Guineanlahden kierros – palaute ja yhteenveto

Airbus A380

Palataan Kanarialta ja Mauritaniasta vielä hetkeksi Guineanlahdelle.

Kamerunista kuluttajariitalautakuntaan

Kustannusyhteenvedon lopuksi totesin jokin aika sitten, ettemme vielä tiedä kustannuksia Gabonin vaihtumisesta Kameruniin ja että palaisin tähän myöhemmin. Tätä kirjoittaessani tiedän summan, 2 x 860 euroa, mutten vieläkään tiedä, että päädymmekö maksamaan sen.

Toisin kuin matkanjärjestäjä (Aventura) matkan aikana ja sen jälkeenkin arveli, vakuutusyhtiöiden piikkiin nämä kustannukset eivät mene. Jos olisimme joutuneet poistumaan Gabonista vallankaappausyrityksen aiheuttamien levottomuuksien takia ja päätyneet esimerkiksi Kameruniin, niin silloin vakuutusyhtiö olisi todennäköisesti korvannut kustannukset Kriisiturva-kohdan perusteella, mutta se, ettemme päässeet maahan puuttuvien viisumien takia ei vakuutusyhtiöiden mielestä (eikä kyllä meidänkään mielestämme) ollut kriisi.

if ote

Oman käsityksemme mukaan kyse oli siitä, että Gabonin viisumien hakemisessa oli huonoa tuuria, joka olisi voitu välttää matkanjärjestäjän ripeämmällä toiminnalla. Heillä oli kaikki tarvittavat dokumentit käytettävissään jo marraskuun puolivälissä, mutta siitä huolimatta hakemukset Gabonin viisumeista tehtiin vasta joulun jälkeen, noin viikko ennen matkamme alkamista. Muutamat samalle matkalle osallistuneet hakivat tarvittavat viisumit omatoimisesti ja 25 hengen ryhmässämme ainakin 2 henkeä oli saanut viisumit myös Gaboniin. Toinen heistä kävikin Gabonissa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ilman matkanjohtajan palveluita.
Tieto 27.12. tehtyjen viisumihakemusten hylkäämisestä tuli vasta 18.1. jolloin matkanjärjestäjä aloitti vaihtoehtoisten järjestelyjen tekemisen. Jostain syystä 18.1. oli myös haettu meille(kin) Gabonin viisumeja toistamiseen ja kun tätä kuviota myöhemmin selvittelin, niin yllätyksekseni huomasin, että ne oli myönnettykin, eli ainakin helmikuun alussa meillä olisi ollut mahdollisuus lähteä Gaboniin näiden viisumien turvin!

Aventuran mielestä tilanne johtui Gabonin vallankaappausyrityksestä tammikuun alussa, mikä olisikin looginen selitys, jos kukaan ryhmästämme ei olisi saanut viisumia maahan. Vallankaappausyritys tapahtui myös vasta lähtömme jälkeen – kuulimme siitä matkalla Pariisin kautta Cotonouhun Pariisin lentokentällä, jutun otsikkokuvan Air Francen A380-konetta ihaillessamme. Olisi luullut, että viisumit olisi haettu siten, että ne olisivat kaikki olleet valmiina ennen matkamme alkua.

gabonin viisumi

Kävimme asiasta hetken keskustelua Aventuran kanssa, mutta koska asia ei oikein edennyt, otin yhteyttä Kuluttajariitalautakuntaan ja kuvasin heille tapauksen, jonka jälkeen he antoivat luvan ratkaisupyynnön tekemiseen – ja ohjeen olla maksamatta lisälaskuja.

Toki saatamme lopulta sittenkin päätyä maksamaan lisälaskut, mutta mielestämme tässä tapauksessa on kuitenkin perusteltua hakea puolueettoman tahon päätös siitä, että kummalle kustannukset kuuluvat. Vakuutusyhtiöiden kommenteistakin oli vähintäänkin rivien väleistä luettavissa mielipide siitä, että kustannukset kuuluvat matkanjärjestäjälle.

kuluttajariita

Eli nyt odotellaan Kuluttajariitalautakunnan päätöstä, jonka saaminen saattaa kestää vuodenkin.

Päivitys 5.1.2021: Voitimme jutun Kuluttajariitalautakunnassa, eli emme joutuneet maksamaan lisälaskua.

Palaute matkanjärjestäjälle

Muilta osin olimme pääosin tyytyväisiä Aventuraan matkanjärjestäjänä. Tosin hiukan vähemmän kuin esimerkiksi syksyllä tekemäämme Myanmarin matkaan, mutta se ei ollutkaan ryhmämatka vaan räätälöidysti meille kahdelle toteutettu.

Aventura Suuri Guineanlahden kierros
(Kuvasta linkki Aventuran matkakuvaukseen saman matkan osalta, mutta tammikuussa 2020)

Alla joitakin nostoja matkanjärjestäjän palautekyselyyn antamistamme vastauksista:

 • Matkaohjelma muuttui matkan varaamisen ja toteutuksen välillä ilman, että siitä tiedotettiin kunnolla. Eniten meitä harmitti Ghanan osuuden kutistuminen vuorokauteen, etenkin kun Ghanaan kuitenkin haettiin oikeat (ja kalliit) viisumit, vaikka vuorokauden siellä olisi ilmeisesti voinut viettää transitviisumillakin. Ghanassa olisi varmasti ollut enemmänkin koettavaa kuin puolipäiväkierros pääkaupungissa Accrassa.
 • Ryhmäkoko, Norsunluurannikolta eteenpäin 25 henkeä + matkanjohtaja, oli mielestämme suuri. Etenkin ajatellen lausetta ”Aventuran matkatuotanto jakautuu pienryhmissä toteutettuihin suomalaisten matkanjohtajiemme opastamiin kaukomatkoihin ja …” matkanjärjestäjän sivuilla. Mielestämme pienryhmän raja kulkee jossain tuossa 16-18 hengen kohdalla, mikä onkin aikaisemmilla Aventuran ryhmämatkoillamme toteutunut. Isosta ryhmäkoosta oli haittaa paikoitellen ahtaaksi käyneiden bussien muodossa ja lisäksi maahantulomuodollisuudet esimerkiksi Angolassa kestivät 25 hengelle todella kauan.
 • Hotellit ja lentoyhteydet olivat vähintäänkin ok, paikoitellen erinomaisia.
 • Retkien osalta positiivinen asia oli, että lähes kaikki retket kuuluivat matkan hintaan, eli niitä ei myyty lisäpalveluina, kuten ehkä yleisemmin Aventuran matkoilla. Toisaalta saman kolikon toisena puolena retkissä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin osallistua tai olla osallistumatta siinä missä viime keväänä Karibian kierroksellamme jokaisella saarella saatoimme valita meille parhaiten sopivat retket useista vaihtoehdoista.
 • Matkaoppaana Suurella Guineanlahden kiertomatkalla toimi Aventuran perustaja, omistaja ja toimitusjohtaja Tero Norvio. Haastavissa tilanteissa hänen roolinsa toimitusjohtajana ja matkaoppaana menivät ehkä välillä hiukan limittäin, yrityksen toimintaan liittyvien asioiden ajaessa välillä edelle oppaan roolista. Toki monet meistä ovat aina kiinnostuneita mahdollisista tulevistakin matkoista, mutta joltain osin niiden markkinointi ajoi ohi nyt käsillä olevien kohteiden opastuksen.

Parhaimmillaan matka oli Beninin ja Togon osalta. Tämä osuus matkasta oli toteutettu jo useamman kerran ja matkaohjelma oli siltä osin hioutunut jo kohdalleen. Loppumatkan rytmitys, etenkin kun Gabon —> Kamerun -muutos vielä vei päivän São Toméltakin, oli ainakin tällä kertaa huonompi: Norsunluurannikolla aikaa oli liikaa kahdessakin pääosin rantakohteessa ja sen kustannuksella taas muissa maissa aikaa oli ehkä aavistuksen verran liian vähän. Mutta toki tiesimme lähtevämme pilottimatkalle, olimmehan sitä itse olleet mukana hahmottelemassa!

pilottimatka

Kaikki juttumme matkan kohteista

Ja siis tällaisesta matkasta oli kyse:

Beninistä kirjoitin useammankin jutun:

Togosta, Beninin pienestä länsinaapurista, vain yhden jutun:

Benin
Afrikkalaista käsityötä Beninin Ouidahissa voodoo-festivaalien yhteydessä

Lyhyestä Ghanan vierailustamme samoin vain jutun pääkaupungista:

Norsunluurannikollakin vietimme melkein viikon kolmessa kohteessa:

Norsunluurannikko
Paikallinen puutarhamyymälä tien varrella Grand Bassamissa

Gabon vaihtui iltanuotiolla Kameruniksi näissä tunnelmissa.

Kamerunissa näimme :

Kamerun
Kamerunilaisia matkamuistoa Doualassa

São Tomélla ehdimme kahdessa päivässä:

Angolassa:

Angola
Peiliselfie hotellin aulassa Luandassa

Lisäksi kirjoitin matkasta seuraavat yhteenvedot:

Join the Conversation

12 Comments

 1. Mielenkiintoinen tapaus kaiken kaikkiaan. Tällaisissa tapauksissa Kuluttajalautakunta on hyvä, kun sopuun ei päästä muulla tavalla. Matkanjärjestäjälle haasteellisia reissuja tällaiset, jotka suuntautuu moneen viisumia tarvitsevaan valtioon. Matkustajalle puolestaan ikäviä yllätyksiä, jos matka-ohjelma muuttuu oleellisesti. Mites tällaisista äkillisistä ohjelman muutoksista etukäteen matkoissa on ilmoitettu?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Käännyimme tosiaan Kuluttajariitalautakunnan puoleen, kun selvästikin me ja matkatoimisto ajattelemme asiasta eri tavalla, mutta tarkoitus ei ole riidellä, vaan saada vaan kolmas, puolueeton, mielipide asiasta. kyllä me varmasti Aventuralla matkustamme jatkossakin, eli no hard feelings. Kaipa niissä matkaehdoissa on joku varautuma siihen, että muutoksia voidaan tehdä, mutta tuo niiden kustannuspuoli on kinkkisempi. Melkein kaikkien ryhmässä mukanaolleiden osalta Gabonin vaihtuminen Kameruniin oli sinänsä ok, sillä käymättähän ne molemmat olivat – vain yksi pariskunta oli äskettäin käynyt Kamerunissa, joten heidän osaltaan tuo Kamerunin osuus oli vähän turha reissu, mutta meille siis ihan ok vaihtoehto.

 2. says: Sini

  Hienoa, kun jaatte tällaisiakin asioita matkailuun liittyen. Ei kaikki aina mene putkeen matkanjörjestäjienkään kohdalla ja on hyvä, että myös niistä puhutaan. Jos ei anneta rehellistä palautetta, asiat ei voi muuttua.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Pääosa asioista meni kyllä ihan putkeen, mutta noiden viisumien hakemiseen ainakin osittain matkanjärjestäjillekin entuudestaan tuntemattomiin maihin ei mielestämme suhtauduttu oikein riittävällä vakavuudella.

 3. Juu, ei kannata pidättää hengitystä päätöstä odotellessaan. Ja vaikka tulisikin päätös, että pitää maksaa korvauksia teille, niin välttämättä firma ei sitä tee. Ja sitten se pitää päättää, miten asiaa vie eteenpän, vai viekö… Ja jälleen kestää … No toivottavasti tulee teille myönteinen päätös nopsaan! : )

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Nythän tilanne on se, että emme ole maksaneet lisälaskua, eli saatavat ovat matkatoimiston puolella, eli ehdotamme vain tuon laskun mitätöintiä.

 4. Aika iso lisälasku muutoksesta tosiaan tuli! Toivottavasti asia selviää kuluttajariitalautakunnassa teidän eduksenne. Muutoin matka oli varmasti hieno ja kätevä tapa päästä tutustumaan näihin maihin. Itse en ole Afrikassa käynyt vielä ollenkaan, mutta haaveissa olisi ainakin Marokko, Etelä-Afrikka, Namibia ja Tansania näin ensi alkuun! Egyptissäkin olisi hienoa käydä tutustumassa esimerkiksi Luxoriin mutta jotenkin sen turvallisuustilanne naismatkailijana mietityttää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sofia! Enemmänkin tämä lasku on periaatejuttu sikäli, että maksamme, jos meidän se kuuluu maksaa, mutta emme halua maksaa ilman tuota tietoa, sillä monet ovat myös olleet sitä mieltä, vakuutusyhtiöitä myöten, että kulut kuuluisivat matkanjärjestäjälle.
   Niin Marokosta kuin Etelä-Afrikasta on helppo aloittaa Afrikan mantereen ”nakertaminen”, joten hyvä matkoja vaan Sinullekin!

 5. says: olli helin

  Tervehdys!
  Matkoilla kun ihmiset vaihtavat kokemuksia eri matkayhtiöistä niin Aventurasta on alkanut kuulua tosi paljon negatiivista palautetta. Yksi matkailijakin viime matkalla ilmoitti, ettei enää lähde ikinä Aventuran matkalle. Siellä on ilmeisesti jonkinlainen pöhötystauti, meinaa asiakas unohtumaan Ymmärrän toki miten vaikea laji matkailubisnes on ja miten paljon matkavalmistelu vaatii huolellista työtä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Olli! Taisi meidänkin ryhmässä olla sellaisia, jotka eivät ihan hetimmiten ainakaan koe Aventuraa ensisijaiseksi vaihtoehdokseen jatkossa. Me olimme syksyllä heidän vain meille järjestämällä Myanmarin matkalla ja se meni kaikilta osin ihan hyvin, eli jos tästä yleistäisi, niin nämä ryhmämatkat eivät aina heillä(kään?) mene nappiin, mutta emme me nyt vielä ole mitenkään päättäneet koskaan enää olla Aventuraa käyttämättä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Tuolta se meillekin näytti – mutta antaa nyt sitten Kuluttajariitalautakunnan selvittää asia.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *