Uusia matkavarusteita – arvonta!

Reppu Bern

Kaupallinen yhteistyö: Addnature

Kesäkaudella matkamme suuntautuvat Eurooppaan – keväisin ja syksyisin vähän etelämmäs ja ihan keskikesällä Pohjois-Eurooppaan ja Suomeen. Äskettäin yhteistyössä Saksan valtion turismin edistämiskeskuksen ja Auto Europen kanssa toteuttamamme matka Stuttgartiin ja vähän muuallekin osoitti taas kerran todeksi sen, että näihin lähimatkoihin suhtaudun valmistelujen osalta ehkä jopa liiankin kevyesti luottaen siihen, että Euroopassa saa tarvittaessa mitä tahansa ja kaikki järjestyy.

Talvikauden kaukomatkoihin on syytä valmistautua vähän huolellisemmin. Usein vähän pitemmillä kiertomatkoilla ei oikein ole tilaisuuksia etsiä jotain kaupoista, jos niitä nyt edes on. Vaatteitakin tarvitaan mukaan useimmiten vähän käsimatkatavaroita enemmän, sillä nopeasti liikuttaessa niiden pesettäminenkään ei ole ihan yksinkertaista.

Tänä syksynä olemme myös panostaneet muutamien matkavarusteiden päivittämiseen, lähes pakosta, sillä entisistä alkoi aika jo jättää.

Päiväreppu

Päiväretkillä mukanamme kulkee Pirkon olkalaukku ja Lassella kevyt päiväreppu. Päivärepun osalta luotimme pitkään Haltin Streetpackiin, mutta sen uudemmissa malleissa sivulla olleet sateenvarjolle ja vesipullolle sopivat vetoketjulliset taskut korvautuivat verkkopusseilla, joten päätimme kokeilla jotain muuta.

Päädyimme tilaamma Addnaturen verkkokaupasta Patagonian Ultralight -repun, vaikka siinäkin oli sivulla vain nuo verkkopussit. Testasimme reppua Stuttgartin reissulla ja totesimme sen muuten toimivaksi ja laadukkaaksi, mutta ne verkkopussit! Tapaamme päiväretkillä kuljettaa mukana vain välttämättömimmän, mikä usein on juuri sateenvarjo ja vesipullo, ehkä jokunen varavaate ja ehkä yksi objektiivi varalle, eivätkä nämä tapaa täyttää pientäkään päiväreppua. Niinpä verkkopusseissa olevat tavarat repun päätyessä kahvilan tai bussin lattialle pääsevät ikävästi livahtamaan niistä ulos – onneksi huomasimme tämän sateenvarjon osalta jo ensimmäisellä kerralla ja osasimme varoa tätä.

Testireissun jälkeen ompelin verkkopusseihin nepparit, jotka mahdollistavat niiden suuaukkojen supistamisen tarvittaessa siten, etteivät tavarat niistä putoile, toivottavasti. Neppariratkaisu mahdollistaa myös verkkopussien käyttämisen edelleen tarvittaessa isommillekin vesipulloille.

Muilta osin Patagonian laatu on osoittautunut kyllä vähintäänkin hyväksi!

Reppu Bern MatkavarusteitaPatagonia Ultralight

Reissuläppäri

Kotona käytössämme on, tietysti, kummallakin oma tietokoneensa, mutta matkalle otamme mukaan yhden yhteisen. Viimeiset ehkä viisi vuotta sen virkaa on toimittanut Lenovon Thinkpad X201, johon uusimme akun muutama vuosi sitten. Itse koneella on ikää luultavasti n. 8 vuotta, sillä aikoinaan se oli työläppärini, jonka sitten sitä uusittaessa onnistuin ostin itselleni.

Kone alkoi kuitenkin tulla tiensä päähän etenkin Lightroomin pyörittämisen osalta ja lisäksi se 1,6 kilon painoisena ei ollut reissukoneena ihan keveimmästä päästä, joten pääsimme uusia senkin.

Tarkoituksena oli löytää edullinen alle kilon painoinen pieni kone, jossa olisi kuitenkin kuitenkin jotenkin kelvollinen näyttö (1920 x 1080) ja päädyimme Asuksen Zenbook 13:sta, jonka ostimme kannettavatietokone.fi -sivustolta, joka toisin kuin Verkkokaupan sivut, tarjosivat mahdollisuuden rajata vaihtoehtoja myös painon mukaan. Uudella reissuläppärillämme on painoa 0.98 kg! Ihan ensimmäinen kone, jota hetken harkitsin oli Asus Vivobook, jolla myös olisi ollut painoa alle kilon, mutta päätimme sitten sen  1360 X 768 -näytön takia satsata koneeseen vähän enemmän.

Asus Zenbook Matkavarusteita
Asus ZenBook 13 (kuva valmistajan sivuilta)

Uuden koneen käyttökuntoon saattaminen on vaatinut muutaman työtunnin, mutta nyt Ligthroom, Office, Freedom ja Google Drive toimivat sillä. Koneessa ei ollut kuin micro SD-kortin lukija, mutta Olympuksen kameramme saa kiinni myös kaapelilla ja varavaihtoehdoksi hankimme vielä pienen SD-kortin lukijan.
Uuden koneen laturi on tyyppiä ”iPadin laturi”, eli se ei enää tarvitse maadoitettua pistorasiaa, joka joissain hotelleissa on vaatinut adapterin silloinkin kun puhelimet, tabletti tai hiusten suoristaja ei ole sellaista vaatinut.

Uusi kamera ja objektiivi

Perheemme ensimmäinen Olympus minijärkkäri tuli hankittua jo vajaa viisi vuotta sitten. Olympus PEN E-PL7 onkin pääosin palvellut minua ihan hyvin. Akkukotelon kannen rikkoutumisen takia se on kertaalleen käynyt Olympuksen huollossa Portugalissa. Samoin kittilinssi 14-42 mm on tehnyt yhden matkan sinne. Vuosi sitten Myanmarissa kamera putosi temppelin kiviselle pihalle ja sen näyttöruutuun tuli halkeama, mutta en sitten lähtenyt korjauttamaan sitä matkavakuutuksen rahoittamana tai muutenkaan, kun ajattelin jo silloin, että jos päivittäisin rungon Olympus OM-D E-M10 Mark III:een, jollaisen Lasse hankki jo muutama vuosi sitten. Mutta totuin sitten näytön pieneen säröönkin ja päivittäminen jäi – kunnes valokuvaajan kanssa tekemämme Peloponnesoksen reissun ja Olympuksen Mark III + 12-200 mm -pakettitarjouksen (linkki Veera Bianca -blogin juttuun, jossa esitellään tätä objektiivia, pakettitarjous taisi jo päättyä) innoittamana ostin uuden rungon ja siis yhden uuden linssinkin.

Olympus + 12-200 Matkavarusteita
OM-D E-M10 Mark III ja 12-200 mm objektiivi (kuva valmistajan sivuilta)

Tämän hetkinen yhteinen objektiivivalikoimamme näyttää nyt tältä:

 • M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6
 • M.Zuiko Digital ED 12-40mm 1:2.8 PRO
 • M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3
 • M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ
 • Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 Asph.
 • M.Zuiko Digital ED 40-150mm 1:4.0-5.6 R

ja yritämmekin juuri arpoa, että mitkä niistä lähtisivät kanssamme Keski-Amerikkaan. Ehkä 12-40 ja 12-200 ja 25-millinen. Tuon 40-150 -millisen voisin myydä pois kunhan saisin aikaiseksi. 45-millisen möin jo kesällä, kun sitä ei selvästikään tullut käytettyä. Laajakulmakin on ehkä polttoväliltään turhan paljon päällekkäin noiden isompien linssien kanssa, mutta toisaalta pienenä objektiivina sitäkin ehkä voisi vielä jossain tilanteissa kuvitella käyttävänsä noiden isompien sijaan.

Arvonta!

Tuota päiväreppua etsiessäni päädyimme Addnature -verkkokauppaan, joka laajoine valikoimineen vaatteista ja jalkineista varusteisiin (siis myös reppuihin) ja hyvine hakumahdollisuuksineen innosti etsimään vaihtoehtoja.

Add Nature

Jos Sinäkin haluaisit testata Addnaturea, niin nyt siihen saattaisi olla oiva tilaisuus. Arvomme yhteistyössä Addnaturen kanssa kaksi 50 euron lahjakorttia käytettäväksi heidän verkkokaupassaan, vaikka päiväreppuun!

Tilaamalla viikkokirjeemme olet mukana arvonnassa, jonka suoritamme jo ensi viikon keskiviikkona, eli 6.11.


Jos olet jo uutiskirjeemme tilaaja, olet automaattisesti mukana!

Tags from the story
,
Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Kertokaa kokemuksia tuosta M.Zuikon 12-200 objektiivista! Kiinnostaisi kovasti sellainen hankkia omaan Olympus OM-D E-M10 Mark II:een — se mukana tullut pannukakkuobjektiivi tuli juurikin (kolmas kerta!) huollosta, ja luottamus on mennyt täysin sen toimintaan. Mulla on tuo 9-18 laajakuvaobjektiivi jolla sitten kuvannut kun tuo toinen on hajonnut.. Itse pidän tuosta 9-18 objektiivista – ja se(kin) sopii matkakuvaukseen hyvin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Mustiossa ekaa kertaa testasin tuota 12-200 mm:stä vähän enemmän ja ihan hyvältä se vaikutti, myös kuvat, mielestäni, kittilinssiin verrattuna ainakin. Onhan sillä jonkun verran painoa ja hämärään se ei riitä, mutta useimmitenhan reissussa kuvataan liiankin valoisassa.

 2. says: Laura Laakso

  Näitä varustepostauksia on aina mielenkiintoista lukea ja varsinkin kiinnostaa millä kameravarustuksella muut reissaavat. Minä suosin myös pientä ja kevyttä varustelua. Mulla on yleensä reissussa vaan yks putki ja se on juurikin tuo 14-40 pro.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Juuri tässä pähkäilen, että millä objektiiveilla lähtisin runsaaksi kolmeksi viikoksi reissuun, tuo 12-200 millinen, mutta joku kevyempikin varmaan sen kaveriksi. 25 millisemme voisi olla hyvä, sillä ainakin valovoiman osalta se ei menisi tuon kanssa päällekkäin.

 3. says: Lotta-Maaria

  Varustepostaukset kiinnostavat aina! Yksi itseäni pohdituttanut asia on, millaisen päivärepun kanssa pitäisi olla liikkeellä, että mukana olevat objektiivit ei tunnu ikävältä selässä? Tämän vuoksi usein päivärepun asiaa on hoitanut 40-litrainen reppu, jossa on kunnon olkaimet. Reppu onkin sitten puolityhjä ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta-Maaria! Kevyissäkin repuissamme on aina ollut kelvolliset olkaimet ja vähän painavammat tavarat ovat yleensä asettuneet niihin kivasti varavaatteiden toimiessa pehmikkeinä.

 4. Tästä kameravarutuksesta tulikin muutama sana vaihdettua Juomavinkin pikkujouluissa :) Ja mullakin on aika monta runkoa ja linssiä käynyt Portugalissa lomamatkalla. Ihanaa matkaa sinne mun lempimaailmankolkkaan!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuntuvat pitävän matkailusta, nuo Olympuksen kamerat ja linssit. Kurjaa sinänsä, mutta onneksi tuo matka Portugaliin ja takaisin sujuu yleensä aika kivasti.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *