Loviisan Wanhat talot -tapahtuma oli uteloittanut meitä jo muutaman vuoden ajan. Viime kesänä, matkalla Kotkaan, satuimme poikkeamaan Loviisassa lauantaina juuri ennen tapahtuman alkua, mutta meitä odotettiin Kotkassa jo aamukymmeneltä, joten toisella kerralla sitten. Se toinen kerta toteutui sunnuntaina: me, jotka asumisessa pidämme modernista, funktionaalisesta, jopa minimalistisesta, lähdimme kiertämään vanhoja taloja!
Yhden päivän aikana kävimme 17 talossa. 18 talossa, jos mukaan lasketaan ”bonuskohde”, eli vanhan talon kehikko, jonka remontti oli vasta alkamassa. Tällaisiako kaikki näkemämme talot ovat olleet ennen remonttia?
Vackerbacka
Vain muutama näkemistämme taloista herätti hienoista ihastusta (tai kateutta?) – tämä on kiva! Taloihin tehtyihin remontteihin tai niiden nykyiseen kuntoon en aihetta ymmärtämättömänä ota kantaa, mutta joidenkin talojen jotkut yksityiskohdat olivat kyllä makeita.
Erityisesti minua viehätti huoneesta toiseen toistuva mustavalkoinen teema, joka runsaudesta huolimatta muodostaa yhtenäisen ja rauhallisenkin kokonaisuuden. Käytännöllinen puoleni nosti kyllä päätään vaikka astiakaappina toimivan avohyllyn osalta, mutta ehkä jos astioita ei ole liikaa ja niitä kaikkia käytetään säännöllisesti niin ne eivät ehdi pölyttymään avohyllyilläkään.



Villa Ljuva
Kiersimme taloja Puutarhakadun varrella, Porvoonkadun ympäristössä ja Garnisonin kaupunginosassa (katso kartta) ja otan tässä jutussa vapauden poimia taloja satunnaisessa järjestyksessä niiden sijainnista riippumatta. Villa Ljuva, joka myös onnistui luomaan kestävämmän muistijäljen sijaitsi lähellä Porvoonkatua siinä missä Vackerbacka sijaitsi Puutarhankadulla.
Villa Ljuvan sisustus oli poikkeuksellisen runsas huoneesta riippumatta, mutta kokonaisuus oli siitä huolimatta – tai sen takia – harmonisen kaunis. Arvostan, vaikken itse ehkä tällaisessa ympäristössä haluaisikaan asua.




Villa Limppu
Jos joku kiersi Loviisan Wanhat talot numerojärjestyksessä Villa Limppu Garnisonin kaupunginosassa olisi ollut ensimmäinen kohde. Meille se sattui olemaan viimeinen kohteemme, mikä olikin hyvä, sillä näin ollen saatoimme ostaa talon keittiöstä ison limpun esillä olleiden maistajaisten houkuttelemana – koko kierrosta emme moista olisi kantaneet. Tämänkään talon remontista emme osaa sanoa mitään, mutta talon sisustus oli poikkeuksellisen onnistunut!




Villa Engel
Villa Engel Itäisellä Harjutiellä vaati hiukan kiipeämistä, mutta se palkittiin välittömästä runsaalla tarjoilulla ja kauniilla puutarhalla. Puutarhan siimeksessä nautittujen sämpylöiden lisäksi matkaamme päätyi purkillinen mangochutneyta.

Vanha viinatorni
Olematta vanhojen talojen erityinen ystävä saatoin kuvitella itseni asumaan joissakin näkemissämme taloissa. En kuitenkaan Vanhassa viinatornissa! Tosin ehkä se näyttäytyisi talona hiukan toisenlaiselta, mutta nyt tiloja hallitsevat taiteilija Kai Nissisen työt saavat sen vaikuttamaan ateljeelta ja työtilalta, ei kodilta, jonne osaisin itseni kuvitella. Talon uudet asukkaat, taiteilijan lapsenlapsi perheineen, ovat kuulemma muuttamassa vielä tänä kesänä taloon ja he saavat varmasti lopulta siitä itsensä näköisen kodin.
Villa Elma
Villa Elman yläkerroksen aulassa on esillä 1700-luvun puku. Kysyn siitä talon emännältä, joka kertoo olevansa aktiivisesti mukana Historian harrastajayhdistyksen Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat -toiminnassa ja pukeutuvansa tapahtumissa tähän pukuun, joka on teetetty vanhojen kaavojen ja valokuvien pohjalta. Vanhojen talojen asukkaista useammatkin taitavat osallistua myös talojen tiimoilta syntyneeseen yhteisölliseen tai historialliseen toimintaan – esimerkiksi Villa Ljuvan omistaja Nina Wiklund on Loviisan historialliset talot -yhdistyksen vetäjä.
Isoja puutarhoja
Pitkänpöydän talo Mariankadulla oli yksi ensimmäisiä taloja, joissa poikkesimme. Talo ja sen sisustus ei erityisesti innostanut, mutta sen lähes Loviisanlahdelle asti ulottuva puutarha! Puutarhaan reunustavat monet piharakennukset saunasta ja kasvihuoneesta kanalaan ja talon emännän keramiikkatyöpajaan. Mahtavan pihan rinnalla onkin vaikea keskittyä taloon ja sen yksityiskohtiin – ainakaan aurinkoisena kesäpäivänä.


Myös Kaivokadulla sijainneen Villa Armaksen puutarha jäi mieleeni taloa enemmän.
Yksityiskohtia
Jos pidät sisustamisesta, niin Loviisan Wanhat talot -tapahtuma tarjoaa runsaasti erilaisia ideoita – myös uudempiin taloihin ja asuntoihin. Me olemme laiskoja sisustajia ja olemme elämämme aikana yleensä sisustaneet kaikki asuntomme vaan kertaalleen sittemmin niitä juurikaan muuttamatta. Vuosien mittaan jonkun tuolin tai sohvan verhoilu on uusittava, ehkä koko sohvakin, mutta useimmiten olemme pyrkineet nämäkin kunnostustyöt hoitamaan mahdollisimman samaan tyyliin, jopa valiten ihan samanlaisen kankaan kuin uusittava kangas. Mutta jotain ihan pientä, kuten vaikka teepakettien kokoamisen yhteen keittiössämme jo olevaan avohyllyyn tai hauskan siivousrätin hankkimiseen voisin vaikka ryhtyäkin!






Ostaisitko vanhan talon?
Tapahtumassa mukana olleista vanhoista taloista Ajurintalo on tällä hetkellä myynnissä, eli jos haluat muuttaa Loviisan keskustaan lähelle rantaa, niin tsekkaa tämä (linkki poistettu vanhentuneena). Talossa on myös valmiina tanko ja peiliseinä baletin harrastajalle.

Käytännön juttuja
Loviisan Wanhat talot -tapahtuma on kaksipäiväinen ja me vierailimme siellä toisena päivänä, eli sunnuntaina. Olimme hiukan huolissamme siitä, että onkohan tapahtuma niin ruuhkainen, ettei autolla pääse lähellekään kaupunkia ja kaikkiin kohteisiin joutuu jonottamaan, mutta ainakin sunnuntai-aamuna vähän kymmenen jälkeen parkkipaikka löytyi vielä ihan keskustastakin. Raviradalta varmaan myöhemminkin ja kulkihan kaupungissa myös museobussi, jolla olisi raviradaltakin päässyt lähemmän kohteita. Taloissa ei myöskään ollut yletöntä ruuhkaa, vaikkei niissä yksinkään tarvinnutkaan olla.
Tapahtumarannekkeen sai ostaa kaupungilla useammastakin kohteesta 18 eurolla – lisätietoa tapahtuman sivuilta.
Myös kaikista taloista on lyhyet esittelyt tapahtuman sivuilla, eli jos kiinnostuit jostain kohteesta muutaman lauseen luonnehdintaamme enemmän, niin käy lukemassa lisää talojen oikeista esittelyistä. Talot on myös esitelty Loviisan Wanhat talot -lehdessä.
Museobussi olisi myös kuljettanut ilmaiseksi kaupunginosasta toiseen, mutta me päädyimme kävelemään, neljässä tunnissa noin 15 000 askelta! Kenkävalintaan kannattaa kiinnittää huomiota – toisaalta niillä pitäisi olla hyvä kävellä, toisaalta olisi hyvä, jos ne pystyisi helposti riisumaan ja pukemaan, sillä taloihin ei tietenkään saa mennä kengät jalassa, tai ainakin niiden päälle pitää siinä tapauksessa laittaa kenkäsuojat.
Pienen kaupungin ravintolat ovat tapahtuman aikaan tietysti ruuhkaisia, mutta kahvilatyyppistä ruokaa saa helposti ja nopeasti useammankin talon yhteydessä olevista pop-up -kahviloista. Me päädyimme nauttimaan myöhäisen lounaan vasta Porvoossa, jossa ei sunnuntai-iltapäivällä ollut ruuhkista tietoakaan.
Lukuisten pop-up -kahviloiden lisäksi ympäri kaupunkia oli myös runsaasti niin vähän isompia kirpputorialueita kuin pihakirppiksiä ja yksittäisiä myyjiä.



Kiitos, olipa kiva päästä pienelle kierrokselle Loviisan vanhoihin taloihin blogisi kautta!
Itseä kiinnostaa vanhat talot ja vanhat kaupungit ovat yleensä viehättäviä. Mieheni on Tammisaaren vanhasta kaupungista kotoisin. Siellä järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Gamla Stan Lever -tapahtuma, jossa oli avoimia puutarhoja ja erilaista ohjelmaa.
Kiitos Katri! Ihanaa, jos tästä oli edes jollekin iloa – kuvia kertyi yhdessä päivässäkin paljon ja niiden järjestelmällinen läpikäynti talo kerrallaan vei oman aikansa, joten ihan kevyimmästä päästä (työmääränä) tämä juttu ei ollut :-) Tammisaaressa olemme käyneet usein, ehkä ensi kesää ajatellen pitäisikin tutkia tuota mainitsemaasi tapahtumaa!
Ihania vanhoja taloja, pitäisi kyllä mennä joku kerta tuohon tapahtumaan. Vaikuttaa kivalta. Kerran vuodessako se järjestetään? Sisustuksetkin ovat ihania katseltavia tuossa ympäristössä, vaikka omakin tyylini on aika lailla minimalistisempi.
Kiitos Tuuli! Varsinainen Wanhat talot -tapahtuma taitaa olla kerran vuodessa, mutta sen lisäksi on myös Wanhojen talojen puutarhat ja Wanhojen talojen joulu -tapahtumat, ehkei ihan juuri noilla nimillä, mutta kuitenkin kolme tapahtumaa vuodessa.
Tähän tapahtumaan haluan joskus osallistua. Aivan hurmaavia ja inspiroivia kuvia <3
Kiitos Satu! Loviisan Wanhoja taloja tai puutarhoja voi nähdä kolmekin kertaa vuodessa: keväällä puutarhatapahtuman yhteydessä, syksyllä taloja ja joulun alla jouluisia taloja :-)
Upea juttu, että Meriharakat vihdoin ottivat Loviisan haltuun. Tuttuja taloja kaikki ja jännä juttu, että valitsitte mukaan myös omia suosikkejani. Vackerbackan moderni sisustus ja mustavalkoisuus on jännä kontrasti vanhalle talolle hirsiseinineen. Sisustus muuttuu joka kerta siellä käydessäni jäänyt Karvoset olivat myyneet itse talo tapahtumassa myös tavaroitaan.
Ajurintalo oli todella kaupan eli joku onnekas voisi asua Suolatorin kupeessa tulevaisuudessa.
Kiva postaus ja kauniit kuvat!
Kiitos Marjo! Luinkin jutustasi, että lauantaina oli ilmeisesti tavaroitakin myynnissä tuossa Vackerbackassa, mutta ei tainnut olla enää mitään jäljellä sunnuntaina. No, tuskin me olisimme halunneetkaan sisustustavaroita ostaa – mutta voisihan tuo jollekin kävijälle olla syy olla tikkana paikalla jo lauantai-aamuna :-)
Hurmaavia taloja! Viettäisin oikein mielelläni päivän noita huviloita kiertäen, vaikka olenkin ihan samoilla linjoilla sinun kanssasi ja omassa kodissani suosin ihan toisenlaista linjaa. Minimalistista ja selkeää – johon mahtuu toki pieniä hauskoja yksityiskohtia. En viihtyisi tuollaisen runsauden keskellä, vaikka jollain tavalla vanhojen puutalojen estetiikka ihastuttaa kovastikin.
Kiitos Eeva! Nähtävyytenä / matkailukohteena ihan kiva – asuntoesittelyinä ei ehkä ihan :-)