Hondurasin laidoilla

Honduras feature

Hondurasilla on kyseenalainen kunnia olla Keski-Amerikan vaarallisin maa.
Tosin kaikki on suhteellista, nopeasti laskien olemme käyneet ainakin parissakymmenessä tuon lähteen mukaan ”vaarallisemmassa” maassa, mm. Yhdysvalloissa.

Mutta turistin näkökulmasta Honduras on edelleen muutamaa keskittymää lukuunottamatta kehittymätön maa ja siksi mekin vierailimme tällä kertaa vain Copanin mayakaupungin raunioilla.
Hondurasin toinen suosittukin turistikohde on Roatanin saari Karibian puolella, sillä monet risteilylaivat poikkevat Roatanilla. Keski-Amerikan kierroksellamme vierailimme myös kaikkien muiden valtioiden pääkaupungeissa, ainakin lyhyesti, mutta Hondurasin Tegucigalpan jätimme väliin.

Copanin rauniokaupunki

En ole vielä työstänyt listaa kaikista niistä aiheista tämän meneillään olevan matkamme varrelta, joihin kannattaisi palata perusteellisemman jutun muodossa, mutta Copan on ehdottomasti yksi niistä.

Copan sijaitsee maan länsiosassa, juuri ja juuri nykyisen Hondurasin puolelle – Guatemalaan on vain runsaat 10 kilometriä. Pieni Copanin kylä elää turismista – ehkä vähän kuin Cusco ja Machu Picchu, esimerkiksi.

Hacienda San Lucas
Idyllinen, muttei ehkä kaikkein käytännöllisin ”kesämökkimme” Copanin lähellä

Viivyimme pari yötä vanhalla maatilalla, joka toimii nyttemmin hotellina. Hacienda San Lucas sijaitsi ylhäällä mäellä, paikassa, josta saattoi nähdäkin Copanin rauniot metsän keskellä. Rustiikin hotellin puisto oli kaunis ja näköala laaksoon ainutlaatuinen, mutta taidamme olla sen verran urbaaneja otuksia, että elämä parin pienen aurinkopaneelilla toimivan lampun ja kynttilöiden valaisemassa kosteassa huoneessa metsän keskellä ei tuntunut ihan wau-kokemukselta. Onneksi sentään hotellin kylpyhuoneessa oli normaalit sähköt, niin saimme laitteet ladattua! Ja onneksi, kiertomatkalla kun olemme, niin viivyimme täällä, ”kesämökillä”, vain sen samaiset kaksi yötä, jonka olemme viipyneet useimmissa paikoissa.

Hacienda San Lucas
Kaksi iPhonea ja yksi viidestä mukana olevasta kameran akusta lataantumassa. Musta tietokoneen johto on irrallaan, sillä huoneen kalustuksesta johtuen sillä työskentely ja sen lataus piti tehdä eri aikoihin. Kuvasta puuttuu vielä sähköhammasharja ja Apple Watch :-)

Lisää siis Copanista vähän myöhemmin, kuten Tikalista ja Chichen Itzasta, jonne matkamme vielä tällä viikolla jatkuu: keräämme siis kerralla rautaisannoksen mayakulttuuria tällä suunnalla!

Muita juttuja Copanista

Kartoittaessani muiden matkabloggaajakolleegoiden juttuja marraskuisen matkamme kohteista Copan oli yksi niistä kohteista, El Salvadorin ohella, joissa ei juuri kukaan ollut käynyt (tai ei ainakaan sattunut kertomaan siitä). Adalmina’s Adventures -blogista löytyy kuitenkin yksi juttu, jos haluat paneutua asiaan nyt saman tien.

Copan – Maya-raunioita Hondurasissa

Roatan

Roatan ei kuulunut tämän matkamme ohjelmaan, mutta poikkesimme siellä jouluna seitsemän vuotta sitten tekemällämme Karibian risteilyllä. Roatanin saarella vietetyn päivän myötä kuittasimme maapisteen Hondurasista jo tuolloin, joten Copanista emme ”joutuneet” tällä kertaa edes jääkaappimagneettia hankkimaan :-)

Roatan, Honduras

Jutun otsikkokuva on Copanin raunioiden museosta.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

8 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Copan on kyllä hieno! Roatanilla olimme ”vain” risteilyllä, mutta kaikkea kivaa sieltäkin löytyi

 1. says: Cilla Maria

  Jään innolla odottamaan Copanin postausta. Siellä pitää kyllä joskus käydä itsekin. Roatanista on ilmeisesti tullut todella roskainen paikka turismin takia. Eräs tuttavani oli siellä vapaaehtoistöissä tutustumassa ympäristöön ja he siivosivat samalla rantoja. Vaikka turhaahan se taitaa olla monessa paikassa, kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan.
  Ja joo, kuulostaa kyllä aika mielenkiintoiselta tuo teidän majoitus. Mutta ihana, että sieltä oli näkymät Copaniin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla Maria! Meidän Roatanin vierailustamme on jo aikaa, eli ehkä tilanne siellä on mennyt huonompaan suuntaan, sillä en muista, että silloin tilanne olisi ollut ihan silmiinpistävän huono.

 2. Mielenkiintoisen oloinen paikka ja tuo teidän mökkinne vaikuttaa kyllä suloiselta. :) Käytännöllisyyteen en kommentoi, kun en ollut paikalla sitä kokemassa, heh, mutta kieltämättä mökin idyllisyydestä huolimatta käytännöllisyys voisi koitua kohtaloksi itsenikin kohdalla. Nuo vaarallisten kohteiden listat ovat myös mielenkiintoisia, sillä vaikka niissäkin perää on tottakai, niin jotkut maat ja kohteet ovat siitä huolimatta käymisen arvoisia. Omaa järkeä käyttäen pärjää pitkälle, mutta varovaisuus on aina suositeltavaa, missä tahansa. :) Toisaalta taas, en koe olevani vielä tarpeeksi kokenut reissaaja kommentoimaan sen enempää näitä vaarallisia matkakohteita joten tyydyn toistaiseksi ainakin luottamaan muiden kokemuksiin. :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina Johanna! Vaarallisuutta voi tietysti vähentää turvautumalla maata/aluetta tunteviin oppaisiin, jotka kyllä yleensä tietävät missä voi ja kannattaa liikkua. Pienissä kaupungeissa on yleensä rauhallista vaikka maa olisikin jossain määrin käymistilassa, pääkaupungit ovat vähän toinen juttu.

 3. Itseä kiinnostaa Copan ja Hondurasin kulttuurijutut enemmän kuin rantakohteet, mutta saisihan niistä mukavan yhdistelmäloman. Huikeita kulttuurinähtävyyksiä on reissunne sisältänyt, jään odottelemaan tarkempaa retkikertomusta kohteesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Roatan ja Copan eivät taidakaan olla ihan luontevasti/helposti yhdistettäviä kohteita. Roataniin ”päätyy” risteilyillä, Copaniin matka pitää suunnitella vähän toisin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *