Guatemala – Maya-intiaanien jäljillä

Antigua

Jos Keski-Amerikan kiertomatkallamme viivähdimmekin Hondurasissa ja El Salvadorissa vain muutamia päiviä, niin Guatemalassa vedimme henkeä. Antiguassa, Guatemalan entisessä pääkaupungissa, olimme kaksi kokonaista päivää ja sen lisäksi kävimme tietysti Tikalissa, jota voisin väittää vaikka marraskuisen matkamme loppuhuipennukseksi.

Antiguan viisi tärkeintä

Antiguassa kiertomatkamme ohjelma oli lähikyliin suuntautunutta retkeä lukuunottamatta vapaa ja kuten yleensäkin uuteen kaupunkiin tullessamme otimme avuksi Tripadvisorin listan kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä ja päädyimme tulivuoriretkiä lukuunottamatta katsastamaan listan kärjestä viisi tärkeintä, eli:

tripadvisor antigua Guatemala
1 & 2 olisivat olleet Acatenangon ja Pacayan tulivuoret, joista ensimmäisen kyllä näimme. Seitsemäs oli keskusaukio, jonka senkin näimme ja kymmenes Mercedin kirkko

Tripadvisorin ohella kreditit menevät myös Tämä matka -blogia kirjoittavalla Annalle, joka hetimmiten kaupunkiin päästyämme mainitsi Casa Santo Domingon luostarihotellin ja oppaallemme Petrille, jonka seurassa olisimme voineet ryhhmäretkenä kävellä Cerro de la Cruzin näköalapaikalle, mutta laiskoina valitsimme taksin.

Jesus Nazareno de la Merced

Saapumisiltanamme osuimme onnenkantamoisena paikalle, kun kaupunki järjesti pienimuotoisen uskonnollisen kulkueen Merced-kirkon edustan aukiolla kaupungissa vierailevan Kristus ristillä -patsaan kunniaksi. Saimme siis onnella häivähdyksen Antiguan kuuluisasta pääsiäistunnelmasta, joskin muulemma silloin kulkue ja juhlinta kattaa koko kaupungin, eikä siinä ole mitään pienimuotoista!

Maya-kyliä ja Casa Santo Domingon luostari

Antigua on, Unescon maailmanperintökohteena ja viehättävänä pkkukaupunkina, Guatemalan luultavasti suosituin kohde ja lähes kaikki Guatemalassa vierailevat turistit käyvät ainakin Antiguassa. Sen myötä kaupunki onkin ainakin jossain määrin turistien kansoittama ja erilaisia matkamuistomyymälöitä ja ihan vaan myyjiä riittää keskustassa. Myös ravintoloita ja kahviloita on paljon, jokaiselle jotakin. Mutta menestyksen myötä tietysti osa autenttisuudesta on hävinnyt yhä useamman työskennellessä turisteille.

Ensimmäisenä päivänä lähdimme etsimään häivähdyksiä elämästä maya-kylissä ja löysimmekin sitä suklaa- ja tekstiilimarkkinoiden takaa, pyykkialtailta, kylien keskusaukioilta kauniiden kirkkojen edestä, hautausmailta ja
pienistä torikojuista. Poikkesimme myös macadamia-viljelmällä, joka osasi hyvin muistuttaa omasta arvostaan työssä ilmaston hyväksi.

Myöhemmin iltapäivällä poikkesimme kaupungin ykköshotelliin, Casa Santo Domingoon, lounaalle. Ruoka ja palvelu olivat kohdallaan, eikä hintakaan suomalaiselle päätä huimaava, alle 50 dollarilla söi kaksi juomineen ja jälkiruokineen. Pöytäämme koristamaan löytyi Suomen lippukin!

Antigua Casa Santo Domingo

Suklaakurssilla ja näköalapaikalla

Toisena Antiguan-päivänämme osallistuimme (Lasse tosin vaan maistelijan ja kuvaajan ominaisuudessa) suklaakurssille. Olipa kiva kokemus tehdä ja maustaa suklaalevy ihan itse!
Samaisen päivän iltana vietimme vielä hetken katsellen Antiguan kaupunkia Cerro de la Cruzin näköalapaikalta.

Tikal

Antiguan ohella Tikalin mayakaupungin rauniot on myös kohde, jossa useimmat käyvät, mekin. Matkaa Antiguasta tai Guatemala Citystä Tikaliin on melkein 500 kilometriä, joten lähes kokonaan pikkubusseilla toteutettu kiertomatka muuttui tässä vaiheessa lentomatkailuksi. Herätys aamukolmelta, aikainen aamulento Guatemala Citystä Floresiin ja jo aamukahdeksalta Tikalin portilla. Tikalista kirjoitan vielä oman jutun myöhemmin, mutta aloitetaan vaikka sanomalla, että Tikalin kierros käy kyllä yli 30 asteen helteessä urheilusta! Käveltävää kertyy metsän siimeksessä oleville temppeleille 7-8 kilometrin verran ja kiivettävää kymmeniä porrasvälejä, jos nousee kapuaa kaikkien kavuttavissa olevien temppeleiden päälle. Kapuaminen sinänsä on helppoa, sillä temppeleille kiivetään pääosin tavallisia puisia portaita pitkin, vain yhdelle kiivettävissä olevalle temppelille noustiin alkuperäisiä kiviportaita. Kiipeäminen kannattaa, ainakin kakkoselta (temppelin numero, neloselta ja isolta pyramidilta aukeavat metsänäkymät, sieltä täältä puiden latvojen yli korkeuksiin kohoavine temppeleineen, antavat hyvän käsityksen koko alueesta.

Muita juttuja Guatemalasta

Toisin kuin El Salvadorissa tai Hondurasissa, Guatemalassa on ainakin suomalaisten matkablogien perusteella, käynyt useampikin suomalainen. Esimerkiksi Travellover-blogin Annika teki muutaman tunnin päiväretken Puerto Quetzalista Antiguaan risteilylaivalta.

Värikäs ja historiallinen Antigua Guatemalassa. Tykkäsin ihan hulluna!

Tikalin kokemuksistaan ovat kirjoittaneet mm. Cilla Maria ja Jetlaggies-blogina kirjoittava Eveliina.

Maya-valtakunta osa 2: Tik’al, Guatemala

Tikalin mayatemppelit valloitettu!

Join the Conversation

22 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Niin lento Guatemala Citystä Floresiin kuin lennot edelleen Floresista Belizeen ja sieltä Cancuniin sujuivat kaikki ongelmitta ja aikataulussa. Guatemalasta lentäen poistuminen tosin maksoi kahdelta 70 euroa, eli aika reipas maastapoistumismaksu. Koukkaaminen Belizen kautta Cancuniin tuli sekin aavistuksen kalliiksi, sillä Belize Cityssä ei ollut transitia vaan maahan oli kirjauduttava sisään ja heti ulos, mutta siitä lähdöstä piti sitten taas maksaa kahdelta 36 euroa :-)

 1. Tuota seutua olisi kiva koluta vähän enemmänkin, mutta tähän asti olen ollut vain osana risteilyjä (Hondurasissa myös, vaikka ajattelit, että ei siellä suomalaisia kävisi). Niin paljon olisi nähtävää ja koettavaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annika! Hondurasissa Roatanin saari lienee suomalaisille tutuin kohde. Tietysti joku voisi argumentoida, että onko Roatan oikeaa Hondurasia vai ei, mutta kyllä mekin sen jo aikoinaan siellä käydessämme Hondurasiksi laskimme :-)

 2. Tikal näyttää upealta paikalta! Kaikki amerikan alkuperäiskulttuurit ja niiden rauniot on mielestäni todella mielenkiintoisia, ja olisi hienoa päästä kiertämään useampiakin niitä tulevien reissujen aikana. Väli-Amerikka on itselläni vielä täysin näkemättä, joten työsarkaa siinä riittää! :D Onko mielestäsi näiden maiden hintataso minkälainen?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sofia! Tikal on kyllä … jotain ihan erityistä! Maiden hintatasohan menee usein elintason mukaan, eli Panama ja Costa Rica olivat hiukan hinnakkaampia, Nicaragua ja El Salvador hyvinkin edullisia ja Guatemala taas ainakin Antiguassa melkein eurooppalaista tasoa. Mutta kysehän on usein myös enemmän valinnoista – kaikkialta löytyy edullista ja kallista.

 3. Mukava, että tykkäsitte Casa Santo Domingon luostarista.

  Mulle kävi Tikalissa tosi hassusti. Poden korkeanpaikankammoa, mutta se on hieman vaihteleva. Eli välillä pelottaa ja välillä sitten taas ei. No siihen aikaan ei puuportaita ollut kuin yhdelle temppelille ja muihin kiivettiin niiden omia kapeita ja korkeita omia askelmia pitkin. Ihailin ylhäällä maisemia, mutta kun piti lähteä alaspäin, niin jäädyin ihan totaalisesti. En saanut mitenkään otettua sitä ensimmäistä askelta alaspäin. Näytti kuin olisi pitänyt astua tyhjään. Mietin, että tännekö mä nyt sitten jää. Kun aikani hikoilin ja puuskuttelin, niin sain sitten itseni hiljalleen hinattua istualteen suurin piirtein liukuen pari ekaa porrasta kohti maata. Sitten se jotenkin helpotti :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! En ole mieltänyt varsinaisesti olevani korkeanpaikankammoinen, mutta jo Copanissa oli noita muinaisia rappua pitkin kiivettäviä kohtia ja etenkin alaspäin tultaessa niissä piti kyllä yrittää olla tosi tarkkana, ettei tule mitään onnettomuutta, näin vähän jo vanhempana ja etenkin reissussa, bussissa istumisen jäljiltä, jäykempänä voisin helposti kuvitella kaatuvanikin ja huonolla tuurilla reissu sitten keskeytyisi siihen. Tikalissa oli nyttemmin lähinnä tavallisia portaita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Kuvassa hienon näköisiä, mutta materiaaleiltaan ei niinkään hienoja – monet vaikuttivat olevan akryyliä tai akryylisekoitetta, joka tuskin käytössä olisi kestänyt mitään, eli jäivät ostamatta.

 4. says: Terhi

  Antiguassa tuntuu olevan noita kulkueita vähän useamminkin. Kun olin siellä niin meitä ilahdutti pääsiäiskulkueen kenraaliharjoitus. Se oli kyllä aika mahtava.
  Copanin raunioilla kävin myös mutten muista niiden portaiden ollen mitenkään erityisen jyrkkiä tai hankalia. Pidin kyllä paljon enemmän Tikalista, siellä oli varsinainen viidakon tuntu. Ihan hyvä jos palatseihin on rakennettu puuportaat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Kyselimmekin tästä paikallisoppaaltamme ja hän kertoi, että kun katolisessa maailmassa pyhimyksiä riittää, niin kulkueita ja ilotulituksiakin riittää lähes jokaiselle viikolle.
   Mielikuvani Copanin portaista oli mahdollisuudesta nousta jonkun temppelin harjalle vielä ylöspäin tasanteelta, jonne oli kyllä helppo kiivetä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Aika kauan meilläkin kesti, että tuonne päädyimme. Suunnitelmissa oli jo muutaman vuoden, mutta sitten nuo levottomuudet Nicaraguassa saivat meidät lykkäämään reissua siten, että saisimme kaikki maat yhdistettyä samaan matkaan, kuten nyt sitten onnistuikin.

 5. Ihana saada lukea näistä omalla bucket listillä heiluvista kohteista! Kiinnostaa kovasti Keski- ja Etelä-Amerikan maat ja toki omankin reissun kohteisiin vielä lähden tekemään jossakin vaiheessa. Sillä välin kuitenkin mahtavaa päästä tunnelmoimaan muiden postauksien kautta näitä upeita paikkoja. :) Seuraavia kuulumisia odotellen! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina Johanna! Enköhän minä jo viikonloppuna pääse aloittamaan niitä syventäviä juttuja näistä maista – tähän mennessä kun olen vasta kirjoittanut näitä yhteenvetoja.

 6. Mielenkiintoista? Tuo Tikal varsinkin houkuttaisi! Teidän kiertomatkan maista ei ole vielä itsellä kokemusta, mutta juurikin Guatemala on ollut mielessä pidemmän aikaa. Täytyy lukea sun muitakin juttuja noilta kulmilta?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emilia! Guatemala näyttikin noista maista, Panaman (ja osittain Costa Ricankin) ohella olevan maa, jonka turistit ovat jo hyvin löytäneet.

 7. says: Laura Laakso

  Pyörähdin Perussa 10 vuotta sitten ja silloin ei tahtonut reissaus onnistua kielimuurin takia. Onneksi ystävä puhui kieltä. Olisi kiva lähteä tuonne päin uudelleen, mutta espanja ei edelleenkään luista. Pärjäsittekö te englannilla hyvin?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Puhun hiukan espanjaa (ja ymmärrän vähän enemmänkin kuin mitä aktiivisesti osaan kieltä käyttää). Lisäksi kuljimme ison osan matkaa joko suomalaisen oppaan tai ainakin jonkin verran englantia puhuvan paikallisoppaan seurassa, mutta totta tuo, että kyllä englanti edelleen jossain määrin ”loppuu” Meksikoon, eli siitä etelään päin mennään pitkälti espanjalla.

 8. Tämä postaus ei kyllä nyt auttanut krooniseen Guatemala-kaipuuseen :D
  Me vietettiin melkein kuukausi Antiguassa, siitä viikko tai kaksi välillä vuorilla siinä laakson yläpuolella avokadofarmilla ekotilalla vapaaehtoistöissä. Tuonne jäi sydän pahemman kerran!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Mielenkiintoista! Antigua vaikutti kyllä kaupungilta, jossa voisi viihtyä pitempäänkin kuin pari-kolme päivää.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *