiljan tarjoamalla pressimatkalla. Tallinnan Fotografiska on Tukholman Fotografiska konseptin ensimmäinen ulkomainen toteutus. Seuraavaksi vuorossa ovat New York ja Lontoo, joten Tallinna on hyvässä seurassa!

Uuden Fotografiskan ensimmäiset näyttelyt ovat:

 • Jimmy Nelsonin ”Kunnianosoitus ihmiskunnalle (Homage to Humanity)”
 • Anja Niemen ”Rollis”
 • Pentti Sammallahden ”Kaukainen maa”
 • Anna-Stina Treumundin ”Lilli, Reed, Frieda, Sabine, Eha, Malle, Alfred, Rein ja Mari”

Näistä Sammallahden näyttely sulkeutuu jo nyt sunnuntaina ja Jimmy Nelsonin 8.9. – mutta ei hätää, se aukeaa Tukholmassa jo 20.9. ja jatkaa siellä aina joulukuun alkuun asti.

Jimmy Nelsonin näyttely täytti rakennuksen 2. kerroksen kokonaan ja muut näyttelyt saivat jakaa 3. kerroksen tilan. 1. kerroksessa on kahvila ja museokauppa ja 6. kerroksessa ravintola, jonka terassilta on hienot näköalat kaupunkiin. Yleisölle kerroksia 4-5 ei ole olemassa.

Fotografiska Tallinna
Tallinnan Fotografiskan punainen rakennus (kuva Eero Havia: Matkaviikko)

Museon kerroksetFotografiska Tallinna

Tallinnan kaupunki museon ravintolan terassilta

Maarja Loorents museon esittely
Maarja Loorents, yksi Tallinnan Fotografiskan perustajista, kertoo meille Tallinnan Fotografiskasta

Taiteelliset arvot omaava alkudrinkki

Esittelyjen lomassa saimme paitsi taiteellisetkin arvot täyttävät tervetulojuomat myös hyvän vinkin, joka kerrottakoon tässä eteenpäin: Aloita 3. kerroksesta, sillä Jimmy Nelsonin kuvat ovat sen verran vaikuttavia, että niiden jälkeen voi olla vaikea enää innostua muista näyttelyistä.

Pentti Sammallahti

Pentti Sammallahden näyttely Kaukainen maa vaatii hieman viitseliäisyyttä. Kuvat ovat pieniä ja mustavalkoisia, mutta hidastaminen ja paneutuminen palkitaan.
Kuvat ovat ympäri maailmaa, joten kannattaa myös tarkistaa ainakin itselleen mielenkiintoisimpien kuvien kohdalla minne päin maailmaa tämän kuvan mukana pääsee matkalle.

Sammallahti
Sammallahden kissoja mm. Islannissa ja Irlannissa
Pentti Sammallahti
Pala Helsinkiä Tallinnassa

Anja Niemi

Norjalaisen Anja Niemen asetelmat – voisiko niitä sanoa asetelmiksi, sillä nämä kuvat eivät kuvaa maailmaa sellaisena kuin useimmat meistä sen näkevät, vaan sellaisena kuin Niemi haluaa meidän sen näkevän. Samalla katsoja näkee Anja Niemen, sillä hän on itse mukana kuvissaan.
Ehkä näissä töissä on jotain samaa kuin äärimmilleen tyylitellyissä Instagram-tileillä, joissa kuvat näyttävät keskenään samanlaisilta riippumatta siitä missä ne on otettu?

Anja Niemi Anja Niemi Anja Niemi

Anna-Stina Treumund

Jo edesmenneen virolaisen Anna-Stina Treumundin kuvissa palataan rajojaan rikkovien naisten elämään Virossa ja Livoniassa (nykyisen Latvian alueella) 1500-luvulta 1900-luvulle. Nämäkään kuvat eivät siis oikeasti ole näiltä vuosisadoilta vaan kuvaaja on ystäviensä kanssa toteuttanut nämä menneeseen aikaan vievät kohtaukset ja kuvannut ne. Näyttelyn nimi, Lilli, Reed, Frieda, Sabine, Eha, Malle, Alfred, Rein ja Mari, koostuukin näiden ystävien nimistä.

TreumundTreumund Fotografiska Tallinna

Jimmy Nelson

Jos Pentti Sammallahti jo vie matkalle maailman ympäri, niin Jimmy Nelson tekee sen laajemmin, suuremmin ja värikkäämmin.
Näyttely alkaa isolla maailmankartalla, joka johdattelee matkalle maailman ympäri: Polynesia, Meksiko, Peru, Argentiina, Tsad, Namibia, Tansania, Kenia, Etiopia, Intia, Bhutan, Siperia, Mongolia, Kiina, Papua Uusi-Guinea, Australia. Ei tosin minne tahansa vaan syrjäisimmille alueille, joissa valokuvaaja on kuvannut ihmisiä, jotka elävät vielä omaa, autenttista elämäänsä. Nämä kuvat eivät ole suurkaupunkien ihmisten sulatusuuneista. Kuvia ei myöskään ole otettu keskivertoturistin tapaan lähimpään kylään tehdyllä päivävierailulla vaan kuvaaja on viettänyt aikaa kuvattaviensa keskuudessa kaikkialla maailmassa ja ottanut kuvat vasta saavutettuaan kuvattaviensa luottamuksen, ehkä kunkin matkansa viimeisinä päivinä.

Nelson Fotografiska
Nelson Tallinna Fotografiska

Nelson Tallinna Fotografiska Nelson Tallinna Fotografiska Nelson Tallinna FotografiskaNelson Tallinna FotografiskaNelson Tallinna Fotografiska

Nelson Fotografiska
Intia
Nelson Fotografiska
Bhutan

Jimmy Nelson tuo esille ihmiskunnasta osia, joiden historia, perinteet ja ainutlaatuisuus saattavat nykymaailmassa olla uhattuina samaan tapaan kuin Nick Brandt tuo esiin Afrikan eläimiä.

Ravintola, kahvila ja museokauppa

Kunnon museoissa on ainakin kahvila ja museokauppa. Fotografiskassa on ylimmässä kerroksessa kivan tuntuinen ravintolakin, jota emme kuitenkaan tällä kertaa ehtineet testaamaan ja alakerrassa kahvila ja museokauppa. Jos haluat matkamuistoksi ostaa Jimmy Nelsonin näyttelystä yksityiskohtaisemmin kertovan kirjan, varaa mukaan riittävän iso reppu, sillä kirjalla on paitsi näköä, myös kokoa ja painoa!

Fotografiska Tallinna Fotografiska Tallinna Fotografiska Tallinna

Museokauppa
T-paita ja laite, jonka käyttötarkoitus ei selvinnyt bloggaajalle

Fotografiska Tallinna

Valokuvanäyttely museon edustalla
Myös Fotografiskan edustalla oli pienimuotoinen valokuvanäyttely

 

Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Viikonloppuna sulkeutuvassa Sammallahden näyttelyssä on mukana paljon tuota vanhaa, idyllistä Suomea.

 1. says: Piyya

  En vain ymmärrä miten olen antanut itseni kävellä ohi Fotografiskan Tukholmassa. No nyt mahdollisuudet korjata asia on tuplaantunut ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Jimmy Nelsonia suosittelen kyllä – jos ei Tallinnaan nyt hetimmiten ehdi, niin syksyllähän se on esillä Tukholmassa.

  2. Hauska lukea postauksia matkalta, jolla on itse ollut mukana. Jokainen tarina on omanlaisensa. Kaikki lienevät kuitenkin samaa mieltä siitä, että Tallinnan Fotografiska on ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen- ja Jimmy Nelsonin kuvat huikeita. Kuulinpa juuri, että olivat saaneet lapsuutensa Australiassa viettäneen rasvaan suomalaismiehen kyyneliin. Itseäni ei itkettänyt, mutta ihastutti suuresti.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Maarit! Fotografiska kyllä yllätti positiivisesti. Tai ehkei nyt niin yllättänytkään, Tukholman jälkeen osasi jo odottaakin jotain upeaa.

 2. says: Marjo

  Tallinnan Fotografiska on aivan mieletön paikka. Jo itse rakennus sai pääni pyörälle. Paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia ja rosoisuutta.

  Näyttelyt puhuttelivat kyllä kaikki! Sammallahden töiden suurena fanina olisin voinut kiertää salit vielä uudelleen. Jimmy Nelson veti myös hiljaiseksi! Täytyy mennä pian uudelleen ja samalla kokeilla myös ravintola.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Rakennukseen meinasimme jo vähän hermostua, kun pienessä ruuhkassa lähdimme ravintolasta portaita alaspäin vaan todetaksemme, ettei kerroksiin pääsekään menemättä 1. kerrokseen ja sieltä taas hissillä ylös! Jimmy Nelsonissa oli mielestäni jotain/paljon samaa kuin Nick Brandtissa, toisella kohteena vaan sukupuuttoon (ehkä) kuolemassa olevat ihmiset, toisella eläimet.

 3. Ai että tämä postaus kyllä kasvatti entisestään paloa päästä kokemaan myös Tallinnan Fotografiska! Monet ovat tuota jo kehuneet Tukholman museo on kyllä niin upea, että odotukset ovat todella korkealla. Pitänee varmaan lähteä ihan tätä varten päiväreissulle Tallinnaan.
  Upealta näyttää tuo Jimmy Nelsonin näyttely, kävimme heinäkuussa Kansallismuseossa vaikuttumassa Nick Brandtin kuvista, ja jos tämä on vähänkään samaa tasoa niin wow.
  Itse pidän kovasti myös Anja Niemen kuvista ja eräästä hänen kuvastaan kehystämäni juliste onkin työhuoneeni lemppareita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Tuo on kyllä totta, että Tallinnan Fotografiskasta ei oikein voi sanoa, että yllätti positiivisesti, sillä odotustasokin oli jo korkealla!

 4. Kerrankin ajoitin käyntini hyvin, kun vierailin Fotografiskassa kuun alussa; nyt on hauska lukea teidän pressimatkasta ja verrata omaan kokemukseen. Itse en innostunut Nelsonista niin kauheasti, vähän samat asiat vaivasi kuin Nick Brandtin kanssa vaikka visuaalisesti olikin vaikuttava. Tukholman Fotografiskassa olisi tarkoitus vierailla 22.9., eli kohtaan Nelsonin jälleen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Minua kyllä kuvat sellaisistakin maailmankolkista, jonne en usko itse koskaan päätyväni, viehättivät. Täydentävät hienosti sitä kuvaa maailmasta, jota itse pystyn itselleni muodostamaan.

 5. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Kiva lukea muiden kokemuksia samalta matkalta. Mä olin kyllä ihan otettu Nelsonin intensiivisistä kuvista. Sammallahden kuvat olisivat vaatineet ehdottomasti enemmän aikaa. Nyt en saanut niistä oikein mitään irti, kun tuli lähinnä käveltyä seinältä toiselle. Valokuvataiteen ystävälle ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annemaria! Totta, Sammallahden kuvia oli paljon pienessä tilassa, joten todellinen paneutuminen niihin olisi vaatinut rutkasti aikaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *