Ensimmäisessä luokassa maailman ympäri

Lufthansa kylpyankka

Seuraan monia kansainvälisiä matkablogeja, erityisesti tietysti maabongareiden blogeja.
Kiinnostavimpia niistä ovat usein ne blogit, joiden kirjoittajat tavoittelevat viimeisiä maitaan matkalla 193 tai 196 tai 198 maahan. Tavoitteen saavuttamisen jälkeen blogit muuttavat hiukan luonnettaan sen myötä, että matkailijan fokus luonnollisesti muuttuu.

Yksi näitä seuraamiani blogeja on ollut Jason Around the World -blogi (https://www.jasonaroundtheworld.com/). En tiedä kaverista muuta mitä hänen bloginsa esittely kertoo, eli 196 maata tuli täyteen vuonna 2016. Jasonin matkasta Eritreaan kirjoitinkin jo muutama vuosi sitten.
Pääosa tuoreemmista blogijutuista kertoo kokemuksista lennoista ensimmäisessä luokassa esitellen yksityiskohtaisesti tarjottuja ruokia ja juomia.

Vain kylpyankan tähden

Lufthansa kylpyankkoja Lufthansan kylpyankat
Kokoelma Lufthansan kylpyankkoja (kuva Flyertalk-sivustolta)

Muutama viikko sitten Jason kertoi Lufthansan ensimmäisen luokan lennoilla jaettavista kylpyankoista. Täysin uusi asia minulle, mutta enpä olekaan koskaan lentänyt Lufthansan ensimmäisessä luokassa, hyvä että edes businessluokassa.
Jasonilla oli ongelma: näitä kylpyankkoja on joka lähtöön, joten niitä voi kerätä kokonaisen kokoelman ja olihan niitä ankkoja jo Jasonillekin kertynyt, mutta yhtä puuttui: syntymäpäiväankka. Sellaisen voi saada vaan lentämällä Lufthansan ensimmäisessä luokassa syntymäpäivänään.

Joten, nyt piti kehittää 1. luokan lento syntymäpäivälle. Valitettavasti kalenterissa oli rajoite, työpalaveri Frankfurtissa iltapäivällä. Mutta tiukkaa tutkimusta ja suunnittelua ja lopulta suunnitelma on valmis. Lähtö Frankfurtista illalla Shanghaihin, ensimmäisessä luokassa tietysti. Itse asiassa Jason oli palaamassa Washingtoniin, mutta voihan sinne lentää Shanghain kautta. Tai Shanghain, Tokion, Los Angelesin ja Toronton kautta. Shanghaissa Jason pysähtyi vuorokaudeksi, muuten matka maapallon ympäri sujui ilman suurempia viivytyksiä. Jokunen väli tuli reittiin siksi, että suoremmalla välillä ei ollut tarjolla ensimmäistä luokkaa.

Ok … selvästikään ainakaan kaikki amerikkalaiset eivät ole huolissaan lentojensa hiilijalanjäljestä. Mutta toisaalta, vähän epäselväähän se on, onko ilmastonmuutosta olemassa vai ei.
Myönnettäköön, että omakin hiilijalanjälkeni on ihan kohtuullinen, eikä tarkoitukseni ole kritisoida Jasonin valintoja – kaikki nämäkin lennot olisi varmasti lennetty myös ilman Jasonia. Innostuin kirjoittamaan tämän jutun puhtaasti siksi, että nämä kylpyankat olivat minulle ihan uusi juttu ja se, että keräilijä suhtautuu harrastukseensa näin vakavasti oli minusta … uskomatonta.

Jasonin blogista voit lukea matkan suunnittelusta – itse asiassa juttu on lähes nautinnollista luettavaa, pientä jännitystä on ilmassa koko ajan ja lukijat onnittelevatkin kommenteissa loistavasta suorituksesta. Erityisen hienoahan on, että tällaisen matkan saa suunniteltua ja varattua muutamassa tunnissa.

Maailman ympäri kylpyankan tähden

Frankfurt – Shanghai

Jonkin ajan kuluttua Jasonin blogissa on juttu itse matkasta, jonka tärkein osa on lento Frankfurtista Shanghaihin (https://www.jasonaroundtheworld.com/2019/10/frankfurt-to-shanghai-in-lufthansa-first/).

Lento sujuu alun jälkeen pääosin hyvin.
Lähtökokemusta hiukan pilaa se, että myös ensimmäisessä luokassa matkustaneet kiinalaiset olivat tuoneet mukanaan McDonalds -aterian, jonka tuoksu ei Jasonin mielestä todellakaan kuuluisi sinne! Tässä kohtaa olen jopa Jasonin puolella, eiköhän sillä ensimmäisessä luokassa tarjotulla ruualla olisi selvinnyt ilman McDonalds -täydennystäkin.

Kylpyankkakin löytyy – olisihan se ollut todella ankeaa lentää pallon ympäri sen takia ja jäädä ilman sitä!

Lufthansa syntymäpäiväankka Lufthansan kylpyankat
Lufthansan syntymäpäiväankka

Vaihtaisinko keräilykohdetta?

Olen viime aikoina lukenut lyhyitä tarinoita maabongausta harrastavista tai muuten vaan paljon matkailevista henkilöistä kirjoista Chasing 193 osat 1 ja 2. Monen tarinassa toistuu myös kiinnostus johonkin muuhun keräilyyn, tyypillisesti postimerkkeihin, mutta myös muihin asioihin, niin aineellisiin kuin aineettomiin.

Itselläni ei ole merkittäviä kokoelmia, paitsi nyt muutaman lempikirjailijan koko tuotanto kirjahyllyssä tai isäni aloittama pieni kokoelma Jensenin joululusikoita. Maiden ja alueiden ohella olemme kevyesti ”keräilleet” myös Suomen majakoita.

Pitäisiköhän nyt vaihtaa suuntaa – uusien maiden sijaan kylpyankkoja?! Tosin meillä ei kyllä ole kylpyammettakaan, joten ehkä harkitsen vielä …

(Jutun otsikkokuvan sauna-ankka on poimittu eBaystä, josta voi halutessaan ostaa myös näitä ankkoja, keskimääräinen hintataso on luokkaa 50 euroa + postikulut.)

Tags from the story
,
Join the Conversation

30 Comments

 1. says: Ne Tammelat

  Ankkojen metsästys on ihan hauskaa puuhaa, joten vähän ymmärrän tätä Jasonia :) Kiva idea Lufhansalta.

  Meillä on aika monesta maasta ankka muistona kylppärin ikkunalla. Joistain kohteista niitä ei kyllä löydy etsinnöistä huolimatta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Ankat ovat ihan ok – tuosta lentomailien määrästä yhden ankan takia voidaan tietysti olla jo jotain muutakin mieltä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Satu,
   Meilläkin on magneetti jokaisesta vierailemastamme maasta – tai niistä, joista sellaisia ei vielä saa (=maat, joissa turisteja ei juuri käy) magneetti on saatettu matkan jälkeen ostaa netistä tai teettää omasta valokuvasta, mutta lopputuloksena kuitenkin magneetti, joskus parikin, per maa.

 2. says: tuulanneli

  Mielenkiintoinen juttu ja ihastuttavia nuo ankat. Minulle tämä oli ihan uusi juttu, että ensimmäisessä luokassa jaetaan näitä.

  Tsemppiä teille kaikille maiden bongaukseen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Ensimmäinen luokka taitaa olla keskivertosuomalaiselle aika harvinainen matkustusluokka – meiltäkin, vaikka joskus lennämmekin business-luokassa, ensimmäinen luokka on vielä kokematta. Eikä sitä etenkään lyhyemmillä lennoilla olekaan oikeastaan tarjolla.

 3. Tuommoinen ankka homma sopisi täällä vaikka Silja Linen juttuun. Jotenkin itselle vaan tuli semmoinen olo :) Kyllä sitä ihmiset kaikenlaista pölöä kerää, niin minäkin…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Siljalla ankasta ei ehkä saataisi ”muotoiltua” niin ekslusiivista keräilykohdetta, että ihmiset tekisivät lähes mitä tahansa niiden saamiseksi :-)

 4. says: Mari

  Olipa ihan uusi juttu nämä kylpyankat mulle, tavallaan kyllä ymmärrän halun kerätä sarjan täyteen jos sille tielle on lähtenyt :).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari,
   Tuota sarjaa ei taida voida kerätä täyteen, sillä se taitaa täydentyä koko ajan, mutta onhan tuo syntymäpäiväankka tietysti vähän haastavammasta päästä, koska lennon pitää olla juuri oikeana päivänä. Minulla syntymäpäivä osui parinakin peräkkäisenä vuotena reissuihin siten, että vietin osan siitä Atlantin yllä, mutta tänä vuonna ”vain” matkalla Helsingistä Stuttgartiin – eikä tullut ankkaa Finnairin turistiluokassa :-)

 5. says: Reissu-Jani

  Kuten FB totesin, niin tätä juttua ei olisi ”pitänyt” julkaista. Tuollaisen synttäri-ankan haluan, ja jos niitä vielä pari vuoden sisällä saa niin joudun miettimään uudestaan millä Singaporeen matkustan. Aikeissa oli lentää Singapore Airlinesin first classissa, mutta ehkäpä pitää miettiä Lufthansaa. Tosin ankalle taitaa tulla hintaa… no, harrastuksiin meneviä kuluja ei pitäisi laskea.

  1. says: Pirkko

   Hei :-) Minulla ei ole oikein ollut, edes merkkipäiviin liittyen, haaveena tuo First Class – yhtenä merkkipäivänä taidettiin lentää Atlantin yli businessluokassa ja upgradeja siihen on tehty muutenkin. Vanhemmiten businessluokalla on ihan merkitystäkin, eli siihen ehkä panostetaan jatkossakin enemmän – tai ainakin näihin Economy Plus/Comfort versioihin vähän paremmalla tilalla.

 6. Oli ihan uusi juttu tämä Lufthansan Firstin kylpyankat. Hauska idea ja varmasti noita moni alkaa keräämään kun kerran sellaisen saa. Parhaiten tuo harrastus taitaa sopia saksalaiselle business-alan työntekijälle, joka työn ja vapaa-ajan osalta lentää paljon Lufthansalla ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! … ja kun vielä huomioidaan, että ankkoja jaetaan vaan ensimmäisessä luokassa, niin aika korkea asema pitää yrityksessä olla, jos työmatkoilla noita pääsee keräilemään :-)

 7. says: Marjo

  Ankat ovat ihan hauskoja mutta itse en lähtisi niiden perässä lentämään ensimmäisessä luokassa maapallon ympäri. Ehkä hankkisin kylpyankat – siis jos keräisin niitä – tuolta lissabonin ankkakaupasta :D Mutta tässä onkin jujuna muutakin kuin ankat eli tuo Lufthansan lento First classissa. En ole koskaan lentänyt 1.luokassa joten en osaa kaivata sieltä mitään. Toisekseen en rakasta niin paljon lentämistä, että haluaisin istua edes ykkösluokassa tuntitolkulla. Mutta jokainen tyylillään. Toivottavasti hän kuitenkin kompensoi lentojaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Businessluokka on pitkillä lennoilla ihan paikallaan, mutta tosiaan en minäkään kaviaaria osaa kaivata :-)
   Pahoin pelkään, että amerikkalaiset eivät keskimäärin tuota kompensointia ajattele.

 8. No hitsi! Minulla on ollut yksi tuollainen kylpyankka jonka voitin Lufthansan messuosastolta täällä Kaliforniassa kun olin matkamessuilla. Nyt kun mietin, niin taisin heittää sen roskiin kun ankat ovat aina lasten kanssa kylvyssä ja keräävät vettä sisäänsä. Voi kun oisinkin tiennyt, että se on tuollainen keräilykohde niin olisin voinut vaikka lähettää sen Jasonille. Kieltämättä kyllä tulee mieleen, että en ehkä ankkojen takia lähtisi lennolle. Mutta toisaalta, keräänhän itsekin kaikenlaista hassua, kuten leimoja kansallispuistoista, eikä sitäkään harrastusta ehkä moni ymmärtäisi, eli miksei siis ankkojakin voi joku keräillä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Joo, minustakin ihan uskomaton juttu :-) Mutta ihmiset tosiaan tekevät kovin erilaisia asioita ja varmasti osa meidänkin jutuista saattavat jonkun muun mielestä olla tavalla tai toisella omituisia …

 9. says: Sini

  Ai että miten hauska tuo kylpyankkajuttu. Mun kaverilla on kylppärissään erilaisia kylpyankkoja sisustuselementtinä ja linkkasin hänelle tän jutun. ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Kun luin jutun, ensin kerran ja sitten toisen kerran, varmistaakseni, että olen ymmärtänyt sen oikein, niin päätin, että tämä on pakko jakaa :-)

 10. Melkein uskomaton stoori! En ihan ymmärrä tuota reitin lentämistä vain yhden kylpyankan tähden, mutta onhan meitä moneen junaan. Mielenkiintoista olisi tietää mikä olikaan lopulta kyseisen kumiankan, eli lentojen hinta? :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sofia! Ainakin osittain matka oli ilmeisesti maksettu lentopisteillä, mutta eiköhän niitäkin sitten aika hulppeasti mennyt!

 11. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Tämä nauratti. Monta tapaa ja monta syytä matkustaa. Jotenkin niin absurdia tuo vastakohtaisuus: business-luokka ja kylpyankka :)

 12. Jasonilla ei taida olla pikkurahan puutetta, kun kylpyankkojen vuoksi varailee lentoja firstista. Olisi hauska tietää miksi nimenomaan kylpyankat on valittu. Joku mainitsikin, että paremmin sopisi laivoille ja olen samaa mieltä. Ihmiset keräilevät mitä kummallisempia asioita, näköjään myös ankkoja :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! En tosiaan tunne Jasonia blogia enemmän ja keskittyy blogissaan matkailuun jättäen muun elämänsä sen ulkopuolelle – kuten jossain määrin monet matkabloggaajat, mekin …

 13. says: Heidi

  Palasin tähän juttuunne kylpyankoista, bongaamisesta ja keräilystä etsiessäni juttuja maailmanympärimatkastanne (nyt on aikaa haaveilla ja suunnitella…)
  Äitini (käsityöharrastajana) ostaa pienen sormustimen jokaiselta matkaltaan. Hän ei varsinaisesti matkailua, saati maabongausta, harrasta, mutta kummasti niitä sormustimia on jo kertynyt. Itseäni oikein harmittaa kun en ole keksinyt mitään konkreettista keräilykohdetta matkoiltani. Tällä hetkellä ”keräilen” Pohjois-Ranskan ja Belgian kellotorneja. Asun Belgiassa lähellä Ranskan rajaa ja Lilleä, joten se on verrattain helppoa. Lisätietoa niistä täältä: https://whc.unesco.org/en/list/943 ja vaikka täältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Belgian_ja_Ranskan_kellotornit

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.