Antigua – Guatemalan ykköskohde

Antigua feature

Panamasta alkaneella Keski-Amerikan matkallamme emme Panaman kanavan jälkeen oikeastaan nähneet suurempia määriä turisteja. Costa Rican luontokohteissa oli paikoitellen pientä ruuhkaa, Nicaraguassa ja Hondurasissa vajaan kymmenen hengen ryhmämme muodosti suurimman ”ruuhkan”. Guatemalan Antiguassa kaikki oli toisin. Siinä missä turistit pari vuotta sitten hylkäsivät Nicaraguan Granadan, niin Guatemalan Antiguaa he eivät ole hylänneet. Syystä.

Kaupunki on pittoreskin kaunis ja mittakaavaltaan turistille mitä parhain. Matkaa Guatemala Citystä, jonne turistin ei kannata jäädä, on tunnin verran ja Puerto Quetzalin satamasta, jonne risteilylaivat pysähtyvät, parin tunnin verran, bussilla.

Me olimme kaupungissa kolme yötä ja ehdimme kiertelemään Antiguan kaupunkia melko kiireettömästi – ja lisäksi käymään sitä ympäröivissä pienissä kylissä, mm. Ciudad Viejassa, joka oli Guatemalan pääkaupunki ennen Antiguaa.

Antigua Katutaidetta

La Antigua Guatemala

La Antigua Guatemala oli pitkään (1543-1775) Guatemalan pääkaupunki läheisen Ciudad Viejan tuhouduttua. Luonnonvoimat koituivat myös Antiguan kohtaloksi, sillä Santa Martan nimellä tunnettu maanjäristys tuhosi ison osan kaupungista vuonna 1773, jonka jälkimainingeissa pääkaupunki siirrettiin vielä kerran, nykyiseen Guatemala Cityyn.

Kaupungin espanjalaista barokkivaikutteisesta arkkitehtuurista ja monista siirtomaakirkoista jäi kuitenkin jäljelle sen verran monia rakennuksia ja raunioita, jotka ovat säilyneet näihin päiviin asti, että Antigua sai Unescon maailmanperintökohteen statuksen 1979.

Antiguan keskusaukion laidalla on kaupungintalo, jonka terassille voi halutessaan kiivetä – ja kannattaa kiivetä. Terassilta on hyvä näköala niin läheisille tulivuorille kuin keskusaukiolle, katedraalille ja vastapäiselle Palacio de los Capitanes Generales -rakennukseen, jossa siinäkin on nykyisin hallintoon ja turismiin liittyviä toimintoja.

Puiston keskellä on suihkulähde, ja sen ympärillä – tietysti – lukuisia matkamuistojen myyjiä.

Keskusaukion laidalta voikin sitten suunnistaa – tulivuoret katsastettuaan – Calle del Arcoa / 5th Avenida Nortea pitkin katsomaan kaupunkiin useimmiten liitettyä rakennusta, Santa Catalinan kaarta, ja Mercedin kirkkoa.

Keskusaukio Antigua Keskusaukio Plaza Mayor Antigua Plaza Mayor

Tulivuoret Fuego, Acatenango ja Aqua

Kaupungintalon terassilta tai keskusaukiolta näkyvät tulivuoret Fuego ja Acatenango rinnakkain oikealla. Aqua on suoraan edessäpäin. Useimpina päivinä Fuego palkinnee ennemmin tai myöhemmin isommalla tai pienemmällä savupilvellä.

Fuego tulivuori
Fuego- ja Acatenango-tulivuoret

Fuego tulivuori

Agua tulivuori
Aqua-tulivuori

Mercedin kirkko ja Santa Catalinan kaari

Santa Catalinan kaari on Antiguan ikoni. Kadun ylittävä kaarisiltarakennus on peräisin 1700-luvulta, jollloin se rakennettiin, jotta nunnat pystyivät liikkumaan Santa Catalinan luostarin ja koulun välillä menemättä kadulle. Myöhemmin rakennukseen lisättiin vielä kello.

Jos matkustat erityisesti Instagram-kuvia tavoitellen, niin kaarelle pitänee hakeutua aikaisin aamulla – myöhemmin päivällä kuvaajia riittää kaaren tuntumassa yrittämässä sitä täydellistä kuvaa milloin mistäkin kulmasta. Me tyydyimme tähän.

Santa Catalina Arch

Santa Catalina Arch

Kaaresta näkyvä Mercedin kirkko ja luostari ovat etenkin pääsiäisviikolla tapahtumien keskipiste Antiguassa. 1767 valmistunut rakennus on matala, jotta se kestäisi maanjäristyksetkin ja käytetyt kaaret ja pylväät ovat tavallista leveämpiä.

Antiguassa oli marraskuussakin turisteja ihan riittävästi, vaikka oikea aika vierailla kaupungissa kuulemma onkin pääsiäisviikko. Palmusunnuntain ja pitkäperjantaina kulkueet keräävät kaupungin täyteen ihmisiä kaikkialta maailmasta. Vitsailimmekin oppaallemme, että palaamme vielä Guatemalaan ja Antiguaan jonain vuonna pääsiäisviikolla – ja samalla kertaa käymme katsomassa Nicaraguassa Masaya-tulivuoren Managuan lähellä. Ehkemme oikeasti palaa, mutta eihän sitä koskaan ihan varma tulevaisuudestaan voi olla!

Mercedin kirkko Antigua Mercedin kirkkoMercedin kirkko

Meillä oli kuitenkin sikäli onnea, että heti ensimmäisenä Antiguan iltanamme kirkon edusta oli täynnä ihmisiä, jotka selvästikin odottivat jotain tapahtuvaksi ja mekin liityimme joukkoon: katsotaan nyt ainakin hetki, mistä on kyse. Ja niinhän vaan saapumisiltanammekin kirkolta lähti Kristuspatsasta kuljettava kulkue. Kuulemma tämä oli kaupungissa vieraileva patsas – ja vierailijaa kunnioitettiin järjestämällä sillekin asianmukainen kulkue.

Guatemalassa erilaisia juhlia, pyhimysten kunniaksi tai muista syistä, on kuulemma melko taajaan ja tällaisia pääsiäiskulkueita pienempiä kulkueita saattaa olla ellen nyt ihan viikottain, niin melko usein kuitenkin, joten hyvällä tuurilla Antiguan tähän ehkä kuuluisimpaan puoleen saattaa päästä tutustumaan muulloinkin kuin pääsiäisenä, siis vaikka marraskuussa.

Antigua Merced-kirkko kulkue Antigua Merced-kirkko kulkue Antigua Merced-kirkko kulkue

Casa Santo Domingo

Asuimme Antiguassa Hotel Aurorassa, joka oli tasoltaan ihan riittävä ja kivan lähellä kaupungin keskustaa. Saimme kuitenkin Antiguassa ollessamme Facebookin kautta Tämä matka -blogin Annalta vinkin, että kannattaa käydä katsomassa myös Casa Santo Domingo – ja mehän teimme niin.

Casa Santo Domingo on Antiguan ykköshotelli, viiden tähden hotelli tietysti. Hotellin lisäksi tällä Santo Domingon luostarin tontilla on nyttemmin museo. Luostari oli aikoinaan uuden mantereen suurin ja se tuhoutui osittain Santa Martan maanjäristyksessä – siis siinä samassa, joka ”tuhosi” Antiguan aseman Guatemalan pääkaupunkina.

Upeat hotellit maailmalla eivät aina toivota satunnaisia vierailijoita avosylin tervetulleiksi, minkä ymmärrän hyvin, etenkin silloin kun satun itse asumaan sellaisessa hotellissa, joten isolla ryhmällä tätäkään hotellia ei kannata lähteä ihmettelemään. Valitsimme strategiaksi syödä kahden hengen lounaan hotellin ravintolassa ja ravintola toivotti meidät lämpimästi tervetulleiksi, aina pöytään kannettua Suomen lippua myöten.

Casa Santo Domingo Antigua Casa Santo DomingoCasa Santo Domingo

Aterian jälkeen kiertelimme hiukan hotellin käytävillä ja puistossa, mm. monessakin kohdin vieraita viihdyttäviä värikkäitä papukaijoja ihaillen.

Museossa emme käyneet, mutta Travellover-blogin Annika kävi siellä, joten jos haluat ”pistäytyä” siellä, niin lue Annikan juttu.

Casa Santo Domingo Antigua Casa Santo Domingo Antigua Casa Santo Domingo Antigua Casa Santo Domingo AntiguaCasa Santo Domingo AntiguaCasa Santo Domingo Antigua

Samaisen Annikan jutun perusteella kävimme muuten yhtenä päivänä nauttimassa lounaan Escobar-ravintolassa jokseenkin Antiguan keskustassa. Sekin oli oikein hyvä – ei kaupungin halvin sekään, mutta ikkunapöydän näköalasta saikin puolestani vaikka veloittaa vähän extraa!

Escobar Antigua

Escobar Antigua
Escobarin salaatteja

Escobar Antigua

Cerro de la Cruz

Viimeisenä iltana päätimme nousta läheiselle näköalakukkulalle, josta samaan tapaan kuin San Juan del Surissa Nicaraguassa näkee yli kaupungin. Täälläkin valitsimme nousuun taksi, sillä emme halunneet urheilla kosteankuumassa ilmassa, mutta paluumatkan teimme hitaasti pieniä sivukatuja pitkin ilta-auringon kauniisti värittäessä katujen varsien värikkäitä rakennuksia.

Näköalapaikka hiukan ennen auringonlaskua tuntui olevan paitsi turistien myös paikallisten suosiossa – ja ehkäpä turistejakin ajatellen, pienet aktivistiryhmätkin esittelivät siellä toimintaansa, rauhallisissa ja iloisissa merkeissä.

Antigua Cerro de la Cruz

Antigua Cerro de la Cruz
Iglesia de la Merced, eli Mercedin kirkko
Antigua Cerro de la Cruz
Kaikki kunnia  Corazón Azulin ryhmälle, jotka tekevät ihmiskaupan vastaista työtä
Antigua Cerro de la Cruz
Toki täältäkin olisi löytynyt ostettavaakin

Antigua Cerro de la Cruz

Jutun otsikkokuva on yhden jadekaupan sisäpihalta – tyypillistä Antiguaa sekin.

Join the Conversation

12 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Ruokaan vähemmän huomiota kiinnittävinä matkailijoina vähän vaikea sanoa paikallisista ruuista. Useimmiten valitsimme ravintolan, jossa tarjolla oli paitsi paikallisia myös kansainvälisiä vaihtoehtoja kuten salaatteja, pastaa, pizzaa … mutta toki nekin usein paikallisella twistillä. Pienemmissä paikoissa ja kylissä maailmalla vaihtoehtona on yleensä kanaa … ja kanaa, rannalla ehkä kalaakin. Juuri tuossa Escobarissa söimme salaattien ohella empanadoja, ne ainakin taitavat olla Etelä- ja ehkä Keski-Amerikallekin tyypillistä ruokaa ja hyvin nekin maistuivat.

 1. says: Cilla

  On tuo kyllä kaunis paikka! En yhtään ihmettele, miksi se on Guatemalan suosituimpia kohteita. Jos joskus palaan Guatemalaan, pitää käydä tuolla kyllä sitten.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! … ja jos me palaisimme Guatemalaan, niin varmaan se sitten olisi Lake Atitlan, joka pitäisi käydä katsomassa :-)

 2. Guatemala-kuume nousee! En ole käynyt vielä Keski-Amerikassa, mutta jotenkin sellainen fiilis, että Guatemalassa haluan käydä ainakin.
  Kiva, että kerroit myös kaupungin historiasta, vaikuttaa kaikkineen hyvältä kohteelta suosiostaan huolimatta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emilia! Kun monet käyvät vaikka Meksikossa useammankin kerran Cancunin lähellä olevissa rantakohteissa, niin Guatemala on kyllä hyvä vaihtoehto vaikka niille, tosin ei rantakohteena.

 3. Voi että kun on hienoja kuvia ja ihastuttavia maisemia! :) Antigua on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, selvästi. Erityisesti tästä teidän postauksesta jäi tuo ravintola salaatteineen houkuttelemaan. Heh. :) Todella mielenkiintoisen oloinen kohde kertakaikkiaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Harvemmin ruoka on meille ihan pääosassa reissuilla, mutta tässä kohtaa halusin jotenkin korostaa sitä, että Antiguassa on jo paljon ihan gourmet-tason ravintoloitakin – jos vaikka joku olisi Guatemalan kehitysmaaksi mieltänyt …

 4. Antigua on ihan rakkaimpia paikkoja – vietimme siellä Väli-Amerikan välivuonna useamman viikon (ja tuolla tulivuorilla vapaaehtoistöissä viikon). Ihana kaupunki, todella hyvän kokoinen. Ja kun muutaman kerran käytiin ”asioilla” Guetamala Cityssa, osasi aina arvostaa kaupungin rauhaa ja turvallisuutta nopeasti :D . Suolistoloiset saimme sieltä muistoksi, mutta ne nyt tulee mistä tahansa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Antigua jäi kyllä mieleen omanlaisellaan kotoisuudella. Nynnysti lähinnä suosituimmissa monen tähden hotelleissa ja ravintoloissa syödessämme säästyimme myös vatsavaivoilta.

 5. Vaikuttaa viehättävältä kaupungilta, ja monet tätä tuntuu kehuvan. Hienoja nuo tulivuoret taustalla. Väli-Amerikka -kuume kasvaa! Toivon mukaan löydän itseni täältä ensi vuonna.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Antigua on kyllä Keski-Amerikan ehkä tunnetuimpia kohteita – ja ihan syystä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *