Aidompaa Antiguaa?

Antigua Unesco

Antiguan kaupunki Guatemalassa oli ehkä Keski-Amerikan kierroksemme turistisin kaupunki. Eikä siinä mitään, turistejahan me olemme ja kieltämättä välillä on kivan kotoista kuljeskella kaupungissa, jossa on joka korttelissa ravintoloita, kahviloita ja matkamuistomyymälöitä – ja muita turisteja.

Antigua
Antiguan keskustassa turisteja riittää

Antigua on kuitenkin turistien määrän kasvun myötä muuttanut vähitellen hiukan luonnettaan ja aidoimmillaan nykyisten mayojen elämää näkee kaupunkia ympäröivissä pienissä kylissä, jonne mekin suuntasimme yhtenä ”Antiguan päivänämme”.

Guatemalan kolme Unescon maailmanperintökohdetta ovat Antigua, ja Tikalin ja Quiriguan mayakaupunkien rauniot. Antiguan osalta maailmanperintökohteeseen kuuluvat myös nämä itse kaupunkia ympäröivät kylät, joista kävimme kolmessa.

 • Ciudad Vieja
 • Finca ”El Portal”
 • Finca Retana
 • San Bartolomé Becerra
 • San Cristobal ”El Alto”
 • San Juan del Obispo
 • San Miguel Escobar
 • San Pedro Las Huertas

Ciudad Vieja

Ciudad Vieja on toinen Guatemalan siirtomaa-aikaisista pääkaupungeista 1500-luvulla. Ensimmäisestä, Kaqchikelista, siirryttiin tänne kapinan takia. Täältä pääkaupunki siirtyi Antiguaan Aqua-tulivuoren kraaterin romahdettua: kraaterijärven vedet vyöryivät voimalla kaupunkiin. 1700-luvulla maan pääkaupunki muutti vielä kerran, tällä kertaa nykyisin Guatemala Citynä tunnetulle alueelle.

Täällä vanhan kaupungin keskustan rauhaa rikomme arkiaamuna vain me – ihmiset ovat töissä tai tai koulussa, ehkä Antiguassa. Vasta koulun nurkalta löytyy hiukan elämää: koululaisia pelaamassa shakkia sillä aikaa kun osan tukka siistitään. Paikallisen asianajajan toimistossakaan ei näytä olevan ruuhkaa.

Ciudad Vieja Guatemala Unescon maailmaperintökohteet Antigua

Ciudad Vieja Guatemala Unescon maailmaperintökohteet Antigua Ciudad Vieja Guatemala Unescon maailmaperintökohteet AntiguaCiudad Vieja GuatemalaCiudad Vieja Guatemala

San Juan del Obispo

Tämä pieni kaupunki tunnetaan kirkostaan, joka oli yksi ensimmäisiä katolisia kirkkoja Guatemalassa.

Kirkon lisäksi vierailimme kylässä pienessä artesaanisuklaatehtaassa, mutta ei siitä tässä jutussa sen enempää vaikka suklaa onkin tärkeä asia Guatemalassa, sillä kirjoitinhan jo jutun suklaakurssilta, jolle osallistuin Antiguassa.

Obispo Guatemala

Obispo Guatemala Unescon maailmaperintökohteet Antigua
Tulivuoret ovat läsnä kylässä kuin kylässä näillä seuduilla Guatemalassa

San Pedro Las Huertas

San Pedro Las Huertas oli näistä pienistä kylistä ehkä vilkkain ja elävin. Keskellä kylää on perinteiseen tapaan iso pyykinpesuallas, jossa kyläläiset sekä pesevät pyykkejään, että tapaavat toisiaan. Markkinoilla myydään vihanneksia ja puristetaan janoisille mehua. Linja-auton kuljettaja esittelee mielellään värikästä ajoneuvoaan torin laidalla ja päästää uteliaan turistin kuvaamaan autoaan myös sisältä.

San Pedro Guatemala Unescon maailmaperintökohteet Antigua San Pedro Guatemala Unescon maailmaperintökohteet AntiguaSan Pedro GuatemalaSan Pedro GuatemalaSan Pedro GuatemalaSan Pedro Guatemala

Makadamia-pähkinöillä ilmaston puolesta

Kolmen kylän jälkeen ne, vaikkakin kaikki omalla tavallaan viehättäviä, alkoivat ehkä sittenkin jossain määrin toistaa itseään, joten poikkesimme seuraavaksi tutustumaan makadamia-viljelmille. Valhallan makadamia-viljelmät on sisäistänyt puiden merkityksen ilmastolle – ja jo ennen sitä – niiden merkityksen köyhille maaseudun asukkaille.

Makadamia-puita istutetaan resurssien mukaan lähiseudun tiloille, joiden asukkaat saavat niiden myötä ravitsevaa ruokaa, mahdollisesti myyntiinkin riittävää satoa, hyvän mielen puiden vaikutuksesta ilmastoon ja vielä lopuksi tarvitsemaansa polttopuuta.

Makadamiaviljelmä Guatemala
Makadamian viljelijät ovat oivaltaneet omat mahdollisuutensa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Makadamiaviljelmä Guatemala Unescon maailmaperintökohteet Antigua Makadamiaviljelmä GuatemalaMakadamiaviljelmä Guatemala

San Antonio Aguas Calientes

Tämä kylä ei enää ole osa Antiguan alueen Unescon maailmanperintökohdetta, mutta vierailimme isossa tekstiilejä ja muita matkamuistoja myyvässä kauppahallissa, sillä kaupunki on tunnettu kutojistaan. Mayanaiset kutovat tällä alueella perinteisiä kankaita kutojan selän taakse tuettavalla ”kangaspuulla”. Hallissa saattoi pistäytyä vaan katsomassa kutojia – tai tietysti myös ostamassa kankaita tai muitakin matkamuistoja, mutta kaupankäynti ei ollut häiritsevää tyrkyttämistä.

San Antonio GuatemalaSan Antonio GuatemalaSan Antonio Guatemala

San Antonio Guatemala Unescon maailmaperintökohteet Antigua
Perinnekankaista en innostunut, mutta nämä naamiot olivat hienoja, mutta isoja, kuljetettavaksi

Hautausmaa Guatemalan tapaan

Poikkesimme myös yhdellä pikkukylän hautausmaalla katsomassa värikkäitä ja monella tapaa koristeltuja hautoja. Hiukan hätkähdyttävää oli hautausmaan portilla oleva lokero, johon oli jätetty kuollut koira. Tuskin sitä tänne oli ajateltu haudattavan, mutta jonkun mielestä ehkä kuollut kuin kuollut kuului tänne.

Guatemala hautausmaa Unescon maailmaperintökohteet Antigua Guatemala hautausmaa Unescon maailmaperintökohteet Antigua Guatemala hautausmaa Guatemala hautausmaa

Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Marjo

  Ihanan värikäs postaus ja hyviä kuvia kuten teillä aina!

  Nuo naamiot ovat huikeita mutta kuljettaminen kotiin – ja vielä ehjänä – onkin sitten jo eri tarina. Itse ole tuonut aikoinaan reppureissultani Venetsiasta käsitehdyn naamion ja saanut sen ehjä kotiin!

  Tukat voi hyvin siistiä ulkosalla ja pestä pyykki yhteiskatoksessa. Nämä arkikuvat ovat upeita. Usein tulee itse kuvattua liian vähän arkielämää. Ihmiset tekevät kuvista aina elävämpiä ja kiinnostavia myös.

  Erikoista koira tuolla hautausmaan lokerossa? Olen itse käynyt monissa paikoissa katsomassa hautausmaita kun kertovat myös paljon kurlttuurista ja historiasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Arkikuvien kuvaamisessa on tietysti oma haasteensa sikälikin, että siinä tunkeutuu ihmisten yksityiselämään, josta kaikki eivät tietenkään pidä.
   Kiertomatkat ovat luonteeltaan sellaisia, ettei oikein mitään voi ostaa, sillä noidenkin naamioiden jälkeen tälläkin reissulla matkalaukkua avattiin ja suljettiin vielä monen monta kertaa.

 2. says: Nora

  En olekaan ennen kuullut tällaisesta paikasta! Tuo kaikki väriloisto mitä on rakennuksissa ja luonnossa on aivan uskomatonta. Tuo hautausmaa on kyllä samallatavalla todella erikoinen ja mystinen, mutta jollain tavalla kaunis.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nora! Kieltämättä Keski-Amerikka Suomesta käsin saattaa olla vielä (?) tuntemattomampaa maailmankolkkaa, mutta ehkä jossain vaiheessa ihmiset alkavat oikeasti kyllästyä Thaimaan rantoihin ja saariin ja hakeutuvat muuallekin maailmassa :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Pienet kylät elävät vielä tavallaan, sillä Guatemalassa, vaikka Antiguassa, keskusta kerää pääosan turisteista – ja heidän rahoistaan.

 3. Ihanan värikästä! Ehdottomasti haluaisin nähdä tällaisia vähemmän turistisia pikkukyliäkin, sitten kun tuohon suuntaan lähdetään. Ensi vuonna näillä näkymin. Ja tosiaan jännännäköinen hautausmaa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Näihin kannattaa kyllä hakeutua – etenkin vaikka Ciudad Viejaan, niin pääsee tsekkaamaan Guatemalan pääkaupunkeja ainakin kolme taaksepäin, eli Ciudad Viejan, Antiguan ja Guatemala Cityn, jos senkin läpi edes sattuu ajamaan.

 4. Antigua oli kyllä ( siis se vähä minkä muistan) mielenkiintoinen paikka. Pengoin tässä kaappeja ja löysin sieltä aikanani ostamani kestokassin. Se pääsee nyt käyttöön! Just näppärän kokoinen ja riittävän ohuesta kankaasta tehty, että saa rullattua pieneksi nyytiksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Antiguassa yhdistyy monta asiaa, jotka tekevät siitä turistille kivan kaupungin, mittakaava, historia, kauneus, ilmasto, eri tasoisia hotelleja ja ravintoloita riittämiin … ja mitä niitä nyt vielä olisikaan.

 5. says: Cilla

  Kun olin kolme viikkoa Guatemalassa viime keväänä, en jostain syystä käynyt ollenkaan Antiguassa, vaikka kaikki sitä suosittelikin. Keskitin kaiken energian viikkoon Floresissa ja Tikalissa, ja kahteen viikkoon Lake Atitlanin ympärillä. Siellä on paljon pieniä mayakyliä, missä on korkeintaan jokunen pieni ekohostelli.

  Olin ensimmäisen viikon kaikkein turistisimmassa kaupungissa, San Pedro La Lagunassa, mutta majoituin siellä kaupungin ulkopuolella keskellä paikallisten viljelmiä, aivan järven rannassa. Oli kiva seurata miten paikalliset kävi pesemässä pyykkiä siellä hakkaamalla vaatteita kiviä vasten. Ei naisia paljoa haitannut olla yläosattomissa, ja meininki tuntui muutenkin aidolta ja rehellisen arkiselta.

  Toisen viikon olin järven toisella puolella Panajachelissa, mistä tein pieniä retkiä ympäristöön. Kävin myös Sololassa ja Chichicastenangossa, josta löytyy Latinalaisen Amerikan suurimmat markkinat. Markkinahumu oli aivan liian intensiivistä ja halusin sieltä nopeasti pois. Menin guatemalalaisen tuttavan kanssa tutustumaan ikivanhaan kirkkoon, jossa edelleen harjoitetaan mayarituaaleja sulassa sovussa katolisten toimitusten kanssa. Näistäkin kuvista näkee, miten samanlaisia nuo kirkot on joka puolella Lattareita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Me kuulumme kyllä niihin matkailijoihin, jotka haluavat nähdä myös ne maan tunnetuimmat kohteet – jotenkin sillä ajatuksella, että todennäköisesti käymme Guatemalassa vaan kerran ja sitten olisi myöhemmin jotenkin kurjaa ajatella, että joo, kyllä mekin kävimme Guatemalassa, mutta emme täällä. Mutta me kaikki matkustamme tietysti niin eri tavoilla ja hyvä niin!

 6. Antiguan taloista ja vanhoista kaduista tuli niin mieleen Kuuban muistot! Hyvin samantyyppistä arkkitehtuuria, tietysti espanjalaistaustan vuoksi. Paljon tässä tuli ilmi myös erilaista, nuo käsityöt, värikkäät bussit ja ennen kaikkea paikalliset ihmiset. Kuubassahan koko alkuperäisväesto kuoli/tapettiin, kun espanjalaiset saapuivat.
  Ehdottomasti haluaisin tuolla seudulla käydä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Värikkäät bussit taitavat olla jotenkin (ainakin) Keski-Amerikan juttu. Ensimmäisen kerran näimme niitä aikoinaan Panamassa kauan sitten käydessämme.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *