Fathalan luonnonpuistossa Senegalissa

Fathala Senegal

Länsi-Afrikassa ei ole, enää, Afrikalle tyypillisiä isoja eläimiä kuten leijonia, kirahveja, seeproja eikä antilooppejakaan. Aikojen saatossa ne on metsästetty pois kuljeksimasta, mutta ajat muuttuvat.
Senegalissakin on tätä nykyä luonnonpuistoja, joissa näiden kantoja yritetään elvyttää, mutta kun tyhjästä on paha nyhjästä, niin ainakin vielä täällä nähtävät eläimet ovat pääosin Etelä-Afrikan tuontia.
Halusimme kuitenkin nähdä Fathalan luonnonpuiston, vaikka tiesimmekin, ettei odotettavissa ole Kenia, Tansanian tai Botswanan tyyppisiä safariajeluja, joten matkaan, aamuvarhaisella.

Fathala Senegal
Lam’s Toursin oppaamme Omar ja Pirkko, tässä jo perillä Fathalan luonnonpuistossa

Gambia on pieni maa, eikä Senegalkaan ole suuruudella pilattu, joten etäisyydet eivät ole pitkiä. Matka Gambian hotellialueelta Fathalaan on kuitenkin monivaiheinen ja alkaa automatkalla Banjulin lauttasatamaan. Seuraava etappi on lauttamatka Gambia-joen yli Banjulista Barraan. Etapiksi voisi myös laskea Gambian ja Senegalin välisen rajan ylityksen ja vasta sen jälkeen on edessä viimeinen viiden kilometrin matka itse luonnonpuistoon.

Banjulista Barraan

Gambia sijaitsee leveän Gambia-joen ympärillä. Pääosa hotelleista on joen eteläpuolella ja Senegalin pohjoisosa, jossa Fathalan luonnonpuisto sijaitsee, on joen pohjoispuolella, joten ensin on ylitettävä joki. Banjulista kulkee lautta Barraan, ilmeisesti ilman sen kummempia aikatauluja: lautta tulee ja lähtee kunhan se kulloinkin saadaan purettua ja lastattua.

Aamuinen ylityksemme oli jo välillä jäädä tekemättä, sillä lautalle oli jo sen edelliseltä matkalta jäänyt iso bussi, joka oli saatu vielä ajettua lautalle, mutta sen jälkeen se ei enää suostunut liikkumaankaan. Ihan millä tahansa autolla ei bussia saa hinattua, joten kesti aikansa saada lautalle riittävän iso auto hinaamaan bussin maihin. Siinä me sitten istuimme ja odottelimme yläkannella, aamuauringossa, operaatiota aina välillä seuraten. Aamuaurinko ei muuten näin talvikaudella juurikaan lämmittänyt, eli villatakit ja fleeset olivat tarpeen! Lopulta bussi onneksi saatiin vedettyä maihin ja noin puolen tunnin lauttamatka saattoi alkaa.

Banjul satama
Siinä se lähtee, rikkoutunut bussi, huonekalurekan vetämänä

Banjul satama
… ja siinä ne tulevat, Barraan menossa olevat ihmiset (me, turisteina, olimme hipsineet laivaan jo kauan ennen porttien varsinaista avaamista)

Banjul satama

Siinä missä Banjulin puolella, pääkaupungissa, rannassa on iso satama, niin Barra puolella näimme rannalla lähinnä kalastajaveneitä. Joen voi myös ylittää venekyydillä, mutta turistille vähän kalliimpi lauttamatka saattaa sittenkin olla se oikea valinta.

Barra Gambia Barra Gambia Barra Gambia

Gambian ja Senegalin rajalla

Barrasta on lyhyt matka Senegalin rajalle, joka oli matkan seuraava etappi.
Banjulin puolella käyttämämme auto oli jäänyt sinne ja täällä asetuimme jo safariautoon.

Matkan varrella ohitimme pienen kylän, jonka markkinat levisivät tien molemmille puolille: samanlaista Afrikkaa Gambia on täällä kuin monet viime tammikuussa kokemamme hiukan eteläisemmän Länsi-Afrikan maat.

Markkinat Gambia

Maarajojen ylityksessä menee aina oma aikansa, ensin kirjauduimme ulos Gambiasta ja sen jälkeen sisään Senegaliin. Gambian osuus hoitui helposti: Lam’s Toursin oppaamme keräsi pienen (5 henkeä) ryhmämme passit ja kävi leimauttamassa ne kaikki kerralla. Senegalin puolelle jouduimme jonottamaan kaikkien muiden lautalla tulleiden Senegaliin menijöiden kanssa, ehkä vartin verran, jotta pääsimme antamaan sormenjälkemme ja esittämään keltakuumerokotustodistuksemme passin lisäksi. Mutta lopulta olimme Senegalissa ja jatkoimme matkaa vielä muutaman kilometrin verran Fathalaan.

Gambia Senegal raja
Raja-alueilla ei saisi kuvata, mutta tässä kuitenkin yksi safariautosta napattu kuva Gambian ja Senegalin rajalta

Safarilla Fathalan luonnonpuistossa

Luonnonpuiston porteilla näimme ensimmäiset eläimet: ison kilpikonnan, pari krokotiilia ja strutsin. Vähän surullisen näköisiä betonisissa altaissaan tai näin kuivalla kaudella pölyävillä hiekkakentillä.

Fathala Senegal Fathala Senegal Fathala Senegal

Samaa hienoista surumielisyyttä oli itse luonnonpuistossa. Pääosan eläimistä näimme ruokintapaikoilla, mikä oli tietysti kätevää katsojien kannalta, mutta samalla kävi selväksi, että ainakaan näin tammikuussa ei kuivassa puistossa taida ilman ruokintapaikkoja olla eläimille riittävästi ruokaa.

Mutta eläimet olivat kuitenkin 2 000 hehtaarin alueella vapaina (koko alue on kuulemma 6 000 hehtaaria, mutta toistaiseksi nämä eläimet pidetään vähän pienemmällä alueella).

Kierroksen aikana näimme seeproja, kirahveja, jättiläishirviantilooppeja, joita tätä nykyä ei enää näekään monessa paikassa maailmassa, vesiantilooppeja, pahkasikoja ja muutamia apinoita.
Niin ja tietysti isosarvikuonon, yhden yksinäisen uroksen, jonka kerrotaan tylsiintymistään (?) tappaneen puolisonsa. Uuden puolison hankintaa, Etelä-Afrikasta, harkitaan, mutta toisaalta Fathalan puiston varat ovat rajalliset, joten saattaa olla, että sitä ei ihan heti tule.

Fathala Senegal Fathala SenegalFathala SenegalFathala SenegalFathala Senegal

Fathala Senegal
Fathala on yksi harvoista paikoista maailmassa, missä voi nähdä tämän jättihirviantiloopin

Fathala SenegalFathala Senegal

Jos vaikka safarikierros Fathalassa ei ihan vedäkään vertojaan itäisen tai eteläisen Afrikan vastaaville, niin todennäköisyys nähdä kaikki puiston eläinlajit on suuri ja vaikka kirahvin tai sarvikuonon näkeminen kuitenkin luonnossa, vapaana, on upea kokemus täälläkin. Varmasti vielä upeampi, jos ei ole vielä muualla Afrikassa tullut käytyä safarilla.

Fathala Senegal Fathala Senegal

Leijonakävelylle?

Fathalassa olisi myös ollut mahdollista nähdä leijonia, tai tarkkaan ottaen kävellä niiden kanssa. Emme kuitenkaan olleet kovin kiinnostuneita tällaisesta kävelystä ihmisiin tottuneiden leijonien kanssa, joten jätimme leijonat tällä kertaa väliin. Täällä leijonia ei ilmeisesti kuitenkaan kasvateta metsästäjiä varten, vaan näillä leijonakävelyillä, ainakin toistaiseksi, rahoitetaan omalta osaltaan puiston toimintaa, joten toiminta ei ehkä sitten kuitenkaan ole pahimmasta päästä eläinten hyödyntämistä.
Leijonakävelyille on erillinen tätä nykyä n. 40 euron pääsymaksu.

Jos haluat katsoa kuvia leijonakävelyltä, niin kurkkaa Adalmina’s Adventure -blogin juttuun Fathalasta.

Senegal – Fathalan luonnonpuistossa

… ja sama takaisin

Safariajon jälkeen aloitimme paluumatkan: Senegalin rajalle, rajan ylitys ja lauttamatka Barrasta Banjuliin ja edelleen Banjulista takaisin hotellille.

Rajanylitys sujui iltapäivällä nopeasti, sillä kaikki eivät tule rajalla samaan aikaan kuten aamulla suoraan lautalta.

Ennen lauttamatkaa nautimme vielä lounaan Barrassa – ja tällä kertaa lauttakin kulki ongelmitta, ei mitään lautalta poisvedettäviä busseja!

Banjul Barra lautta
Yksi Banjul – Barra -välin lautoista, nimeltään, tällä joella, tietysti Kunta Kinte!
Banjul Gambia
Kuka sitä nyt lastenvaunua tarvitsisi: lapsi selässä, toinen kävelee rinnalla, matkalaukku pään päällä ja kassi toisessa kädessä – ihmisiä Banjulin satamassa

Banjulissa ehdimme vielä dokumentoimaan Arch 22 -kaaren, maan ja sen pääkaupungin merkittävimmän muistomerkin, joka on rakennettu 22. heinäkuuta 1994 tapahtuneen vallankaappauksen kunniaksi, jonka seurauksena valtioon saatiin demokraattinen hallitus.

Arch 22 Banjul
Arch 22 muistomerkki Banjulissa

 

Tags from the story
Join the Conversation

12 Comments

 1. Enpä tiennytkään, että eläintilanne on tuolla noin kurja. Sentään jotain toimia asian eteen tehdään. Minulla on vielä Afrikka safareineen käymättä, joten näitäkin eläinkuvia on kiinnostavaa katsella!

  Melkoinen matka teillä busseineen kaikkineen! Tuntuu niin oudolta tilanne, että bussi on juuttunut lautalle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Afrikassa kelpo sanonta asiaan jos toiseenkin on todeta, että ”This is Africa” – sillä monet Euroopassa aika käsittämättömätkin jutut asiat ovat täällä vaan arkipäivää :-)
   Tosiaan, Algeriassa asti on joskus ollut vaikka leijonia, mutta eipä ole enää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Ehdottomasti kannattaa ainakin kerran käydä Barran puolella vaikka ihan vaan tuon lauttakokemuksen takia.
   Me ylitimme joen tuolla lautalla kahdesti eikä toinen kerta sitten tietenkään enää ollut niin elämyksellinen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Itse asiassa näin ensimmäiset kuvat tuosta lauttamatkasta jo vuosia sitten ystäväni kertoessa matkastaan Gambiaan ja ne olivat kiehtoneet minua kaikki nämä vuodet!

 2. Ihanan Afrikkalaista menoa tuo bussin hinaaminen lautalta :)
  Länsi-Afrikan eläintilanne on todella surullinen mutta positiivista, että siihen on herätty. Olkoot syynä toiveet turisteista tai mikä hyvänsä on positiivista, että luonnonmukaista eläinkantaa elvytetään. Hienoja kuvia olet ainakin saanut otettua.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anu! Noilla lautoilla oli kyllä montakin tilannetta, joihin saattoi vaan todeta, että ”This is Africa”.

 3. Tiesinkin, ettei Länsi-Afrikka ole ihan ykköspaikka lähteä safarilomalle, mutta hyvä, jos eläinkantaa nykyään yritetään saada taas elpymään. Nuo leijonakävelyt kuulostaa kyllä todella arveluttavilta. Varmasti minäkin olisin jättänyt väliin. Näen mielummin leijonien liikkuvan vapaina savannilla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Tietysti tuollakin resurssit eläinkannan tukemiseen ovat vähäisiä, mutta ehkä nyt jotain kuitenkin.

 4. says: Cilla

  Olipa surullista lukea eläinten tilanteesta, mutta pääasia että niitä on edes hieman jäljellä tuollakin päin Afrikkaa. Kirahvit on aina yhtä sympaattisen näköisiä. Olisi kiva nähdä nekin livenä nyt kun niitä vielä on maan päällä. Afrikkaan matkustaminen vaan tuntuu aika riskialttiilta, kun lähtisin mitä todennäköisimmin yksin matkaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Ainakin Gambia on niin seuramatkakohde, että sinne yksin matkustaminen ei sisältäne kovin kummoisia riskejä. Paikalliset ottavat kyllä halukkaasti kontaktia etenkin rannoilla, mutta rannoille ei ole pakko mennä ja kyllä ne, paikalliset, uskovat myös kun vastaa, että ei nyt tai ehkä myöhemmin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.