Yöpuu, Pöllöwaari – ja vähän muutakin Jyväskylää

Jyväskylä

Jyväskylän kohtalona tuntuu kesäisillä Suomi-kiertueillamme olla jäädä pikaisten pysähdysten varaan. Oulusta pari vuotta sitten käväisimme kaupungissa vain Alvar Aalto -museossa, Teeleidissä ja Toivolan Vanhassa Pihassa. Tällä kertaa yövyimme Jyväskylässä ja kävelimme keskustan läpi katsomaan Seminaarinmäen taloja ja Jyväskylän vanhinta rakennusta ja poikkesimme kaupungista lähtiessämme Kortesuon alueelle, mutta paljon on tietysti kahdenkin lyhyen vierailun jälkeen jäänyt vielä näkemättä.

Yöpuu ja Pöllöwaari

Tällä matkalla halusimme yöpyä vähän ketjuhotelleja pienemmissä paikoissa. Hotelli Yöpuussa on vain 26 huonetta, joiden kiinnostavuutta vielä lisää se, että jokainen huone on oma yksilönsä. Haimme myös hotelleja, joiden sijainti tuntui edes jossain määrin autoystävälliseltä. Yöpuulla on muutamia omiakin parkkipaikkoja, jotka olivat jo kaikki varattuja kun ehdimme perille, mutta saimme auton hotellin edustalle Kansakoulukadulle yöksi ihan kohtuulliseen hintaan. Hiukan kauempana olisi ollut hyvällä tuurilla maksuttomiakin paikoituspaikkoja.

Majoituimme kolmannessa kerroksessa sijaitsevaan Siniseen huoneeseen. Hotellissa ei ole hissiä, mutta hotellin henkilökunta kantoi ystävällisesti isomman laukkumme huoneeseen. Huoneen värimaailma oli rauhallisen sinivalkoinen ja se oli riittävän suuri siten, että sinne oli saatu mahtumaan myös pieni työpöytä, joka läppärin kanssa matkustettaessa on merkittävä ergonomiatekijä. Kylpyhuonekin oli iso, mutta toteutukseltaan vähän erikoinen. Vaikka takanani on luultavasti jo yli tuhat hotellihuonetta, niin vesikalusteiden kirjo maailmassa on ilmeisesti aivan loputon. Tämän kylpyhuoneen erikoisuus oli vierekkäin sijoitetut amme ja suihku. Suihkun toteutukseen ei kuitenkaan kuulunut minkäänlaista allasta, joten käytännössä seisoit kylpyammeen ja wc:n välissä lattialla suihkun alla. Vedet valuivat kyllä ihan mallikkaasti lattianrakoon ammeen alle ja suihkun ja pöntön välissä oli lasiseinä. Ihan toimiva ratkaisu kyllä, kunhan oivallat, että näin se toimii. Mutta ehken kuitenkaan ihan tällaista kotiini haluaisi …

Mutta mitäs kylpyhuoneen toteutuksesta etenkään yhden yön vierailulla. Keskityimme suihkun jälkeen Kahden kesken-paketin (mehän olimme matkassa kahden kesken!) kuohuviinin nauttimiseen samalla kun pukeuduimme Pöllöwaarin illalliselle.

Yöpuu Jyväskylä
Yöpuu Jyväskylä Yöpuu Jyväskylä
Yöpuu Jyväskylä

Kotoisan tuntuisessa Pöllöwaari-ravintolassa nautimme kolmen ruokalajin Suomi-menun. Pienten muutostoiveidemme toteutuskin onnistui ongelmitta. Illan ruokalistalla oli:

 • vuohenjuustopannacottaa ja kirsikkatomaattia
 • paistettua kalaa, varhaisperunaa ja muhennettua pinaattia
 • kasvisvaihtoehtona savuöljyssä haudutettua varhaisperunaa ja varhaiskaalia vegaanisella juustokastikkeella
 • paahdettua valkosuklaamoussea ja vadelmavispipuuroa

Ei meistä kumpikaan ole varsinaisesti kasvissyöjä, mutta viime kesänä saimme niin hyviä kesäperunoita ja savupaprika-aiolia Vuosaaressa ravintola Rantapuistossa, että piti testata tämäkin toteutus, mutta ei ole vielä Rantapuiston ravintolan voittanutta näiden osalta!

Pöllöwaari Jyväskylä Pöllöwaari Jyväskylä Pöllöwaari JyväskyläPöllöwaari Jyväskylä

Aamiaisella oli kaikki tarvittava nyt jo buffet-toteutuksena koronakevään jälkeen, mutta lämpimät vaihtoehdot tarjoiltiin pöytiin, jos sellaisen, munakasta tai munakokkelia ja pekonia, olisi halunnut.

Yöpuu Jyväskylä Yöpuu Jyväskylä

Kauppatorin kautta Seminaarinmäelle

Aamiaisen jälkeen teimme sentään lyhyen kävelyn Jyväskylässä. Kauppatorilla ihastelimme lähinnä kesäkukkia, sillä vaikkakin torilla oli useampikin kesäkahvila ja niissä luultavasta toinen toistaan makoisampia toriherkkuja, niin hotelliaamiaisen jälkeen moisille ei olisi ollut tilaa. Kuulimme jonkun kyselevän myös kauppahallia, mutta sellaista ei kuulemma Jyväskylässä enää ole.

Talsiessamme Seminaarinmäelle ohitimme turkoosin teräspalleron, Local Fellow kuulemma nimeltään Jyväskylän taidemuseon kohdalla ja Harjun laelle johtavat Neron portaat, mutta emme tällä kertaa antaneet kummankaan niistä houkutella meitä muualle – meidänhän piti tänään nähdä Jyväskylän vanhin rakennus. Myös Gallerian Patinan edustan jännät viritykset pakottivat hidastamaan, mutta emme vieläkään harhautuneet reitiltä.

Seminaarimäen vanhat puutalot ovat arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelemia ja alue on ollut seminaarin opettajien asuinaluetta 1800-luvun lopulla. Ja löytyihän se kaupungin vanhin rakennuskin, Taavettilan riihi nimeltään. Riihi on seissyt nykyisellä paikallaan vuodesta 1833 alkaen siinä missä Jyväskylän kaupunki ilmaantui maisemiin vasta vuonna 1837. Jo 1900-luvun alussa riihestä tehtiin museo ja siihen lisättiin mm. ikkunat.

Samalla suunnalla olisi ollut Alvar Aallon suunnittelema Keski-Suomen museokin, mutta melkein helteiseksi heittäytynyt heinäkuinen aamu ei innostanut meitä tällä kertaa museoon.

Jyväskylä Jyväskylä Jyväskylä Jyväskylä Jyväskylä

Jyväskylää
Neron portaat ja Galleria Patinan edustaa

Jyväskylä Seminaarinmäki

Jyväskylä Jyväskylä

Kortesuo ja Wilhelm Schildt

Kortesuon alue oli aikoinaan osa Wilhelm Schildtin (1925-1998) Nisulan tilaa, mutta Jyväskylän laajetessa tila myytiin lopulta kaupungille. Keski-Suomalaisen artikkeli Nisulasta Porvoon Bosgårdiin käy läpi Nisulan historiaa laajemminkin.  Emme nyt varsinaisesti ole olleet kovin kiinnostuneista historian käänteistä näiden kortteleiden osalta, mutta kävimme kuitenkin tällä kertaa katsastamassa kadunnimen, jossa meidänkin sukunimemme on osana.

Kortesuo Kortesuo

Lisää Jyväskylää

Edellisellä Jyväskylän vierailullamme katsastimme Alvar Aalto -museon, Teeleidin ja Toivolan Vanhan Pihan.

Jyväskylässä tänäkin kesänä kokonaisen päivän viettänyt Lähtöportti -blogia kirjoittava Mika kattaa jutussaan myös Matti Nykäsen hyppyrimäen, Jyväskylän komeita muraaleja, Harjun mäen ja Lutakon sataman. Jutussa on myös muutama ravintolavinkki jo mainitun Pöllöwaarin lisäksi.

Rento kesäpäivä Jyväskylässä

Tags from the story
Join the Conversation

8 Comments

 1. Voi miten kiva lukea blogipostausta Jyväskylästä <3 Asuin ja opiskelin kaupungissa 14 vuotta ja tässä oli listattuna hyvin moni lempipaikkani Jyvsäkylästä. Itseasiassa itseltäni jäikin edellisestä lempihotellipostauksesta mainitsematta juurikin Yöpuu, jossa kerran olen yöpynyt ja joka on ihastuttava hotelli.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Meillä Jyväskylä on vähän jäänyt läpiajokohteeksi, mutta tällä kertaa pysähdyimme sentään yhdeksi yöksi kaupunkiin :-)

 2. Okei, olen aina arvostanut Pöllöwaaria (onhan oma alma mater Jyväskylässä!) mutta nää ruoat sai nyt veden kielelle ja vähän enemmänkin. Pitäisiköhän tehdä ruokamatka vanhoille kotikulmille Keski-Suomeen…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tarjosivat Pöllöwaarissa mahdollisuutta ”mystery menuun”, eli eivät olisi ensin selittäneet, mitä saamme, mutta ihan siihen emme venyneet :-)

 3. Pöllöwaari on yksi mun suosikkeja monen vuoden ajalta. Sijaitsee Oulu-Hki puolivälissä, eli etenkin kun lapset olivat nuorempia, tuli yövyttyä siellä. Välillä ei ne huoneiden kaikki ratkaisut todellakaan ole parhaita mahdollisia. Etenkin, kun pojat oli mukana pienempänä, piti vähän jumpata huoneiden kanssa. Aamiainen oli aikoinaan aivan sairaan laadukas (siis oikeasti yksi Suomen parhaimpia), mutta nykyisin hiipunut alaspäin. Hyvä silti edelleen, kuten ravintolakin. Auton olen saanut katuparkkiin ongelmitta.

  Näillähän on toinenkin hotelli, eli hotelli Verso, joka sijaitsee ihan keskustassa. Se tosin on enemmän sellainen peruspaikka, ei niin persoonallinen. Sielläkin muutaman kerran ollut.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Versonkin Jyväskylässä paljon yöpyvät naapurimme mainitsivat, mutta autolla liikkuessamme Yöpuu vaikutti helpommalta ratkaisulta. Tosin jouduimme maksamaan katuparkista, mutta ei se nyt paljoa ollut, kun paikka kuitenkin löytyi ihan oven vierestä.

 4. Jyväskylä on jotenkin ihana kesäkaupunki. En ole koskaan varsinaisesti asunut Jyväskylässä mutta olen opiskellut siellä kaksi tutkintoa, joten kerran-pari kuussa on auton nokka sojottanut kohti Jyväskylää. Aina olen viihtynyt siellä. Tuolla Yöpuussa meidän piti yöpyä toissa kesänä mutta ajauduttiinkin sitten Versoon, ja tykättiin kyllä siitäkin kovasti. Se sopi hyvin lapsiperheelle ja aamiainen oli mielestäni todella maukas.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Tarkkaan ottaen minäkin olen opiskellut Jyväskylässä, suoritin Kirjoittamisen perusopinnot JYO:ssa, mutta ne sujuivat kokonaan etänä, tai siis olihan niissäkin lähipäiviä, mutta järjestivät niitä niin Helsingissä kuin Jyväskylässä, ja valitsin sitten tietysti, espoolaisena, Helsinki-vaihtoehdot.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.