Luontoa ja luksusta Nurmeksessa

Kainiemen huvilat

Kaupallinen yhteistyö Kainiemen huvilat ja Äksyt Ämmät ja Bomba

Kainiemen huvilat

Matkamme Espoosta Nurmekseen ensimmäinen välipysäkki oli tänä kesänä ilmeisen suositussa Hotelli Punkaharjussa, jossa majoitumme Keisarinnan huvilan aavistuksen verran kahdelle hengelle pienessä huoneessa. Kainiemen Villa Erikassa sen sijaan tilaa ja avaruutta riitti kahdelle – olisi riittänyt kevyesti vaikka kahdeksalle tai sopu sijaa antaa tyyliin yli kymmenellekin. Totuuden nimessä olisimme tietysti mahtuneet pienempään Villa Annikaankin, mutta varaustilanteesta johtuen päädyimme tällä kertaa Kainiemen mökeistä isompaan.

Mökit ovat moderneja ja uudenkarheita – jos etsit tumman hämyisiä hirsiseiniä (ja niiden raoissa hämähäkkejä tai muita ötököitä) et löydä niitä täältä. Sen sijaan löydät toimivat, vaaleat ja avarat tilat ja upean näköalan Pieliselle. Keittiössä on astiat ja ruuanlaittovälineet isommallekin porukalle ja samoin saunassa ja pesutiloissa tilaa ja valinnanvaraakin.

Kainiemen huvilat Nurmes luontoa ja luksusta Kainiemen huvilat Kainiemen huvilat Nurmes luontoa ja luksusta

Kainiemen huvilat
Aamiainen oli Kainiemessä vain jokseenkin samaa tasoa kuin Iirislahdessa …

Kainiemen huvilat Nurmes luontoa ja luksusta

Oikeastaan oli harmi, että olimme sopineet viipyvämme vain kaksi yötä ja viettävämme siitäkin ajasta käytännössä kokonaisen päivän Nurmeksessa muissa aktiviteeteissa, Kohtavaaralla ja karhunkatselukojussa. Huviloiden minimivarausaika on kaksi vuorokautta ja ajatellen mitä kaikkea Kainiemi Pielisen rannalla tarjoaa, niin se voisi hyvinkin olla vaikka kolme vuorokautta, jolloin ainakin yhden päivän voisi viettää vain huvilalla, ihan vaan oleillen tai valiten jonkun tarjolla olevista lukuisista aktiviteeteista.

Me ehdimme omistajapariskunnan, Anne ja Kai Selanderin, kanssa veneretkellä Pieliselle ja opimme ainakin, että ison järven rannalla matka vaikka Nurmeksen keskustaan voi taittua mukavammin ja nopeammin veneellä kuin autolla. Omistajapariskunnan moottorivene ei erikseen sopimatta kuulu huvilan vuokraukseen, mutta rannassa on soutuvene ja pieni purjevene, joita voi halutessaan käyttää. Purjehtimaan emme tällä kertaa lähteneet, mutta soutuvenettä piti sentään kokeilla.

Kainiemen huvilat Nurmes luontoa ja luksusta Kainiemen huvilat

Kainiemen huvilat Nurmes luontoa ja luksusta
Pienempi Villa Annika ja isompi Villa Erika, kummallakin oma laituri ja pihapiiri
Kainiemen huvilat
Break Sokos Hotel Bomba Pielisen rannalla. Ainakin kesällä huvila on kyllä kivampi vaihtoehto!

Kainiemen huvilat

Kohtavaaran luontopolku ja Toivontorni

Matkalla Nurmekseen pysähdyimme Kolillekin, mutta kuten olimme jo uutisista nähneet, Koli on tänä kesänä jopa vähän liian suosittu kohde. Toki poluille ja parkkipaikallekin mahtui, mutta kovin rauhallinen luontokohde se ei ollut.

Kohtavaaran luonto- ja historiapolku Nurmeksessa sen sijaan tarjosi niin luonnonrauhaa kuin jokseenkin yhtä upeat maisemat Pieliselle kuin Kolikin.

Kiersimme 2,4 kilometrin mittaisen luontopolut Äksyt Ämmät -matkanjärjestäjän Kirsi Partasen hellässä huomassa mukavassa kesäsäässä. Matkan varrella kiipesimme Toivontornille Paavon portaita ja katselimme Elinan suopolulla aikoinaan täällä vaaran laella sijainneen Sarkkisten Kohtavaara-tilan rakennusten perustuksia. Polun lopussa sijaitseva risti tarjoaa halukkaille vaikka mahdollisuuden hiljentyä sen äärellä keskellä hiljaista luontoa.
Polku on hyvin merkitty ja olisimme luultavasti selvinneet sen kiertämisestä ilman opastakin, mutta onhan se aina pienessä, asiantuntevassa, seurassa vielä mukavampaa!

Katso polun reitti halutessasi tästä.

Kohtavaara Nurmes luontoa ja luksusta Kohtavaara Kohtavaara Nurmes luontoa ja luksusta Kohtavaara Kohtavaara Nurmes luontoa ja luksustaKohtavaara

Kohtavaara Nurmes luontoa ja luksusta
Luontopolun varrelta olisi helposti kerännyt ämpärillisen mustikkaa

Kohtavaara

Kohtavaara Nurmes luontoa ja luksusta
Sarkkisen vanhan asuinpaikan jäännöksiä Elinan suotaipaleella
Kohtavaara
Sarkkisten tilan aikoinaan – polun varrenkin esillä oleva piirros perustuu rakennusten jäännöksiin

Kohtavaara Nurmes luontoa ja luksusta

Jos pitemmälle päivävaellukselle mielit, niin Äksyt Ämmät suositteli lämpimästi Raesärkkiä. Kuvauksen alueesta ja vajaan 10 kilometrin mittaisesta helppokulkuisesta luontopolusta voit halutessasi lukea Caravan-lehden jutusta tästä.

Äksyt Ämmät on paitsi matkanjärjestäjä myös vastuullisen matkailun matkatoimisto ja ohjelmapalveluiden tuottaja, joka kokoaa monien Pohjois-Karjalan alueen tuottajien palvelut helposti ostettavaksi palvelukokonaisuudeksi. Heidän sivuiltaan voit ostaa vaikka yön karhukopilla tai pitempiä vaellus- ja melontaretkiä.

Voit myös halutessasi liikkua majatalosta majataloon kesällä pyörällä ja talvella hiihtäen.

Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa blogin Veera ehtikin tänä talvena osallistumaan hiihtovaellukselle juuri ennen kuin maailma meni kiinni koronan takia. Lue tästä Veeran hiihtovaelluksesta, jos innostuisit vaikka lähtemään moiselle tulevana talvena. Kuulemma ihan taviskuntoisetkin selviävät 15-30 kilometrin päivämatkoista suht tasaisessa maastossa.

Luontomatkailua parhaimmillaan: majatalosta majataloon -hiihtovaellus

Bomba

Bomba-taloon tai Break Sokos Hotel Bomban kylpylään emme tällä kertaa, luontokohteet edellä kun olimme liikkeellä, tutustuneet, mutta Nurmeksesta puhuttaessa kannattaa toki muistaa nekin.

Lue tästä vaikka Veera Biancan juttu Bombasta – ja huomaat, että Nurmeksella on annettavaa myös talvella!

Bomba – paluu karjalaisille juurilleni

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

4 Comments

  1. Aika samanlaista ohjelmaa oli meillä Nurmeksessa pari viikkoa takaperin. Käytiin itsekseen samainen luontopolku – opas tarinoillaan on varmasti antanut lisäarvoa retkeen. Se mikä reitillä ihmetytti, oli pyöräilykierto – metsäkone sitä vastoin oli murjonut yhden reitin osuuden kokonaan vuosikymmeniksi.

    Kyllä Break Sokos Bomba kesälläkin on varsin viihtyisä paikka yöpyä, varsinkin, jos päivät tutkii lähiseutuja. Vaikka kylpyläihmisiä en olekaan, niin Bomban kylpylä on huippu ja ulkoporealtaissa on kiva ihailla Pielistä. Eipä silti, kyllä teidänkin majoitus olisi ollut varsin mieluisa ja puitteet kunnossa. Molempi parempi sanosin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Rami! Tuota metsäkoneen jälkeä metsässä mekin ja oppaamme vähän ihmettelimme. Kesäreissulla on kiva jos majoituksetkin ovat vähän kesäisiä, vaikken varsinaisesti mökki-ihmiseksi tunnustaudukaan, mutta yö tai kaksi kesässä :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *