Kurkistuksia toisenlaisiin koteihin

LWT FB

Loviisan Wanhat talot -tapahtuma oli uteloittanut meitä jo muutaman vuoden ajan. Viime kesänä, matkalla Kotkaan, satuimme poikkeamaan Loviisassa lauantaina juuri ennen tapahtuman alkua, mutta meitä odotettiin Kotkassa jo aamukymmeneltä, joten toisella kerralla sitten. Se toinen kerta toteutui sunnuntaina: me, jotka asumisessa pidämme modernista, funktionaalisesta, jopa minimalistisesta, lähdimme kiertämään vanhoja taloja!

Yhden päivän aikana kävimme 17 talossa. 18 talossa, jos mukaan lasketaan ”bonuskohde”, eli vanhan talon kehikko, jonka remontti oli vasta alkamassa. Tällaisiako kaikki näkemämme talot ovat olleet ennen remonttia?

Loviisa Wanhat talot talo 40 2019

Vackerbacka

Vain muutama näkemistämme taloista herätti hienoista ihastusta (tai kateutta?) – tämä on kiva! Taloihin tehtyihin remontteihin tai niiden nykyiseen kuntoon en aihetta ymmärtämättömänä ota kantaa, mutta joidenkin talojen jotkut yksityiskohdat olivat kyllä makeita.
Erityisesti minua viehätti huoneesta toiseen toistuva mustavalkoinen teema, joka runsaudesta huolimatta muodostaa yhtenäisen ja rauhallisenkin kokonaisuuden. Käytännöllinen puoleni nosti kyllä päätään vaikka astiakaappina toimivan avohyllyn osalta, mutta ehkä jos astioita ei ole liikaa ja niitä kaikkia käytetään säännöllisesti niin ne eivät ehdi pölyttymään avohyllyilläkään.

Loviisa Wanhat talot talo Vackerbacka 19 2019

Loviisa Wanhat talot talo Vackerbacka 19 2019
Monessa kohteessa oli puulämmitteinen hella – ehkei käytössä, mutta osana keittiön sisustusta kuitenkin
Loviisa Wanhat talot talo Vackerbacka 19 2019
Makuuhuone vailla vertaa!
Loviisa Wanhat talot talo Vackerbacka 19 2019
Pihan kesämaja kuin Herrankukkaron luksuslinnunpönttö!

Loviisa Wanhat talot talo Vackerbacka 19 2019

Villa Ljuva

Kiersimme taloja Puutarhakadun varrella, Porvoonkadun ympäristössä ja Garnisonin kaupunginosassa (katso kartta) ja otan tässä jutussa vapauden poimia taloja satunnaisessa järjestyksessä niiden sijainnista riippumatta. Villa Ljuva, joka myös onnistui luomaan kestävämmän muistijäljen sijaitsi lähellä  Porvoonkatua siinä missä Vackerbacka sijaitsi Puutarhankadulla.

Villa Ljuvan sisustus oli poikkeuksellisen runsas huoneesta riippumatta, mutta kokonaisuus oli siitä huolimatta – tai sen takia – harmonisen kaunis. Arvostan, vaikken itse ehkä tällaisessa ympäristössä haluaisikaan asua.

Loviisa Wanhat talot talo Villa Ljuva 8 2019
Ihana kokoelma vanhoja matkalaukkuja – joskaan en enkä sittenkään haluaisi tällaista pinoa omaan makuuhuoneeseeni …
Loviisa Wanhat talot talo Villa Ljuva 8 2019
Paikalla ollut talon omistaja kertoi voittaneensa tämän tapetin kilpailussa, jossa piti perustella sen tarvetta ja voittanut perustelu oli, että ruma talo tarvitsee jotain kaunista!
Loviisa Wanhat talot talo Villa Ljuva 8 2019
Kirjoituskonekokoelmakin oli tavallaan kiehtova, mutta en sittenkään osaa kuvitella näitäkään olohuoneemme lattialle …
Loviisa Wanhat talot talo Villa Ljuva 8 2019
Villa Ljuvan terassin ilme oli muuhun taloon verrattua lähes ”normaali”

Villa Limppu

Jos joku kiersi Loviisan Wanhat talot numerojärjestyksessä Villa Limppu Garnisonin kaupunginosassa olisi ollut ensimmäinen kohde. Meille se sattui olemaan viimeinen kohteemme, mikä olikin hyvä, sillä näin ollen saatoimme ostaa talon keittiöstä ison limpun esillä olleiden maistajaisten houkuttelemana – koko kierrosta emme moista olisi kantaneet. Tämänkään talon remontista emme osaa sanoa mitään, mutta talon sisustus oli poikkeuksellisen onnistunut!

Loviisa Wanhat talot talo Limppu 1 2019
Voiko ruokapöydön tätä kauniimmin kattaa?
Wanhat talot talo Limppu 1 2019
Muumimukikokoelmankin saa melkein anteeksi, kun se muodostaa näin kauniin sisustuselementin :-)

Wanhat talot talo Limppu 1 2019

Wanhat talot talo Limppu 1 2019
Pihalla oleva kesähuone toistaa olohuoneen vaaleanpunaisia sävyjä
Wanhat talot talo Limppu 1 2019
Monestakin Loviisan remontoiduista taloista on tehty lehtijuttu tai useampikin ja ne olivat usein taloissa esillä

Villa Engel

Villa Engel Itäisellä Harjutiellä vaati hiukan kiipeämistä, mutta se palkittiin välittömästä runsaalla tarjoilulla ja kauniilla puutarhalla. Puutarhan siimeksessä nautittujen sämpylöiden lisäksi matkaamme päätyi purkillinen mangochutneyta.

Wanhat talot talo Engel 22 2019 Wanhat talot talo Engel 22 2019 Wanhat talot talo Engel 22 2019Wanhat talot 2019

Wanhat talot 2019
Näkymät harjulta Loviisanlahdelle olivat upeita

Vanha viinatorni

Olematta vanhojen talojen erityinen ystävä saatoin kuvitella itseni asumaan joissakin näkemissämme taloissa. En kuitenkaan Vanhassa viinatornissa! Tosin ehkä se näyttäytyisi talona hiukan toisenlaiselta, mutta nyt tiloja hallitsevat taiteilija Kai Nissisen työt saavat sen vaikuttamaan ateljeelta ja työtilalta, ei kodilta, jonne osaisin itseni kuvitella. Talon uudet asukkaat, taiteilijan lapsenlapsi perheineen, ovat kuulemma muuttamassa vielä tänä kesänä taloon ja he saavat varmasti lopulta siitä itsensä näköisen kodin.

Loviisa Wanhat talot Vanha viinatorni 3 2019 Loviisa Wanhat talot Vanha viinatorni 3 2019 Loviisa Wanhat talot Vanha viinatorni 3 2019 Loviisa Wanhat talot Vanha viinatorni 3 2019

Villa Elma

Villa Elman yläkerroksen aulassa on esillä 1700-luvun puku. Kysyn siitä talon emännältä, joka kertoo olevansa aktiivisesti mukana Historian harrastajayhdistyksen Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat -toiminnassa ja pukeutuvansa tapahtumissa tähän pukuun, joka on teetetty vanhojen kaavojen ja valokuvien pohjalta. Vanhojen talojen asukkaista useammatkin taitavat osallistua myös talojen tiimoilta syntyneeseen yhteisölliseen tai historialliseen toimintaan – esimerkiksi Villa Ljuvan omistaja Nina Wiklund on Loviisan historialliset talot -yhdistyksen vetäjä.

Loviisa Wanhat talot Elma 10 2019 Loviisa Wanhat talot Elma 10 2019 Loviisa Wanhat talot Elma 10 2019

Isoja puutarhoja

Pitkänpöydän talo Mariankadulla oli yksi ensimmäisiä taloja, joissa poikkesimme. Talo ja sen sisustus ei erityisesti innostanut, mutta sen lähes Loviisanlahdelle asti ulottuva puutarha! Puutarhaan reunustavat monet piharakennukset saunasta ja kasvihuoneesta kanalaan ja talon emännän keramiikkatyöpajaan. Mahtavan pihan rinnalla onkin vaikea keskittyä taloon ja sen yksityiskohtiin – ainakaan aurinkoisena kesäpäivänä.

Loviisa Wanhat talot Pitkänpöydäntalo 17 2019
Pitkänpöydäntalo
Loviisa Wanhat talot Pitkänpöydäntalo 17 2019
Pitkänpöydäntalon pihapiiriä

Myös Kaivokadulla sijainneen Villa Armaksen puutarha jäi mieleeni taloa enemmän.

LWT Armas 11 2019 LWT Armas 11 2019 LWT Armas 11 2019

Yksityiskohtia

Jos pidät sisustamisesta, niin Loviisan Wanhat talot -tapahtuma tarjoaa runsaasti erilaisia ideoita – myös uudempiin taloihin ja asuntoihin. Me olemme laiskoja sisustajia ja olemme elämämme aikana yleensä sisustaneet kaikki asuntomme vaan kertaalleen sittemmin niitä juurikaan muuttamatta. Vuosien mittaan jonkun tuolin tai sohvan verhoilu on uusittava, ehkä koko sohvakin, mutta useimmiten olemme pyrkineet nämäkin kunnostustyöt hoitamaan mahdollisimman samaan tyyliin, jopa valiten ihan samanlaisen kankaan kuin uusittava kangas. Mutta jotain ihan pientä, kuten vaikka teepakettien kokoamisen yhteen keittiössämme jo olevaan avohyllyyn tai hauskan siivousrätin hankkimiseen voisin vaikka ryhtyäkin!

LWT yksityiskohtia 2019
Villa Lilla Gulanin terassi toivottaa kävijät tervetulleeksi
LWT yksityiskohtia 2019
Villa Linnean teehyllyidean voisin harkita vaikka kopioivani. Myös värikäs nojatuoli on osa Villa Linnean sisustusta.
LWT yksityiskohtia 2019
Villa Linnean portaikko oli tapetoitu kasvikirjan sivuilla
LWT yksityiskohtia 2019
Auringon puolelle -talon kaakeliuunin värikäs yksityiskohta
LWT yksityiskohtia 2019
Villa Lilla Gulanin aamiaisnurkkaus ja Pitkänpöydäntalon osuva tiskirätti!
LWT yksityiskohtia 2019
Norsu Helgasin terassilla

Ostaisitko vanhan talon?

Tapahtumassa mukana olleista vanhoista taloista Ajurintalo on tällä hetkellä myynnissä, eli jos haluat muuttaa Loviisan keskustaan lähelle rantaa, niin tsekkaa tämä (linkki poistettu vanhentuneena). Talossa on myös valmiina tanko ja peiliseinä baletin harrastajalle.

Loviisa Ajurintalo 20 2019
Kesämökkitunnelmaa paljaiden hirsien alla

Loviisa Ajurintalo 20 2019

Käytännön juttuja

Loviisan Wanhat talot -tapahtuma on kaksipäiväinen ja me vierailimme siellä toisena päivänä, eli sunnuntaina. Olimme hiukan huolissamme siitä, että onkohan tapahtuma niin ruuhkainen, ettei autolla pääse lähellekään kaupunkia ja kaikkiin kohteisiin joutuu jonottamaan, mutta ainakin sunnuntai-aamuna vähän kymmenen jälkeen parkkipaikka löytyi vielä ihan keskustastakin. Raviradalta varmaan myöhemminkin ja kulkihan kaupungissa myös museobussi, jolla olisi raviradaltakin päässyt lähemmän kohteita. Taloissa ei myöskään ollut yletöntä ruuhkaa, vaikkei niissä yksinkään tarvinnutkaan olla.

Tapahtumarannekkeen sai ostaa kaupungilla useammastakin kohteesta 18 eurolla – lisätietoa tapahtuman sivuilta.
Myös  kaikista taloista on lyhyet esittelyt tapahtuman sivuilla, eli jos kiinnostuit jostain kohteesta muutaman lauseen luonnehdintaamme enemmän, niin käy lukemassa lisää talojen oikeista esittelyistä. Talot on myös esitelty Loviisan Wanhat talot -lehdessä.

Museobussi olisi myös kuljettanut ilmaiseksi kaupunginosasta toiseen, mutta me päädyimme kävelemään, neljässä tunnissa noin 15 000 askelta! Kenkävalintaan kannattaa kiinnittää huomiota – toisaalta niillä pitäisi olla hyvä kävellä, toisaalta olisi hyvä, jos ne pystyisi helposti riisumaan ja pukemaan, sillä taloihin ei tietenkään saa mennä kengät jalassa, tai ainakin niiden päälle pitää siinä tapauksessa laittaa kenkäsuojat.

Pienen kaupungin ravintolat ovat tapahtuman aikaan tietysti ruuhkaisia, mutta kahvilatyyppistä ruokaa saa helposti ja nopeasti useammankin talon yhteydessä olevista pop-up -kahviloista. Me päädyimme nauttimaan myöhäisen lounaan vasta Porvoossa, jossa ei sunnuntai-iltapäivällä ollut ruuhkista tietoakaan.

Lukuisten pop-up -kahviloiden lisäksi ympäri kaupunkia oli myös runsaasti niin vähän isompia kirpputorialueita kuin pihakirppiksiä ja yksittäisiä myyjiä.

LWT
Antiikkimarkkinat Raatihuoneen torilla
Loviisa Wanhat talot marttakahvila
Marttakahvilasta olisi voinut ostaa myös käsitöitä

LWT marttakahvila

Loviisa Wanhat talot
Loviisan sympaattisin kirpputorimyyjä

 

Tags from the story
Join the Conversation

10 Comments

 1. Kiitos, olipa kiva päästä pienelle kierrokselle Loviisan vanhoihin taloihin blogisi kautta!

  Itseä kiinnostaa vanhat talot ja vanhat kaupungit ovat yleensä viehättäviä. Mieheni on Tammisaaren vanhasta kaupungista kotoisin. Siellä järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Gamla Stan Lever -tapahtuma, jossa oli avoimia puutarhoja ja erilaista ohjelmaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katri! Ihanaa, jos tästä oli edes jollekin iloa – kuvia kertyi yhdessä päivässäkin paljon ja niiden järjestelmällinen läpikäynti talo kerrallaan vei oman aikansa, joten ihan kevyimmästä päästä (työmääränä) tämä juttu ei ollut :-) Tammisaaressa olemme käyneet usein, ehkä ensi kesää ajatellen pitäisikin tutkia tuota mainitsemaasi tapahtumaa!

 2. says: Tuuli

  Ihania vanhoja taloja, pitäisi kyllä mennä joku kerta tuohon tapahtumaan. Vaikuttaa kivalta. Kerran vuodessako se järjestetään? Sisustuksetkin ovat ihania katseltavia tuossa ympäristössä, vaikka omakin tyylini on aika lailla minimalistisempi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuuli! Varsinainen Wanhat talot -tapahtuma taitaa olla kerran vuodessa, mutta sen lisäksi on myös Wanhojen talojen puutarhat ja Wanhojen talojen joulu -tapahtumat, ehkei ihan juuri noilla nimillä, mutta kuitenkin kolme tapahtumaa vuodessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Satu! Loviisan Wanhoja taloja tai puutarhoja voi nähdä kolmekin kertaa vuodessa: keväällä puutarhatapahtuman yhteydessä, syksyllä taloja ja joulun alla jouluisia taloja :-)

 3. says: Marjo

  Upea juttu, että Meriharakat vihdoin ottivat Loviisan haltuun. Tuttuja taloja kaikki ja jännä juttu, että valitsitte mukaan myös omia suosikkejani. Vackerbackan moderni sisustus ja mustavalkoisuus on jännä kontrasti vanhalle talolle hirsiseinineen. Sisustus muuttuu joka kerta siellä käydessäni jäänyt Karvoset olivat myyneet itse talo tapahtumassa myös tavaroitaan.

  Ajurintalo oli todella kaupan eli joku onnekas voisi asua Suolatorin kupeessa tulevaisuudessa.

  Kiva postaus ja kauniit kuvat!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Luinkin jutustasi, että lauantaina oli ilmeisesti tavaroitakin myynnissä tuossa Vackerbackassa, mutta ei tainnut olla enää mitään jäljellä sunnuntaina. No, tuskin me olisimme halunneetkaan sisustustavaroita ostaa – mutta voisihan tuo jollekin kävijälle olla syy olla tikkana paikalla jo lauantai-aamuna :-)

 4. Hurmaavia taloja! Viettäisin oikein mielelläni päivän noita huviloita kiertäen, vaikka olenkin ihan samoilla linjoilla sinun kanssasi ja omassa kodissani suosin ihan toisenlaista linjaa. Minimalistista ja selkeää – johon mahtuu toki pieniä hauskoja yksityiskohtia. En viihtyisi tuollaisen runsauden keskellä, vaikka jollain tavalla vanhojen puutalojen estetiikka ihastuttaa kovastikin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eeva! Nähtävyytenä / matkailukohteena ihan kiva – asuntoesittelyinä ei ehkä ihan :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.