Meteoran luostarit

Meteoran luostarit

Syyskuisen Ateenan matkamme yhteydessä teimme kahden päivän retken Meteoraan. Junalla matka taittui mukavasti mennen tullen ja Kalambakan kaupungista teimme kaksi retkeä alueen luostareihin.

Luostareita, joissa voi vierailla, on kuusi. Yhdellä retkellä kaikissa niissä käyminen ei ainakaan ilman hyvää suunnitelmaa onnistu, sillä kukin luostareista on kiinni päivänä tai kahtena viikossa – kaikki vähän eri päivinä, joten vähintään kolme vierailukohdetta on tarjolla joka päivä. Kuudessa luostarissa vieraileminen samana päivänä vaatii myös paitsi hyvän suunnitelman myös hyvän kunnon sillä luostarivierailut tarkoittavat portaita ja lisää portaita, niin ylös kuin alaskin!

Vähän taustaa

Meteorahan on Keski-Kreikassa sijaitseva ortodoksiluostarien alue. Luostarit sijaitsevat korkeilla kallioilla, joista kapeimpia voisi kuvata kivipilareiksi ja ajoittain pilvet ovat sen verran alhaalla, että luostarit näyttävät leijuvan pilvien päällä. Kreikan seuramatkakohteista lyhyin matka Meteoraan taitaa olla Pargasta, josta alueelle tehdäänkin päiväretkiä. Kreikan suuremmista kaupungeista matkaa niin Ateenasta kuin Thessalonikista on lähes saman verran, autolla tai junalla 3-4 tuntia.

Luostareiden rakentaminen korkeille kallioille käsivoimin on vaatinut lähes ihmeitä. Jo se, että munkit pääsivät itse ylös ja alas kallioiden laelle on suoritus, mutta, että sen lisäksi tarvittavat rakennusmateriaalit hilattiin köysillä ylös! Ensimmäisten luostarien rakentaminen saattoikin kestää yli ihmisiän, eli luostarin rakentamisessa mukana ollut munkki ei ehkä koskaan nähnyt luostaria valmiina.

Ensimmäiset erakkomunkit asettuivat Meteoraan 900-luvulla ja asuivat aluksi kallioseinämien pienissä luolissa. Luostareiden rakentaminen alkoi 1300-luvulla bysanttilaisen valtakunnan hajotessa ja turkkilaisten hyökätessä alueelle – tarvittiin luolia turvallisempia paikkoja.
Toisen maailmansodan aikana niin saksalaisten kuin italialaisten miehitys tarkoitti myös Meteorassa luostarien ryöstelyä ja osittaista tuhoamista.

Enimmillään luostareita oli 24, joista siis enää toiminnassa (tai ainakin auki turisteille) on vain kuusi.

Meteora Kreikka
Kallion seinämän luolia, joita käytettiin aikoinaan asumuksina – ja myöhemminkin kurinpidollisiin toimiin, eli eristysselleinä
Meteora Kreikka
Saint Georgen luola kallion seinämässä. Luola on täynnä huiveja, jotka vuosittaisessa kiipeilytapahtumassa vaihdetaan uusiin – lue tapahtumasta lisää tästä.
Meteora yleinen
Yhdellä alueen monesta näköalapaikasta aamulla – valmiina vuorten (tai ainakin luostarien) valloitukseen!

Meteoran kartta

St. Stephen -luostari

Vierailu St. Stephenissä on helppo juttu, muihin luostareihin verrattuna. Luostarin eteen pääsee retkibussilla tai autolla ja parkkipaikalta itse luostariin johtaa pieni silta. Me vierailimme luostarissa heti ensimmäisenä iltana auringonlaskuretkellä – ja yllätyimme sitten seuraavana päivänä muiden luostarivierailujen vaatimaa askelmäärää!

Agios Stephanos -kalliolla sijaitseva luostari perustettiin 1100-luvun alussa. Pieni kappeli rakennettiin 1500-luvulla ja Saint Charalambokselle omistettu pääkatedraali 1700-luvulla. Vanhan kappelin seinissä voi erottaa luodin jälkiä, sillä toinen maailmansota ja Kreikan sodat jättivät jälkensä tännekin.

Kuten useimmista luostareista, täältäkin näköala laaksoon on yhtä hieno osa kokemusta kuin itse luostari!

Meteoran luostarit St Stephen Meteora St Stephen Meteora St Stephen Meteoran luostarit St Stephen Meteora St StephenMeteora dress codeMeteora St Stephen

Holy Trinity -luostari

Meteoran luostarit Holy Trinity Meteora
James Bond -elokuvassakin käytetty Holy Trinityn luostari

Jos ensimmäinen luostarivierailumme St. Stepheniin olikin aivan liian helppo antaakseen kuvaa ”keskimääräisestä” luostarivierailusta Meteorassa, niin seuraavan aamun aloitus Holy Trinityn luostarista ottikin sitten luulot pois heti kättelyssä. Vasta myöhemmin luinkin jostain, että tämä on luostareista vaativin, siis kapuamisen osalta. Kallion juurelta askelmia ylöspäin on kuulemma 140.

Mutta palkinnoksi kiipeämisestä onkin sitten tarjolla vertaansa vailla oleva näköala!

Holy Trinity MeteoraHoly Trinity MeteoraHoly Trinity Meteora

1300-luvulla perustettu luostari on päässyt myös osaksi James Bond -elokuvaa For Your Eyes Only (Erittäin salainen).
Pääkatedraalin 1700-luvulla tehdyistä seinämaalauksista osa on säilynyt nykypäivään ja pienemmässä pyöreäkupolisessa kirkossa on hienoja seinämaalauksia 1600-luvulta. Holy Trinityssä pääsee myös näkemään ennen kallioon louhittuja portaita niin ihmisten kuin tavaroiden kuljettamiseen käytetyn verkon ja siihen liittyvän vinssausjärjestelmän. Nyttemmin tavarat, ja ehkä henkilökuntaakin, kuljetetaan vaijerin varassa kulkevalla hissillä, mutta turistit saavat kiivetä portaita alas ja ylös – ja sama takaisin – ja onhan se paikallaan, jo autenttisen kokemuksenkin takia!

Meteoran luostarit Holy Trinity Meteora Holy Trinity Meteora Holy Trinity Meteora Holy Trinity Meteora

Roussanou -luostari

Roussanou ei ole ehkä fyysisesti ihan niin haastava kuin Holy Trinity – meidät retkibussi jätti sinne laskeutuvan polun varteen, jota olikin kiva kävellä puiden siimeksessä alaspäin ja sen jälkeen nousta muutamat portaat itse luostariin. Polkua ei tarvinnut nousta enää takaisin ylöspäin, sillä bussi haki meidät alhaalta.

Meteora Roussanou

Meteoran luostarit Roussanou
Roussanoun luostari kuvattuna kaukaa ylhäältä edellisenä ilta auringonlaskun aikaan
Meteora Roussanou
Etualalla Roussanoun luostari, taaempana Saint Nicholas Anapafsas
Meteoran luostarit Roussanou
Viimeiset portaat ylös luostariin

Luostari rakennettiin 1500-luvun lopulla ja toimi aluksi munkkiluostarina, mutta vuodesta 1988 alkaen se on ollut toimiva nunnaluostari.  Rousseaussa näkyi naisten kädenjälki kauniina puutarhana ja joka puolelle sijoitettuina kukkaruukkuina! Myös luostarin myymälän tarjonta oli erityisen runsasta.
Toisessa maailmansodassa luostari kärsi pahoja vaurioita, mutta kuten muutkin luostarit, se oli nyt hyvässä kunnossa. Suosittuna Unescon maailmanperintökohteena alueen luostarit saavat suhteessa muihin Kreikan alueisiin nykyisin reilusti rahaa.

Meteora Roussanou Meteora RoussanouMeteora Roussanou

Meteora Roussanou
Nykyisin luostariin noustaa kiviportaita pitkin, mutta aikaisemmin käytössä oli mm. tällaisia tikkaita

St. Nicholas Anapafsas -luostari

Meteoran luostarit St Nicholas
Saint Nicholas Anapafsaksen luostari

Tässä munkkiluostarissa emme käyneet, sillä se ei ollut auki perjantaisin.
Aikoinaan tämä 1300-luvulla perustettu luostari oli ensimmäisiä Kalambakan kylästä Meteoran alueelle noustaessa ja monet pyhiinvaeltajat ja muut vierailijat lepäsivät siellä hetken ennen kuin jatkoivat matkaa. Kreikan kielen sana Anapafsis tarkoittaa lepäämistä ja luostarin nimi saattaa juontaa siitä – tai sitten jostain muusta.

Kallionaki, jolle tämä luostari on rakennettu, on erityisen pieni ja siksi luostari onkin rakennettu moneen kerrokseen. Samasta syystä tässä luostarissa ei ole puutarhaa – sille ei vaan ole tilaa.

Varlaam -luostari

Myös Varlaamin munkkiluostari oli kiinni perjantaina, eli emme käyneet tässäkään, mutta Great Meteoron -luostarista on sentään hyvä näköala siihen.

Meteoran luostarit Varlaam
Varlaamin luostari etualalla, oikealla Roussanou

Meteoran luostarit Varlaam

Luostari on alueen toiseksi suurin heti Great Meteoron jälkeen ja perustettiin 1300-luvulla. Nykyiset rakennukset ovat enimmäkseen 1500-luvulta.

Varlaam-luostarin tornissa(kin) on nähtävillä vanha verkko, jota ensimmäiset munkit käyttivät noustessaan luostariin ja tullessaan alas sieltä. Nyttemmin kulku luostariin tapahtuu kallion reunaa pitkin kulkevia portaita. Samanlaisen verkon näimme Holy Trinityn luostarissa.

Kuulemma luostarissa on myös iso tammitynnyri 1500-luvulta ja hieno ikonikokoelma, mutta nämäkin jäivät siis meiltä  tällä kertaa näkemättä.

Great Meteoron -luostari

Great Meteoron on Meteoran säilyneistä luostareista suurin ja vanhin. Kävimme katsomassa, sitä ulkopuolelta, jo iltakierroksellamme, mutta varsinaisella luostariretkellä seuraavana päivänä se jäi viimeiseksemme: oppaamme totesi aamulla, että useimmat aloittavat Great Meteoronista, joten me valitsemme alueen toisessa päässä olevan Holy Trinityn. Ehkä hyvä valinta, sillä ainakaan Holy Trinity ei ollut erityisen ruuhkainen aamusta – Great Meteoronissa riitti kyllä väkeä vähän myöhemmin päivälläkin.

Meteoran luostarit Great Meteoron
Turisteja kapuamassa Great Meteoron -luostariin
Great Meteoron Meteora
Luostarin vehreä sisäpiha

Great Meteoron Meteora

Meteora oli ensimmäisiä luostareita, jossa kaikki munkit alkoivat noudattaa samanlaista luostarisääntöä, mitä pidetään munkkilaitoksen alkuna.

Pääkatedraalin seinät keskusaukion reunalla on koristeltu 1500-luvun seinämaalauksilla. Luostarin museo on alueen suurin ja näköala laaksoon mahtava – kuten lähes kaikista muistakin alueen luostareista. Täällä pääsee myös kurkistamaan luostarin menneeseen arkeen, vanhaan jo savusta mustuneeseen keittiöön ja ruokalaan, jossa on esillä vanhoja ruokailuvälineitä. Nyttemmin nimellä uusi marttyyrien halli (New-martyrs hall) on aikaisemmin toiminut hoitokotina ja sairaalana.

Jos oikein ymmärsin, Great Meteoron -luostari ei enää ole toiminnassa, eli siellä ei asu enää yhtään munkkia, vaan luostaria pidetään yllä ja auki turisteille palkatun henkilökunnan voimin.

Meteoran luostarit Great Meteoron Meteora

Great Meteoron Meteora
Great Meteoron Meteora

Great Meteoron Meteora

Auringon laskiessa

Teimme siis alueelle kaksi retkeä, toisen illalla ja toisen päivällä. Luostareiden yhdistäminen auringonlaskun ihailuun on hiukan haastavaa – tai riippuu tietysti vuodenajasta – sillä viimeisetkin luostarit suljeutuvat viimeistään n. klo 17 ja aurinko laskee ehkä vasta vähän myöhemmin. Iltaretkellä poikkesimmekin St Stephenin luostarin ja auringonlaskun välisenä aikana Neitsyt Marian kirkossa. Ihan kaunis kirkko sinänsä, mutta Meteorassa on vaikea innostua laaksossa sijaitsevasta kirkosta!

Meteora auringonlasku

Meteora auringonlasku
Meteorassa ei tarvitse olla yksin!

Meteora auringonlasku

Meteoran luostarit auringonlasku

Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Raija

  Kovin tuttuja seutuja nuo on. Kaksi kertaa on käyty Pargasta päivän retkellä Meteorassa. Matkan varrella on ihastuttava Metsovon kylä jossa retkellä pysähdytään aina. Sieltä löytyy erikoisuus eli Metsovon savujuusto jota ei myydä muualla kuin tuossa kylässä. Sitä tuli ostettua hieman enemmän mukaan eli kotituliaisiksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Raija! Tuohon kylään ei junamatkalla Ateenasta tietenkään päädytty, mutta ihan kiva tietää, että Meteoran ja Pargan välilläkin on kivoja kohteita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elisa! Meteora on kyllä kokemisen arvoinen, vaikka sinne hiukan matkaakin vaikka Ateenasta kertyy.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.